2023. június 7., 13:47
Frissítve: 2023. jún. 7. 15:10

800 millió eurós uniós támogatástól eshet el az ország

Az eddig felhasználatlan uniós támogatásokból mintegy 800 millió eurótól eshet el az ország – jelentette ki szerdai közös sajtótájékoztatóján Ódor Lajos kormányfő és Lívia Vašáková uniós alapokért felelős miniszterelnök-helyettes.

Ódor Lajos
Fotó: TASR

Vašáková hozzátette, nem milliárdoktól esik el az ország, de már irreális, hogy a támogatások teljes összegét le tudja hívni.

Az előző programozási időszakról van szó, melynek keretében az idei év végéig kell felhasználni a támogatásokat.

Főleg a nagy befektetési operatív program felhasználásánál látunk problémákat, néhány projektet már nem lehet megmenteni

– tette hozzá Vašáková.

Az európai strukturális és beruházási alapokról szóló 2014–2020-as jelentést szerdán vette tudomásul a kormány. A dokumentum szerint május végéig még 4,29 milliárd euró maradt a „régi” uniós alapokban.

A támogatások effektív hasznosítása nagymértékben függ a felhasználóktól, rajtuk múlik, hogy sikeresen lezárják a projektet, és ne vesszen el a támogatás.

A felhasználatlan támogatásokból 1,04 milliárd eurót a jelentés szerint az energetikai válság megoldására (SAFE) lehetne felhasználni, további 315,2 millió eurót lehetne átcsoportosítani az ukrajnai menekültek fogadási és integrálási költségeire (FAST CARE). Ennek köszönhetően 79,75%-ra emelkedne az eredeti 10,21 milliárd eurós keret felhasználása (leszámítva a vidékfejlesztési programot, ahol 2025. december 31-e a felhasználás végső határideje).

Vašáková elmondta, nem lehet elérni az Európai Bizottságnál, hogy kitolja a régi uniós alapok felhasználásának határidejét, érvényes a 2023 december végi dátum. Az elszámolás határidejének kitolására viszont még lát lehetőséget.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.