2021. március 13., 07:25

A KKA átalakítása nem jelentene alacsonyabb támogatási keretet, állítja a kulturális tárca

A jelenlegi Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) átalakítása egy szélesebb hatáskörű intézménnyé, amely magába foglalná "A hátrányos helyzetű csoportok kultúrája" támogatási programot is, nem vonná maga után a rendelkezésre álló források csökkentését, éppen ellenkezőleg, ezek növekednének. Ezt a Szlovák Kulturális Minisztérium közölte pénteken, reagálva Rigó Konrád (Most-Híd) volt kulturális államtitkár bírálatára.

Kisebbségi Kulturális Alap, a ki nem használt lehetőség

A kultúra és a kreatív ipar fenntartható fejlődését szolgáló reform tervezete kapcsán Rigó felhívta a figyelmet, hogy a KKA és az említett támogatási program összevonásával "eltűnne" félmillió euró. Rigó szerint tehát összességében kevesebb forrás jutna a kisebbségi kultúrára.

A kulturális tárca a válaszában kifejtette: ha a támogatási program a KKA-hoz kerülne, ez a teljes dotációs keret átcsoportosítását is jelentené. Ehhez jönne még az évi félmilliós emelés. Nem csökkenne tehát sem a nemzeti kisebbségek, sem pedig a hátrányos helyzetű csoportok rendelkezésére álló pénzügyi keret.

A hátrányos helyzetű csoportokat illető támogatások nem a kisebbségi támogatások kárára kerülnének kifizetésre. Ez fordítva is igaz"

– hangsúlyozta Michal Hajtol, a kulturális minisztérium szóvivője.

Egyben kilátásba helyezte, hogy a tervezett reform megvalósítása előtt a minisztérium egyeztetni fog az érintett alapítványokkal, a KKA esetében a nemzeti kisebbségek képviselőivel is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.