2021. április 21., 18:41

Szükségünk van a tudományra! – Megjelent a Magyar7 legújabb, 16. száma

Magyar tudós kapta az idei Abel-díjat. A nagy presztízsű, a matematikai Nobel-díjnak megfelelő elismerést Lovász László kutatónak, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének ítélte oda a Norvég Tudományos Akadémia. Az akadémikussal Pomichal Krisztián készített interjút.

Galéria
+2 kép a galériában

Az iskolai beíratások témájáról szól Kövesdi Károly Kié a gyerek? című vezércikke. A hetilap másik jegyzetének a szerzője Matus Tibor (Matovič meg a „magyar ügynök”), míg Haják Szabó Mária publicisztikai írása (Hamu és érték) a párizsi Notre-Dame újjáépítése kapcsán von párhuzamot Krasznahorka „építgetésével”.

A hetilap közéleti rovatában többek közt Kolek Zsolt elemzését olvashatjuk az ukrán–orosz szembenállás veszélyeiről (Felrobbanhat az ukrán lőporos hordó?).

magyar7 2021/16

Matus Tibor a gazdasági rovatban A munkát elkezdtük címmel Iván Tamást kérdezve ismerteti a Baross-pályázatok eddigi tapasztalatait. Még mindig égető kérdés a népszámlálás ügye, hiszen nem mindegy, hány felvidéki magyar vesz részt benne.

 

magyar7 2021/16

Az állam hivatalai finoman szólva nem hatnak ösztönzően a részvételi arányra. Erről olvashatjuk Somogyi Szilárd írását (Törvénysértésre buzdít a statisztikai hivatal?). Nyitás kockázatokkal a címe Rajkovics Péter írásának, amely a vírushelyzet legújabb fejezetével, a nyitással foglalkozik.

magyar7 2021/16

Lacza Tihamér a nemrég elhunyt Dolník Erzsébetre emlékezik, akinek az élete maga volt a helytállás.

magyar7 2021/16

Ugyancsak megemlékező írást olvashatunk Juhász Dósa Jánostól, aki Mács József születésének kerek évfordulója kapcsán értékeli a felvidék krónikásának művészetét és életútját. Ugyancsak megtaláljuk a lapban Fóthy Jánosnak A felvidéki magyar katolikusok kálváriája című írásának második részét, míg Lacza Tihamér egy szepességi születésű tudós ember portréját rajzolja meg.

magyar7 2021/16

A Tájaink rovat első cikkében Erdélyi Géza nyugalmazott református püspök írását olvashatjuk a nemrég elhunyt Nagy János szobrászművészről.

magyar7 2021/16

Kassán a város szülöttére, Márai Sándorra emlékeztek, erről tudósít Fábián Gergely.
Ugyancsak megemlékezést tartottak Rimaszombatban, ahol a helyi cserkészcsapat Szombathy Viktor születésére emlékezett koszorúzással és emléktúrával. Az eseményről Virsinszky Tamás tudósít.
Elveszettnek hitt régi sírkövek kerültek elő a pozsonyi zsidó temetőben, tudjuk meg Radi Anita írásából, míg Kaszmán Zoltán a zselízi Sacher-ház sorsáról tudósít.
Egy koronavírusos betegséget átvészelt gyógyszerész tapasztalatait írja meg Zsebik Ildikó.
Ártatlan szülői posztok címmel olvashatjuk Szomolai Andrea írását az internetes megosztások veszélyeiről.
A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programnak köszönhetően új bölcsőde épült Bátorkeszin, erről tudósít Nagy-Miskó Ildikó.
Akadnak olyan magyar szülők is, akik a karrierjüknél is fontosabbnak tartják, hogy a gyermekük magyar iskolában tanulhasson. Ilyen családot mutat be Agócs Szvorák Emese.
Bokor Klára arról tudósít, hogy az udvardi magyar alapiskolában szeptembertől két első osztályt nyithatnak.
Reczai Lilla pedig a Tőkési Duna-ár mentén fekvő községek dicséretes hulladékgyűjtéséről tudósít.

magyar7 2021/16

Aktuális témáról ír a lap Kávézó rovatában Domonkos Andor kutatóorvos, aki a véralvadás jelenségét hozza közérthető közelségbe a laikusok számára is. Pleva László állatorvos pedig a mellékvese működési zavarait veszi górcső alá.

Magyarország egyik legszebb régiója az Őrség. A Barangoló rovatban Csermák Judit írásának második részét találjuk erről a vidékről. Babos Kitti az Életmód rovatban a tavaszi megújulásról ír, míg az Íz-lelőben a burgonyasaláta új elkészítési módját kínálja Vas Laura.

magyar7 2021/16

Vas Gyula autós rovatában az Opel egyik modelljéről olvashatunk.

magyar7 2021/16

Történelme során először lett bajnok a VK Spartak UJS Komárom röplabdacsapata. A hetilap sportrovatában A csapatszellem diadala címmel olvashatjuk Langschadl Mátyás interjúját a klub klub elnökével.

magyar7 2021/16

Több nagyágyú fog hiányozni a labdarúgó-Európa-bajnokság küzdelmeiből, köztük a magyar válogatott egyik alapembere, Kalmár Zsolt is. Rajkovics György írásában erről olvashatunk.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal Szádalmás római katolikus templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.