2017. február 21., kedd - Eleonóra
Cikkek közt...  Videók közt...  
Kiss Beáta: Iskoláink finanszírozásáról – újravideó 2017. február 17., péntek 15:10 Tárcaközi egyeztetésre került az általános és középiskolák, oktatási intézmények finanszírozásáról szóló 597/2003–as törvény módosítási javaslata. Legnagyobb erénye, hogy a magyar iskolák szempontjából semmi húsba vágó változást nem irányoz elő.
Kövesdi Károly: Bugár Béla rögvalósága videó 2017. február 16. | Csáky Pál elszakadt a valóságtól, emelte fel a mutatóujját minap Bugár Béla, a Most-Híd elnöke. Az MKP-nak rendet kell teremtenie, toldotta meg Danko kapitány barátja és Fico alezredes harcostársa, hozzátéve, nemcsak Csáky Pálra, hanem Őry Péterre, a párt Országos Tanácsának elnökére és Gubik Lászlóra, a Via Nova vezetőjére is gondol. Ki hitte volna, hány emberre gondol egyszerre Bugár Béla, ha egy emberrel keveredik vitába?
Bevallom. Egyre jobban be vagyok tojva! videó 2017. február 15. | Egyszerűen nem értem a régi haverokat. Korábban, amit mondtam, az volt. Hittek nekem. Mindegy, hogy az igaz volt-e, vagy sem. Most meg nem értem, mi van. Elrontottam valamit? Ezek elkezdtek önállóskodni, azt gondolnak, amit akarnak, már nem azt, amit én akarok.
Kövesdi Károly: Andó, endő videó 2017. február 14. | Közelednek a megyei választások, ideje tűz alá venni a Magyar Közösség Pártját. Nehogy már még jobban „bebetonozza“ magát, és jobb eredményt érjen el a vegyespártnál, amelynek igencsak nyikorog a kereke. Mert mégiscsak botrány, hogy a tíz éve leváltott elnök minden erőfeszítése ellenére nem tud kimúlni ez a társaság a felvidéki közéletből! Sőt, megfiatalodva, felfrissülve képviseli tovább a magyarok érdekeit. Hallatlan pimaszság!
Karaffa Attila: „Cselekedjünk mindnyájan egyetértésben és szeretetben!” videó 2017. február 13. | Nemrégiben Alsóbodokon került sor egy tanácskozásra, amelynek témája Esterházy János felvidéki mártírgróf személye, élete, munkássága volt. Több történész, civil szervezetek képviselői, politikusok is részt vettek a találkozón.
Agárdy Gábor: Férfiasság videó 2017. február 10. | A Mindenható valahogy úgy szerkesztette meg ezt a földgolyót, hogy élőlényeinek döntő többsége – ha tetszik, ha nem – kétnemű. Ez ellen lehet tiltakozni, de minek - ez van...
Kövesdi Károly: Extrémek kontra extrémek videó 2017. február 08. | A vak is láthatja, hogy Szlovákiában új szelek fújdogálnak. A kormány meghirdette a terrorizmus és extrémizmus elleni nagy honvédő háborút, ami a terrorizmus és extrémizmus elleni harcot folytató nemzeti egységben virtualizálódik. S ez csak a kezdet.
Fiala Ilona: Dolgozol, vagy csak lazsálsz? videó 2017. február 05. | Ezen a héten rezonált a bölcsődetörvény. Lényege, hogy az érintett szülők és a bölcsődék működtetői, sőt az államfő tiltakozása ellenére a parlament márciustól hatályba lépteti a törvényt. Ennek értelmében csak azok a szülők járathatják kisgyermeküket bölcsődébe, akik dolgoznak.
Csóti György: A román sovinizmusnak nincs határa videó 2017. február 04. | Betiltották a Székelyföldön előállított, Erdély-szerte és Magyarországon is igen népszerű Igazi Csíki Sör gyártását, palackozását és forgalmazását Romániában. Miről van itt szó? Nem másról, mint a román sovinizmus tombolásáról.
