2021. december 5., 17:25

A kormánypárt a beoltottaknak kedvezne

A járványkezelés kérdése, úgy tűnik, a kormánypártokon belül is nézeteltéréseket eredményez.

Vitatkoztak egyet
Fotó: TASR/ma7
Branislav Gröhling és Ladislav Kamenický

A Markíza kereskedelemi tévécsatorna Testre szabva című vasárnapi vitaműsorában Branislav Gröhling oktatási miniszter koalíciós partnereivel ellentétben annak a már korábban is kifejtett véleményének adott hangot, hogy nem ért egyet az iskolák teljes körű bezárásával és a regionális közegészségügyi hivatalokat konkrét adatokkal szeretné rávenni, hogy módosítsák döntésüket.

Azt is hozzáfűzte, hogy pártja nem fogja támogatni az országlezárás meghosszabbítását, amennyiben a beoltottak nem kapnak kedvezményeket. Felvetette a vétó lehetőségét is, előtte azonban a koalíciós társai véleményét is kikérné.

Vitapartnere, Ladislav Kamenický, az ellenzéki Smer-SD alelnöke támogatja az országlezárást, amennyiben azt a szakértők javasolják, de szeretné, ha a lehető legrövidebb ideig tartana.

Az oktatási tárca vezetője - ellentétben az egyik koalíciós párt, a Sme rodina elnökével, Boris Kollárral, aki indokoltnak nevezte az iskolabezárásokat egy másik tévéműsorban - úgy vélekedett, hogy értelmetlen volt a pozsonyi járásokban a felső tagozatokon és a középiskolákban áttérni a távoktatásra. Szerinte nem igaz, hogy valamennyi iskola a fertőzés tűzfészke. A közegészségügyi hivatalok döntését demotíválónak tartja, és naprakész adatokkal szereté meggyőzni őket, hogy változtassák meg a véleményüket. Mint fogalmazott, nem az iskolák bezárása oldja meg a járványhelyzetet, hanem az oltás. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy bizonyos foglalkozási ágakban tenné kötelezővé az oltást. Konkrétan az egészségügyi dolgozókra, a katonákra, a pedagógusokra utalt, továbbá a szociális szolgáltatások területén tevékenykedőkre, de egy adott életkort elért személyek (a hatvan éven felüliek) esetében is kötelezővé tenné a vakcina felvételét.

Az ellenzéki Smer-SD eleve elutasítja a kötelező oltást, még ha ez csak bizonyos foglalkozásokat érintene is.

Gröhling elmondta, nem támogatja Igor Matovič pénzügyminiszternek a nyugdíjasok oltási kedvét elősegítő 500 eurós motivációs utalványaival kapcsolatos elképzelését, mert ezt populistának és értelmetlennek tartja. Mint megjegyezte, ha van 500 millió eurónk, osszuk el ezt az oktatás- és az egészségügyben és még marad 100 milliónk további intézkedésekre is.

Ladislav Kamenický úgy vélekedett, hogy az 500 eurót minden nyugdíjas készpénzben kapja meg.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!