2017. június 24., szombat - Iván
Cikkek közt...  Videók közt...  
Aich Péter: Revizionizmusvideó 2017. június 23., péntek 15:49 Az idegen szavak szótárából megtudjuk, hogy a revízió ellenőrzést, felülvizsgálatot jelent, de módosítást is, átértékelést. Csúnya dolog az, mert arról szól, hogy amit valami nagyokosok egyszer kimondtak és kiválónak minősítettek, nem is olyan jó. A nagyokosoknak ugyanis az eredeti értelmezéshez kötődik az érdekük, ezért számukra igazságuk megváltoztatása, bármennyire ésszerű volna, nem ésszerű, hiszen nem az ő érdeküket szolgálja.
Kiss Beáta: Tények és kérdések videó 2017. június 22. | A finanszírozási törvény legutóbbi módosítása továbbra sem tölthet el bennünket felhőtlen örömmel.
Őry Péter: Államnyelven mutogatni videó 2017. június 21. | Tovább zajlik a „Szlovákiában szlovákul“ politika gyakorlata és tartalommal való megtöltése. Sőt, új dimenziót kapott, mert a parlament módosította a jelnyelvről szóló törvényt és vele együtt az oktatási törvény ide vonatkozó passzusait is. Az eddigi általános jelnyelv helyett ezentúl mindenhol a szlovák jelnyelv lesz használatban. Az oktatási törvényben ez azt jelenti, hogy a siket gyermekeknek és tanulóknak „garantált joguk van elsődlegesen a szlovák jelnyelven történő nevelésre és oktatásra is“.
Kövesdi Károly: Ismét döntött a jellem videó 2017. június 20. | A szlovák közmédia vezérigazgató-választásán ismét suhogott egyet a varázsköpönyeg, és átgombolva a gombokat, a hidas társaság vígan megszavazta a Mečiar-korszakban elhíresült igazgató visszahozását a köztelevízió élére.
Fiala Ilona: Megvan a megoldás! videó 2017. június 19. | Hurrá! Az oktatási miniszter megtalálta a megoldást az évek óta húzódó problémára.
Menyhárt József: Kiska évértékelő beszéde: tetszett, de… videó 2017. június 18. | Andrej Kiska államfő e minőségében immár harmadik alkalommal tartotta meg az ország helyzetét értékelő beszédét a pozsonyi parlamentben. Ebben a bejegyzésemben - különösebb felvezető nélkül - három olyan témakörhöz fűzök gondolatokat, amelyeket Kiska elnök a beszédében alaposan “körbejárt”. Továbbá szót ejtek egy olyan témáról is, amellyel kapcsolatban az elnök a “hallgatni arany” taktikájára esküszik.
Karaffa Attila: Víz, víz, tiszta víz… videó 2017. június 18. | Talán ismerősnek cseng mindannyiunknak a fenti mondóka szövege. Még kisgyermekkorban tanítják az óvodában, és a tiszta víz fogalmával szinte elsőként ismerkednek meg a gyerekek. De mi történik felnőttkorban? Mennyire becsüljük meg a tiszta vizet, az ívóvizet, az egyik legnagyobb kincsünket?
Agárdy Gábor: Telefonhívás a 21. században videó 2017. június 15. | Elegem van a Google-ból, Facebookból, Twitterből, Whatsappból és a többiből. Ki akarok szállni! Elmegyek egy lakatlan szigetre, ahol nincs internet, kábel-tv, senki, aki folyamatosan figyelne és kémkedne utánam!
Kövesdi Károly: Továbbra is pórázon videó 2017. június 14. | Talán fölösleges magyarázni, mi az autonómia és az önkormányzatiság, akár a kultúra, akár az oktatás, akár egyéb területre kivetítve. A témával többen foglalkoztak az utóbbi hetekben, nem szeretném a fát hordani az erdőbe. Inkább lássuk a politikai kommunikáció csalárdságát. Mert a Most-Híd a Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttét úgy lengeti a fejünk fölött, mintha megvalósult volna a felvidéki magyarok kulturális autonómiája.
Aich Péter: Milyen lovat akartunk? videó 2017. június 13. | Talán egyszer a jövőben nem is atomkorszaknak nevezik századunkat, vagy a számítógép korszakának, hanem a reklám korszakának. Nem nehéz észrevenni, hogy teljesen áthat mindent a reklám, egyre fontosabb szerephez jut, megbolondítja lelkünket, és a zsebünkbe nyúl.