Farkas Iván: A népszavazás intézményének megerősítéséért videó 2017. február 02. | Nagy-Britanniát elárasztották a petíciók és a népszavazások. 1,2 millióan kérték újabb népszavazás kiírását Nagy-Britannia EU-tagságáról. Másik petícióban több mint 120 ezren kérték, hogy London váljon ki Nagy-Britanniából, majd csatlakozzon az Európai Unióhoz. 568 ezren írták alá azt az ősszel kezdeményezett petíciót, hogy az akkor még elnökjelölt Donald Trumpot ne engedjék beutazni Nagy-Britanniába. Az utóbbi petíciót a brit alsóház idén januárban vitatta meg.
Farkas Iván: Zavaros energiaárak videó 2017. január 23. | Az év elején a kormány diadalittasan jelentette be, hogy idén az energiahordozók ára újra csökken. Valóban, a lakossági földgáz ára 2,6 százalékkal, a lakossági távhő ára 5 százalékkal, a lakossági villamos energia ára pedig 4,3 százalékkal csökkent. Az ivóvíz ára a tavalyi szinten maradt.
Samu István: A kultúra létkérdés! videó 2017. január 23. | Nemzet kultúra nélkül nem létezik! A gazdaság, a politika nem teremt identitást, csak a kultúra.
Agárdy Gábor: Múlt és jövő videó 2017. január 21. | Fura egy nemzet a magyar. Pár évvel ezelőtt olvastam egy statisztikát, amelyben rátaláltam néhány érdekes adatra, miszerint a magyar nép Európa egyik legpesszimistább népe, az elkövetett öngyilkosságokban és kísérletekben vezető helyen szerepel (ma már, hálistennek, ez csökkenőben van)...
Őry Péter: Likvidáló egyenlősdi II videó 2017. január 20. | Néhány nappal ezelőtt felhívtuk a szlovák törvényhozók figyelmét arra a tűrhetetlen gyakorlatra, amellyel a francia, német és újabban az osztrák hivatalok viszonyulnak a kelet-közép- európai fuvarozókhoz. Az ő törvényeik szerint ugyanis a magyar, szlovák, lengyel, vagy baltikumi fuvarozók kötelesek a francia, német vagy osztrák minimálbért (a miénk többszörösét) fizetni sofőrjeiknek, amennyiben az adott országokban vesznek fel fuvart.
Farkas Iván: A szakadék enyhítése a cél videó 2017. január 19. | Hiteles, nyilvános, a sajtóban megjelent információkra alapozva közölte az Oxfam ügynökség, hogy 2016 végére a világ nyolc leggazdagabb emberének összesített vagyona meghaladja a világon élők szegényebbik felének összesített vagyonát.
Őry Péter: Likvidáló erejű egyenlősdi videó 2017. január 13. | Gyakran tapasztaljuk, hogy az igazi húsbavágó és a munkavállalók tömegeit érintő kérdések nálunk alig jelennek meg a közbeszédben. Szlovákiában nem igazán hangos a sajtó azoktól a jogszabályoktól, amelyeket tavaly Németország és Franciaország vezetett be, pedig szlovákiai munkavállalók ezreit is érinthetik. A sor pedig Ausztriával folytatódik.
Farkas Iván: 2017 egyik legfőbb kihívása a novemberi megyei választások videó 2017. január 11. | Közösségünk jövője és régióink jövőbeni fejlődése szempontjából a 2017-es év legfontosabb eseménye minden bizonnyal a november elején esedékes megyei választások lesznek.
Menyhárt József: Ahogy lehet... videó 2017. január 09. | Az év elején talán fogékonyabbak vagyunk arra, hogy gondolatban megálljunk, felemeljük fejünket a mindennapi kötelességek és feladatok sűrű áradatának sodrából, és visszatekintsünk a mögöttünk hagyott évre, évekre. A számvetések, újratervezések és újévi fogadalmak, fogadkozások időszaka ez.
