2021. augusztus 26., 10:12

A szlovák kormányfő szerint az EU legfontosabb hozadéka a béke

A legfontosabb dolog, amit Szlovákia és az összes többi tagállam az Európai Unióba való belépésének köszönhet, nem más, mint a béke. Ezt az Európa jövőjéről szóló konferencia egyik szerdai panelbeszélgetésén jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) kormányfő Kassán.

Heger
Fotó: TASR

A konferenciára a külügyi tárca által szervezett, Roadshow 2021 című rendezvénysorozat keretében került sor.

Mindenki, aki figyelemmel kíséri az afganisztáni helyzetet, tisztában van vele, hogy a világban a béke egyáltalán nem magától értetődő. Nekünk megadatott, hogy a világ egyik legbékésebb és legfejlettebb helyén éljünk. Szlovákia uniós tagállamként a világ legfejlettebb országainak elit klubjába tartozik

- jelentette ki Heger. Az uniós tagság további előnyei között a nyitott határokat és az eurózónát említette. Megemlítette a COVID-19 elleni védőoltás közös uniós beszerzését is. Hozzátette:

ha Szlovákia nem lenne tag, sokkal később jutott volna hozzá a vakcinákhoz.

Az Újjáépítési Alappal és az egyéb uniós támogatásokkal kapcsolatban a kormányfő kiemelte:

az ezekből származó forrásokat a következő években a kormány számára kiemelt fontosságú ágazatokba tervezik befektetni.

Ide tartozik az oktatás, az egészségügy, a digitalizálás és a környezetvédelem is. Hozzátette: a fejlett országok sikerei az oktatási beruházásokkal kezdődtek. Az oktatás színvonalának emelése érdekében kilátásba helyezte külföldi professzorok meghívását is. Az egészségügy helyzetére utalva kijelentette:

más országokkal összehasonlítva Szlovákia nem volt felkészülve a világjárványra.  

A szlovák külügyminisztérium által szervezett Roadshow 2021 rendezvénysorozat célja bevonni az Európa jövőjéről folytatott diskurzusba a nyilvánosságot is. A Roadshow 2021 összesen 25 városban kerül megrendezésre.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!