2024. április 25., 20:24

A közintézményekről egyeztettek a kulturális tárca képviselői Věra Jourovával

Meg kell erősíteni a közintézmények helyzetét Európában. Támogatásuk különösen fontos a közszolgálati műsorszolgáltatók médiapiaci helyzete miatt is. Csütörtöki találkozójukon ebben egyetértettek a kulturális minisztérium képviselői, és Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Petra Bačinská, a kulturális minisztérium kommunikációs osztályának igazgatója.

Vera Jourova
Fotó: TASR

A találkozó során Jourová több, az újonnan létrejövő Szlovák Televízióval és Rádióval (Slovenská televízia a rozhlas) kapcsolatos kérdés tisztázását kérte. Bačinská tájékoztatása szerint érdekelte a tanács létrehozása, az etikai bizottság működésének részletei, valamint az, hogy az RTVS jelenlegi vezetőségének leváltására irányul-e a törvénymódosítás. Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS-jelölt) arról tájékoztatta az uniós biztost, hogy minden változás összhangban van a hatályos szlovák, és európai jogszabályokkal.

A kulturális minisztérium számos észrevételt figyelembe vett az egyes témakörökkel kapcsolatban a törvény végleges formájának kidolgozásakor, köztük ellenzéki politikusokét is. Összesen 327 észrevételt kaptunk"

– mondta Šimkovičová.

A minisztérium képviselői azt is elmagyarázták Jourovának, miért dolgoztak ki egy teljesen új törvényt. Tibor Bernaťák, a kulturális minisztérium államtitkára rámutatott, hogy a kormány programnyilatkozatára alapozták a törvénytervezetet, és a sajtószabadságról szóló európai törvény egyes rendelkezéseit is beemelték a törvény szövegébe.

Jourová biztosította a minisztérium képviselőit afelől, hogy a bizottság nem avatkozik bele az uniós tagállamok közintézményeinek élén történő személycserékbe. Aggodalmát fejezte ki azonban a dezinformáció elleni küzdelemmel kapcsolatban, mivel a közintézményeknek ezen a téren is vannak kötelezettségei.

Az embereknek joguk van szabadon és szubjektíven véleményt alkotni, de a közintézményeknek kötelességük korrigálni a szubjektív állításokat"

- mutatott rá az uniós biztos.

Egyeztettek a digitális szolgáltatásokról szóló törvényről is. Jourová ajánlásokat fogalmazott meg a kulturális minisztériumnak arra vonatkozóan, miként lehetne helyesen működtetni a létrejövő intézményt

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.