2023. október 18., 16:25

A KDH, az SaS és az OĽANO is támogatja Šimečka parlamenti alelnökké választását

A KDH, az SaS és az OĽANO a priatelia, Kresťanská únia, Za ľudí koalíció képviselői is támogatni fogják a Progresívne Slovensko (PS) elnöke, Michal Šimečka megválasztását az ellenzéknek járó parlamenti alelnöki posztra.

PS elnéke akar lenni
Michal Šimečka
Fotó: TASR
A politikai kultúra szabályai szerint mindig a legerősebb ellenzéki pártot illeti az egyik parlamenti alelnöki poszt, a KDH támogatja

– jelentette ki Milan Majerský, a KDH elnöke. Richard Sulík, az SaS elnöke és Michal Šipoš, az OĽaNO a priatelia képviselője is hasonlóan nyilatkozott.

A KDH lemondott egy parlamenti bizottsági elnöki posztról, ezért cserébe négy bizottságban lesz alelnöke.

A gazdasági bizottságban Jozef Hajko, az oktatási bizottságban Ján Horecký, a régiófejlesztési bizottságban Igor Janckulík, a katonai hírszerzést felügyelő bizottságban pedig František Mikloško.

Sulík elmondta,

pártja a pénzügyi és az európai ügyekért felelős bizottságba jelölhet alelnököt.

A párt frakcióvezetőjét csütörtökön (október 19.) választják meg. Sulík azt is megerősítette, az ellenzéki frakciók egyeztetni fognak, és bizonyos mértékig közösen kell fellépniük, ha hatékony ellenzéki szerepet akarnak betölteni.

Az OĽaNO a priatelia képviselői október 24-én választanak frakcióvezetőt.

Ha a frakció bizalmat szavaz nekem és nem lesz más jelentkező, vállalom

– mondta Šipoš. Hozzátette, képviselőjük, Peter Pollák az emberi jogi bizottság tagja lesz.

Šimečka elmondta,

az ellenzék megegyezett a neki járó bizottsági posztok elosztásában, részleteket nem árult el, csak annyit, hogy mindegyik pártnak engednie kellett bizonyos posztok ügyében.

Az emberi jogi és nemzetiségi bizottság elnöki posztját akartuk, továbbá az egyik fontos ellenőrző bizottság elnöki posztját, amelynek nagy szerepe lesz, ha arra gondolunk, mire számíthatunk ettől a kormánykoalíciótól. Ezeket sikerült elérnünk

– mondta a PS elnöke.

Šimečka és Sulík is azt mondta, elfogadják, hogy a Hlas-SD Peter Žigát jelöli a parlament neki járó alelnöki posztjára, Majerský erről még nem akart nyilatkozni, a KDH frakciója megvitatja, hogy bizalmat szavaz-e neki. Šipoš nem tartja helyesnek Žiga jelölését.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.