2021. június 19., 18:45

Mától a nagyközönség is birtokba veheti a Borsi kastélyt

Ma került sor a borsi Rákóczi-kastély ünnepélyes átadására  Áder János magyar és Zuzana Čaputová szlovák államfő részvételével. A 11 órakor kezdődő műsor a történelmi egyházak képviselőinek áldásával és a felújított épület megszentelésével kezdődött.

Borsi
Galéria
+5 kép a galériában
II. Rákóczi Ferenc szobra a kastély bejáratánál
Fotó: Zsebik Ildikó

Őket a korabeli ruhákba, illetve népviseletbe öltözött szereplők követték, akik Kiss Ferenc zeneszerző műve által zenében elevenítették fel a fejedelem életútjának legfontosabb állomásait.

Az átadó ünnepség első szónoka a Teleki Alapítvány igazgatója, a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet ügyvezetője, Diószegi László volt, aki megköszönte a két államfőnek a felújításban vállalt védnökségét, Magyarországnak a nagyvonalú, Szlovákiának pedig az elvi támogatást. Az Interreg Szlovákia-Magyarország pályázaton elnyert összeget turisztikai fejlesztésre kívánják fordítani,  míg Kassa megye támogatását egy kerékpáros- ill. vizitúra tábor kialakítására.

A szlovák államfő köszöntőjében elhangzott: fontos, hogy ez a kastély is azt jelképezze, hogy közös múltunk nem elválaszt, hanem az Európai Unió keretén belül /is/ összeköt bennünket.

Szlovákia területe a Magyar Királyság részét képezte, együtt éltünk meg minden jót és rosszat, közösek történelmi nagyjaink. A közös múltunk olyan érték, amelyet országhatárok nem zárhatnak el egymástól.

Áder János gondolatait a hely szelleme/ genius loci/ fogalma köré építette. Azzal indított, hogy

egy várkastélynak nemcsak földrajzi helyzete van, hanem lelke és szellem is, amelyet a természetfeletti erőkön kívül emberi sorsok, örömök és drámák formálnak. A hely szelleme akkor is megmarad, ha a hely már alig emlékeztet önmagára.

Csak akkor tűnhet el végérvényesen, ha már senki sincs, aki emlékezzék rá.

Borsiban az itt élők őrizték eddig a Rákócziak szellemét. II. Rákóczi Ferenc olyan családba született bele, amely példát mutatott a közösségért viselt felelősségből. A fejedelem egy életen át ragaszkodott a szabadság eszméjéhez. Soha sem tett különbséget népek és vallások között. Magyarország ezért becsületbeli ügynek tartotta II. Rákóczi Ferenc várkastélyának helyreállítását, hogy az végre méltó lehessen saját szelleméhez.

A megnyitón, a tűző melegben mintegy 500 ember vett részt. A műsor délután népzenei koncerttel, a Keleti Erő néptáncszövetség táncegyüttesei műsorával, az Ewald Rézfúvós Együttes valamint a Miskolci Szimfónikus Zenekar koncertjével folytatódott.

A cikk hosszabb változatát a Magyar 7 következő, június 23-án megjelenő számában olvashatják!

Borsi-átadó ünnepség
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.