2023. augusztus 22., 14:31

A pandémia visszavetette a tüdőbetegségek elleni küzdelmet

A COVID-19 járvány tíz évre visszavetette a tüdőbetegségek, elsősorban a tuberkulózis (TBC) elleni küzdelmet.

COVID kontra TBC?
Illusztráció
Fotó: Getty Images

Erről Ivan Solovič, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) konzultánsa,  tüdőgyógyász főorvos tájékoztatott.

Véleménye szerint a szlovák Agenda 2030, amely a TBC teljes felszámolását tűzte ki célként aligha lesz teljesíthető.

Korábban azt állították, hogy a tuberkulózissal 2000-ig végleg leszámolnak. Ugyanakkor évente tíz millió friss esetet regisztrálnak és a TBC következtében 1,4 millió ember hal meg a világon.

Emiatt, ha nem sikerül az egész világon legyőzni ezt a betegséget, az egyes kontinenseken sem sikerülhet. Ez egy fertőző betegség és a mostani helyzetben, amikor milliók kelnek útra, hogy akár illegálisan is máshol telepedjenek le, lehetlennek tűnik elérni, hogy egyetlen ország teljesen mentesüljön a TBC előfordulásától, miközben a szomszédos országokban jelen van ez a betegség.

A szakorvos úgy véli, hogy a tüdőbaj elleni küzdelmet nagy mértékben megnehezítette a koronavírus-járvány.

Elondható, hogy a pandémia három éve tíz évvel vetett vissza bennünket a TBC elleni harcban"

- fogalmazott.

Ennek nem az volt az oka, hogy elhanyagolták volna ezt a feladatot, de az az igazság, hogy a tüdőgyógyászok jelentős részét átirányították a COVID-19-ben megbetegedettek kezelésére.

Tény ugyanakkor, hogy a pandémia-ellenes intézkedések kedvezően hatottak a TBC terjedésének lassulására is.

Ennek a magyarázata egyrészt a migráció mértékének csökkenése a pandémia idején, másrészt a fertőzés terjedését elősegítő nagyobb tömegrendezvények, mint pl. a lakodalmak vagy a halotti torok csak nagyon szűk körben voltak megtarthatók.

Solovič szerint ismét napirendre került a TBC elleni küzdelem világméretű megszervezése. Erről a kérdésről az ENSZ szeptember végén tartandó közgyűlésén kell egyezségre jutni.

A legtöbb megbetegedést Indiában, Kínában és Indonéziában regisztrálták (a világ 40 százaléka). Szlovákiában ez elsősorban a népesség azon részét érinti, amely életmódját tekintve a társadalmi lét peremén, marginális csoportot képvisel.

A Nagy-Britanniából visszatelepülők is a kockázati csoportba tartoznak.

A szakorvos úgy látja, hogy az Ukrajnában zajó háború is kihívást jelent a TBC elleni küzdelemben, mivel  hozzájárul a fertőzés terjedéséhez. A tuberkulózis ugyanis elsősorban "szociális betegség", ott a leggyakoribb, ahol éhség és szegénység van.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.