2021. április 30., 11:37
Frissítve: 12:41

A parlament előtt az új kormányprogram, amelynek egyik prioritása a korrupció ellenes harc

A kormányprogram alappillérei a korrupció ellenes harc, az egészséges államháztartáshoz való visszatérés, a családtámogatás, a válságot követő helyreállítás és a gazdaság újraindítása. 

Eduard Heger
Fotó: TASR

Ezt Eduard Heger (OĽANO) kormányfő mondta a parlamentben, a programnyilatkozat előterjesztése keretében.

Az új miniszterelnök köszönetet mondott az elődjének, Igor Matovičnak (OĽANO), és hangsúlyozta, hogy a kabinetje a megújulás és a jólét kormánya lesz.

Fáradhatatlan harcot folytatott a maffia, a korrupció és azok ellenakik visszaéltek a hivatali hatáskörükkel, a saját meggazdagodásukra használva ki az államot, ennek köszönhetően pedig elnyerte az állampolgárok bizalmát és képes volt legyőzni Robert Ficót a választásokon.

Heger hangsúlyozta, hogy a kabinetje a megújulás és a jólét kormánya lesz.

A miniszterelnök a kormányprogram alappillérének nevezte a korrupció elleni harcot.

A korrupt magatartással szembeni zéró tolerancia minden működő demokratikus ország alapfeltétele

– jelentette ki.

További prioritás

az egészséges államháztartáshoz való visszatérés az adócsalások elleni hatékony küzdelem, a pénzmosás és a közvagyon transzparens kezelése által.
 

A családtámogatás mellett a kormány biztosítani akarja

a  méltó életkörülményeket az idősek számára és a hatékonyabb védelmet a szegénységgel szemben.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a világjárvány első éve alatt a célzott intézkedéseknek köszönhetően sikerült mérsékelni a munkanélküliség növekedését, valamint a vásárlóerő csökkenését is. Hozzátette:

az előző kormányok a gazdaságilag jövedelmező évek alatt nem tettek félre a nehezebb időkre, így a költségvetési bevételek csökkenése, és főleg a járványellenes óvintézkedések magas költségei az államadósság emelkedéséhez vezettek, ami jelentős kockázatot jelent az államháztartásra nézve.

A kormányfő értékelte, hogy

az elmúlt egy évben sikerült kidolgozni az igazságügyi reformot, bevezetni a terhességi segélyt, illetve eltörölni a gyógyszerek után fizetendő illetéket. Emellett a kormány több mint száz intézkedést fogadott el a vállalkozókat érintő bürokratikus terhek csökkentése érdekében.

Heger kormánya az előző kabinethez hasonlóan meg akarja teremteni a társadalom korrupciótól és a bűnözői hálózatoktól való megtisztításának feltételeit.

Még jobbá tesszük a vállalkozói környezetet, erősíteni fogjuk az ipar versenyképességét is

– zárta a kormányfő.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!