2024. január 18., 08:51

A koalíció ingatag oszlopa

Túlzás nélkül állítható, a múlt hét szlovákiai közéleti híreinek főszereplője a legkisebb koalíciós párt elnöke, Andrej Danko volt. Az SNS első embere az államfőválasztást övező kormányoldali helyezkedésben vitt szerepével már hetek óta kiérdemli az ellenérdekelt sajtó figyelmét, múlt pénteken azonban még a szlovák nyelvű progresszív-liberális médiától is szokatlan erejű pergőtűz zúdult rá.

danko
Andrej Danko a jelzőlámpadöntés fáradalmait kipihenve múlt vasárnap bejelentette, ringbe száll a Grassalkovich-palotáért
Fotó: TASR

Történt ugyanis, hogy Danko előző éjjel Pozsonyhidegkúton elgázolt egy közlekedési jelzőlámpát, majd áldozatát cserbenhagyta, vagyis a pártja tulajdonában lévő autóval elhajtott a helyszínről. A nemzetiek elnökét a hatóságoknak könnyebb volt utolérnie, mint egy sánta kutyát, mert az ütközés következtében bűnjelül maradt a helyszínen a gépkocsi rendszáma. Danko ellen annak rendje-módja szerint eljárás indult, mert a károkozást követően nem várta be a hatóságokat, az ellenzék és az ellenzéki hangolású sajtó pedig valóságos boszorkányüldözésbe kezdett.

Az elgázolt jelzőlámpa és az élveboncolás

A politikai élveboncolás tárgya az volt, hogy vajon Danko a nemzeti mámoron túl egyéb tudatmódosító szer hatása alatt gázolta-e el a szerencsétlen sorsú jelzőlámpát, szimbolikusan is örökébe lépve az alkohollal közeli barátságot ápoló kiérdemesült pártvezérnek, Ján Slotának. Mivel Danko ez ügyben nem oszlatta el a homályt, a találgatásoknak meglehetősen tág teret hagyott. Tetejében még egy na ést is sikerült magyarázatul odabiggyesztenie a tettéhez, tovább lelkesítve a vérszagot érző progresszív-liberális tollforgatókat.

Az eset és az utólagos kommunikációja egyfelől jól mutatja, hogy a koalíciós konyhaszekrény fiókjában finoman szólva sem Danko a legélesebb kés, másrészt arról a súlyos frusztrációról is kitűnően árulkodik, amellyel a szlovák sajtó fősodra fogadta a hatalmi viszonyok alakulását a szeptember 30-i választásokat követően. A Danko lámpadöntéséből országos ügyet fabrikáló liberális véleményelit láthatóan nehezen tudja megemészteni, hogy a választási éjszaka első óráinak elsietett eufóriája után a dédelgetett progresszívek Fico pártja mögé szorultak.
Hogyan tegyünk be Pellegrininek?

Ahogy az a gombóc is nehezen csúszik le a fősodorbeli sajtómunkások torkán, hogy Peter Pellegrini a progresszívek helyett Ficót segítette hatalomra.

A Hlas-SD államfői ambíciókat dédelgető elnöke érzékelhette is a sajtó „törődését”, mit ad Isten, ehhez a muníciót leginkább a koalíció ügyeletes lúzere, Andrej Danko szolgáltatta. A nemzetiek elnöke az új évre fordulva alig félreérthető célzásokat tett a házelnöki székből a Grassalkovich-palotába készülő Pellegrini szexuális orientációjára, mire a liberális sajtó „jól megvédte” a Hlas első emberét, kiemelt fókuszt helyezve a témára. Vagyis a legkisebb koalíciós párt elnöke mellé a média fősodra is feliratkozott a hogyan tegyünk be Pellegrininek háziverseny résztvevői közé.

Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a fennkölt haladár elvekért nehéz vértezetben küzdő liberális sajtómunkások is tisztában vannak vele, hogy egy ilyen hírverés keresztbe tehet Pellegrini esélyeinek az államfőválasztáson, elbizonytalanítva a házelnök támogatóinak egy részét. Ezáltal pedig helyzetbe hozhatják a színtelen, szagtalan, de legalább a nem Fico embere formulának megfelelő „polgári” államfőjelöltet, Ivan Korčokot.
Korčok nem minden magyart utál

Nem mellesleg a liberális SaS által 2020-ban a külügyi tárca élére jutatott politikus, aki hivatali működése alatt nehezen feledhető módon pengette a magyarellenes húrokat, Érsekújvárott kampányolva a sajnálatosan megszépülő emlékű Kádár János hírhedt marosvásárhelyi látogatását idézte fel a gulyáskommunizmus virágkorából. A magyar pártfőtitkár a Székelyföld szívében azt találta mondani, laknak itt magyar származásúak is, amellyel világossá tette, hogy a kommunista pártvezetés mennyire érzéketlen a külhoni magyarság sorsa iránt.

Korčok Érsekújvárott a huszonegyedik század virágnyelvén már arról szónokolt, az ő hazaszeretet-értelmezésébe a magyar nemzetiségűek is beleférnek, feltéve, ha Budapest helyett Pozsonyra irányul a figyelmük. A „polgári” államfőjelölttől a Magyar Szövetség jelöltjére, Forró Krisztiánra utalva azt is megtudhattuk „egyesek ökölbe szorult kézzel bizonygatják, hogy a nemzetiségeknek (az államfőválasztáson) saját jelöltet kell állítaniuk”.

