2020. szeptember 17., 07:39

Logisztikai központ és ami mögötte van - Megjelent a Magyar7 legújabb száma

Megjelent a Magyar7 legújabb, 38. száma. Keresse az újságárusoknál vagy a postákon.

Galéria
+3 kép a galériában

Önös érdek vezérel: a családom és a szomszédaim érdeke – nyilatkozza a hetilap interjújában Bindics Zsolt hegyétei lakos, a petíciós bizottság megbízottja. A petíció egy sokáig eltitkolt logisztikai központ megépítése, illetve annak módja ellen indult, amely a lakott terület tőszomszédságában készül megépülni. A beszélgetést Pomichal Krisztián szerkesztő, újságíró készítette. Ugyancsak a jog és a jogszerűség a témája Kolek Zsolt közéleti rovatvezető írásának, aki egy jogerős bírósági döntéssel foglalkozik. A téma: a kétnyelvűség, illetve a nyelvi jogaink érvényesülése.

kétnyelvűség Magyar7

A lap vezércikkét Molnár Judit főszerkesztő jegyzi, aki a vírushelyzet kapcsán (Vírusviszonyok) tesz fel időszerű és fájó kérdéseket. A külpolitikai jegyzetet Haják Szabó Mária tollából olvashatjuk, témája egy elvetélt baloldali kísérlet, amelyet újabban Németországban próbálnak felmelegíteni (Aki nem dolgozik, az is egyék). Ugyancsak a vírushelyzet fonákságáról közöl a lap jegyzetet Száraz Dénes tollából (Mosolyszünet).

Magyar7 vezércikk

Matus Tibor, a hetilap gazdasági rovatvezetője A lusta, de bölcs ember kertje című riportjában egy kis faluban, Gömörszőlősön gazdálkodó egyetemi docens izgalmas mezőgazdasági kísérletével foglalkozik. Ugyancsak riportot olvashatunk Somogyi Szilárd oknyomozó újságírótól egy olyan felvidéki magyar iskoláról, amely párját ritkítja és példát mutat mindenkinek. Az írás címe: A gútai csodaiskola. Kövesdi Károly, a hetilap vezető szerkesztője az újabb budapesti liberális cirkusz körüli helyzetet taglalja (Akiket a forgószínpad megcsapott).

piac Magyar7

A cseh politika és a nagy háború címmel közli a hetilap Popély Gyula történész tanulmányának első részét, amelyből kiderül, hogyan dolgoztak Benešék az Osztrák–Magyar Monarchia, de főleg Magyarország feldarabolásán. Megtudjuk, hogy akikből országvezetők lettek, eredetileg ügynökök voltak.

A lap kulturális rovatában ezúttal Czajlik Józsefet, a kassai Thália Színház igazgatóját kérdezi B. Vida Júlia arról, hogyan kezdik az új színházi évadot, és egyáltalán, hogyan képzeli az intézmény a túlélést, amikor csökken a bevétel és a támogatás. Lacza Tihamér Pulszky Ferenc portréját rajzolja meg, aki Eperjesről indult és lett a korabeli Magyarország meghatározó kultúrpolitikusa (A dualizmus kultúrpápája).

Czajlik Magyar7

Sok érdekes olvasnivalót találhatunk a lap régiós rovatában, a Tájainkban is. Szomolai Andrea Alsóbodokon járt, az idén rendhagyó módon megtartott harmadik Esterházy János-emléknapokon. Radi Anita egy rendhagyó pozsonyi kiállításról tudósít (Trianon szlovák szemmel). Egy csaknem elfeledett magyar hírességre emlékeztek Kassán a minap, erről olvashatjuk Fábián Gergely írását. Ugyancsak megemlékezésről tudósít Virsinszky Tamás Rimaszombatból, ahol a nemzet csalogánya születésének évfordulója kapcsán emlékeztek, s ugyancsak Rimaszombat adott helyszínt egy Szabó Gyula-kiállításnak. Nagy-Miskó Ildikó Écsi Gyöngyi református lelkészről, előadóművészről ír portrét, illetve arról, hogyan kell tartalmasan élni a karantén idején. Jubilált a Szlovákiai Magyar Cserkész szövetség. A dunaszerdahelyi kiállításról Reczai Lilla tudósít. Kaszmán Zoltán a csatai magyar iskola új igazgatójával készített beszélgetést. Bokor Klára a párkányi városi könyvtárból hozott érdekes tudósítást, míg Zsebik Ildikó egy érdekes és értékes magyar fiatalember portréját írta meg. Agócs Szvorák Emese pedig vályogvetőket ment megnézni, hogy miért, megtudhatjuk a Tájaink rovat cikkéből.

Magyar7 tájaink

A Kávézó rovatban Szilágyi Orsolya dietetikus a fogak ápolásáról és megőrzéséről ír a táplálkozás szempontját figyelemben tartva, míg Baán Szabó Ilona a tojásgyümölcsöt mutatja be. A közkedvelt Hazajáró rovatban Csáky Károly ír rendhagyó módon a festői Duna-kanyarban fekvő Zebegényről és annak alkotójáról. Természetesen az Íz-lelő rovat sem maradhat ki a lapból, ezúttal Vass Laura receptjét olvashatjuk és kaphatunk kedvet a főzéshez. Az autózáshoz pedig Vas Gyula Renaultjától.

szurkoó Magyar7

Ha azt halljuk, Maradona, Ibrahimovics, Balotelli, Djokovic, talán azonnal képben vagyunk. Ha nem, olvassuk el Rajkovics György írását a lap sportrovatában. A DAC-ról azonban mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Rajkovics Péternek, a sportrovat vezetőjének ennél is több. A hetilap végén a szokásos tv-műsort találjuk és a keresztrejtvényt. A hátsó borítón a nyitrai Szent László-templomot ismerhetjük meg.

Galéria
+3 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.