2016. július 27., szerda - Olga, Lilána
Cikkek közt...  Videók közt...  
Agárdy Gábor: Karel Gott újra megszólaltvideó 2016. július 25., hétfő 15:30 A művészeket sem hagyja általában hidegen az, ami ma Európában történik. Legyen szó gazdasági, akár politikai és természetesen kulturális történésekről is. Ismert például Zdena Studénková szlovák színésznő kritikus álláspontja az Európából diktált migrációt illetően. Ugyanúgy újra hallatja hangját az éppen rákbetegségből felépülőben lévő „arany csalogány“ - Karel Gott.
Karaffa Attila: Újkori Hunyadiak leszünk? videó 2016. július 22. | Mai korunk legnagyobb kihívása ismét a keresztény értékek, az európai gyökerek megvédése. Megálljt kell parancsolni azoknak, akik gyilkolni és hódítani jönnek Európába.
Kövesdi Károly: Mézesmadzag-húzogatás videó 2016. július 15. | Heuréka, törhet ki a gyalogmagyarból az üdvrivalgás, olvasva Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos bejelentését az egykor Dusza István által "kollektív lócaként" elhíresült Gombaszögön. Kiderült, a kormány "nagyvonalú" tervei közt szerepel, hogy két év múlva akár 5 millió euró támogatás is juthat a szlovákiai magyar kultúra támogatására. Egész pontosan 4,88. Feltéve. Ha. Esetleg. Majd. Mert az idei 3,87 milliós, összes kisebbségnek juttatott kerettel szemben jövőre 4,5 milliót szeretne a hídas kormánybiztosi hivatal, s ezt emelnék 2018-ban nyolcmillióra, aminek a 61%-a jutna a magyaroknak.
Köpöncei Péter: A pókerarc tudománya videó 2016. július 06. | Komoly belpolitikai csatározások tanúi vagyunk. A kormány védi miniszterét, az ellenzék pedig sziszüphoszi harcot vív, hogy megbuktassa a belügyminisztert. A semleges szemlélő – feltéve, hogy létezik olyan – szurkol az igazság győzelmének, csak valahogy az nem akar bekövetkezni. Végül is, ha olyan egyszerű lenne, akkor már rég nincs Robert nevezetű belügyminiszterünk és a miniszterelnökünk sem lenne a Bonaparte lakás bérlője.
Kiss Beáta: A tanév végén videó 2016. június 30. | Bizonyára sokan látták már azt a kedves, vicces képet, amely néhány éve rendszeresen felbukkan a Facebookon. A bal oldalán Tanév eleje felirattal a bölcs bagoly látható, szemüveggel, tanári pálcával kezében, frissen, teli munkakedvvel. A jobb oldalon pedig Tanév vége felirattal ugyanez a bagoly csapzottan, szakadtan, minden tolla egyesével ágaskodik… Kifejező kép, kifejező metafora.
Farkas Iván: A Brexit várható gazdasági következményei videó 2016. június 27. | Akármennyire lesújtó a britek népszavazási eredménye, valljuk be őszintén, nem volt váratlan. Elég, ha szemügyre vesszük a törésvonalakat, amelyek a népszavazást megelőzően kirajzolódtak.
Őry Péter: A vonakodó britek videó 2016. június 26. | Senki sem lát a britek fejébe, csak a britek, akik több mint negyven év után úgy döntöttek, elegük van az Európai Unióból. Pontosabban: a briteknek valamicskével több mint a fele. Mert nyilván másképp gondolkodnak az angolok, a skótok, az írek vagy a walesiek.
Csáky Pál: Nem jó hír ez senkinek videó 2016. június 25. | Nagy-Britannia komoly problémákat gerjesztett ezzel a döntéssel saját maga számára, s az EU-belüli 27 országnak is komolyan el kell gondolkodnia a jövőről. Nem tudok azonban egyetérteni azokkal a hangokkal, amelyek régiónkból is csak Brüsszelt okolják a történtekért. Ez féligazság.
