2017. január 21., szombat - Ágnes
Cikkek közt...  Videók közt...  
Őry Péter: Likvidáló egyenlősdi IIvideó 2017. január 20., péntek 08:24 Néhány nappal ezelőtt felhívtuk a szlovák törvényhozók figyelmét arra a tűrhetetlen gyakorlatra, amellyel a francia, német és újabban az osztrák hivatalok viszonyulnak a kelet-közép- európai fuvarozókhoz. Az ő törvényeik szerint ugyanis a magyar, szlovák, lengyel, vagy baltikumi fuvarozók kötelesek a francia, német vagy osztrák minimálbért (a miénk többszörösét) fizetni sofőrjeiknek, amennyiben az adott országokban vesznek fel fuvart.
Farkas Iván: A szakadék enyhítése a cél videó 2017. január 19. | Hiteles, nyilvános, a sajtóban megjelent információkra alapozva közölte az Oxfam ügynökség, hogy 2016 végére a világ nyolc leggazdagabb emberének összesített vagyona meghaladja a világon élők szegényebbik felének összesített vagyonát.
Őry Péter: Likvidáló erejű egyenlősdi videó 2017. január 13. | Gyakran tapasztaljuk, hogy az igazi húsbavágó és a munkavállalók tömegeit érintő kérdések nálunk alig jelennek meg a közbeszédben. Szlovákiában nem igazán hangos a sajtó azoktól a jogszabályoktól, amelyeket tavaly Németország és Franciaország vezetett be, pedig szlovákiai munkavállalók ezreit is érinthetik. A sor pedig Ausztriával folytatódik.
Farkas Iván: 2017 egyik legfőbb kihívása a novemberi megyei választások videó 2017. január 11. | Közösségünk jövője és régióink jövőbeni fejlődése szempontjából a 2017-es év legfontosabb eseménye minden bizonnyal a november elején esedékes megyei választások lesznek.
Menyhárt József: Ahogy lehet... videó 2017. január 09. | Az év elején talán fogékonyabbak vagyunk arra, hogy gondolatban megálljunk, felemeljük fejünket a mindennapi kötelességek és feladatok sűrű áradatának sodrából, és visszatekintsünk a mögöttünk hagyott évre, évekre. A számvetések, újratervezések és újévi fogadalmak, fogadkozások időszaka ez.
Agárdy Gábor: Meglepődhetünk? videó 2017. január 08. | Az emberiség fejlődése során sok filozófiai és vallási irányzattal találkozhatunk. A több- és egyisten-hívőkkel, valamint ateistákkal is, akik eleve nem hisznek semmilyen felsőbbrendű lény létezésében...
Menyhárt József: Variációk (közös f)ellépésre videó 2017. január 07. | Épp három hónapja, hogy az MKP sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet arra, hogy a bíróságokon 2016 júliusától fizetőssé vált a magyar (és az egyéb, nem szlovák) nyelvhasználat. A jogszabályi változás kapott is némi nyilvánosságot a honi magyar sajtóban, bár közel sem akkorát, mint amekkorát az ügy a jelentősége folytán megérdemelt vol­na.­
Csáky Pál: Tisztánlátást és önbecsülést az új évben! videó 2017. január 06. | Valami baj van a felvidéki magyarok mintegy felével. A probléma gyökere valószínűleg két momentumban érhető tetten. Az első a nem kellő szintű műveltség, s az ebből fakadó igénytelenség. A közös dolgaink iránti közönyösség, a művalóvilág-lét. A másik a külső hatás.
Őry Péter: Hivatali kétnyelvűség: bűnbakkeresés videó 2017. január 05. | Hogy miért nem érvényesül Szlovákiában a hivatali kétnyelvűség? Ha eddig nem tudtuk volna, most világosan kiderült: az önkormányzatok és a polgárok tehetnek róla, mert nem élnek a törvény adta lehetőségekkel! Magyarán: a felvidéki „gyalogmagyar” a hibás azért, hogy útlevelét, személyazonosítóját, erkölcsi bizonyítványát stb. nem kérheti anyanyelvén az állami hivataltól. Mert joga ugyan van, de az csak otthon, a konyhában érvényesül, legfeljebb a falusi önkormányzatnál.
Nagy Dávid: Bíró úr, kérem! videó 2017. január 05. | “Ha úgy gondolod, túl kicsi vagy ahhoz hogy számíts, próbálj meg egy szúnyoggal aludni.” akadtam ma a Dalai Láma szavaira az interneten. Történt ez pár órával azelőtt, hogy jött a hír, miszerint a szlovák törvényhozás elé kerül a bírósági anyanyelvhasználattal kapcsolatos kezdeményezésünk.