Agárdy Gábor: Meglepődhetünk? videó 2017. január 08. | Az emberiség fejlődése során sok filozófiai és vallási irányzattal találkozhatunk. A több- és egyisten-hívőkkel, valamint ateistákkal is, akik eleve nem hisznek semmilyen felsőbbrendű lény létezésében...
Menyhárt József: Variációk (közös f)ellépésre videó 2017. január 07. | Épp három hónapja, hogy az MKP sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet arra, hogy a bíróságokon 2016 júliusától fizetőssé vált a magyar (és az egyéb, nem szlovák) nyelvhasználat. A jogszabályi változás kapott is némi nyilvánosságot a honi magyar sajtóban, bár közel sem akkorát, mint amekkorát az ügy a jelentősége folytán megérdemelt vol­na.­
Csáky Pál: Tisztánlátást és önbecsülést az új évben! videó 2017. január 06. | Valami baj van a felvidéki magyarok mintegy felével. A probléma gyökere valószínűleg két momentumban érhető tetten. Az első a nem kellő szintű műveltség, s az ebből fakadó igénytelenség. A közös dolgaink iránti közönyösség, a művalóvilág-lét. A másik a külső hatás.
Őry Péter: Hivatali kétnyelvűség: bűnbakkeresés videó 2017. január 05. | Hogy miért nem érvényesül Szlovákiában a hivatali kétnyelvűség? Ha eddig nem tudtuk volna, most világosan kiderült: az önkormányzatok és a polgárok tehetnek róla, mert nem élnek a törvény adta lehetőségekkel! Magyarán: a felvidéki „gyalogmagyar” a hibás azért, hogy útlevelét, személyazonosítóját, erkölcsi bizonyítványát stb. nem kérheti anyanyelvén az állami hivataltól. Mert joga ugyan van, de az csak otthon, a konyhában érvényesül, legfeljebb a falusi önkormányzatnál.
Nagy Dávid: Bíró úr, kérem! videó 2017. január 05. | “Ha úgy gondolod, túl kicsi vagy ahhoz hogy számíts, próbálj meg egy szúnyoggal aludni.” akadtam ma a Dalai Láma szavaira az interneten. Történt ez pár órával azelőtt, hogy jött a hír, miszerint a szlovák törvényhozás elé kerül a bírósági anyanyelvhasználattal kapcsolatos kezdeményezésünk.
Nagy Dávid: Embernek maradni videó 2017. január 02. | „Hát ember leszel, fiam?” – kérdezte nagyapám az esküvőm előestéjén. „Ember biza” – válaszoltam, bár nekem nem a férfivé-válás örömei jártak fejemben. Generációs különbségek… Embernek lenni és embernek maradni a mai világban nem könnyű feladat. Ez az első gondolat, amely eszembe jut a 2016-os évvel kapcsolatosan.
Molnár Judit: Veszteségek videó 2016. december 24. | Szerette a karácsonyi vásárok hangulatát. A nyüzsgést, a puncs édes illatát, még a csontig ható hideget is. Most mégis idegesítette. A zsúfoltság tülekedésnek, a zsibongás hangzavarnak tűnt, s ő csak csendre vágyott…
Agárdy Gábor: Nem akarom...! videó 2016. december 22. | Nem akarom, hogy teherautóval gyilkoljanak az ünnepváró vásárban bárhol a világon!
Menyhárt József: Tollvon(akod)ás videó 2016. december 17. | Szeptember elején, egy héttel kinevezését követően levelet írtunk Érsek Árpádnak, az új közlekedésügyi miniszternek. Azon túl, hogy gratuláltunk reménykeltő kinevezéséhez, konstruktív és szakmailag alaposan alátámasztott anyagot bocsátottunk rendelkezésére egy évek óta húzódó kérdés megoldási lehetőségeire vonatkozóan.