Őry Péter: Jog és kötelesség? videó 2016. június 24. | Nemrég felvetettem a kérdést, hogy vajon a szlovákiai magyarok miért is fizetnek ugyanakkora koncessziós díjat a közszolgálati televízió fenntartásáért, mint a szlovákok?
Agárdy Gábor: Nem lesz Brexit videó 2016. június 21. | Kenyerem javának elfogyasztása után, két nappal azelőtt, hogy Nagy-Britanniában megtartanák az EU-ból való kilépésről szóló népszavazást (Brexit), megállapítom, hogy a hétvégén nyugodtam fogom elfogyasztani azt a kenyér-maradékot is, amit a Gondviselés még előre kimért...
Samu István: De jó Magyarnak lenni! videó 2016. június 19. | Az izlandi kapitány: Teljesen felőröltek minket a magyarok... Ilyen vagy hasonló kijelentésre nagyon, nagyon, nagyon sokat várt a mi harmincas generációnk.
Kiss Beáta: Tűzoltás iskolaügyben videó 2016. június 16. | Bizonyára ma minden pedagógus örül, hogy a parlament végül módosította a közoktatási törvény minimális osztálylétszámokra vonatkozó passzusát az általános iskolákban, kivételt alkalmazva a nemzetiségi intézményekben.
Őry Péter: Egyenjogúság a közszolgálati tévében? videó 2016. június 14. | A szlovákiai televíziózással kapcsolatban két esemény is felborzolta a kedélyeket a napokban. Egyik az volt, hogy a szlovákok nem egyeztek bele a magyar vonatkozású meccsek szlovákiai közvetítésébe (pontosabban az M4 sportcsatorna sugárzásába).
Lomnici Zoltán: Emlékezés az I. világháborúban elhunyt haditengerészeinkre videó 2016. június 13. | A napokban érkezett meg az Országgyűlés elnökéhez az a képviselői önálló indítvány, amelynek célja, hogy az Országgyűlés határozatban emlékezzék meg a hősi halált halt magyar haditengerészekről.
Őry Péter: Szakszerű politikai megbízhatóság videó 2016. június 08. | Hogy stílusos legyek: Szlovákiában ez így járja (Na Slovensku je to tak!). Aki még emlékszik, hogy 1994-ben mennyien és milyen módon cikizték a „koalíciós hármasfogatokat”, amelyek a legalsó szintű hivatalig lefejeztek mindent, annak igen erős déja vu érzése van.
Molnár Judit: Trianoni traumák – szlovák térfélen is videó 2016. június 06. | A jelek szerint kiütötte a biztosítékot az egyik szlovák portál publicistájánál a komáromi trianoni megemlékezésről írt cikkünk. Az eset pontosan megmutatja, hogy a többségi társadalom mennyire nem érti a trianoni diktátum lényegét, a helyzetünket, s azt a közel évszázados traumát, amit a magyar néplélek számára okozott ez az igaztalan döntés. Nem érti, mert ugyanúgy traumaként éli meg.
Samu István: Önmarcangolás helyett erősítsük a jövőbe tekintő nemzeti összetartozást videó 2016. június 03. | A versailles-i békediktátumnak a politikai, gazdasági és magyarság nemzetromboló hatása mellett van még egy nagyon káros hozadéka. A magyar-magyar emberek közötti kapcsolatok frusztrációja. Meggyőződésem, ezzel az utolsó káros örökséggel is foglalkozunk kell.
Agárdy Gábor: Összeesküvés-elmélet – van vagy nincs? videó 2016. június 01. | Az információs forradalom (telefax, mobiltelefon, internet, szociális hálók, stb.) lehetővé tette, hogy a megszerzett ismeret, hír és más információ a fény sebességével terjedjen ezen a sáros földgolyón. Ma már ott tartunk, hogy bizonyos esetekben a demokrácia helyett az (ál)információ diktatúrájáról beszélhetünk...