Nagy Dávid: Embernek maradni videó 2017. január 02. | „Hát ember leszel, fiam?” – kérdezte nagyapám az esküvőm előestéjén. „Ember biza” – válaszoltam, bár nekem nem a férfivé-válás örömei jártak fejemben. Generációs különbségek… Embernek lenni és embernek maradni a mai világban nem könnyű feladat. Ez az első gondolat, amely eszembe jut a 2016-os évvel kapcsolatosan.
Molnár Judit: Veszteségek videó 2016. december 24. | Szerette a karácsonyi vásárok hangulatát. A nyüzsgést, a puncs édes illatát, még a csontig ható hideget is. Most mégis idegesítette. A zsúfoltság tülekedésnek, a zsibongás hangzavarnak tűnt, s ő csak csendre vágyott…
Agárdy Gábor: Nem akarom...! videó 2016. december 22. | Nem akarom, hogy teherautóval gyilkoljanak az ünnepváró vásárban bárhol a világon!
Menyhárt József: Tollvon(akod)ás videó 2016. december 17. | Szeptember elején, egy héttel kinevezését követően levelet írtunk Érsek Árpádnak, az új közlekedésügyi miniszternek. Azon túl, hogy gratuláltunk reménykeltő kinevezéséhez, konstruktív és szakmailag alaposan alátámasztott anyagot bocsátottunk rendelkezésére egy évek óta húzódó kérdés megoldási lehetőségeire vonatkozóan.
Őry Péter: Ízlések és pofonok videó 2016. december 12. | Ízlések és pofonok különbözőek, ahogyan „az összefogás alakzatai” is. Ha csak a szigorú tényeket vesszük: aligha említhető egy lapon az RMDSZ – MPP magyar egységlista egy képzeletbeli Most-Híd – MKP listával. Az elsőben két romániai magyar párt közös listájáról van szó – mely mögé támogatóként, jelöltet nem indítva beállt a harmadik is –, a képzeletbeli szlovákiai lista viszont egy többségi–kisebbségi összefogás vegyes listája lenne. A kettő nem ugyanaz.
Őry Péter: Korrekt semmitmondás vagy összefogás videó 2016. december 09. | Talán nem túlzás párhuzamot keresni a felvidéki és az erdélyi magyar politizálás között. Az alaphelyzet az, hogy mind az erdélyi, mind a felvidéki magyarság lélekszáma drámai módon csökken, és – akárcsak nálunk – Erdélyben is több politikai pártra szakadt a magyarság, pedig a közösség szempontjából ez egyenlő az öngyilkossággal.
Agárdy Gábor: A sajtócsend bája videó 2016. november 30. | A negyedik hatalmi ág - a sajtó - Európa-szerte és otthon is mélyen hallgatott arról a beszédről, amelyet az ENSZ újonnan megválasztott főtitkára António Guterres tarott az „Európa Liszabon-víziója“ témájú találkozón 2016. november 23-án.
Farkas Iván: Megvan a jövő évi költségvetés - a rózsaszín számok beszürkülhetnek videó 2016. november 30. | A 2017. évi állami költségvetést viszonylag gyorsan, különösebb vita nélkül fogadta el a pozsonyi törvényhozás. Többen - főleg az ellenzék - merészebb előrelépést vártak a kiegyenlített államháztartás elérése irányában, ám a parlament nagyjából azt fogadta el, amit a kormány beterjesztett.
Agárdy Gábor: Egyáltalán kell-e az Európa Parlament? videó 2016. november 25. | Azt írja az MTI: „A török uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztésére szólított fel az Európai Parlament. A képviselők 479 igen szavazattal, 37 ellenében, 107 tartózkodás mellett fogadták el az indítványt... Amint olvasom, az Európai Parlament állásfoglalása jogilag nem kötelező érvényű, de szakértők szerint fokozza a nyomást az Európai Bizottságra, illetve a csatlakozási tárgyalások lebonyolításában illetékes uniós szervekre.
Kolek Zsolt: Demonstratív egység – modellváltás előtt videó 2016. november 23. | Korszakhatáron vagyunk. A dunaszerdahelyi magyar-magyar csúcs az átmenetet jelzi. Az én generációm még gyerekfejjel élte meg az átmenetet. Most azonban a közéletünk nem rendszert készül váltani, hanem működési modellt. És lám, nyolvankilencet idézi a kiindulópont elvetésének bizonyossága, csak mintha naív lelkesedésből lenne kevesebb a hová tartunk kérdését illetően.
