2021. július 13., 20:00

A HÍD nem ért egyet a Kisebbségi Kulturális alapról szóló törvény módosításával

A parlamenten kívüli Most-Híd nem ért egyet a nemzeti kisebbségek kultúráját támogató alapról szóló törvénymódosítást előterjesztők erőfeszítéseivel, sem annak megfogalmazásával. Ezt a kulturális önigazgatás megszorításának tartja. A Most-Híd párt elnöke, Sólymos László ezért a Szlovák Köztársaság elnökéhez, Zuzana Čaputovához fordult. A TASR-t erről tájékoztatta Magdeme Klára.

Sólymos arra kéri az államfőt, hogy adja vissza a törvényt a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának újratárgyalás céljából,

hogy erről a jogi normáról további teret teremtsen egy szélesebb társadalmi megbeszéléshez.

A Most-Híd szerint a javasolt változtatások egyenlőtlen feltételeket teremtenek a kulturális és kreatív ipar területén működő szervezetek számára.

A párt véleménye szerint

a vállalatok országos kirekesztése azt üzeni, hogy a szlovákiai nemzeti kisebbségek kultúráját olyan területnek tekintik az előterjesztők, amely nem képes és nem alkalmas gazdasági értékek létrehozására, és egy szűken meghatározott reprezentatív funkcióra kellene szorítkoznia a kisebbségek kultúrájának.

A jogalkotási folyamattal kapcsolatban is fenntartásaik vannak, ami a Most-Híd szerint nem volt szabványos.

Ez nem egy szakmai vagy társadalmi vita eredménye

- mondják, hozzátéve, hogy

a nemzeti kisebbségek kultúrájával foglalkozó szervezeteket nem kapcsolták be a törvény kidolgozásába.

Nem szólították meg a kormányzati tanácsadói testületet, a nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok bizottsága, sem a szlovák kormány nemzeti kisebbségi megbízottja, valamint a szlovák parlament Emberi Jogi és Nemzeti Kisebbségi Bizottsága nem volt határozatképes a törvénymódosításról folytatott megbeszélés során.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.