Szigeti László: Oktatásügy, nyelvhasználat a Most-Híd ígéretei tükrében videó 2016. május 20. | Elvárjuk a Most-Híd parlamenti képviselőitől és kormánytagjaitól, hogy munkájukat ne a vizet prédikálunk és bort iszunk elv alapján végezzék, hanem ígéreteikhez híven tegyenek meg mindent jogállásunk javításáért, köztük a vasúti kétnyelvűség megoldásáért is.
A. Szabó László: Folytatódik a félmegoldások kora videó 2016. május 19. | Amennyiben a parlamentben nem születik olyan módosító javaslat, amely teljesen eltörölné a minimális osztálylétszámokra vonatkozó rendelkezést, és amennyiben nem bízzuk az önkormányzatokra az iskoláik további sorsát, a nagy kapkodásban megint nem a kívánt célt érik el.
Samu István: Sikeres élsport nélkül nem lehet jó országimázst építeni videó 2016. május 18. | Zajlik a jégkorong-világbajnokság, júniusban Európa-bajnokság labdarúgásban és még ebben az évben lesz a világ legnagyobb sportrendezvény is, az olimpia. Az a rendezvény, amely minden ország számára egyfajta PR-megjelenést is biztosit, ha jó eredményeket produkál. Annál nagyobb reklámról, illetve országimázs építésről nem is álmodhatunk, mint amikor az olimpián országunk versenyzői érmeket produkálnak.
Mi lesz veled, Európa? videó 2016. május 17. | Pár éve nyakunkon a háborús övezetek menekültáradata és a jobb életre vágyók migrációs tömege. A sajtó és az elektronikus médiák, számos tv-beszélgetés is igyekszik megfejteni ennek a modernkori népvándorlásnak az okait. Próbáljuk összefoglalni az okokat, közéjük sorolva olyanokat is, amelyek súrolják az összeesküvés-elméletek határát - azzal a felismert ténnyel, hogy „... nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja...“
Iván Tamás: Veszélyben a hazai élelmiszeripar és egyúttal a mi egészségünk is! videó 2016. május 13. | A napokban hozta nyilvánosságra a GfK piackutató ügynökség a legújabb kutatásainak eredményeit. Az eredmények lesújtóak. Szlovákiában jelenleg 39% a hazai élelmiszerek aránya az üzletláncokban, emellett 2011 óta mintegy 1800 munkahely szűnt meg a hazai élelmiszeripari ágazatban.
Varga Lajos: Oktalan oktatásügyi miniszterek videó 2016. május 09. | Az össze-vissza hazudozás és a felkészületlen karrieristák ellenőrizetlen és felügyelet nélkül végrehajtott „modernizációi” mára olyan mélypontra juttatták a szlovákiai oktatásügyet, ahol már talán kiderül, hogy egy szakma alapvető szakmai kérdéseit a megbocsátható hazugságok demokráciájának politikusai képtelenek szakszerűen megoldani, sőt még egyes részkérdésekben sem képesek elfogadható és főleg megalapozott álláspontra jutni, s akkor hol vannak még a megalapozott és körültekintő döntések?
Kövesdi Károly: Guruló eurók, avagy mennyibe kerül egy migráns? videó 2016. május 05. | Emlékszik még valaki a guruló dollárok esetére? A fiatalabbaknak ismételjük el: a szocializmus éveiben a valutahiány pótlására Magyarországon keresztül utaztattak többmillió dolláros összegeket Moszkvába (mivel a szovjetek nem kaphattak nyugati hitelt). A szovjet elvtársak által felvett kölcsön természetesen Magyarországot terhelte, és annak visszafizetését a mai napig nem tisztázta senki. Ezeket a táskában utaztatott milliókat hívták annak idején guruló dollároknak.
Őry Péter: Jellem és önfeladás videó 2016. május 01. | Csütörtök óta feltehetjük a kérdést: ki képviseli a pozsonyi törvényhozásban a szlovákiai magyarok érdekeit? Milyen politikai értékrendet, közösségi érdekérvényesítést képviselnek azok a „honatyák”, akik a választási kampányban ilyen szlogenekkel dobálóztak: „A jellem dönt”? A napnál világosabbá vált, ki képviseli valójában a felvidéki magyarok – és a szlovákok – érdekeit.
