2022. október 28., 09:42

A jelöltek sorszámát kell bekarikázni a választások során

A jelöltek sorszámát kell bekarikázni a szombati (október 29.) összevont választáson.

választás, szavazás
Illusztrációs felvétel
Fotó: Rózsár Vince

A polgármester vagy a megyeelnök megválasztásakor csak egy jelölt számát lehet karikázni.

A képviselők választása során több jelöltet is lehet karikázni a szavazólapon, de legfeljebb annyit, ahány képviselőt meg lehet választani az adott választókörzetben. A szavazólapon feltüntetik a megválasztható képviselők számát. Ez vonatkozik a megyei, valamint az önkormányzati választásra is.

A választópolgár a színek alapján különböztetheti meg az önkormányzati és a megyei választást. A kitöltött szavazólapot a megfelelő színű borítékba, illetve szavazóurnába kell tenni. Az önkormányzati választást fehér, a megyeit (VÚC) kék színnel jelölik. Ha a választópolgár rossz borítékba teszi a szavazólapját, a szavazata érvénytelen. Akkor is érvénytelen a voks, ha rossz urnába dobja a borítékot.

A szavazat érvényes akkor is, ha a szavazólap piszkos, elszakadt, összegyűrődött, vagy ha nevek vannak ráírva vagy áthúzva. Az a lényeg, hogy egyértelmű legyen, kire szavazott a választópolgár.

Az összevont választást szombaton (október 29.) tartják. A választópolgár csak az állandó lakhelyén szavazhat. A szavazóhelyiségek reggel 7-től este 8-ig lesznek nyitva.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.