Menyhárt József: Bátran magyarul! videó 2016. november 16. | A somorjai szoboravatás fő üzenete: Szlovákiában és Somorján lehetünk-e, vállalhatjuk-e teljes mértékben önmagunkat, szólhat-e teljes mértékben saját identitásunkról egy ilyen rendezvény? Egy magyar kulturális rendezvény esetében egyáltalán tekinthető-e a szlovák nyelvűek felé tett gesztusnak az, hogy a beszédek többsége - a református lelkész lélekemelő beszédének kivételével – a magyar mellett szlovákul is elhangzott?
Agárdy Gábor: Büntetés Amerikának? videó 2016. november 14. | Eltelt egy hét az amerikai elnökválasztások óta. Minden média, weboldalak és politológusok százai - ezrei értékelték Donald Trump győzelmét, sokszor ellentmondásos eredménnyel...
Farkas Iván: Óvatosan a hitelekkel és a kölcsönökkel videó 2016. november 07. | Mivel a pénzügyek terén a széles tömegek tudása, tapasztalata nagyon hiányos, sokak számára általános felvilágosítást kellene tartani, közérthetően, világosan elmagyarázni, milyen felelősséggel jár a hitelfelvétel.
Agárdy Gábor: „Túlméretezett” környezetvédelem videó 2016. november 03. | A túlméretezett, „formatervezett“ csomagolások alkalmazásának beszüntetésével körülbelül egyharmadával csökkenteni lehetne a hasonló, felesleges csomagolások után megmaradó hulladék mennyiségét, ami a termék árában is megmutatkozhatna.
Molnár Judit: „Nyelv őrök” és nyelvrendőrök, avagy a hatalom diszkrét baja videó 2016. november 02. | Ismét akcióba léptek az államnyelv védelmezői: jöttek, láttak, kifogásoltak – abszurd dolgokat. A kulturális tárca államtitkára szerint azonban szó sincs boszorkányüldözésről. Ellenben, aki az ellenőrzés kapcsán nyelvrendőrségről, razziáról vagy sikanírozásról beszél, „az hangulatot és akár félelmet kelt az emberekben, ami borzasztóan veszélyes dolog. Aki ilyen fogalmakat használ az árt a szlovákiai magyarságnak” – írja közleményében Rigó Konrád. Kínos! Nem kicsit! Nagyon!...
Karaffa Attila: Az a bizonyos november elseje videó 2016. november 01. | November elseje, mindenszentek ünnepe. Nekünk, szurkolóknak sajnos szomorú nappá változott 2008. november 1-je. De szomorú nap ez a felvidéki magyarság történelmében is, hiszen a szlovák rendőrség brutális támadása örökre beleírta magát a krónikákba.
Kovács Koppány: Miért baj, ha Somorján Mátyás királynak állítunk szobrot? videó 2016. október 29. | Úgy látszik a városunba betelepült szlovákoknak és a samorincan.sk főszerkesztőjének már minden bántja a csőrét, ha már levegőt veszünk az is.
November 13-án leplezzük le Mátyás király szobrát a városháza előtt, a legutóbb ez ütötte ki náluk a biztosítékot.
Agárdy Gábor: Mi lesz veled, USA? videó 2016. október 24. | Pár hét múlva elnökválasztás lesz az Amerikai Egyesült Államokban. A választók hangulata soha az ezidáig jegyzett és felmért választások előtt még nem volt ilyen rossz, a két erős jelölt közül egyik jelölt támogatottsága sem éri el a választók 50%-át... A többi elnökjelölt pedig a „futottak még“ kategóriájába tartozik.
Kövesdi Károly: Merjen magyar lenni! videó 2016. október 22. | Az utóbbi időben sokan felkapták a fejüket Bugár Béla néhány kijelentésén. Említsünk meg kettőt közülük, amelyeket egy majdani politológus a hazudozó és pökhendi politikusi attitűd diagnózisaként fog kezelni.
Őry Péter: Mitől lett demokratább a Szlovák Nemzeti Párt? videó 2016. október 19. | Mennyiben változott meg a Szlovák Nemzeti Párt szellemisége, ha a felháborodás nyomán gyorsan visszakozik, de a fasiszta politikusról való megemlékezés jogosságát pártszinten fenntartja? Hogyan óhajt a Fico-kormány harcolni a szélsőségek ellen, ha koalíciós partnere az egykori fasiszta elnököt élteti?
Kolek Zsolt: Kérdések és irányok a magyar belpolitikában videó 2016. október 17. | Ahogy az várható volt, az október 2-i kvótareferendum hosszabb távon is meghatározó erővel bír a magyar belpolitika folyamataira. Az eredmények értelmezése már a következő hónapok stratégiájának ágyaz meg mind a kormányoldalon, mind az ellenzék térfelén.
