2021. augusztus 28., 14:58

A pártok sorrendje: Hlinka párt, Smer, MKP, KDH, Most-Híd - már ami a taglétszámot illeti

A szlovákiai politikai pártok és mozgalmak között vannak olyanok, amelyeknek a tavalyi év végén a taglétszámuk 1000 fő felett volt, de olyanok is, amelyeknek még tíz tagjuk sem volt. A Belügyminisztérium honlapján tette közzé a politikai pártok 2020 -as éves jelentéseit, amelyek alapján az év végével az Andrej Hlinka Szlovák Néppártnak, volt a legtöbb tagja, 15 106 fővel. Ezt követte a Smer-SD (13 284), az MKP (8899), a KDH (7158), a Most-Híd (5516) és az SNS (3469).

pártok
képünk illusztráció
Fotó: aktuality.sk

Emellett több parlamenten kívüli szervezetnek volt  több mint 1000 tagja, például a Szlovákiai Kommunista Pártnak (1802). A parlamenti pártok közül a Smer-SD-n kívül csak az ĽSNS (1272) lépte túl az ezres határt.

A taglátszám alapján parlamenti pártok további sorrendje: 
a Sme rodina (696),
a Za ľudí (672),
az SaS (229) és
az OĽANO (45).

Más politikai szervezetek tagjai is indultak a választásokon az OĽANO jelöltlistáján. Közülük az éves jelentés szerint a NOVA mozgalomnak 582 tagja volt az év végén, a Zmena 50 és a Keresztény Unió 32 taggal bírt. Az SaS jelöltlistáján a 75 tagú OKS néhány tagja is bejutottak a parlamentbe.

A politikai szervezetek közül többnek is kisebb volt a tagsági bázisa, mint 20 fő volt, sőt

vannak olyan szervezetek is, amelyeknek  tíz vagy kevesebb tagja volt. Például
Slovensko do toho (10),
Jednota - Szlovákia baloldali pártja (9),
SDKÚ -DS (4) és
Obyčajní ľudia (2).

A politikai pártokról és politikai mozgalmakról szóló törvény előírja a minimális létszámot a pártok egyes testületeiben.

A párt legmagasabb testületében legalább 27, az ügyvezetőbenk kilenc, a többiben legalább három tagnak kell lennie.

A törvény szerint a párt testületi tagjainak is egyben a párt tagjainak kell lenniük.

A belügyminisztérium a TASR számára kijelentette, hogy nem lehet megszüntetni a politikai szervezetet, ha a testületeiben nem áll rendelkezésre elegendő számú párttag.

A politikai pártokról szóló törvény külön foglalkozik azzal a helyzettel, amikor az Állami Választási és Pártfinanszírozási Ellenőrző Bizottság megállapítja, hogy a választási időszakban a Szlovák Nemzeti Tanácsba választott politikai párt végrehajtó testülete tagjainak száma a meghatározott létszám alá esett.

Ilyen esetben a minisztérium értesíti a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériumát, amely ezt követően felfüggeszti a pártnak a tevékenységi hozzájárulás kifizetését.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.