Őry Péter: Ellenzéki javaslat a beneši dekrétumok eltörléséért! (Fikció) videó 2016. április 29. | A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa 2016. májusi vagy júniusi ülésén azon törvénymódosítási javaslatról tárgyal majd, amely a (cseh)szlovákiai németeket és magyarokat kollektíve háborús bűnösnek nyilvánító beneši dekrétumok eltörlését hivatottak biztosítani.
Csóti György: Miért kell, és miért jár az autonómia az elszakított magyar nemzetrészeknek? videó 2016. április 26. | Miután egyik szomszédos országban sem ismerik el az ott élő magyar nemzeti közösségeket államalkotó tényezőnek, tehát nem egyenrangú állampolgárok, ezért csak a tényleges és teljes körű autonómia biztosíthatja szülőföldön való boldogulásukat és fennmaradásukat.
Agárdy Gábor: Párhuzamos Amerika videó 2016. április 23. | Aki figyeli a világban zajló valóban döntő eseményeket, az nincs könnyű helyzetben. Az ilyen ember tevékenységét egy sokismeretlenű egyenletrendszer megoldásához hasonlíthanánk a legjobban. Vagyis minden mindennel összefügg. A világon van azonban néhány tíz ember, akik - ha nem is teljesen tisztán - megpróbálják átlátni a zűrzavaros történéseket és levonni ebből a tanulságokat saját maguk, szélesebb közösségük vagy kormányuk számára, főleg ami a biztonságot érinti.
Őry Péter: A kormányprogramról – Megszűnt az önkormányzatok rendszere? videó 2016. április 22. | Megszületett, és már elérhető az elkövetkező négy év kormányzati politikáját befolyásoló program, a „kormányprogram”. Olvasva a dokumentumot, az embernek az jut eszébe, hogy egy jelszavakra és üres frázisokra épített szószedetet tart a kezében. Olyannyira, hogy az egyes fejezeteket még stilisztikai vagy formai egységesítésnek sem vetették alá.
Szűcs Éva: Minden nap a Föld napja videó 2016. április 22. | Április 22-ét, a Föld napját 1970 óta ünneplik szerte a világon azért, hogy felhívják a figyelmet a Föld természetes környezetének megóvására. Az utóbbi pár évben nálunk is egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy elérkeztünk az utolsó óra utolsó percéhez, ha nem cselekszünk, akkor megsemmisül a Föld. Ez így biztosan nem igaz. A Föld nem pusztul el, megrázza magát és megmarad az emberiség nélkül is. Ha nem változtatunk a viselkedésünkön, nem cselekszünk környezettudatosan, mi, emberek saját magunkat pusztítjuk el. A saját vesztünkbe rohanunk.
Első  Előző  1 / 10   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 21°C / 28°C
Holnap: 20°C / 27°C
Ógyalla
Ma: 23°C / 30°C
Holnap: 20°C / 27°C
Losonc
Ma: 21°C / 27°C
Holnap: 19°C / 26°C
Kassa
Ma: 23°C / 30°C
Holnap: 19°C / 27°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
30 éveBudapesten a Népstadionban 70 ezer néző előtt lépett fel a Queen együttes.
359 évePozsonyban magyar királlyá koronázták I. Lipótot.
192 éveMegszületett ifj. Alexandre Dumas francia regényíró (A kaméliás hölgy).
168 éveMegszületett Eötvös Loránd, világhírű magyar fizikus, geofizikus, a torziós inga feltalálója, miniszter.
50 éveMegszületett Deutsch Tamás politikus.
