A házelnök szerint a kormányprogram sok színvonalas javaslatot tartalmaz

2020. április 22., 18:37
ma7 | TASR

A Sme rodina mozgalom mindig betartotta, amit ígért. Ezt Boris Kollár, a parlament és a Sme rodina elnöke jelentette ki szerdán, hozzátéve: a továbbiakban is ennek az elvnek a szellemében fognak eljárni.

Fotó: TASR

Kollár szerint a kormányprogramba sikerült belefoglalni mindazokat a prioritásokat, amelyeket a mozgalom parlamenti képviselői már az előző választási ciklusban is érvényesíteni akartak.

Kollár szerint ahhoz képest, hogy milyen kevés idő jutott a kormányprogram megírására a koronaválság miatt, egy jól kidolgozott tervezetet sikerült a parlament elé terjeszteni. Hozzátette: a 120 oldalas dokumentum „színvonalas javaslatokat” tartalmaz, a fő prioritások a szociális ügyek és a korrupció elleni harc.

A házelnök megjegyezte: a világjárvány felborítja a gazdaságot és veszélyezteti a családokat.

„Segítenünk kell. Csak rajtunk, a 150 képviselőn múlik, hogy mit teszünk, és milyen szociális hálót fonunk. Ha kiegyenlített költségvetésünk lenne, akkor lényegesen sűrűbbet tudnánk fonni” – mutatott rá.

Ha teli lenne a spájz, sokkal jobban tudnánk segíteni az embereket”

– fűzte még hozzá Kollár az előző kormányra utalva.

A házelnök utalt arra is, hogy nem mindegyik koalíciós párt elégedett száz százalékosan.

„Nem vagyunk teljesen egységesek, ez azonban nem jelenti azt, hogy rossz partnerek lennénk. Mi jó partnerek leszünk, miattunk nem fog szétesni ez a kormány” – hangsúlyozta.

Kollár kiemelte, hogy a kormánynak kötelessége segítenie az embereket válság idején.

„Szlovákia eminens diákként viselkedett a gazdaság befagyasztásakor. Mi reagáltunk a leggyorsabban. Határozottan úgy vélem, hogy együttes erővel ugyanilyen hatékonyan és felelősségteljesen tudjuk majd felolvasztani a gazdaságot, hogy a károk minél kisebbek legyenek” – fűzte hozzá. „Minden képviselőtől felelősségteljes, fegyelmezett, empatikus magatartást kérek, valamint azt, hogy vállaljanak közösséget a nemzettel” – zárta beszédét a parlament elnöke.

Erik Tomáš (Smer-SD) képviselő kijelentette, hogy a kormányprogramban több olyan szociális intézkedés is szerepel, amelyekkel egyetért, de kíváncsi rá, a kormány miből fogja ezeket finanszírozni. Szerinte a tervezett intézkedések költségei túllépik az állami költségvetés kereteit.

Kapcsolódó cikkeink

Kövesse facebook oldalunkat is!