Tavaszi vártisztító hadjárat az ajnácskői várban

2018-04-09 07:00,   Majoros Jácint

Ajnácskő. A kevésbé jó idő ellenére is érkeztek önkéntesek a harmadik alkalommal megrendezett tavaszi vártisztító hadjáratra az ajnácskői várromhoz. Ádám Sándor, a Csereshegység Tájvédelmi körzet természetvédelmi őre 2015-ben határozta el, hogy minden áron, akár önköltséges formában is megpróbálja megtisztítani a várhegyet a megszálló invazív fajok ellen. Első alkalommal öten fogtak neki a várhegy pucolásához, azonban ma már több tucatnyian csatlakoznak hozzá, elsősorban a településről, de van, hogy nagyobb távolságból is érkeznek önkéntesek.

Forrás: Hírek.sk

Ma7 - új médiacsalád a felvidéki magyar sajtópiacon

2018-04-09 07:00,   Andrejkovič Tamás, Czibula Csaba

Dunaszerdahely. Dunaszerdahelyen mutatták be az új médiacsalád, a ma7 szerkezeti felépítését és a médiaprojekt sajtótermékeit. A médiacsalád 3 pillérre épül, egy online portált indít, egy közéleti hetilapot ad ki, valamint egy audiovizuális tartalmakat közlő YouTube-csatornát működtet. "Minőségi újságírást kínálunk, és a közszolgálatiság elveit megőrizve véleményformálók szeretnénk lenni" - hangsúlyozta Molnár Judit főszerkesztő a sajtótájékoztatón. A projekt első része, az új online felület április 11-én indul, a központi honlapnak pedig több kimenete lesz.

Forrás: Hírek.sk

Imreg – még jókor jött a külső segítség

2018-04-09 07:00,   Tomojka Tünde, Tomojka Vojtko Béla

Imreg. Imreg a magyar-szlovák nyelvhatáron található település a Felvidék keleti csücskében. A 640 lelket számláló faluban a magyar általános iskola az 1970-es években megszűnt. Magyar nyelvű óvoda sincs már a faluban, így a gyerekek évtizedek óta a legközelebbi szlovák iskolában tanulnak. A helyiek zöme még beszél ugyan magyarul, az utcáról azonban egyre inkább kivész a magyar nyelv. Vannak azonban, akik az elmúlt évtizedek során is hűen ragaszkodtak a hagyományaikhoz és egy hagyományörző csoport keretében éltetik és hagyományozzák a messze földön híres imregi népdalokat, és az imregi táncokat. Kitartó munkájuk nem volt hiába, hisz sikerül az utánpótlást is kinevelniük. Ehhez ma már külső segítséget is kapnak.

Forrás: Hírek.sk

Erzsébet királyné ruhái Királyhelmecen

2018-04-09 07:00,   Tomojka Tünde, Tomojka Vojtko Béla

Királyhelmec. Erzsébet királyné újraálmodott ruhái címen nyílt kiállítás Királyhelmecen. Sissi 14 ruhájának hű másolata, korabeli ruhakiegészítők, a koronázási ékszerek rekonstrukciói, és az eredeti fekete csipkezsabó is látható a Mailáth József Regionális Múzeumban. Czédly Mónika gödöllői ruhatervező kutatómunkájának eredményeként és szakmai hozzáértésének köszönhetően láthatóak a ruhák Királyhelmecen.

Forrás: Hírek.sk

Visszaélések az agráriumban – félholtra vert és megfélemlített gazdák léptek a nyilvánosság elé

2018-04-06 07:00,   Bartók Csaba, Bodnár Ottó, Szilvássy Péter

Szepsi. Az agrártámogatásokkal kapcsolatos visszaélésekről tartott sajtótájékoztatót az érintett gazdák egy csoportja Szepsiben. Megfélemlítésekről, verésekről, törvénytelenségek soráráról számoltak be a megjelent kelet-szlovákiai mezőgazdasági vállalkozók.

