Gálik: Putyin számára fontos, hogy bővítse politikai mozgásterét

hirek.sk 2015. február 17., 12:25
BUDAPEST. A Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint jelenleg meglehetősen fagyos a légkör Oroszország körül, így nagyon kellenek neki az ilyen kapcsolatok.
Az orosz elnök budapesti látogatása kapcsán a legfontosabb a hosszú távú gázszerződés meghosszabbításának vagy „valamilyen egészen új keretek között” az újratárgyalásának az elfogadása – mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1 Ma reggel című keddi műsorában. Hozzátette: szó lehet még a paksi bővítés gyakorlatba való átültetésének lépéseiről, illetve a kétoldalú gazdasági kapcsolatok olyan átrendezéséről, ami reményt ad a jövőre nézve, hogy az a nagy passzívum, amely Magyarország felől Oroszország irányába tapasztalható, valahogy kiegyenlíthető legyen.

A gazdasági kérdéseken felül Vlagyimir Putyin és Oroszország számára fontos az is, hogy az elmúlt időszakban az ukrajnai válság és a szankciók miatt beszűkült politikai mozgásterét bővítse – ennek eszköze a gazdasági kapcsolatok élénkítése – mutatott rá.

Bár Magyarország kül- és gazdaságpolitikája elsősorban az Európai Unióhoz kötődik, ám ezen kívül maximálisan diverzifikálnia kell azokat az erőforrásokat, amelyeket elszenved az orosz relációban, hiszen energetikai szempontból rendkívül nagy a kiszolgáltatottsága – állapította meg. Az ezzel kapcsolatos szerződéseket „nagyon gondosan kell újragondolni”, hiszen valamennyinek egy új generációját kell megkötni Oroszországgal – hangsúlyozta a szakértő.

Gálik Zoltán úgy vélte, Oroszországnak nemcsak Magyarország fontos, hisz Putyin olyan országokba látogat tavasszal, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a mozgásterének bővítése szempontjából. Ausztria, Csehország és Szlovákia az elmúlt időszakban az orosz külpolitika számára mind nagyon fontos volt, a szankciókat ezen országokon keresztül próbálja meg lazítani egy kicsit – magyarázta. Meglehetősen fagyos egyébként a légkör Oroszország körül, így nagyon kellenek neki az ilyen kapcsolatok – húzta alá az egyetemi docens.
Forrás: hirado.hu, M1
0 HOZZÁSZÓLÁS