2021. január 14., 17:10

Legyenek szigorúbbak az ellenőrzések!

 

"Bár a koronavírus új mutációja terjedésének megakadályozására irányuló intézkedések elegendőek, ám az emberek azokat egyre kevésbé tartják be"– mondta a sajtónak a Nagymihályi járás Regionális Közegészségügyi  Hivatalának tisztiorvosa,  Janka Stašková. Ezért e héten arra kérte a Nagymihályi és a Szobránci járás polgármestereit, hogy működjenek együtt velük a szabályok betartatásában.

Galéria
+1 kép a galériában
Illusztráció

Stašková azt ajánlotta, hogy az ellenőrzésben az önkormányzatok kérjenek segítséget a városi illetve az állami rendőrségtől, a helyi polgárőrségtől, illetve a terepen dolgozó szociális munkásoktól.

Azt is bejelentette: tudomásuk van az intézkedések konkrét megszegéséről.

Például sokan este járnak az áruházláncokba vásárolni, amikor már otthon kellene tartózkodniuk.

Vannak, akik több helyen is csináltatnak antigén tesztet, miközben már az első szűrés eredménye pozitív lett.

Emlékeztetett azokra a pálóci lakosokra is, akik Angliából behozták és elterjesztették a koronavírus új mutánsát, mert nem tartották be a kötelező karantént.

Az is gyakori jelenség, hogy akinek negatív lesz a tesztje, elveszíti éberségét, kevésbé figyel az előírásokra.

Értem én, hogy az emberek belefáradtak a szabályozott életvitelbe, de mi, higiénikusok  a pandémia kezdete óta folyamatosan dolgozunk, hétvégeken is, ráadásul szabadságon sem voltunk

– zárta mondandóját a tisztiorvos.

A tisztiorvos felhívásával kapcsolatosan Nagykaposon bezárták a helyi temetőt és a játszótereket. Hogy miért épp ezeket a közterületeket, arról a város alpolgármesterét, Boczán Ferencet kérdeztük meg, aki portálunknak a következőket nyilatkozta: 

Mi ezzel a kijárási tilalom betartására akartuk felhívni a figyelmet. Arra, hogy ha nyitva van egy közterület kapuja, az nem jelenti azt, hogy tilalom idején is látogatható. A válságstáb tegnapi ülésén felkértük a városi rendőrség parancsnokát, hogy a járőröző rendőrök figyelmeztessenek mindenkit, aki megszegi a kijárási tilalmat. Az a legnagyobb baj, hogy az emberek egy dologról előszeretettel megfeledkeznek: a kijárási tilalom idején élelmiszerboltba ugyan elmehetnek, de csak a legközelebbibe!

Hasonló gondokat tapasztal az ember Királyhelmecen is.

A maszkhordási fegyelem látványosan lanyhul, vannak, akik egyáltalán nem viselik, mások csak a szájukat takarják el, az orrukat szabadon hagyják.

Egyes  boltokba a vásárlók hónapok óta csak egyesével léphetnek be, ráadásul a 65 év felettieknek kijelölt időpontot is betartják, míg  a helyi Lidl üzlethelyiségébe az emberek korlátlan számban bemehetnek, kis túlzással egymás nyakában lógnak.

A rendeletek jók, ám betartásukkal komoly gondok vannak. Kell az ellenőrzés, kell a szigorítás, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy a pandémiának mihamarabb vége legyen!

Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.