A koronavírus második hulláma sok paciens gyógykezelését elodázta

2021. augusztus 4., 15:24
ma7

A betegek jogvédő szövetsége (Asociácia na ochranu práv pacientov - AOPP) szerint a betegek közel harmada döntött úgy, hogy kihagyja, megszakítja vagy leállítja a tervezett kezelést, vagy a rehabilitációt, a koronavírus-helyzet miatt. Az esetek több mint egyharmadában a kezelőorvos vagy a kórház törölte a tervezett orvosi eljárást, műtétet vagy vizsgálatot.

orvos-nemet.jpg
Fotó: archívum

A járvány második hulláma alatt a járványhelyzet súlyosbodása miatt a betegek ritkábban látogatták orvosaikat.

A háziorvosoknál tett látogatások számának csökkenése a betegek 66,7 százalékát, a szakorvosok esetében pedig a betegek 59,3 százalékát érintette

- fogalmazott az AOPP.

A kezelés, valamint a megelőző vizsgálatok késleltetése nagy problémát jelentenek az AOPP szerint.

A betegség korai felismerése, valamint a kezelés korai végrehajtása nemcsak növeli a beteg gyógyulási esélyeit, vagy legalább javítja és meghosszabbítja az életet, hanem pénzt is megtakarít a rendszerben, mivel nem romlik a beteg állapota a korai kezeléssel. Az így megtakarított pénz pedig felhasználható más betegek kezelésére

 - magyarázta Dominik Tomek, az AOPP alelnöke. Szerinte a betegségek kezelése a későbbi szakaszokban már sokszor drágább, mint ha a betegséget még a kezdeteknél a maga állapotában elkapnák.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a megkérdezett betegek 46,2 százaléka fel sem kereste orvosát a COVID-19 okozta helyzet miatt, pedig általában ezt tették volna.

Az AOPP felmérését az AKO ügynökség végezte, és 2595 válaszadó vett részt benne. Az adatgyűjtésre június és július fordulóján került sor.

Az AOPP már április elején felhívta a figyelmet az orvosi beavatkozások jelentős csökkenésére. A 2019 és 2020 utolsó negyedévét összehasonlító adatok szerint, amelyeket a szövetség kért az egészségbiztosító társaságoktól,

a felnőttek háziorvosainál végzett megelőző ellenőrzések száma közel harmadával csökkent. Ugyanebben az időszakban a diagnosztikai vizsgálatok száma több mint félmillióval, a sebészeti beavatkozások száma pedig 43 ezerrel csökkent.

Az AOPP emlékeztetett arra is, hogy a klasszikus üzemmódban több hónap alatt sem lehet utolérni a járvány miatt határozatlan időre elhalasztott beavatkozások számát.

Aggódunk, hogy az elkövetkező hetekben nem fog csökkenni a vizsgálatokra és eljárásokra váró betegek száma, inkább növekedni fog a harmadik hullám következtében

 - tette hozzá Tomek.

Kövesse facebook oldalunkat is!