Őry Péter: Ízlések és pofonok videó 2016. december 12. | Ízlések és pofonok különbözőek, ahogyan „az összefogás alakzatai” is. Ha csak a szigorú tényeket vesszük: aligha említhető egy lapon az RMDSZ – MPP magyar egységlista egy képzeletbeli Most-Híd – MKP listával. Az elsőben két romániai magyar párt közös listájáról van szó – mely mögé támogatóként, jelöltet nem indítva beállt a harmadik is –, a képzeletbeli szlovákiai lista viszont egy többségi–kisebbségi összefogás vegyes listája lenne. A kettő nem ugyanaz.
Őry Péter: Korrekt semmitmondás vagy összefogás videó 2016. december 09. | Talán nem túlzás párhuzamot keresni a felvidéki és az erdélyi magyar politizálás között. Az alaphelyzet az, hogy mind az erdélyi, mind a felvidéki magyarság lélekszáma drámai módon csökken, és – akárcsak nálunk – Erdélyben is több politikai pártra szakadt a magyarság, pedig a közösség szempontjából ez egyenlő az öngyilkossággal.
Agárdy Gábor: A sajtócsend bája videó 2016. november 30. | A negyedik hatalmi ág - a sajtó - Európa-szerte és otthon is mélyen hallgatott arról a beszédről, amelyet az ENSZ újonnan megválasztott főtitkára António Guterres tarott az „Európa Liszabon-víziója“ témájú találkozón 2016. november 23-án.
Farkas Iván: Megvan a jövő évi költségvetés - a rózsaszín számok beszürkülhetnek videó 2016. november 30. | A 2017. évi állami költségvetést viszonylag gyorsan, különösebb vita nélkül fogadta el a pozsonyi törvényhozás. Többen - főleg az ellenzék - merészebb előrelépést vártak a kiegyenlített államháztartás elérése irányában, ám a parlament nagyjából azt fogadta el, amit a kormány beterjesztett.
Első  Előző  1 / 12   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 7°C / 11°C
Holnap: 6°C / 12°C
Ógyalla
Ma: 5°C / 8°C
Holnap: 1°C / 10°C
Losonc
Ma: 5°C / 7°C
Holnap: -2°C / 8°C
Kassa
Ma: 1°C / 4°C
Holnap: -2°C / 4°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
18 éveNemzetközi Anyanyelvi Nap
169 éveMarx és Engels kiadta a Kommunista kiáltványt.
124 éveMegszületett Honthy Hanna színésznő, énekesnő.
64 éveFrancis Crick és James D. Watson bejelentették a DNS molekula kettős-spirál szerkezetének felfedezését.
56 éveElőször lépett a nyilvánosság elé a Beatles-együttes a liverpooli Cavern Clubban.
Belföld Szlovák Nemzeti Bank: óvakodjunk a Questra társaságtól! Szlovák Nemzeti Bank: óvakodjunk a Questra társaságtól! videó POZSONY. A spanyol Questra társaság tevékenységére hívja fel a figyelmet a Szlovák Nemzeti Bank. A cég Questra Holdings vagy Questra World néven is tevékenykedik. A központi bank tájékoztatása szerint befektetési termékeket kínál, miközben nem teljesíti a Szlovák Köztársaságban megszabott jogi kötelezettségeket. A spanyol Questra társaság törvényellenes tevékenységére hívja fel a figyelmet a Szlovák Nemzeti Bank. Matovič 1 millió eurót adna egy általa használt káromkodásért videó Igor Matovič OľaNO-vezér 1 millió eurót ajánlott fel annak a személynek, aki az általa mondottakban vulgarizmust talál. A szlovák állampolgárok fele hitelt törleszt videó Nem az eladósodott polgárok száma a riasztó, hanem inkább az a tény, hogy jelentős részben munkanélküliekről van szó.
