2020. augusztus 4., 13:44

A NOVA-nak nincs meg a kellő taglétszáma ahhoz, hogy pártként működjenek tovább

Az Állami Választási Bizottság és a politikai pártok finanszírozásáért felelős bizottság figyelmezteti a NOVA elnevezésű politikai pártot a kevés taglétszámuk miatt.

Fotó: TASR

A belügyminisztérium honlapján közzétett határozatból kiderül, hogy a párt nem rendelkezik kellő taglétszámmal. A törvény alapján a párt végrehajtó szervezetének minimum kilenc tagúnak kell lennie.

A NOVA politikai mozgalom tagja a parlament egyik alelnöke, Grendel Gábor (OĽaNO) és Anna Andrejuvová (OĽaNO) parlamenti képviselő.

A bizottság felhívta a figyelmet, hogy hasonló probléma áll fenn a Polgármesterek és Független jelöltek parlamenten kívüli pártjánál is.

A párton belüli tagok létszámát a politikai pártokról és a politikai mozgalmakról szóló törvény szabályozza. Az SNS még 2019-ben módosította a törvényjavaslatot. A taglétszámon kívül módosították a pártok finanszírozását és átláthatóságát.

A NOVA politikai mozgalmat a belügyminisztérium 2012. október 25-én jegyezte be. A párt alapítója és elnöke akkor Daniel Lipšic volt. A politikai mozgalom 2016-ban az OĽaNO listáján szerepelt.

Lipšic után Grendel Gábor lett a párt vezetője, azonban tavaly bejelentette, hogy párttagságát visszaadná. A pártban tevékenykedett Jana Žitňanská is, aki jelenleg a Za ľudí  párt parlamenti képviselője.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.