Forrás: Hírek.sk

Öt kontinens hetven országának képviselői Százdon

2018-04-06 07:00,   Kendy Éva, Farkas Péter

Százd. A Lévai járásbeli Százd községben élő nyugalmazott pedagógust, Gazdag Katalint otthonában közel 180 baba veszi körül. Nem egyszerű játék babákról van szó, hanem különböző népek népviseletét őrzőkről beszélünk. Öt kontinens hetven országának népviseletes babáját találjuk Katalin szobájában.

Forrás: Hírek.sk

Kedvenceid másképp – különleges zenei vállalkozás Komáromban

2018-04-06 07:00,   Kiss Réka, Czékus Péter, Pézman Zoltán

Komárom. Különleges zenei vállalkozás szem- és fültanúi a komáromiak – a Cseh Tamás Programon belüli Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Programba benyújtott pályázat sikeres volt, ennek köszönhetően augusztusig, havi egy alkalommal magyarországi zenei formációk mutatkoznak be olyan oldalukat megmutatva, ami mindeddig a rajongók számára ismeretlen volt. Akusztikusan.

Forrás: Hírek.sk

Méltósággal a világra jönni

2018-04-06 07:00,   Szvorák Emese, Sípos Berni

Egyházasbást. Bernád Ilona szülésznőként figyelt fel a felesleges művi beavatkozásokra a szülés-születés körül, amelyek a szülési kedvet, valamint az anyák és babák egészségét egyaránt károsítják. A jó szülésért-születésért személyesen tenni szándékozott, ezért bejárta szinte az egész Kárpát-medencét, valamint a nagyvilág több mint negyven országát, hogy ősbábáktól, támasztóasszonyoktól, füvesektől, idősektől tanuljon. Előadásaiban, tanfolyamain, könyveiben, ezeket a tapasztalatokat tolmácsolja.

Forrás: Hírek.sk

Óvodafelújítás magyarországi támogatással

2018-04-05 07:00,   Szekeres Éva, Lichtmannegger László

Gömöralmágy. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program második ütemében több mint 10 ezer új óvodai férőhely létesül. 21,5 milliárd forintos keretösszegből külhoni területeken 77 új óvoda épül és 250 intézmény újul meg. Ezek egyike a gömöralmágyi, ahol már javában folyik a munka.

Forrás: Hírek.sk

Új közlekedési módszer Kassán

2018-04-05 07:00,   Szaszák György, Ifj.Szaszák György

Kassa. A kassaiak szolgáltatásként új közlekedési módszerből választhatnak. A taxyfy, Európa leggyorsabban növekedő közlekedési startupja komoly konkurenciát jelent a klasszikus taxi szolgáltatásoknak. Elég ha van jogosítványunk, autónk és egy regisztráció után máris utasszállítók lehetünk.

Forrás: Hírek.sk

Kihelyezett kormányülés Kelet-Szlovákiában

2018-04-05 07:00,   Nagy Emese, Szilvássy Péter

Kisszeben. Tegnap vette kezdetét a kétnapos kelet-szlovákiai kihelyezett kormányülés Kisszebenben. Ma Prakfalván tárgyal a Peter Pellegrini vezette új kormány. A kabinet tagjai a legelmaradottabb régiók fejlesztését célzó akcióterveket vitatják meg, melynek keretében járásonként egy-egy millió eurós támogatást osztanak szét a kormányhivatal tartalékaiból. A régió két legkevésbé fejlett járásai közé tartozik a Kisszebeni és Gölnicbányai.

Forrás: Hírek.sk

Egy mondat című könyvét mutatta be Batta György

2018-04-05 07:00,   Padlovics Ágnes, Drozd Milan

Komárom. Komáromban, a Selye János Gimnázium nagytermében mutatta be Batta György író, költő, újságíró és műfordító Egy mondat című könyvét.

Forrás: Hírek.sk