Első  Előző  1 / 12   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -10°C / -7°C
Holnap: -11°C / -6°C
Ógyalla
Ma: -13°C / -6°C
Holnap: -15°C / -10°C
Losonc
Ma: -17°C / -8°C
Holnap: -18°C / -9°C
Kassa
Ma: -15°C / -1°C
Holnap: -15°C / -6°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
224 évePárizsban 38 éves korában lefejezték XVI. Lajos francia királyt.
162 éveMegszületett John Moses Browning amerikai feltaláló, számos fegyver megalkotója.
158 éveMegszületett Révész Imre festőművész, grafikus.
112 éveMegszületett Christian Dior francia divattervező.
110 éveMegszületett Lakatos Vince filmrendező.
Belföld SaS: Szlovákia borzasztó helyzetben van az uniós támogatások merítése terén SaS: Szlovákia borzasztó helyzetben van az uniós támogatások merítése terén videó POZSONY. Szlovákia sosem volt még annyira rossz helyzetben az uniós támogatások terén, mint amilyenben jelenleg van. Az illetékesek nem teszik közzé az új felhívásokat, nem tartják be azok ütemtervét, s nem merítik az anyagi támogatásokat. Ráadásul csaknem 100 millió eurót átmostak – jelentették ki sajtótájékoztatójukon az ellenzéki SaS képviselői, hozzátéve: legabszurdabb helyzetben a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium van. A liberálisok az Európai Bizottságot is tájékoztatják majd a megkérdőjelezhető lehívásokról. Módosul a gépjármű bejelentés és átírás díja videó A februártól hatályos szabályozás szerint nem csupán a jármű teljesítménye, hanem annak életkora is meghatározó lesz. Véget ér a rokkantak százalékokért folytatott harca videó Az orvos-szakértők 2016-ban 27 349 személy egészségügyi állapotát vizsgálták felül és 5 054 kérelmet utasítottak el.
Külföld Szakértők: kampánybeszédre hasonlított Trump beiktatási beszéde Szakértők: kampánybeszédre hasonlított Trump beiktatási beszéde videó BUDAPEST, WASHINGTON. Amerika-szakértők szerint kampánybeszédre emlékeztetett az új amerikai elnök beiktatási beszéde, amelyben Donald Trump saját szavazóbázisához szólt, ostorozta elődeit és a washingtoni elitet. Donald Trump megválasztott amerikai elnök stílusa a nemzetközi színtéren konfliktusokat generálhat. Olasz lavina - Újabb túlélőket találtak a romok között Frissítvevideó Több mint száz mentő szünet nélkül kereste a túlélőket a betemetett szállodában az éjszaka folyamán is. Erdélyben is megjelent a madárinfluenza videó A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okoz.
Itthon Különleges emberek – Viaszbábu kiállítás Galántán Különleges emberek – Viaszbábu kiállítás Galántán videó GALÁNTA. Egyedülálló kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Galántai Honismereti Múzeumban, ahol január 30-tól február 5-ig várja a látogatókat a Különleges emberek (Az emberi test katasztrófái) című tárlat. A Különleges emberek (Az emberi test katasztrófái) című tárlat január 30-tól február 5-ig várja a látogatókat. 27 éves sofőr vesztette életét Sátorosbányán videó A Suzuki Ignis fiatal vezetője Fülek irányában haladt, amikor gépjárműje egy kanyarban megcsúszott és fának ütközött. ÚVZ SR: veszélyes kozmetikai termékek kerültek a piacra videó Veszélyes fogfehérítő por és korpásodás elleni balzsam előfordulására figyelmeztet az ÚVZ SR.
Magyar világ A külhoni régiók együttműködése segíti a fiatal vállalkozókat A külhoni régiók együttműködése segíti a fiatal vállalkozókat videó BUDAPEST. A nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint a külhoni magyar fiatal vállalkozók szempontjából 2017 a külhoni régiókon belüli és a régiók közötti együttműködés ösztönzéséről szól majd. A fiatal vállalkozók szempontjából 2017 a külhoni régiókon belüli és a régiók közötti együttműködés ösztönzéséről szól majd. Testvérvárosi szerződést kötött Debrecen és Brünn videó Az ünnepi aktuson megjelent Pető Tibor prágai magyar és Juraj Chmiel budapesti cseh nagykövet is. Február 2-án látogat Budapestre Vlagyimir Putyin videó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a látogatás előkészítése érdekében a jövő héten Moszkvába utazik.
