2015. november 9., 11:35

A Szent Korona kicsinyített mása Gömörben

VÁRHOSSZÚRÉT. A Szent György tiszteletére szentelt várhosszúréti római katolikus templomban ünnepi szentmise keretében helyezték el a Szent Korona kicsinyített mását.
201511091016140.kor01.jpg
Galéria
+3 kép a galériában

A prágai Esterházy János Emlékbizottság ösztönzésére pár hónapja alakult meg a Szövetség az Emberi és Keresztény Értékekért polgári társulás Várhosszúréten, akik a község önkormányzatával, valamint a helyi Csemadok alapszervezettel és a Gömöri Kézművesek Társulásával közösen szervezték meg a Szent Korona ünnepélyes átadását. 

„Szórványmagyarságban és tömbmagyarságban is állandóan csökken a magyarok száma, nemcsak itt a Felvidéken, hanem a világ minden táján. Ezt kell mindenáron megakadályoznunk, illetve a magyar önazonosságtudatunkat kell erősíteni. Ennek egyik legfontosabb eszköze a magyar nyelv a magyar kultúra ápolása” – hangsúlyozta Kocsis László Attila, a prágai Esterházy János Emlékbizottság elnöke

„Szeretnénk mindenbe bekapcsolódni,főleg magyar programokat kitalálni, és szeretnénk a szórványmagyarságot összefogni környékünkön” – fejtette ki Farkas Tamás, a Szövetség az Emberi és Keresztény Értékekért PT elnöke. 

Az ünnepi misét követően egész délutános műsor és előadássorozat vette kezdetét a helyi kultúrházban. A Szent Korona történetéről Batta György újságíró tartott előadást, de felszólalt Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke, Kocsis László Attila, a prágai Esterházy János Emlékbizottság elnöke, valamint Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke is.

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke rövid felszólalásában elmondta, hogy a szövetség támogatja a Szent Korona kicsinyített másának forgalomba hozását, mert úgy véli, hogy elősegíti a Magyarok VIII. Világkongresszusa által hozott határozatok életbe léptetését, amelyek Magyarország jövőjét a Szent Korona jegyében jelölik meg. „A magyar emberek számára a Szent Korona – és annak kicsinyített mása, ami itt, Várhosszúréten elhelyezésre került – a magyarságuk lényegét hordozza” – fogalmazott. 

A délután során fellépett Boráros Imre, Kossuth-díjas színművész is, aki hazafias versekkel gazdagította az ünnepi összejövetel műsorát.

A magyar Szent Korona Európa egyetlen olyan koronázási ékszere, melynek eredete több mint ezer évre nyúlik vissza. A replika a magyarországi Tradíció Manufaktúra Kft. által gyártott emléktárgy, kizárólag kézi munkával készült, s mindössze 10 centiméter átmérőjű. Az, hogy a várhosszúréti templomban is elhelyezhették a Szent Korona kicsinyített mását, Balázs Jolikának, a község szülöttének köszönhető.

„Elsősorban magyar vagyok, keresztény vagyok, és Várhosszúrét a szülőfalum. 50 évvel ezelőtt otthagytam kis falumat, de akár hol éltem mindig hazavágytam. Itt vannak eltemetve szüleim, itt van az összes rokonságom, akik mindig tárt karokkal várnak és szeretnek” – mondta Balázs Jolika, a Szent Korona kicsinyített másának adományozója. „Ez nagyon kis ajándék, de tiszta szívvel és öleléssel adom, mert nagyon szeretem a várhosszúréti rokonaimat és az egész lakosságot.

A tartalmas program keretében felléptek a helyi népdalkörök, a település óvodájának és iskolájának diákjai, valamint a helyi fiatalokból álló Labyrint rock-zenekar is.

201511091016140.kor01.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.