2023. március 18., 10:10

A "nagy öreg" üzenete

A szlovák sajtóügynökség politikai helyzetelemzésre kérte Mikuláš Dzurinda egykori miniszterelnököt (1998-2006 között volt kormányfő), aki Modrí - Európske Slovensko (Kékek - Európai Szlovákia) néven egy párt szervezésébe fogott.

Visszajönne
Mikuláš Dzurinda
Fotó: TASR

A veterán politikus szerint a politikai kultúra és a közbeszéd elfogadhatatlan szintre süllyedt, ezért a szerveződő formáció egyik célja, hogy ezen változtasson és visszetérjen oda, ahol annak idején, a kétezres években volt.

Mint kifejtette:

Ma emberként szégyellem magamat, ahogy a politikusok sértegetik egymást. Ezen egyszerűen változtatni kell. Az ellenfelet valamiképp tisztelni is kell, bebizonyítani, hogy a választóit nem tartja csőcseléknek."

Emlékeztetett rá, hogy ő is kemény csatákat vívott politikai ellenfelével, Vladimír Mečiarral, és gyakran szenvedélyes kijelentések is elhangzottak, soha sem alacsonyodott le odáig, hogy megalázza, emberi mivoltában sértegesse a másikat. Ezért is nézi megdöbbenve a mostani politikai adok-kapok stílust, amely rendre túllép a tisztességes vita határain.

Dzurinda, aki két egymást követő ciklusban volt Szlovákia kormányfője, természetesnek tartja visszatérését a napi politikába, mert úgy érzi, hogy ezt kell tennie. Megjegyezte, hogy több politikus, például a most távozó cseh államfő, Miloš Zeman évek múltán ismét vállalta a közszereplést és a lengyel Donald Tusk is fontolgatja a visszatérését a belpolitikába.

Az egykori miniszterelnök eredetileg arra gondolt, hogy tapasztalatait tanácsadóként adná át utódainak, de már látja, hogy mindez kevés. Amennyiben erről megállapodás születik, hajlandó vállalni a "Modrí" vezetését is.

Kollégáim tovább léptek, én is tovább léptem. Kemény küzdelem lesz. A saját politikai pártunkat kívánjuk létrehozni. Mindent megteszünk, amiben megegyezünk."

- jegyezte meg.

A Modrí csapatát jobbára fiatal arcok alkotják. De gazdasági kérdésekben támaszkodhatnak olyan tapasztalt korábbi politikusokra, mint Ivan Mikloš egykori pénzügyminiszter és tárgyalnak azokkal a közgazdászokkal is, akik 1998-2006 között megreformálták Szlovákiát.

Dzurinda szerint Szlovákia gazdasági helyzete rossz. Egykor a fejlesztések területén az élvonalba tartozott az ország, most szörnyű látni, hogy az ésszerű költségvetési politika helyett a jövő nemzedékeit adósítják el. Kaotikusak az állapotok, a demokratikus intézmények jelentősége és minőségi szintje egyre csökken, növekszik az államadósság, egyre erőteljesebb az agyelszívás, a tehetségek külföldre távozása.

Mint kifejtette, más pártok számára is fontos az oktatás, az egészségügy, a gazdaság és a régiók közötti különbségek megszüntetése, de ő már konkrét eredményekre tud hivatkozni, amikor erről beszél. Csakis úgy lehet változtatni a dolgokon, ha az elképzelések megvalósításán dolgoznak és nem csupán politikai lózungokat fogalmaznak meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.