2020. október 9., 10:13

Hányan leszünk? Tudományos konferenciát rendeztek a népszámlálásról a Fórum Intézetben

2021 februárjában Szlovákiában újra népszámlálást tartunk. Ezúttal azonban úgy tűnik, hogy más formában kell majd számot adnunk magunkról. A somorjai Fórum Kisebbség Kutató Intézet Hányan leszünk? Népszámlálás 2021 címmel rendezett tudományos konferenciát Somorján, amelyen fontos kérdéseket boncolgattak a jelenlévők. A járványhelyzet miatt a szervezők korlátozták a részvételt.

Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Fórum Kisebbség Kutató Intézet

A rendezvényt a Fórum Intézet Facebook-oldalán is nyomon tudta követni az, aki érdeklődött a téma iránt, ugyanis online közvetítették a konferenciát. Simon Attila bevezetőjében köszöntötte a vendégeket, s elmondta, hogy ez nagyon fajsúlyos téma, amiről kiváltképp érdemes beszélni.

A konferencia két blokkból állt, az elsőben Ivančíková Ľudmila, a statisztikai hivatal munkatársa a 2021-es népszámlálással kapcsolatos fejlesztéseket mutatta be, és azokat a változásokat mondta el, amelyek az eddigi népszámláláskor még egyáltalán nem voltak jelen. Például, hogy a 2021-es számlálásnál többes nemzetiséget is fel lehet tüntetni egy helyett. Egyúttal elmondta, hogy minden valószínűség szerint az elektronikus kitöltést fogják szorgalmazni. ez azt is jelenti, hogy minden Szlovákiában élő polgár saját maga tölti majd ki az íveket.

Fórum I.Népszámlálás konferencia
Ivančíková Ľudmila előadása
Fotó:  Reczai Lilla

Mrva Marianna szociológus előadásában összemosta az etnikum és a nemzet fogalmát, elmondása szerint az etnikumokról minduntalan úgy esik szó, mint dolgok a világban, nem pedig mint állandó változásban lévő erők sokasága. A többes nemzeti hovatartozás lehetőségével Szlovákia előrelépést produkálhat, de a "fagyi vissza" is nyalhat (alá-fölé rendeltségi viszony a többségi és kisebbségi nemzeteknél).

Fórum I.Népszámlálás konferencia
Mrva Marianna előadása
Fotó:  Reczai Lilla

Öllős László szerint "a népszámlálás az ember identitásának megvallása”. Elmondása szerint egy olyan korban élünk, amely tele van lehetőségekkel, de az a kérdés, élünk-e velük. Mert ebben a globalizált világban akkor jut előbbre az ember, ha több lábon áll.

Öllős László előadása
Fotó:  Reczai Lilla

A második blokkban Kapitány Balázs magyarországi demográfus adott elő. Kapitány az anyaországi népszámlálási tapasztalatokról beszélt a közönségnek. Ravasz Ábel (Most-Híd) leginkább a magyar romákat, a vegyesházasságban élőket, valamint a szórványban és a peremvidéken élőket szeretné megszólítani a kampány során, akik még meggyőzhetőek arról, hogy népszámláláskor magyarnak vallják magukat. Kovács Balázs előadása a kisebbség és a többség közti határvonal megtartását szorgalmazta. Szerinte az a jó, ha párhuzamosan működnek együtt a kisebbségi és a többségi nemzetek, így még a konfliktusokat is könnyebben lehet oldani és kezelni. 

Fórum I.Népszámlálás konferencia
Kapitány Balázs előadása
Fotó:  Reczai Lilla

A konferencia hivatalosan Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője felszólalása után ért véget. Tokár bemutatta a nyártól zajló össztársadalmi kampányt. A kampány weboldala lassan mindenki számára elérhető lesz. Minden fontos információt itt tesznek majd közzé, amely a lakosság számára támpontokat ad a 2021-es népszámlálással kapcsolatosan.

Tokár Géza előadása
Fotó:  Reczai Lilla

Az előadásokat követő vitában bárki felszólalhatott az elhangzottakra reflektálva, majd Simon Attila arról biztosította a résztvevőket, hogy a Fórum Intézet is érdemben feldolgozza majd a 2021-es népszámlálási adatokat, amelyek segítenek objektív képet adni a magyarság helyzetéről Szlovákiában. 

Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.