Lomnici Zoltán: Tisztelet a mártírhalált halt hősöknek videó 2017. június 11. | A hirek.sk hosszú éveken keresztül beszámolt azokról a törekvésekről, amelyeknek célja az volt, hogy Ausztria, Olaszország és Horvátország után hazánk is állítson méltó emléket az első világháborúban hősi halált halt haditengerészek emlékére. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájában 27 000 magyar haditengerész szolgált, közülük sokan nem térhettek haza szeretteikhez.
Molnár Judit: A helyzet nem jó videó 2017. június 09. | A felvidéki sajtó forráshiányos, a pénznélküliség alapjaiban határozza meg, ezzel természetesen összefügg, hogy a struktúrája is foghíjas, féloldalas és gyenge, és újságíróképzés híján hiányoznak a szakemberek is - egyebek mellett ez is elhangzott a felvidéki sajtóról az Európai Parlamentben, a Kárpát-medencei kisebbségi médiák helyzetéről szóló konferencián.
Menyhárt József: Alappal vagy alaptalanul? videó 2017. június 06. | Szlovákiában nemrég megvalósult a kisebbségi önkormányzatiság, sőt egyes nyilatkozók szerint – horribile dictu – maga a „kulturális autonómia” öltött testet a hamarosan létrejövő Kisebbségi Kulturális Alapban (KKA). Bár ez utóbbi szóhasználat a törvényjavaslat kidolgozói szerint is túlzás, hisz Solymos László már két éve tisztázta ék egyszerűségű érveléssel, hogy nem akarnak ők autonómiát, hisz az csak elkülönít és elválaszt, ők pedig ennek pont ellenkezőjét akarják.
Karaffa Atilla: Nem szabad félni! videó 2017. június 04. | Gyásznap, nemzeti tragédia, országcsonkítás, szétszabdalás, igazságtalanság, békediktátum az összes jelző egy gyászos történelmi eseményre utal. Kilencvenhét évvel ezelőtt június 4-én keresztre feszítették Magyarországot Trianonban. Megcsonkítva, igazságtalan békediktátumot rákényszerítve bántak el a keresztény Európa védelmezőjével.
Őry Péter: Ez már nem kétsebességes, hanem kétszínű videó 2017. május 30. | Az Európai Bizottság új szabályokat készít elő, amelyek ismét a közúti szállítmányozást fogják szabályozni. Pontosabban lehetetlenné akarják tenni a közép-kelet-európai kamionosok számára a külföldi fuvarozást.
Agárdy Gábor: Fűnyíró és láncfűrész videó 2017. május 29. | Éppen bekapcsolnám vasárnap délben a rádiót, hogy a finom ebédhez egy gyomorkeserű kíséretében meghallgassam a „Jó ebédhez szól a nóta“ kínálatát. Bejön az Interneten, aránylag jó minőségben, mikor is valahol a szomszédban valaki füvet kezd nyírni...
Kövesdi Károly: Melyik nemzet kabinetje? videó 2017. május 24. | Olvasom az egyik közösségi portálon a hírt, hogy ülésezett a Most-Híd vegyespárt nemzetpolitikai kabinetje. Immáron ötödször.
Kiss Beáta: Iskolabuszokról – kicsit másképp videó 2017. május 21. | A vajkai iskolabusz témáját a sajtó már alaposan kivesézte, de talán apropóként nem árt felidézni. A közlekedési, az oktatási és belügyminisztériumok összefogásával létrejött projektben az iskolabuszok hatékonyságát vizsgálják. Ez a konkrét alkalom biztosan nem a magyar gyerekek érdekeit szolgálja, ez kiderül a híradásokból, nem is kívánom tovább ecsetelni. De mindenképp továbbgondolásra késztet a téma.
Agárdy Gábor: A hetedik cikkely videó 2017. május 18. | Az Európai Parlament május 17-én balliberális többséggel megszavazta az uniós szerződés inkriminált 7. cikkelyének alkalmazásának előkészületeit Magyarországgal szemben. Ez elméletileg azt jelenthetné, hogy megszűnhetne szavazati joga az Európa Tanácsban. Írásomban nem magával a ténnyel és annak politikai előzményeivel, hanem inkább kiváltó okaival és céljával kívánok foglalkozni...
Fiala Ilona: A műsorvezetők felelőssége videó 2017. május 17. | Nem tudom megszokni a hanyag, slampos, olykor érthetetlen, zagyva megfogalmazású, mindemellett affektáló, hadaró műsorvezetést. Pedig tele van vele a rádió és a tévé. Ne mondja nekem senki, hogy ez így trendi, meg fiatalos és modern, sőt hogy ez vonzza az embert a készülékekhez. Ami manapság folyik a médiában, az a nyelv elleni vétség – tisztelet a kivételnek. Pedig úgy tudtam, a média példát mutat, sőt nevel. Ha ez a példa, akkor máris elvesztünk.
