2019. december 2., 07:50

25 párt indul a parlamenti választásokon

A jövőre februárban sorra kerülő parlamenti választásokon 25 politikai párt, mozgalom és koalíció indul. A szlovák belügyminisztériumba már megérkeztek a képviselőjelölt-listák tervezetei és az induló pártok a kauciót is befizették. A jelöltállítás határideje december 1-jén, éjfélkor járt le.

szlovák parlament
Fotó: TASR

A választásokat és a pártok finanszírozását felügyelő bizottság december 6-án ülésezik. Ezen a gyűlésen megvizsgálja a leadott listákat és dönt azok nyilvántartásba vételéről. Ekkor dönti el – sorsolással – azt is, az egyes pártok vagy mozgalmak milyen sorszám alatt indulnak.

A jelöltlista leadásával együtt a politikai tömörüléseknek be kellett fizetniük a 17.000 eurós kauciót, amit visszakapnak, ha a választásokon megszerzik a voksok legalább 2 százalékát.

A parlamenti választásokra 2020. február 29-én kerül sor. A hivatalos választási kampány november 5-én kezdődött. Az egyes pártok legfeljebb 3 millió eurót – adóval együtt – költhetnek a kampányra és transzparens számlával kell rendelkezniük. A választási kampány a moratóriummal (kampánycsenddel) végződik, 48 órával a szavazóhelyiségek kinyitása előtt.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!