2023. június 12., 20:21

A politológusok szerint a kormányfő nem gondolja, hogy bizalmat kap a parlamenttől

Ódor Lajos kormányfő szkeptikus azt illetően, hogy kabinetjének bizalmat szavaz a parlament.

Ódor Lajos
Fotó: TASR

Programja alapján a kormány tudatában van annak, hogy meghatározó politikai döntéseket nem hozhat, már csak az idő rövidsége miatt sem, a kormányprogram pedig tartalmazza a fő célkitűzéseket és az alapvető feladatokat - jelentette ki a TASR-nek Juraj Marušiak politológus.

Egyes célkitűzések talán túl általánosak, másrészt maga a kormányfő a nyilatkozataival már minimalizálta az ambíciókat

– mondta Marušiak.

Szerinte

az alapvető dolgokat tartalmazza a kormányprogram, ilyen például az állam működésének biztosítása, a külpolitika folytonossága, vagy a költségvetés elkészítése.

Marušiak hangsúlyozta, hogy a szakértői kormánynak külön oda kell figyelnie a pénzügyi tervekre, bár azok megvalósítása a hatalomra kerülő új kormány szándékain múlik majd.

Darina Malová politológus szerint

a kormányprogram annak tudatában készült, hogy a parlament úgysem szavaz bizalmat a szakértői kormánynak.

Ezért is örvendetes, hogy nem csupán puszta ígéreteket tartalmaz, és a szükséges intézkedések minél gyorsabb megvalósítására törekszik.

Nagyon megörültem annak, hogy a kormány a nemzetközi csúcsszervekkel, az Európai Unióval, az Európai Bizottsággal és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) közösen elkészíti azt az elemzés, hogy miért okoz gondot Szlovákiának lassan már 20 éve az uniós alapok lehívása és felhasználása

– tette hozzá Malová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.