2021. február 3., 10:55

Hit, megújhodás, méltó végtisztesség és a polgárok vegzálása – a Magyar7 legújabb, 5. számának témái

Ezek a Magyar7 hetilap e heti, legfrissebb számának témái.

Galéria
+14 kép a galériában

Ha közel vagyunk Istenhez, az emberekhez is közel leszünk – nyilatkozza a hetilapnak Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház újonnan megválasztott püspöke. Az interjúban szó esik a keresztyén egyház helyzetéről és a vele szemben támasztott elvárásokról is. A beszélgetést Langschadl Mátyás készítette. Következetlen kormány, felelőtlen társadalom címmel olvashatjuk Kolek Zsolt cikkét a szlovákiai súlyos, félrekezelt járványhelyzetről.

Szemfényvesztés felsőfokon – írja a lap vezércikkében Molnár Judit, aki a három felvidéki magyar párt egyesülésének buktatóit boncolja, és a megegyezés hiányát kéri számon az egyik félen. Pomichal Krisztián külpolitikai jegyzetében a Frontex, az EU határ- és partvédelmi ügynökségének furcsa lépését taglalja, míg Kövesdi Károly jegyzetében (Félistenek alkonya) felteszi a kérdést: ki fogja felelősségre vonni az Európai Bizottság biztosait a vakcinabeszerzés rossz kezeléséért. A lap ugyancsak jegyzetet közöl Száraz Dénestől (Covidpass, bitte? De mikor?), aki sokakkal együtt a Covid-útlevél boldog(talan) várományosa.

lapkiajanlo_tema01_magyar7_005_het_2021.jpg

Variációk hitelmoratóriumra. Ezzel a címmel elemzi Matus Tibor a szlovákiai, magyarországi és az európai hiteltörlesztések különböző gyakorlatát. Somogyi Szilárd cikkének címe: A felmentő sereg. Ebben a szerző a közelgő népszámlálás kapcsán veti fel a kettős – roma–magyar, roma–szlovák – identitás kérdés kérdőjeleit. Keveset beszélünk róla, pedig mindenkinek joga van a tisztességes temetésre, még vírusjárvány idején is. Erről szól B. Vida Júlia riportja.

A hetilap kulturális rovatában Böszörményi István a száz éve Losoncon megjelent A Mi Lapunk illetve annak éltetőjére, Scherer Lajosra emlékezik. Megtört a jég? – teszi fel a kérdést Szomolai Andrea írásában, aki a modern oktatási lehetőségek magyar vonatkozásáról tudósít. A színház ugyan játszik, de csak a virtuális térben nézhető. Így volt ez a kassai Thália Színház Parasztopera című darabjával, amelynek az online térben tartott bemutatójáról Juhász Dósa János ír. Lacza Tihamér kultúrtörténeti portréjában egy konzervatív reformerről, Andrássy Györgyről olvashatunk.

lapkiajanlo_muzsa2_magyar7_005_het_2021.jpg

A Tájaink rovatban a felvidéki régiók híreit találjuk. Nagy-Miskó Ildikó egy dinamikusan fejlődő község, Karva sikereiről és terveiről tudósít. Két Csemadok-életműdíjassal készült interjút is olvashatunk a rovatban. Száraz Dénes Kantár Évával, Fábián Gergely Szcsuka Edittel beszélgetett. Megy a bölcső vándorútra, írja Agócs Szvorák Emese, akinek riportjából megtudjuk, hogy egy gömöri családhoz került a vándorbölcső. Virsinszky Tamás írásának témája az adakozás nehéz időkben. Két történelmi téma is olvasható a régiós rovatban. Ifj. Csámpai Ottó a 125 éve emelt és 25 évvel később lerombolt Zobor-hegyi emlékmű sorsát, míg Zsebik Ildikó a deregnyői Lónyayak sorsáról ír. Végre felújították a szenci zsinagóga elhanyagolt épületét, amely a város ékessége lesz. Erről tudósít Radi Anita. Kaszmán Zoltán tudósítása révén egy nagy (a zselízi) és két kis (az ipolyviski és a kétyi) könyvtárba pillanthatunk be, s tudjuk meg, hogyan működnek járvány idején. A cserkész járvány idején is cserkész, írja Reczai Lilla, aki Csémi Szilárd cserkészvezetővel készített beszélgetést. Bokor Klára egy fiatal vállalkozót mutat be a keleti végekről, aki a családi vállalkozást viszi tovább.

A lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus ezúttal a fekélybetegeknek nyújt hasznos gyakorlati tanácsokat, míg Baán Szabó Ilona egy tipikus téli virágot mutat be az olvasóknak. Kenyeres Oszkár a Hazajárókkal ezúttal ismét a Felvidéken barangolt, pontosabban Sáros megye gyöngyszemét, Bártfát jeleníti meg érzékletes stílusban.  Rajkovics Péter a magyar film új lehetőségeit taglalja az Életmód rovatban, míg az Íz-lelőben egy finom marharagu elkészítéséhez ad útmutatót Szabó B. Csilla receptje. Vas Gyula autós rovatában pedig a család ékkövét, a Peugeot 208-ast ismerhetjük meg.

lapkiajanlo_kavezo2_izlelo_magyar7_005_het_2021.jpg

A hetilap sportrovatában Rajkovics Péter a magyar női vízipólós válogatott ötkarikás reményeit ecseteli, Rajkovics György írásának ugyancsak a magyar sport a témája: a magyar kézilabda-válogatott világbajnoki sikeréről ír.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal Ekel református templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.