Ha a kiérdemesült külügyér szavai fölött eltűnődünk, olybá tűnhet, Korčok számára azok a jó magyarok, akik nem Budapestre figyelnek, ergo nem orbánisták, meg egyébként is, miért kell itt ökölbe szorított kézzel erőlködni, magyarkodni, önálló jelöltet állítani. Helyette rá is szavazhatnának a szlovákiai magyarok, lévén ő nem hungarofób, hiszen csak az Orbán-kormánnyal egyetértő magyarokat utálja, de őket szívből. Tiszta sor, tessék választani!

Danko ringbe száll

Múlt héten azt is megtudhattuk, mikor járulhatunk az urnákhoz. Peter Pellegrini házelnök bejelentette, a köztársaságielnök-választás első fordulójára március 23-án kerül sor. Ha ez alkalommal egyetlen jelölt sem szerzi meg a leadott voksok abszolút többségét, a második fordulót a húsvéti ünnepek után, április 6-án tartják. Pellegrini lapzártánkig még nem fedte fel a lapjait, indul-e az államfőválasztáson. Nem úgy Andrej Danko, aki a csütörtök éjjeli jelzőlámpadöntés fáradalmait kipihenve múlt vasárnap bejelentette, ringbe száll a Grassalkovich-palotáért. Tegyük hozzá, Danko bejelentését követően már Pellegrininek sincs mire várnia, elő kell rukkolnia a farbával.

Danko hatalmi manőverezése – jótékonyan megfeledkezve a nemzetiek elnökének ismétlődő balfácánkodásairól – politikailag érthető számítás. Miután a koalíciós jelöltállítással összekötve hasztalan próbálta pártja pozícióit összekötni, az indulásához jó előre bespájzolt 17 ezer támogató aláírással a zsebében az első fordulóban kifarolt a vélhető kormányoldali jelölt, Pellegrini mögül. Indulása persze még így sem biztos, ha a Hlas Pellegrini esélyeit féltve átengedi a házelnöki széket (vagy egy jól fialó tárcát) a nemzetieknek (értsd, Dankónak), akkor az SNS elnöke minden bizonnyal megkíméli magát a kampányolás nehéz fáradalmaitól.

Ha pedig Pellegrini pártja március 23-a előtt nem hallgat a nemzeti szirénhangokra, Danko, hacsak nem ég le túlságosan az első körben, április 6-át megelőzően nagyobb arcvesztés nélkül kommunikálhatja, hogy a második fordulóba jutott Korčokkal szemben a jó választás a koalíció talpon maradt jelöltje. Az már más lapra tartozik, hogy a 2016–2020 közötti koalíciós kormány idejéből is ismert manőverezés milyen mértékben rombolja hosszabb távon a nemzetiek iránti választói bizalmat.

A helyzet ugyanis úgy áll, hogy az SNS választói aligha érdekeltek a Fico-kormány megbuktatásában, hiszen a hátuk közepére sem kívánják a lehetséges alternatívát, a PS hatalomra kerülését. Vagyis Danko hatalmi játékai idővel oda vezethetnek, hogy az SNS támogatói átpártolnak a legerősebb kormánypárthoz, a Smerhez.

parlament
Az elmúlt hetek politikai csatározásaiból jól látható, az ellenzék is ott keres fogást a kormányoldalon, ahol az a legsebezhetőbb, vagyis a Szlovák Nemzeti Párton
Fotó:  TASR
Fogást keres az ellenzék

Az elmúlt hetek politikai csatározásaiból az is jól látható, az ellenzék is ott keres fogást a kormányoldalon, ahol az a legsebezhetőbb, vagyis a Szlovák Nemzeti Párton. A szeptemberi választások után felállt SNS-frakció finoman szólva sem állt a pártvezetés befolyása alatt, nem meglepő, hogy Danko minden erőfeszítése arra irányult, az „ejtőernyős” képviselőket az államigazgatás különböző pozícióiba juttassa, egyidejűleg a frakcióban megürült helyüket a híveivel tölthesse fel. Ennek azonban az volt az ára, hogy a zsíros falatok nem a pártvezetéshez kötődő kádereknek jutottak, akik most nyilván elégedetlenkednek, és idővel alááshatják a pártelnök pozícióját az SNS élén.

Innen érthető, hogy a személyes házelnöki ambícióin túl Danko miért szeretne a Hlastól kizsarolni egy miniszteri bársonyszéket. Nem is beszélve arról, hogy miután Zuzana Čaputová elkaszálta a decemberben elfogadott hatásköri törvényt, amely az újonnan felállítandó, a nemzetieknek járó idegenforgalmi tárcáról is rendelkezik, január 1-én mégsem állt fel a koalíciós megállapodásban rögzített harmadik SNS-es minisztérium. A parlamenti viták elhúzásával az ellenzéknek pedig lehetősége van még inkább aláfűteni Danko növekvő frusztrációjának.

Tegyük hozzá, miközben rögzítjük, Andrej Danko és pártja valóban a kormányoldal ingatag oszlopa, és az ellenzék valóban képes lehet zavart okozni a koalíciós erőtérben, de az SNS mandátumaival aligha fogják átfordítani a parlamenti matematikát. Értsd, ahogy az SNS választóiról ezt már korábban megállapítottuk, józan számítás szerint a nemzetiek frakciójában mandátumot nyert képviselők sem fognak átállni a progresszívek oldalára. Vagyis száz szónak is egy a vége, az SNS körüli hatalmi harcban nem Robert Fico kormányfőnek, hanem Andrej Danko pártelnöknek van veszíteni valója.

Megjelent a Magyar7 2024/3. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.