Lomnici Zoltán: Tamás Ilonka néni példája videó 2017. május 16. | Az anyaországban és az elszakított területeken minden magyar ismerte és tisztelte a nemzet tanítóját, Tamás Ilonka nénit. Elsőként kapta meg a Magyar Becsületrendet és az Európai Parlamentben is több alkalommal szóba került az emberi méltóságért és nemzetünk védelmében kifejtett, haláláig tartó küzdelme - írta Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke az alkalomból, hogy Ilonka néni ma lenne 105 éves.
Samu István: Együtt erő vagyunk! videó 2017. május 14. | Az RMDSZ gazdaságpolitikai, oktatáspolitikai, nemzetpolitikai és ifjúságpolitikai vállalásai szinte betűre pontosan azonosak az MKP célkitűzéseivel. Az autonómia, vagy önkormányzatiság területén is azonosak a célkitűzések.
Farkas Iván: Védjük meg régiónk alapvető érdekeit! videó 2017. május 13. | A 2017. május 11-i tüntetésen jelen levő párkányiak azt mondták, 1990 óta nem volt hasonló megmozdulás a városháza előtti téren Párkányban.
Kiss Beáta: Kedvező előjelek videó 2017. május 04. | Az SZMPSZ által közzétett beiratkozási adatok óvatos optimizmusra adnak okot. Jó jel, hogy emelkedik a beíratott jövendőbeli elsősök száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest, noha a végleges létszámadatok csak szeptember 15-e után válnak ismertté.
Őry Péter: Zűrzavar a fejben videó 2017. május 03. | Felmerül a kérdés, hogy az Egyszerű Emberek performance politikai pojácájából pártelnökké vedlett ember hányszor veti le a „láthatatlan kígyóbőrt”? Ki is Alojz Hlina valójában?
Agárdy Gábor: Káosz és banán fagyival videó 2017. április 29. | Néha egy-egy tv-tudósítás vagy hír is tud témát adni egy apróbb eszmefuttatáshoz, néha halálosan komoly, máskor abszurd szürrealista köntösben... 
Molnár Judit: Bedőlt összeborulás videó 2017. április 29. | Komoly várakozás előzte meg az MKP és a Most-Híd e heti találkozóját. Akár a meglepetés erejével is bírhat, hogy a pártok kimondták, nem folytatják országos szinten az egyeztetést, és nem indulnak közösen az őszi megyei választásokon. Tiszta beszéd. S ezzel megkímélték a választókat is a szemfényvesztő, őszintétlen megegyezést lebegtető hadoválástól.
Őry Péter: Egy kis mečiarizmus, egy kis kommunizmus! videó 2017. április 28. | Az elmúlt néhány napban ismét tanúi lehettünk annak, hol tart jelenleg a szlovák demokrácia, és mire képes az a „hármaskoalíció”, amely jelenleg kormányozza Szlovákiát.
Németh Gabriella: Emelkedhet a minimálbér és többet fizethetnek a túlórákért videó 2017. április 27. | Szlovákia jól gazdálkodik – a miniszterelnök és a pénzügyminiszter minapi közös sajtótájékoztatója után röviden így lehet összefoglalni az ország gazdasági helyzetéről szóló beszámolót. Robert Fico szerint „a bőrünkön kellene érezni a javulást". A Magyar Közösség Pártja napi kontaktusban van a régiókban élő munkavállalókkal, kis- és középvállalkozókkal, de a kormányfő és a pénzügyminiszter által festett pozitív eredményekkel sajnos nem találkoztunk.
Tokár Géza: Rég rajtunk a bélyeg videó 2017. április 25. | Nem különösebben szokásom más kommentárok kapcsán írni, de Lajos P. János szombati Megbélyegzése kapcsán már csak azért is kivételt teszek, mert a cikk az aránytalanságaival szépen rámutat a szlovákiai magyar társadalom alapvető problémáira.
Szabó Ottó: A kultúra és a pénz urai videó 2017. április 19. | Csak ülök döbbenten és nem bírom feldolgozni a történteket. Az igazságtalanságot ovis korom óta nehezen viselem, az irigység, a kicsinyesség, a féltékeny ellenségkreálás, a rosszakarat, a cinizmus miatt meg hánynom kellett régen is, most is.
