2024. január 16., 12:11

A Demokrati Ivan Korčok államfőjelöltet támogatja

A parlamenten kívüli Demokrati Ivan Korčok diplomatát támogatja elnökjelöltként.

Kisegér a hídon
Jaroslav Naď (a mikrofonnál)
Fotó: TASR

A döntést a párt elnöksége hozta meg. A demokraták szerint az ellenzéknek össze kell fognia Korčok támogatására.

Számunkra kulcsfontosságú, hogy Ivan Korčokkal azonos álláspontot képviselünk az igazságosság, a jogállamiság védelme, a demokrácia, a biztonság és a védelem elveivel kapcsolatban, amelyeket jelenleg államunkban Robert Fico kormánya súlyosan veszélyeztet"

- mondta Jaroslav Naď, a Demokrati elnöke nyilatkozatában. Korčok szerinte méltósággal és megfelelő értékrenddel tudja képviselni a polgárok érdekeit. Ugyanakkor a külpolitika terén is "olvashatónak" tartja őt.

Naď emlékeztetett arra is, hogy a Hlas-SD vezetője, Petr Pellegrini révén Robert Fico (Smer-SD) kormányfő minden érintett intézményt ellenőrizni akar. Pellegrini, mint lehetséges elnök, a Demokrati vezetője szerint "kizárólag a jelenlegi miniszterelnök utasításai alapján" cselekedne. Ezért pártja arra biztatja az ellenzéki politikai erőket, hogy fogjanak össze Korčok támogatására.

Pellegrini hivatalosan még nem jelentette be jelöltségét, döntését pénteken (január 19-én) ismerteti. Az viszont már ismert, hogy Ján Kubiš korábbi külügyminiszter, Miroslav Radačovský EP-képviselő, Štefan Harabín korábbi igazságügyi miniszter, Beáta Janočková. a Törölt Szülőkért Kezdeményezés alapítója, Andrej Danko, az SNS elnöke, valamint Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke már jelezte, hogy megmérettetné magát a választáson.

A közszolgák fizetését tekintve az államfő viheti haza a legnagyobb összeget. Zuzana Čaputová 2023-ban havonta 16 976 eurót kapott, ez évi összesítésben 203 712 eurót tett ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.