2024. március 15., 18:42

A korrupció komoly probléma a legtöbb szlovák számára

A korrupció a legtöbb szlovák számára komoly problémát jelent. Sokan úgy gondolják, hogy a jelenlegi kormány alatt ez fokozódni fog, vagy nem fog változni. Ez derül ki a Focus február végén a Állítsuk meg a korrupciót Alapítvány megbízásából végzett felméréséből.

Hiszi a piszi
Fotó: Facebook

A felmérés szerint a válaszadók 86,6 százaléka számára a korrupció nagy vagy inkább súlyos probléma. Ugyanakkor a szlovákok 1,2 százaléka egyáltalán nem tartja problémának, 3,9 százalékuk pedig úgy véli, hogy nem jelent komoly gondot. A válaszadók 8,3 százalékának nincs véleménye a korrupcióról.

Az eredmények szerint a szlovákok (37,7 százalék) úgy gondolják, hogy a jelenlegi kormányzás alatt a korrupció növekedni fog, vagy egyáltalán nem változik (31,8 százalék). 13,4 százalék csökkenésre számít, a többieknek (17,1 százalék) pedig nincs véleményük.

A polgárok azonban nem látnak nagy különbséget a politikusok között, hasonlóan negatívan ítélik meg őket a korrupció szempontjából"

- mondta Martin Suchý, az alapítvány elemzője. Megjegyezte, hogy 66 százalékuk szerint minden politikus egyforma, és mindegyikük lop.

A szlovákok szerint a korrupció ellen elsősorban a rendőrségnek (50,5 százalék), az ügyészségnek és a bíróságoknak (49,5 százalék), valamint a kormánynak (33,2 százalék) kellene küzdenie.

Arra a kérdésre, hogy szerintük ki küzd valójában a korrupció ellen, a válaszadók az újságírókat (36,2 százalék), a nyilvánosságot (32 százalék) és a civil szervezeteket (25,3 százalék) említették.

A felmérésből az is kiderül, hogy a korábbiakhoz képest nőtt azoknak az aránya, akik hajlandóak jelenteni a korrupciót, ha annak szemtanúi. Míg 2017-ben 40 százalékot mért a Focus ügynökség, addig most 59 százalék válaszolt pozitívan arra a kérdésre, hogy jelentené-e a korrupciót.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.