2024. február 23., 17:40

2029-ig elhalasztották a közúti jelzések módosításának bevezetését

Az egyes közúti jelzések jelentését érintő változások csak 2029 áprilisától léphetnek hatályba. Ezt eredetileg idén áprilistól tervezték.

Még öt év
Illusztráció
Fotó: Wikipédia/ma7

Az átmeneti időszak meghosszabbítását a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma az útburkolati jelzésekről szóló rendelet módosításában javasolja, amely jelenleg tárcaközi véleményezési eljárásban van.

A minisztérium azzal érvel, hogy több időt kell biztosítani arra, hogy a kihelyezett táblákat összhangba hozzák az új szabályokkal. A módosítások elsősorban a maximális sebességkorlátozásra és az előzési tilalomra vonatkozó táblák érvényességét, valamint a hosszirányú folyamatos vonal jelentését érintik.

Tekintettel arra, hogy még nem történt meg a közúti jelzések felülvizsgálata és esetleges módosítása, 2024. április 1-jétől sok helyen zavaros lenne egyes közúti jelzések jelentése és gondot okozna az érvényességük téves alkalmazása.

Ha 2029. március 31-ig nem kerül sor e táblák felülvizsgálatára és esetleges módosítására, akkor 2029. április 1-jétől az új érvényesség és jelentés lesz rájuk irányadó"

- magyarázta a tárca.

A minisztérium a teljes körű műszaki szabályozás hiányában 2029. március végéig szeretné meghosszabbítani azt az átmeneti időszakot is, amelyen belül a váltakozó piros fényjelzésű útátjáró-zárójelzők elhelyezhetők, beleértve azok megújítását is, például meghibásodás vagy baleset esetén.

Az út szélén elhelyezett tábla által jelzett maximális sebességkorlátozás vagy előzési tilalom tehát 2029-ig az útkereszteződés legtávolabbi határáig érvényes, kivéve, ha az útkereszteződés után vagy a falu kezdetéig megszűnik, esetleg megismétlődik.

Hasonlóképpen a rendeletben meghatározott egyéb táblák is hatályban maradnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.