2022. szeptember 5., 09:23

A kormánykoalíció utolsó órái

Nagy valószínűséggel utolsó óráit éli a négyes kormánykoalíció Szlovákiában. Ha semmi sem változik Igor Matovič és Richard Sulík álláspontjában, akkor az SaS miniszterei ma minden bizonnyal benyújtják a bejelentett lemondásukat. A sajtótájékoztatót 15:00 órára jelentették be.

Kakasviadal
Igor Matovič kontra Richard Sulík
Fotó: TASR/ma7
Gröhling már bejelentette, hogy távozik

Branislav Gröhling oktatási miniszter az iskolaév első napján már megerősítette, hogy benyújtja  a lemondását.

Nem könyöröghetünk állandóan az oktatáshoz szükséges forrásokért, amit  nem kapunk meg, aztán meg azt halljuk, hogy egyáltalán nem is kértük azokat”

– mondta az oktatási miniszter. Ugyanakkor hétfőn reggel nem tudta megmondani, mi kellene, hogy történjen ahhoz, hogy a posztján maradjon.

Gröhling kijelentette, hogy vasárnap (szeptember 4-én) telefonon beszélt Eduard Heger miniszterelnökkel, aki elmondása szerint megerősítette, hogy a pénzügyminiszter a tisztségében marad.  „Ma, miután megnyitjuk a tanévet, bemegyek az elnöki hivatalba, majd benyújtom a felmondásomat” – mondta Gröhling.

Hogyan töltik be a megüresedett posztokat?

A három koalíciós párt vezetője már elkészítette erre a forgatókönyvet, de a részleteket még nem hozták nyilvánosságra. A Sme napilap információi szerint azonban az elképzelések szerint a gazdasági és igazságügyi tárca a legerősebb párté marad, az oktatási a Sme rodináé, a külügyminisztérium pedig a Za ľudí kapná meg.

Matovič marad

Matovič nem változtatta meg a véleményét, és nem mond le, bár az OĽaNO hétvégi liptói csapatépítő programján legalább három képviselő is ezt javasolta neki. Az OĽaNO maradék része azonban mögötte áll. Igor Matovič vasárnap késő este megint belement az SaS-be. A közösségi oldalán azt írta, hogy az megbuktatja a harmadik demokratikus korrupcióellenes kormányt is.

Kisebbségi kormány?

Boris Kollár, a Sme rodina vezetője is nyíltan beszélt vasárnap a kisebbségi kormányról a Markíza televízió Testre szabva című politikai vitaműsorában.  Elismerte, hogy a koalíciós válság valószínűleg egy kisebbségi kormányban ér véget. A hármas koalíciónak azonban nem lesz többsége a parlamentben, ugyanis 76 szavazatra van szüksége, de csak 70 képviselő biztos, ami gondot jelenthet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.