Kultúra Elhunyt Vida Ferenc, a Lord együttes alapítója Elhunyt Vida Ferenc, a Lord együttes alapítója videó BUDAPEST. Elhunyt Vida Ferenc, a szombathelyi Lord együttes egykori alapítója, volt basszusgitárosa. A csütörtökön eltávozott zenész 67 éves volt, halálhírét a Lord erősítette meg közösségi oldalán. A csütörtökön eltávozott zenész 67 éves volt, halálhírét a Lord erősítette meg közösségi oldalán. Meghalt Miguel Ferrer, a Twin Peaks egyik sztárja videó A 61 éves színész rákban halt meg Los Angeles-i otthonában. A magyar kultúra napja - Zenével és tánccal ünnepelnek Füleken videó Az Ismerjük meg egymást! rendezvénysorozattal hagyományt szeretnének teremteni Füleken.
Színes EURO-2024 - A németek megpályázzák a rendezést EURO-2024 - A németek megpályázzák a rendezést videó FRANKFURT. A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) bejelentette, hogy megpályázza a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezését. Az UEFA 2018 szeptemberében dönt arról, melyik ország rendezheti a 2024-es Európa-bajnokságot. Engedélyezték a kannabisz orvosi használatát Németországban videó A korlátozás lényege, hogy a szer csak orvosi receptre lesz kapható, súlyos betegek számára írható fel. Trumpról neveztek el egy molylepkét videó A Neopalpa donaldtrumpi nevű állatot Vazrick Nazari kanadai kutató fedezte fel Kaliforniában.
Mozaik A terhesség alatt veszélyes antidepresszánst szedni A terhesség alatt veszélyes antidepresszánst szedni videó MONTREAL. Megnöveli a születési rendellenességek kockázatát, ha a várandós nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében - állapította meg egy új kanadai tanulmány. Megnöveli a születési rendellenességek kockázatát, ha a várandós nő antidepresszánsokat szed a terhesség alatt. Kihalás fenyegeti az emberszabású majmok nagy részét videó A fajokra a legnagyobb veszélyt a mezőgazdasági területek folyamatos növelése, az irtás és a legeltető állattartás jelenti. A legmelegebb év volt 2016 a feljegyzések kezdete óta videó A globális átlaghőmérséklet elérte a 14,84 Celsius-fokot, ami 0,94 Celsius-fokkal magasabb a 20. századi átlagnál.
Hitélet Köszönetet mondott a magyaroknak III. Teofilosz pátriárka Köszönetet mondott a magyaroknak III. Teofilosz pátriárka videó BUDAPEST. Levélben mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek és egész Magyarországnak III. Teofilosz, Jeruzsálem görög-ortodox pátriárkája azért az anyagi támogatásért, mellyel Magyarország a jeruzsálemi Szent Sír Templomban található Jézus-síremlék felújítását segítette elő. A jeruzsálemi pátriárka szerint a szentföldi magyar segítség ragyogó példa a keresztény világnak. Idén is útra kel a Boldogasszony és a Fekete Madonna zarándokvonat videó A Boldogasszony zarándokvonat 17 kocsival, 1054 zarándokkal indul június 1-jén a csíksomlyói búcsúba. Egymilliárd forint a felvidéki katolikus egyháznak Frissítvevideó Soltész Miklós államtitkár jelezte, egymilliárd forint támogatás érkezik oktatási intézmények és egyházi ingatlanok fejújítására.
Múltunk 7 híres elnöki beiktatási beszéd Washingtontól Reaganig 7 híres elnöki beiktatási beszéd Washingtontól Reaganig videó WASHINGTON. Kennedy beszéde olyan jól sikerült, hogy még ma is idéznek belőle, Washington második beiktatási szónoklata viszont olyan röpke volt, hogy sokan lemaradhattak róla, míg Reagané több szempontból is frappánsnak értékelhető. De vajon ki az, aki a halálát köszönhette élete szónoklatának? Vajon melyik amerikai elnök nyelvbotlásán nevettek a legtöbbet? És a legfontosabb: miért lasszózta meg Eisenhowert a beiktatásán egy lóháton érkező cowboy? Kennedy beszéde olyan jól sikerült, hogy még ma is idéznek belőle, de frappáns volt Ronald Reagan szónoklata is. Kőszáli kecske szalonnája lehetett Ötzi utolsó tápláléka videó A gyomorban talált zsír elemzésével azt is kiderítették, hogy nem sajtból vagy más tejtermékből származott, hanem húsból. Gorbacsov tanúként idézést kapott Litvániába videó Az eljárás terjedelmét és a résztvevők nagy számát tekintve példa nélküli a litván igazságszolgáltatás történetében.
Fő támogatónk