2023. május 2., 13:21

A Demokrati képviselői nem támogatják az árakról szóló rendkívüli ülést

A Demokrati frakció nélküli képviselői nem támogatják a Smer-SD által kezdeményezett, árakról szóló rendkívüli parlamenti ülés megnyitását – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Juraj Šeliga képviselő. Hozzátette, a javaslat a Smer-SD választási kampányának része, és nem old meg semmit.

Demokrati
Fotó: TASR
A választási kampányuk részének tartjuk a javaslatot. Semmi akadálya, hogy a rendes ülésen tárgyaljunk erről. Másrészt, ha megnézik a javaslataikat, kiderül, hogy semmit sem oldanának meg, sőt, a Smer ugyanazt a hibát követné el, amit 2018-ban”

– mondta Šeliga. Emlékeztetett, hogy 2019-ben a Smer-SD csökkentette egyes élelmiszerek áfáját, emellett az árrés is akarta szabályozni, és beavatkozni az üzletláncok árképzési politikájába. Szerinte azonban az Európai Unió megüzente, hogy ez ellentétes az uniós irányelvekkel, a Smer-SD pedig leállította az egészet.

Smer-SD rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte, melyen az élelmiszerárakkal kapcsolatos törvényekkel akar foglalkozni, emellett azt javasolja, hogy az elsődleges élelmiszer-ipari termelőknek fél évig ne kelljen járulékokat fizetniük az alkalmazottaik után. A rendkívüli ülésnek 13 órakor kellene kezdődnie.

A Demokrati 13 képviselője korábban a Za ľudí és az OĽANO polgári-demokrata platformjának tagja volt. Nem hivatalos képviselői klubot alkotnak, hivatalos frakció létrehozását a parlamentnek kell jóváhagynia.

Šeliga elmondta, hogy ezt nem fogják kezdeményezni. A képviselői csoport közölte, nem fogja támogatni a parlamentben az olyan populista javaslatokat, amelyek felborítanák az államháztartást. Az oktatási törvény módosítását tartják fontosnak, amely kapcsolódik az uniós helyreállítási terv feltételeinek teljesítéséhez. Erről a javaslatról a jövő héten kellene tárgyalnia a parlamentnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.