Külföld Zavargások törtek ki Stockholm egyik bevándorlók lakta városnegyedében Zavargások törtek ki Stockholm egyik bevándorlók lakta városnegyedében videó STOCKHOLM. Zavargások törtek ki hétfő éjjel Stockholm egyik többségében bevándorlók lakta városnegyedében - közölte a svéd rendőrség kedd reggel. Rinkeby negyedben a lakosok több mint 80 százaléka bevándorló és magas a munkanélküliségi ráta. Német becslés szerint csaknem 6 millió menekült akar bejutni Európába videó Törökországban 2,95 millió ember él menekültszállásokon, Líbiában pedig 1,2 millióan várnak arra, hogy átkelhessenek Európába. UNICEF: négy országban 1,4 millió gyereket fenyeget éhhalál videó Az UNICEF igazgatója gyors cselekvésre szólított fel. "Most még sok életet meg tudnánk menteni" - húzta alá Anthony Lake.
Itthon Ellenzi a pedagógusok szeptembertől esedékes 6 százalékos béremelését a ZMOS Ellenzi a pedagógusok szeptembertől esedékes 6 százalékos béremelését a ZMOS videó POZSONY. Elfogadhatatlan a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása számára a regionális oktatásügy keretében a hatáskörök oly´módon történő egységesítése, hogy valamennyi iskola az oktatási tárca alá tartozzon – jelentette ki az oktatási minisztériumban folytatott tanácskozása után rendezett hétfői sajtótájékoztatón Michal Sýkora, a ZMOS elnöke, hozzátéve: az a kompetenciákba és a közigazgatási reform intézményébe való beavatkozás lenne. A ZMOS ellenzi, hogy valamennyi iskola az oktatási tárca alá tartozzon, és csak januártól emelné a pedagógusbéreket. Elhunyt dr. Ipóth Barnabás, a Selye János Gimnázium legendás hírű igazgatója és tanára videó RNDr. Ipóth Barnabás temetését február 27-én, hétfőn 14 órától a komáromi katolikus temetőben tartják. Plavčan egyelőre letett az iskolahálózat optimalizálásáról videó A szakemberekkel és iskolaigazgatókkal lezajlott konzultációk után a szaktárca egyelőre elállt a tervezett intézkedésektől.
Magyar világ Ismét felminősítették Magyarországot Ismét felminősítették Magyarországot videó BUDAPEST. Felminősítette Magyarország besorolását az egyik japán hitelminősítő. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1-en azt mondta: ebben az évben újabb felminősítésekre számít a többi hitelminősítőtől is. Felminősítette Magyarország államadósi besorolását a JCRA japán hitelminősítő. Magyarországon fogták el a német kislányt megerőszakoló irakit Frissítvevideó A férfi a gyanú szerint 2016. november 13-án Hamburgban megerőszakolt egy 13 éves lányt. Teréz körúti robbantás - Lényegében beismerte a bűncselekményt a gyanúsított videó Az ügyészség elemzi a gyanúsított által elmondottakat, és összeveti azokat a nyomozás során beszerzett egyéb bizonyítékokkal.
Kultúra Magyarságát szeretné hangsúlyozni Pápai Joci az Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarságát szeretné hangsúlyozni Pápai Joci az Eurovíziós Dalfesztiválon videó BUDAPEST. Magyarságát szeretné hangsúlyozni az Eurovíziós Dalfesztiválon Pápai Joci, aki Origo című dalával nyerte meg szombaton a Dal 2017 című showműsort. A Dal 2017 című showműsor szombati versenyén a nézőktől Pápai Joci és az Origo kapta a legtöbb szavazatot. Kémfilmsorozat készült a Stasi balatoni ügynökeiről videó Április végétől vetítik Németországban a Stasi balatoni ügynökeiről készült kémfilmsorozatot. Ma lenne 50 éves Kurt Cobain videó Holttestét 1994. április 8-án fedezték fel vidéki otthonában, szervezetében drogot és gyógyszereket is kimutattak.
