2020. szeptember 9., 12:27

Tizenötmillió magyarnak énekel - Megjelent a Magyar7 legújabb száma

Megjelent a Magyar7 legújabb, 37. száma. Keresse az újságárusoknál vagy a postákon.

Galéria
+9 kép a galériában

Tizenötmillió magyarnak akarok énekelni! – parafrazálja a lap legújabb számának nagyinterjújában az elhíresült mondatot Koltay Gergely, a Kormorán zenekar alapítója, akinek dalait magyarok milliói ismerik és éneklik. Az interjút Szomolai Andrea készítette. A Magyar7 e heti száma természetesen a Kuciak-gyilkosság néven elhíresült sokkoló bírósági döntés témáját is több írásban taglalja. Erről ír többek közt Molnár Judit, a lap főszerkesztője (Büntetlen bűnök), Kolek Zsolt politikai rovatvezető (A jogállam eresztékei) és Kövesdi Károly, a lap vezető szerkesztője (Bíróbőr és agyagláb).

kiajanlo_hirek_magyar7_37_het.jpg

Haják Szabó Mária írása (Egy politikai karaktergyilkosság margójára) az egy évvel ezelőtti osztrák kormánybukást eleveníti fel, mert nemrég kiderült, hogy az Osztrák Szabadságpárt elnökét egy összevágott filmmel „vonták ki a forgalomból”. Hogyan kéne kilábalni a koronavírus-járvány okozta válságból? Erről cikkezik Matus Tibor, a lap gazdasági rovatvezetője (A válság mögött húzódó esély). Pomichal Krisztián írásában azt taglalja, hogy az emberi butaság talán a vírusnál is veszélyesebb (A XXI. század tömegpusztító fegyvere). Babucs Zoltán hadtörténész az 1940-es második bécsi döntést és az erdélyi bevonulást eleveníti fel (Ott, ahol zúg az a négy folyó).

kiajanlo_piac_magyar7_37_het.jpg

A hetilap kulturális rovatában Gál Tamást, a Komáromi Jókai Színház igazgatóját kérdezi B. Vida Júlia az új színházi évadnyitás nehézségeiről (Áldatlan helyzetben kezdi az új évadot a Jókai Színház). Böszörményi István honismereti cikke (Az Ipoly mente Málnapataktól a trianoni határig) a jelennel ölelkező múltba kalauzolja az olvasót. Lacza Tihamér kultúrtörténeti írása ezúttal egy híres karikaturista-sportember portréját vázolja fel (Karikaturistának született), aki felvidéki gyökerű volt.

A lap régiós rovatában természetesen ezúttal is olvashatók a Felvidék valamennyi tájának életéről szóló tudósítások. Díjesővel indul a rovat: Boráros Imre Kossuth-díjas színészünket életműdíjáról kérdezi Nagy-Miskó Ildikó. A Magyar Művészeti Akadémia idei szakmai díjaiból több is jutott a Felvidékre. Közülük kettőről tudósít Fábián Gergely. Bokor Klára egy merőben szokatlan foglalkozású érsekújvári hölgy portréját rajzolja meg, míg Szomolai Andrea egy mátyusföldi idős bácsiról ír, akit Esterházy János utolsó rabtársaként tartanak számon. Szaporodott a magyar óvodák száma a Felvidéken, Somorján megnyílt a Kiskakas nevű református bölcsőde és óvoda. Erről tudósít Reczai Lilla. Hogy miért nem lehet könyvesboltja a pozsonyi magyarságnak, ezt a kérdést járja körül kis történelmi sétával Radi Anita. Rimaszombatban egy érdekes kiállítást láthat a közönség október 4-éig, erről számol be Virsinszky Tamás. Még hogy itt nincs látnivaló! – hallatszik a keleti végekről. Zsebik Ildikó a bodrogközi turizmus lehetőségeit járja körül néhány épületes példát villantva fel. A rovatban két sport-témájú írást is találunk: egy Palástról indult első ligás futballbírót mutat be Kaszmán Zoltán, míg Agócs Szvorák Emese egy füleki szablyavívómestert, aki eltökélte, hogy számára legfontosabb a hagyományőrzés.

kiajanlo_tajaink_magyar7_37_het.jpg

Tanulhatunk-e a spanyolnáthából? – teszi fel a kérdést Domonkos Andor kutatóorvos a lap orvosi rovatában, és érdekes következtetésre jut. Hogy mire, megtudhatják, ha elolvassák az írást. Pleva László állatorvos pedig a sertésbetegségekről ír a mostani számban. A Hazajáró rovat ezúttal is szép Kárpát-medencei tájakon járt, Kenyeres Oszkár a Kárpátkanyarba invitálja az olvasót. Beindult a filmipar, írja Rajkovics Péter, ismertetve, milyen filmekre ülhetünk be (ha megtehetjük) a közeljövőben. Az Íz-lelő rovatban Szabó B. Csilla egy egzotikus, de egyszerű és finom étel receptjét kínálja, Vas Gyula autós rovatában pedig egy igazi verdáról olvashatunk a BMW-családból.

DAColó Szent István a címe Karaffa Attila írásának, amelyből kiderül, mi köze egymáshoz Szent Istvánnak és a futballklubot büntető Szlovák Labdarúgó-szövetség Fegyelmi Bizottságának. A név kötelez, különösen, ha kiváló futballista ugyancsak focizó fiáról van szó. Hogy kiről pontosan, megtudhatják, ha megkeresik Rajkovics Péter interjúját a Magyar7 sportrovatában.

kiajanlo_szurkolo_magyar7_37_het.jpg

Természetesen ebből a lapszámból sem hiányzik a heti tv-műsor és sokak kedvence, a keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal a verebélyi Szűz Mária mennybevétele templomát találjuk.

Ne feledjék: aki nem előfizetője, az a postahivatalokban is megvásárolhatja a Magyar7-et, a felvidéki magyarok konzervatív hetilapját!

Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.