Belföld Beblavý: 3 millió eurós kárt okoztak 5 év alatt a politikusok és a hivatalnokok Beblavý: 3 millió eurós kárt okoztak 5 év alatt a politikusok és a hivatalnokok videó POZSONY. Miroslav Beblavý független képviselő számszerűsítette a közhatalom gyakorlása során okozott károkról szóló törvény, illetve a közbeszerzési törvény hatásait. Mint közölte, bizonyos politikusok és hivatalnokok 5 év leforgása alatt hivatalosan 3 millió eurós kárt okoztak. Miroslav Beblavý szerint az elmúlt 4 évben összesen 2 016 488,74 eurónyi kártérítés került kifizetésre. Egyetért a cseh EPH a Szlovák Villamos Művekbe való belépésével az Európai Bizottság videó Az EPH tavaly decemberben kötött szerződést az olasz ENEL a Szlovák Villamos Művekben birtokolt részvényeinek kétharmadáról. Ha autóval utazunk nyaralni, ajánlatos ismerni az előírásokat videó A sofőröknek indulás előtt át kellene tanulmányozniuk a célország közlekedési szabályait.
Külföld Hillary Clinton a Demokrata Párt elnökjelöltje Hillary Clinton a Demokrata Párt elnökjelöltje videó PHILADELPHIA. A helyi idő szerint kedden tartott szavazáson Hillary Clinton megszerezte a demokrata pártküldöttek voksainak többségét, így immár hivatalos, hogy a 68 éves egykori first lady, New York-i szenátor és külügyminiszter a demokrata párt jelöltje a november 8-án tartandó amerikai elnökválasztáson. Immár hivatalos, hogy a 68 éves egykori first lady, New York-i szenátor és külügyminiszter a demokrata párt jelöltje. Olimpiai tűzszünetet szorgalmaz az ENSZ-főtitkár videó "Az olimpián és a paralimpián emberségünk legjobb részét ünnepeljük" - húzta alá videóüzenetében Ban Ki Mun. Valamit elhallgatnak a német hatóságok? videó Georg Spöttle szakértő furcsának tartja, hogy az összes terrortámadásánál azt hangoztatják, hogy mentálisan sérült az elkövető.
Itthon Egyedülálló felfedezés a Gombaszögi-barlangban Egyedülálló felfedezés a Gombaszögi-barlangban videó GOMBASZÖG. Alig pár hete egyedülálló felfedezést tettek a rozsnyói Speleo önkéntes barlangász csoport tagjai a Gombaszögi-barlangban, ahol eddig nem látott, gazdag és ritka cseppkőképződménnyel díszített termeket fedeztek fel. Nagyon ritka cseppkőképződménnyel díszített termeket fedeztek fel rozsnyói barlangászok. Több száz éves késéssel kapnak nevet a lipótvári erőd bástyái videó Bár építése idején ez természetes volt, az erőd bástyái és kapui mind a mai napig nem kaptak nevet. Tévesnek bizonyult a vészhír a kassai strandon videó A Vörös Csillag strand nincs veszélyben – erősítette meg a rendőrség. A szír férfi ugyanakkor a fogdában rátámadt egy rendőrre.
Magyar világ Szakértő: összehangolt támadás zajlik Európa ellen Szakértő: összehangolt támadás zajlik Európa ellen videó BUDAPEST. Összehangolt támadásnak is minősíthető folyamat zajlik Európa ellen, a határokon migránsok, a belső területeken pedig terroristák révén - erről beszélt Speidl Bianka migrációkutató az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Földi László biztonságpolitikai szakértő Európában teljes stratégiaváltásra van szükség. A szakember hozzátette, transznacionális hálózatok együttműködése figyelhető meg az Európa elleni támadásban. Továbbra is éhségsztrájkot folytatnak a migránsok Horgosnál videó A szabadkai befogadóállomásról szerda reggel további száz migráns akart csatlakozni a demonstrálókhoz. Nézőpont: nőtt a Fidesz támogatottsága videó A telefonos közvélemény-kutatás július 15-e és 17-e között készült 1000 ember megkérdezésével.
