2022. október 11., 08:16

A kormány tétlenségével a vállalatok bezárását és az alkalmazottak elbocsátását kockáztatja

A Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) azt kéri, hogy az állam sürgősen terjesszen elő egy koncepcionális javaslatot a magas infláció és különösen a rendkívül magas energiaárak következményeinek kezelésére.

Heger kormánya
Fotó: TASR

Szerinte elengedhetetlen, hogy a kormány sokkal aktívabb politikát folytasson Brüsszellel szemben, és egyértelműen hangsúlyozza Szlovákia, mint a teljes jogú tagország igényeit.

Az energiaárak elfogadhatatlan emelkedése

„A jelenlegi hektikus időkben a korábbi években kielégítően működő, azonnali árakon alapuló energiaár-mechanizmus a tőzsdén megbukott, amivel hozzájárult az energiaárak elfogadhatatlan emelkedéséhez. Az ukrajnai konfliktus és az Európai Unió által elfogadott szankciók hatása is hozzájárult gazdaságunk kedvezőtlen fejlődéséhez” – áll a kamara közleményében.

A kamara véleménye szerint a kormány „tétlensége” is közrejátszott abban, hogy az említett problémák rendkívül súlyosan érintették a szlovák gazdaságot.

„Csak a koalíciós partnerek közötti vitáknak vagyunk a tanúi, a vállalkozói szférával való diskurzus azonban hiányzik” – mutat rá a SOPK.

A vállalatok bezárása

A kamara szerint a magas energiaköltségek már eddig is jelentős termelőkapacitások bezárásához vezettek, és valószínűleg a kis munkáltatókat is érintik. Fennáll azonban a munkanélküliség gyors növekedésének veszélye is, írja a webnoviny.sk portál.

A kamara ezért azt követeli a kormánytól, hogy elsősorban a gazdasági problémákra koncentráljon, keresse a kedvezőtlen külső hatások minimalizálásának módjait, és Szlovákiát a progresszív gazdasági fejlődés útjára állítsa.

A vállalkozói szféra számára elfogadhatatlan a jelenlegi helyzet, amikor 180 törvényjavaslat készül a parlamenti ülésre, ebből 80 standard megitatás nélküli képviselői javaslat, véli a kereskedelmi kamara.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.