2022. december 8., 10:11

A kormány elvonja a forrásokat, és hagyja eladósodni az önkormányzatokat. Hová vezet mindez? – Őry Pétert kérdeztük

Az adóbónusz bevezetése miatt jövőre jelentősen kevesebb bevételre számíthatnak az önkormányzatok, miközben a kormány semmilyen módon nem kompenzálja a települések növekvő költségeit. Cserében egy módosítással lehetővé teszik, hogy az önkormányzatok közfeladataik ellátását vagyonuk és tartalékaik feléléséből, vagy éppen hitelből finanszírozzák. Valójában a kormány kivette a közfeladatokat ellátó települési önkormányzatok zsebéből a forrásokat, miközben az intézkedéseit családbarátként tünteti fel.

Őry Péter, a Pro Civis elnöke
Fotó: PC archívum

„Változott a 2004-ben elfogadott törvény az önkormányzatok költségvetési szabályairól. A módosítás októberben jelent meg a törvénytárban, és december 15-én lép hatályba” – mondta el lapunk megkeresésére Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, a Pro Civis Polgári Társulás elnöke.

Az önkormányzatok eddig csak a beruházásokra vehettek fel hitelt

„Az önkormányzatok költségvetését két nagy „csomag” alkotja. Az általános kiadások, melyek közé tartozik például az önkormányzati, óvodai vagy kultúrházi dolgozók bérköltsége, a közvilágítás, a tanintézmény fenntartása, a parkok rendbetétele, a gépek javítása, a hulladékdíj és a csatornázási díj.

Az eddigi gyakorlat szerint az önkormányzatok nem költekezhettek túl, vagyis az általános kiadások egyenlegében nem halmozhattak fel hiányt”

– emlékeztet Őry.

„A másik nagy tételt a beruházások köre képezi, amelyeket a települési önkormányzatok rendszerint pályázati források bevonásából, vagy éppen valamilyen hitelkonstrukció felhasználásával valósítottak meg.

Ha az önkormányzat értékesítette valamilyen vagyontárgyát, tulajdonát, vagy hitelt vett fel, a befolyt összeget csakis beruházásokra fordíthatta, általános kiadásokra, vagyis a működésre nem”

– emeli ki Őry Péter.

önkormányzatok
Fotó:  Pro Civis PT
December 15-től a mindennapi működést is finanszírozhatják hitelből

„A december 15-én változó szabályozás lehetővé teszi, hogy az általános kiadásokat is hitelből fedezzék az önkormányzatok. A tartalékalapot – az előző évben megspórolt forrásokat – is fel lehet használni például a közvilágítás finanszírozására, vagy a bérköltségek fedezésére. Ugyancsak megengedett lesz, hogy a vagyontárgyak értékesítéséből befolyó összegből gazdálkodják ki a mindennapi működéshez szükséges kiadásokat.

Vagyis az új szabályozás a feje tetejére állítja a korábbi elvet, amely gátat vetett annak, hogy az önkormányzatok a vagyonukat, vagy a felhalmozott tartalékaikat a mindennapi működésre éljék fel”

– hangsúlyozza a Pro Civis PT elnöke.

„December folyamán fogadják el az októberben megválasztott új önkormányzati testületek a jövő évi költségvetést és az adórendeleteket. Megállapítják a helyi adók mértékét és a hulladékelszállítási illeték összegét a 2023-as évre vonatkozóan.

A jelenlegi bizonytalan helyzetben különösen nehéz megtervezni a jövő évi költségvetés keretszámait, hiszen a pénzügyminisztérium semmilyen biztos támpontot nem kínál ahhoz, hogy az önkormányzatok felbecsülhessék, mennyi forrásból gazdálkodhatnak a következő évben

– hívja fel a figyelmet Őry a települések gazdálkodásával kapcsolatos kockázatokra. Hatékony lenne például egy minimális bevételi vállalás meghatározása az önkormányzatok részre, de még ez sincs, nemhogy értelmezhető prognózis - húzza alá Őry.

pro civis
Fotó:  Pro Civis PT
Alapvető források helyett szabad kezet ad a kormány

Az egyre mélyülő válsághelyzetben érthetőek és szükségesek a kormány erőfeszítései, hogy megsegítsék a vállalkozókat, és hatóságilag maximalizálják a polgárok energiaköltségeit. Érhető szándék az is, hogy további juttatásokat adjanak a nyugdíjasoknak, vagy emeljék az orvosok bérét. Csak éppen a közfeladatokat ellátó önkormányzatok rendszerszintű kisegítéséről nem hallani egyetlen szót sem.

Vagyis a kormány ahelyett, hogy a növekvő bérköltségek és az elszálló energiaszámlák fedezéséhez szükséges többletforrásokat az önkormányzatok rendelkezésére bocsátaná, szabad kezet ad nekik, magyarán hagyja őket eladósodni

– teszi hozzá a csallóközcsütörtöki polgármester.

„A fonák a történetben, hogy az adójogszabályok változása, az adóbónusz emelése miatt az önkormányzatok – ahogy az előbb utaltam rá, nem tudják, mennyi bevétellel számolhatnak a jövő évben” – húzza alá Őry. (A hatályos szabályozás szerint a természetes személyek jövedéki adójából osztja vissza az állam az önkormányzatoknak járó költségvetési forrásokat. Az adóbónusz növelése adócsökkentést jelent, ezért a települések kevesebb bevétellel számolhatnak – a szerk. megjegyzése.) Az önkormányzatoknak járó jövő évi források tekintetében megy a ködszurkálás, mindeddig hiába vártuk a pénzügyi tárca prognózisát, mennyi forrásból gazdálkodhatnak jövőre az egyes települések – húzza alá Őry.

önkormányzatok
Fotó:  Pro Civis PT
A helyi adók emelésére kényszerülnek az önkormányzatok
Magyarán a kormány rákényszeríti az önkormányzatokat arra, hogy megemeljék a helyi adókat és az illetékeket.

A települések csakis így tudják kigazdálkodni a négy- vagy ötszörös energiaárat, a közel 20 százalékos inflációt, és a csökkenő állami juttatások mellett külön teher lesz a közszolgálatban dolgozók tíz százalékos béremelése, ami az elvezetésekkel együtt valójában tizenöt százalékkal emeli meg az önkormányzatok bérköltségét. Természetesen az emberek itt is megérdemlik a béremelést – sőt, az infláció miatt ez elkerülhetetlen, de a településeknek továbbra is működtetniük kell az iskolákat, az óvodákat, a közvilágítást – nem is sorolom. Vagyis a kormány kényszerhelyzetbe sodorja a településeket, mert az elvett forrásokat a helyi önkormányzatok a helyi adók és illetékek emelésével kénytelenek megoldani.

A kormány dilettáns politikáját jól mutatja, hogy a gyermekek után járó adóbónusszal a mindenkit hátrányosan érintő helyi adóemeléseknek ágyazott meg

- teszi hozzá Őry.

A kormány tulajdonképpen átrakja a terheket az önkormányzatok vállára – emeljék csak a helyi adókat, hozzák meg ők a népszerűtlen döntéseket.

Innen nézve pedig különösen cinikus a költségvetési törvény fent említett módosítása, amellyel az eddig felelősen gazdálkodó önkormányzatokat is belekényszerítik, hogy feléljék a tartalékaikat, majd ha azok elfogynak, hitelből finanszírozzák a mindennapi kiadásaikat

– fest cseppet sem pozitív jövőt a települési önkormányzatok mozgásterét illetően Őry Péter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.