Kultúra Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton videó BALASSAGYARMAT. A Nógrád megyei Balassagyarmaton első alkalommal rendezik meg a Palóc Hagyományéltető Napokat; a csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvénysorozat része a Szent Anna-napi Palóc Búcsú is, amelyet a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos népművészeti eseményeként tartanak számon. A csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvénysorozat része a Szent Anna-napi Palóc Búcsú is. Színes riportok az Alpok-Duna-Adria adásában videó A kéthetenként jelentkező műsor csütörtöki adásában ezúttal a nézők a régi mesterségek világába pillanthatnak be. Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész videó A Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja életének 74. évében hunyt el.
Színes Elrabolták Bernie Ecclestone anyósát Elrabolták Bernie Ecclestone anyósát videó SAO PAULO. Elrabolták Bernie Ecclestone anyósát Brazíliában, és 120 millió real (10,3 milliárd forint) váltságdíjat követelnek a szabadon bocsátásáért. A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló 85 éves Ecclestone feleségének édesanyját még pénteken ejtették túszul. 160 magyar indul a riói ötkarikás játékokon videó A csapatvezetés és a csapatiroda néhány tagja már a hétvégén elutazott Rióba, hogy előkészítse a delegációk fogadását. Elfordultak Európától a turisták videó A turisták inkább választanak egzotikusabb, indiai, kínai vagy ausztráliai célpontokat.
Mozaik A holland férfiak és a lett nők a legmagasabbak a világon A holland férfiak és a lett nők a legmagasabbak a világon videó LONDON. A férfiak mezőnyében a hollandok, a nőknél a lettek a legmagasabbak a világon - derült ki egy 187 országra kiterjedő új tanulmányból, amely 1914-től 2014-ig vizsgálta az országok lakosainak magasságváltozását. Egyes kutatások alapján a magasabb embereknek hosszabb a várható élettartama és esetükben kisebb a szívproblémák kockázata. Megkerülte a Földet a Solar Impulse 2 videó A gép így egyetlen csepp üzemanyag felhasználása nélkül tette meg 42 ezer kilométert. A csirkék szaga távol tartja a maláriát terjesztő szúnyogokat videó Néhány szúnyogfajta már immunissá vált egyes rovarirtókra, ezért az új védekezési módszerek nagyobb szerephez jutnak.
Hitélet Ferenc pápa jótékonysági célokra szánja egyik kocsiját Ferenc pápa jótékonysági célokra szánja egyik kocsiját videó VARSÓ. Jótékonysági célokra szánja Ferenc pápa azon kocsik egyikét, amelyeket lengyelországi zarándoklata során használ; a K1 POPE rendszámú Volkswagen Golf eladásából származó bevételt többek között a szíriai menekülteket ellátó mobilklinika beszerzésére használják majd. A K1 POPE rendszámú VW Golf eladásából származó bevételt többek között egy mobilklinika beszerzésére használják majd. Lengyelországba zarándokol Ferenc pápa videó Ferenc pápának ez a 15. külföldi zarándoklata. Lengyelországban eddig tíz alkalommal szerveztek pápai zarándoklatot. Krakkóban kezdetét veszi a 14. katolikus Ifjúsági Világtalálkozó Frissítvevideó A krakkói világtalálkozó nyitómiséjét kedd este Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek mutatja be.
Múltunk Maja kori vízvezetéket fedeztek fel a Feliratok Temploma alatt Maja kori vízvezetéket fedeztek fel a Feliratok Temploma alatt videó MEXIKÓVÁROS. A maja korból származó vízelvezető csatornát fedeztek fel Mexikóban, a Palenque egykori városállamban lévő Feliratok Temploma alatt. A kutatók szerint a csatorna azért épülhetett a kamra alá, hogy segítse a maja uralkodó lelkét eljutni az alvilágba. Politikai foglyok földi maradványai után kutatnak a Duna-deltában videó A jeltelen sírok felkutatásában a túlélők tanúvallomásaira támaszkodnak. Dollfuss kancellár meggyilkolása csak késleltette az Anschlusst videó Nyolcvankét éve, 1934. július 25-én kísérelték meg az osztrák nácik első alkalommal a hatalom átvételét.
Fő támogatónk