2021. május 26., 13:45

A Smer-SD nem hajlandó tovább részt venni a parlamenti ülésen, ha nem viszik oda Pčolinskýt

Robert Fico, a Smer-SD elnöke kijelentette, ha nem hozzák el a vizsgálati fogságban lévő Vladimír Pčolinskýt a parlament mai zárt ülésére, akkor részükről értelmét veszti a tárgyalási nap, nem kívánják folytatni az ülést.

robert fico
Fotó: TASR/AP

A Smer javaslatát, hogy az egykori SIS-igazgató is vegyen részt a parlamenti ülésen, nem csak ellenzéki honatyák, hanem több kormánypárti, köztük OĽaNO-s képviselő is támogatta. 

Fico a sajtótájékoztatón arról beszélt, egyetlen olyan indokot sem kaptak, amely alapján érdemben el lehetne utasítani Pčolinský részvételét. Hozzátette, megérti, hogy sokan félnek az ex-SIS-vezér felbukkanásától, hiszen "könnyen lehet, hogy mond valamit".

A pártelnök szerint az ülést addig nem szabad újrakezdeni, amíg Pčolinský meg nem jelenik a parlamentben. Fico kihangsúlyozta, Pčolinský az ő szemében jelenleg ártatlan, hiszen megilleti az ártatlanság vélelme. 

Az egykori kormányfő úgy fogalmazott, nekik sem lennének kétségeik a múlt heti titkos találkozó miatt, ha azon részt vehetett volna a parlament a SIS működését felügyelő bizottságának elnöke, Marián Saloň, aki történetesen a SMER-SD delegáltja.

Eduard Heger Fico kijelentéseire úgy reagált, a kormányülésen kell megtárgyalniuk Pčolinský parlamentbe hívásának feltételeit. A kormányfő ugyanakkor nem volt hajlandó elmondani, ő maga támogatja-e az ötletet. Boris Kollár házelnök ezzel szemben világosan kijelentette, "nem lehetséges", hogy a titkosított parlamenti ülésen részt vegyen a SIS egykori igazgatója, ennek ellenére a Sme rodina pártelnöke és a frakció is támogatta az ellenzéki javaslatot.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.