2024. február 11., 14:43

A belügyminiszter beleegyezne az erőszakos cselekményekért kiszabható szigorúbb büntetésekbe

Ha Zuzana Čaputová köztársasági elnök megvétózza a büntető törvénykönyv módosítását az erőszakos bűncselekményekre vonatkozó rendelkezésekben, Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter (Hlas-SD) feltételezi, hogy a koalíció nem fogja megtagadni a változtatásokat. Ezt a TA3 hírtelevízió A politikában c. vasárnapi vitaműsorában mondta.

Lassan elfogynak az érvek
Juraj Krúpa- Matúš Šutaj Eštok
Fotó: TASR/ma7
Én magam a legszörnyűbb bűncselekményekért járó szigorúbb büntetések mellett vagyok, ne legyen elévülés ezekben az esetekben. Ha az elnök asszony vétója az erőszakos bűncselekményekre vonatkozik, készek vagyunk eleget tenni az észrevételeinek"

- mondta.

A vitában ellenfele, az SaS parlamenti képviselője, Juraj Krúpa megvárja, hogy az államfő milyen utat választ. Feltételezi, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, és az ellenzék is ezt tervezi.

A büntető törvénykönyv módosításának jóváhagyásáról szóló vitában Krúpa értékelte, hogy az ellenzéknek sikerült elhalasztania a módosítás jóváhagyását. Emlékeztetett arra, hogy a koalíciónak változtatásokat kellett eszközölnie az eredeti változaton, de a jogszabály benyújtását és elfogadását hatalmas káosznak nevezte.

Még maguk a koalíciós képviselők sem tudták, hogy valójában mit is szavaznak meg"

- mondta.

A büntetési tételek módosításával kapcsolatos kritikájára reagálva Šutaj Eštok rámutatott arra, hogy a büntetési tételek korábban lehetővé tették a bűnbánók számára, hogy a súlyos fegyelmi ügyekből próbaidővel szabaduljanak.

Miért nem mutatott rá akkor a büntetési tételekre, miért nem kiabált akkor a jogállamiság torzulása miatt?"

- kérdezte.

Megismételte, hogy a büntető törvénykönyv módosításai megakadályozták, hogy a gazdasági bűncselekmények kezelése nagyobb jelentőséget kapjon, mint az erőszakos bűncselekmények büntetése. Megismételte a büntetőjognak a többi európai ország helyzetével való harmonizálását, az áldozatok kártérítésének hangsúlyozását, valamint az individualizálás és az alternatív büntetések kiszabásának lehetőségét.

A vitában szó esett Martina Šimkovičová kulturális miniszter esetleges leváltásáról is. Teljesen ellentétesen vélekedtek az ügyről. Míg Matúš Šutaj Eštok szerint nincs oka a menesztésnek, addig az ellenzéki képviselő több okot is lát erre. Ugyanakkor elismerte, hogy nem sok esélyt ad a hétfői (február 12.) rendkívüli ülés megnyitásának a miniszter visszahívására.

Mint fogalmazott: 

»A nemkulturális miniszter« eltávolításának egyik oka, hogy téveszméket és hoaxokat terjeszt, valamint olyan kijelentéseket tesz, amelyek gyűlöletet keltenek bizonyos közösségek ellen"

Utalt arra is, hogy a kulturális miniszter lemondását követelő felhívást közel 190 ezren írták alá.

Elismerte ugyanakkor, hogy nem tartja túl reálisnak, hogy a hétfői rendkívüli ülésen a Šimkovičová menesztésére irányuló indítványt megtárgyalják.

Természetesen ott leszünk az ellenzék mellett, de erős a gyanúm, hogy az ülés nem fog megnyílni"

- mondta.

A belügyminiszter nem kívánt találgatni arról, hogy az üléstmegnyitják-e, de egyértelműen indokolatlannak tartja a javaslatot.

"Nem látok okot a visszahívásra"

- mondta. Szerinte a kulturális minisztériumot jelenleg minden bizonnyal jobban vezetik, mint Natalia Milanová exminiszter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.