Színes Folytatódik A kék bolygó című világhírű sorozat David Attenborough-val Folytatódik A kék bolygó című világhírű sorozat David Attenborough-val videó LONDON. Folytatódik A kék bolygó című világhírű ismeretterjesztő sorozat David Attenborough-val: az új évad hét epizódját, melyet még idén műsorra tűznek, a legmodernebb technológiai felfedezések segítségével vették fel négy év alatt - jelentette be a BBC. Az új évad hét epizódját a legmodernebb technológiai felfedezések segítségével vették fel négy év alatt. Jövőre szabadulhat a börtönből Rezešová videó Másfél év van még hátra a négy ember halálát okozó Eva Varholíková Rezešová büntetéséből. Negyedmillió dollárért kelt el Hitler vörös telefonja videó A telefont elárverező aukciós ház a vevő nevét nem hozta nyilvánosságra, csak azt, hogy telefonon licitált.
Mozaik Mintegy 35-40 százalékban öröklődik a testalkat Mintegy 35-40 százalékban öröklődik a testalkat videó LONDON. Mintegy 35-40 százalékban örökli a gyerek a szüleitől a testtömegindexét (BMI), vagyis azt, hogy vékony, átlagos vagy túlsúlyos lesz-e - állapította meg egy új brit tanulmány. A legelhízottabb gyerekek esetében hízásukat több mint felerészben génjeik és családi környezetük határozza meg. Sikeres volt a SpaceX történelmi fellövése videó Az ember nélküli Dragon űrhajó mintegy 2 és fél tonna rakományt, utánpótlást és kísérleti anyagokat visz magával. Nem kell tragédiaként megélni a depressziót videó Egy új kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy hosszú távon jobb megélni a mélypontokat, mint gyógyszerekkel elnyomni a tüneteket
Hitélet Szentmisével zárult a házasság hete rendezvénysorozat Budapesten Szentmisével zárult a házasság hete rendezvénysorozat Budapesten videó BUDAPEST. Bíró László, az MKPK családpasztorációért felelős püspöke mutatta be a házasság hete országos programsorozatának záró szentmiséjét vasárnap Budapesten, a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban. Házasságban, családban élni jó – üzeni a 10. születésnapját ünneplő rendezvény. Házasságban, családban élni jó – üzeni a 10. születésnapját ünneplő rendezvény. A szír ortodox pátriárkával találkozott Orbán Viktor videó Orbán Viktor a magyar kormány nevében konkrét segítséget ígért II. Efrém Ignác egyházfőnek. Három év alatt épült fel a zétényiek temploma videó Több mint tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg a zétényi reformátusokban az a gondolat, hogy templomot építsenek maguknak.
Múltunk Lincolnt tartják a legjobb amerikai elnöknek a történészek Lincolnt tartják a legjobb amerikai elnöknek a történészek videó WASHINGTON. Abraham Lincolnt tartják minden idők legjobb elnökének az amerikai történészek - derült ki a C-SPAN amerikai közszolgálati televízió frissen közzétett felméréséből, amely szerint George Washingtont a második, Franklin D. Rooseveltet a harmadik, míg a listán idén debütáló Barack Obamát a 12. helyre sorolták a tudósok. George Washingtont a második, Franklin D. Rooseveltet a harmadik, míg a listán idén debütáló Barack Obamát a 12. helyre sorolták. Gulág-emlékév - Megnyílt a Magyarság Háza programsorozata videó Sosem szabad elfelejteni, ami a Gulágra hurcoltakkal történt - emelte ki Potápi Árpád János. Asztalosinasként kezdte Munkácsy Mihály videó Munkácsy Mihály, világhírű magyar festőművész 1844. február 20-án született Munkácson.
Fő támogatónk