2020. augusztus 25., 11:29

Jó ha tud magyarul, de nem föltétel

Október elsejétől már valószínűleg meglesz az új komáromi prefektus, azaz a központi kormányzat járási képviselője, a járási hivatal elöljárója. Ez derül ki a abból az álláshirdetésből, amelyet Szlovákia Belügyminisztériuma jelentetett meg az egyik legnagyobb álláshirdető portálon.

Galéria
+1 kép a galériában
Igor Matovič miniszterelnök bemutatja az elöljárók első körét. Háttérben Cseh Péter.

Amint az ismeretes,

az Igor Matov vezette kormány az egyes járási hivatalok vezetőinek teljes cseréjét határozta el. Az ország 75 járási hivatalát vezető személyek többségét már a múlt hónapokban kinevezték és beiktatták, az őszi kiválasztásba már csak azok a helyek kerültek be, ahová nem sikerült még a kormány számára elfogadható jelöltek találni.

Az eddigi jelölések az évtizedek óta bevett szokás szerint, a kormányt adó pártok látókörébe eső emberek megszólításából álltak, ezért is meglepő, hogy a még fennmaradt üres helyekre most a jóval demokratikusabb, nyilvános pályázat útját választották. Így azok az érdeklődők is tudomást szerezhetnek erről, akik nem tartoztak eddig a kormánypártok holdudvarához vagy ismerősi köréhez.

A kormány a kiválasztás egyes visszásságait maga is belátta, és a pozíció eddigi minden egyes várományosát társadalmi kontrollra bocsájtotta azzal, hogy nevüket előzetesen nyilvánosságra hozták, és kinevezésüket attól tették függővé, hogy a nép soraiból érkezik-e személyükkel kapcsolatosan olyan mértékű kritika, amely meghiúsítja, hogy elfoglalhassák elöljárói széküket.

A Komáromi járásba előzetesen bejelentett Juraj Pekarík nem került kinevezésre, azt azonban a kormányzat nem hozta nyilvánosságra, hogy mi okból.

Az így továbbra betöltetlen posztra most kiírt pályázatra augusztus végéig lehet beadni a jelentkezést. Annak ellenére, hogy a belügyminiszter és az eddigi meghallgatásokat végző „komisszió” néven elhíresült bizottság magyar tagja, Cseh Péter (OĽaNO) parlamenti képviselő többször elmondták, a dél-szlovákiai, magyarlakta járásokba olyan embereket neveznek majd ki, akik legalább tudnak magyarul a mostani álláshirdetésben egyáltalán nem szerepel a magyarnyelv-tudás mint feltétel. Ezen elméletileg nincs különösebben semmi meglepő, hiszen egy olyan törvény vagy rendelet sincs, amely előírná, hogy a magyarlakta járásokba magyarul tudó embereket kell kinevezni. A Komáromi járásban a magyarok aránya 64%.

A helyzetet az is magyarázza, hogy az eddig már a magyarlakta járásokba beiktatott elöljárók közül csak három olyan van, aki anyanyelvi szinten beszéli a magyart, a többiek vagy saját bevallásuk szerint is „konyhanyelvi” szinten vannak vele, vagy egyáltalán nem beszélnek a nyelvünkön.

komaromi-eloljaro-2.png

Mindenesetre megkérdeztük a Belügyminisztériumot, hogy miért nem szerepelhet a kiválasztási feltételek között a magyarnyelv-tudás, ha már a miniszter és több parlamenti képviselő is deklarálta, hogy a dél-szlovákiai, magyarok lakta járásokba ilyen vezetőket fognak kinevezni.

A Belügyminisztérium nevében a miniszteri iroda sajtórészlegéről Alena Koišová válaszolt a ma7 kérdésére, elmondva, a pályázatok elbírálása során a második körbe jutottak esetében figyelembe fogják venni, hogy az adott jelölt képes-e a kisebbség nyelvén is kommunikálni.

Most akkor fontos kritérium vagy inkább csak szépségtapasz a magyar nyelv tudása? A kérdés megválaszolásában segítséget kértünk Hodossy Sonától, a személyzeti tanácsadás és az emberi erőforrások témakörének szakértőjétől, hogy belföldön és külföldön mennyire meghatározó egy kiválasztásnál egy plusz képesség – tudás megléte.

sona-hodossy.jpg
Sona Hodossy

A szakértő válaszában arra helyezte elsősorban a hangsúlyt, hogy csak a második körben esik majd szó az esetleges magyarnyelv-tudásáról, így előfordulhat az is, hogy a magyarul tudó pályázók el sem jutnak ahhoz, hogy erről megkérdezzék őket. Hodossy saját véleménye szerint alapvetően fontosnak tartaná ezeken a helyeken a magyar nyelv tudását, hiszen a polgárokkal közvetlenül kapcsolatban levő hivatalról van szó. Ahogy hozzáfűzte, a feltételek meghatározása viszont teljes mértékben a kiíró jogkörében van.

Feltettük tehát ezt a kérdést is a Belügyminisztériumnak, ahonnét Alena Koišovától a ma7 azt a választ kapta, hogy a járási elöljárók pályázatának első körében csak három alapfeltételt fognak vizsgálni, úgymint a vezetői, valamint az államigazgatási gyakorlat meglétét, illetve a feddhetetlen előéletet.

Felvetésünkre a tényleges választ az októberi kinevezés fogja megadni, legkésőbb akkor megtudhatjuk, hogy a kormány fontossági sorrendjében elmozdulás történt-e a helyi közösségekkel való kommunikáció terén vagy maradt minden a legtöbb déli járásban tapasztalt szinten.

Az ügyben kerestük az elöljárók kiválasztásakor rendkívül aktív Cseh Péter OĽaNO párti politikust is, aki azonban azóta, hogy veszélybe került parlamenti széke, mintha eltűnt volna. Hívásunkra, üzenetünkre nem reagált. A magyarnyelv-tudás szükségességén kívül meg szerettük volna tőle kérdezni, hogy ő maga beadja-e esetleg pályázatát a komáromi járási elöljárói posztra. Amint megkapjuk Cseh Péter válaszait, cikkünket frissítjük.
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.