A miniszterelnök megköszönte a bizalmat, a koalíció az újraindításról beszél

2021. május 4., 18:07
ma7

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő megköszönte, hogy a parlament keddi plenáris ülésén bizalmat szavazott a kormánynak és megszavazta a kormányprogramot. Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke úgy véli, nem ismétlődik meg a kormányválság. Hangsúlyozta, többé nem vesz részt ilyen „cirkuszban”.

Eduard Heger
Fotó: TASR

Heger szerint

a kormány prioritása továbbra is a családok támogatása, valamint kedvező feltételek kialakítása a vállalkozások és a dolgozók számára. „A megújulás és fejlődés kormánya vagyunk"

- mondta.

Úgy véli, jó lesz az együttműködés a koalícióban.

Kollár megjegyezte,

a kormány kapott egy második esélyt.

Hozzátette, fontos, hogy a pártok megvalósítsák a programjukat. „Szilárdan hiszem, és meggyőződésem, hogy ilyen válság nem fordul elő még egyszer, és hogy egyesek félreteszik az egójukat, és elsősorban a polgárokra, az emberekre, és főleg a választókra fognak figyelni, azokra, akiknek köszönhetően itt vagyunk a parlamentben. Azért küldtek ide bennünket, hogy a programunkat megvalósítsuk" - mondta.

Veronika Remišová, a Za ľudí vezetője hozzátette, ez komoly elkötelezettség, valamint újraindítás.

Komoly elkötelezettség ez, és a következő években keményen, odaadóan és becsületesen kell szolgálnunk drága hazánkat

- hangsúlyozta.

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter, volt miniszterelnök szerint

most olyan miniszterelnökre van szüksége Szlovákiának, aki a remény szimbóluma lesz.

Ha miniszterelnök maradtam volna, én csak a szenvedést, a világjárványt és az embereket a szabadságuktól megfosztó embert szimbólizálnám

- fogalmazott. Hozzátete, úgy érzi, jó, ami történt, mert így lehetővé vált az újrakezdés.

Branislav Gröhling oktatási miniszter azt mondta,

az SaS továbbra is józan koalíciós partner lesz.

Úgy véli, a párt stabil része lesz a négyes koalíciónak. „Az esetleges nézeteltéréseket megpróbáljuk zárt ajtók mögött megvitatni" - közölte.

Juraj Šeliga, a parlament alelnöke (Za ľudí) kijelentette, mindent megtesznek, hogy a kormány kitartson a választási ciklus végéig. 

Már nem vagyok olyan idealista, mint amilyen egy évvel ezelőtt voltam

- ismerte el. Hozzátette azonban, hogy most esély van az újraindításra.

Remišová szerint minden koalíciós partner tisztában van vele, hogy most az emberek szükségleteire kell összpontosítani, nem a belső problémákkal foglalkozni.

Ha megismétlődik ez a cirkusz, a Sme rodina mozgalom ki fog állni a polgárok elé, és azt fogja mondani, hogy többé nem veszünk részt ilyesmiben
- mondta Kollár, és hozzátette, ha ez mégis megtörténne, ő előrehozott választást akarna.

„Bemutattuk Önöknek a kormányprogramot, amely a 2020-as választáson erős mandátumot kapott koalíció programjából és elveiből indul ki" - mondta a miniszterelnök a plenáris ülésen. Kijelentette, hogy számos kihívással kell szembenéznie a kormánynak, és hogy a koalíció tisztában van vele, milyen elhanyagolt állapotban örökölte az országot. Közölte, tiszteletben tartja a parlamenti demokráciát, és hozzátette, a kormány és a koalíciós képviselők egy csapatot alkotnak.

Lehetőségünk van arra, hogy Szlovákiát érett, innovatív és egészséges országgá tegyük

- mondta, hozzátéve, hogy az állam működése szempontjából fontos, hogy a kormány együttműködjön az önkormányzatokkal. Erre szeretne építeni.

Azt mondta, az ellenzéknek azt kívánja, hogy korrekt és őszinte legyen. Szerinte az természetes, ha nem támogatják a kormánykoalíció programját, de korrekt hozzáállásra van szükség. „Szlovákiának olyan politikai stílusra van szüksége, amely a lakosság javát szolgálja" - mondta. Hozzátette: örülne, ha az ellenzék is támogatná a kormány javaslatait, ha azonosulna azokkal.

144 jelenlévő képviselő közül 89-en szavaztak a kormányprogram elfogadása mellett, és szavaztak bizmat a kormánynak, 55 képviselő ellene voksolt. Legalább 76 szavazatra volt szükség a kormányprogram elfogadásához.

A plenáris ülésén mintegy 40-en - miniszterek, koalíciós és ellenzéki képviselők - szólaltak fel. A kormányprogramról szóló vita két napig tartott, a harmadik napon szavazott a plénum.

Kövesse facebook oldalunkat is!