2023. szeptember 1., 10:26

A parlament tárt kapukkal várja a látogatókat az Alkotmány Napján

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának épületében pénteken az Alkotmány Napja alkalmából bárki körbenézhet.

Mi szlovák nemzet
A kiállítás látogatói
Fotó: TASR

A parlament délután 17 óráig lesz nyitva a látogatók előtt, de a Pozsonyi Várban is műsorral várják őket.

Boris Kollár házelnök üdvözlő beszédében megemlékezett Szlovákia Alkotmányáról, amelyet 1992. szeptember elsején fogadott el az akkori szlovák törvényhozás, még a létező Csehszlovákia keretei között.

Ez az aktus azonban nem mindenki támogatását élvezte, sőt Václav Havel akkori köztársasági elnök már ezt megelőzően lemondott. A szlovák parlament magyar képviselői sem szavazták meg az alaptörvényt, miután a nemzeti kisebbségeket nem államalkotó polgárokként határozta meg.

A mostani esemény kapcsán egy kiállítás is nyílt Mi szlovák nemzet címmel..., amely a szlovák államiságot mutatja be képekben 1993-2023 között. A hangulatot katonazenével teszik változatosabbá.

A Készenléti Rendőrség és a Szlovák Pénzügyi Igazgatóság alakulatai bemutatót tartanak a vár udvarán. A rendőrkutyák is várják már a lehetőséget, hogy bemutathassák milyen kiképzést kaptak.

A látogatók megtekinthetik azokatat a műszaki berendezéseket, amelyek a közjogi méltóságok védelmét szolgálják, emellett különböző védelmi és biztonsági egységek tartanak bemutatókat.

A szervezők a legkisebbek szórakoztatásáról sem feldkeztek meg, mivel egy Gyermekkuckót is berendeztek számukra a vár alsó keleti teraszán.

13:30-tól beszélgetésre várják az érdeklődőket, ahol az érdeklődők a meghívott vendégekkel a közelgő parlamenti választásokról cserélhetnek véleményt.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.