2020. december 11., 12:14

A következő év első parlamenti ülésén választanák meg az új különleges ügyészt

A képviselők a 2021. január 26-án kezdődő parlamenti ülésen kerítenek sor a vizsgálati fogságban lévő Dušan Kováčik helyére szánt különleges ügyész megválasztására.

Fotó: TASR

Ez Boris Kollár (Sme rodina) parlamentelnök döntéséből következik, amelyet a parlament honlapján tett közzé.

Jelölteket 2021. január 8-ig lehet javasolni.

A speciális ügyész-választásra azok után kerül sor, hogy büntetőeljárást indítottak Dušan K. ellen, aki emiatt lemondott funkciójáról.

A különleges ügyészt a parlament választja meg és váltja le. A megbízatási idő 7 év. A funkcióra olyan szlovák állampolgárok pályázhatnak, akik a parlamenti választásokon is indulhatnának, és betöltötték a 40. életévüket. A jelöltnek továbbá legalább 15 éves jogászi gyakorlattal és jogi szakvizsgával kell rendelkeznie.

A jelölt a kinevezését megelőző két évben nem töltheti be az államfői pozíciót, nem lehet a kormány tagja, ezenkívül parlamenti és europarlamenti képviselőként vagy polgármesterként sem dolgozhat.

A különleges ügyész-jelöltet

a parlamenti képviselők, az igazságügyi miniszter, az igazságügyi ombudsman, a főügyész, az Ügyészi Tanács, a jogi szakmai testületek, a jogi karok és a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Állam- és Jogtudományi Intézete javasolhat.

A jelölteknek nyilvános meghallgatáson kell részt venniük, ahogy a főügyész jelölteknek és alkotmánybíró-jelölteknek is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.