2023. május 30., 15:39

A PS fontosnak tartja, hogy bizalmat kapjon a szakértői kormány

Bizalmat szavazhatnának a parlamentben a szakértői kormánynak azok a politikusok, akik fontosnak tartják, hogy Szlovákia nyugodtabb légkörben várja a parlamenti választást – jelentette ki Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko (PS) elnöke, miután kedden megbeszélést folytatott Ódor Lajos kormányfővel.

Michal Šimečka
Fotó: TASR
Mivel a politikai kormány kudarcot vallott, és ha azt akarjuk, hogy a szakértői kormány nyugodtan irányítsa az országot a választásig, akkor szerintem politikai szempontból, de szimbolikusan is nagyon fontos lenne, hogy a parlament bizalmat szavazzon neki

– mondta Šimečka.

A PS-nek egy parlamenti képviselője van,

Šimečka közölte, hogy Tomáš Valášek bizalmat szavaz a kormánynak.

Szerinte akkor sem lesz drámai helyzet, ha nem kap bizalmat a szakértői kormány.

Enélkül is ellátja az alapvető feladatait, lecsillapítja a helyzetet, elkészíti a költségvetési tervezetet és folytatja az uniós helyreállítási tervhez kapcsolódó feladatok teljesítését

– tette hozzá.

A kormányfővel arról a veszélyről is beszélt, hogy

esetleg számos uniós támogatást nem tud felhasználni az ország.

Ódor beszámolt a támogatások lehívásának felgyorsítására vonatkozó javaslatokról is, de Šimečka részletekről nem nyilatkozott, a tervet a kormányfő ismerteti.

Ódor hétfőn (május 29.) kezdett tárgyalni a parlamenti pártok elnökeivel a kormányprogram lehetséges támogatásáról, eddig a Hlas-SD és a Smer-SD elnökével találkozott. Ez a két párt nem szavaz bizalmat a szakértői kormánynak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.