Első  Előző  1 / 14   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 28°C / 34°C
Holnap: 21°C / 30°C
Ógyalla
Ma: 27°C / 36°C
Holnap: 22°C / 31°C
Losonc
Ma: 18°C / 28°C
Holnap: 14°C / 25°C
Kassa
Ma: 18°C / 28°C
Holnap: 14°C / 25°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
517 éveSzent Iván napja, a nyári napforduló ünnepe
87 éveMegszületett Claude Chabrol francia rendező, író (Unokafivérek).
77 éveMegszületett Vittorio Storaro olasz származású Oscar-díjas operatőr (Az utolsó kínai császár, Dűne, Taxi).
107 éveMegszületett az Alfa Romeo márka.
70 éveMegszületett Helena Vondráčková cseh énekesnő, színésznő.
Belföld Új feltételek mellett kész tárgyalni a Volkswagennel a szakszervezet Új feltételek mellett kész tárgyalni a Volkswagennel a szakszervezet videó POZSONY. Készen áll új, mindkét fél számára elfogadható ajánlattal a Volkswagen Slovakia vezetése elé állni a Volkswagen Modern Szakszervezet – tájékoztattak róla a szakszervezet képviselői pénteken, hozzátéve, hogy erről mihamarább tárgyalni szeretnének. A munkáltató javaslata szerint a gyártósori alkalmazottak kezdő fizetése a 3-as bértarifa-osztályba tartozna. Túl sós ebédet kapnak az óvodások videó Némely esetekben jelentős mértékben, akár 300-400 százalékkal is túllépik a megszabott normákat. Veszélyes kozmetikumokra figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal videó A veszélyes szájfesték, ceruza és fogfehérítő csíkok Szlovákiában is piacra kerülhettek.
Külföld Aleksandar Vucic beiktatása: Szerbia a bátrak hazája Aleksandar Vucic beiktatása: Szerbia a bátrak hazája videó BELGRÁD. Szerbia a bátor emberek hazája, ám az itt élőkben rengeteg kettősség van - hangsúlyozta beiktatási beszédében Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken Belgrádban, a Szerbia Palotában, ahol ötezer meghívott előtt mutatta be Szerbiát és a szerb embereket. A szerb elnök Belgrádban, a Szerbia Palotában ötezer meghívott előtt tette le hivatali esküjét. Több száz londoni lakásból kiköltöztették a lakókat tűzbiztonsági aggályok miatt videó A kerületi tanács sürgősséggel elrendelt kiürítési utasítása 733 lakást s csaknem négyezer lakót érint a kerület öt toronyházában. Földcsuszamlás temethetett be mintegy száz embert Kínában videó A legfrissebb adatok szerint 141 ember rekedt a föld alatt. A helyi rendőrség szerint több tucat tonnányi szikla zúdult a falura.
Itthon Elkezdődött a strandidény, az orvosok óvatosságra intenek Elkezdődött a strandidény, az orvosok óvatosságra intenek videó POZSONY. Pár nappal ezelőtt Szlovákiában hivatalosan is elkezdődött a strandszezon, ami szeptember közepéig tart. Több szabályra is érdemes gondolni – hívják fel a figyelmet a szakemberek, akik szerint főként a természetes vízfelületek esetében érdemes elővigyázatosnak lenni, mert azokban elszaporodhatnak a cianobaktériumok, valamint a hulladék és az ürülék általi szennyeződések is veszélyesek lehetnek. A fürdőhelyek állapotáról szóló aktuális információk az ÚVZ és a regionális közegészségügyi hivatalok oldalain olvashatók. Ítéletidő tombolt keleten videó A vihar tövestül tépett ki fákat és háztetőket rongált meg. A legjelentősebb viharkárok északkeleten keletkeztek. Hőség és viharok - ez várható a hétvégén videó Napos, helyenként trópusi időjárásra számíthatunk szombaton, aznapra tehát érdemes víz melletti pihenést tervezni.
Magyar világ Eredményesnek nevezte New York állam kormányzója a CEU-ról folytatott tárgyalást Eredményesnek nevezte New York állam kormányzója a CEU-ról folytatott tárgyalást videó NEW YORK. Eredményesnek nevezte a Közép-Európai Egyetemről (CEU) a magyar kormány képviselőivel előző nap folytatott tárgyalást Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. Azt várjuk, hogy gyors megoldás születik a CEU létfontosságú oktatási missziójának garanciáit illetően" - olvasható a közleményben Orbán: "férfiasan" kezdődött a barátságunk Emmanuel Macronnal videó A V4-ek vezetői és Macron délelőtti találkozóján kijelölték azokat a kérdéseket, amelyek terén pragmatikus együttműködés lehet. Szijjártó: a terrorfenyegetettség a nyárra is velünk marad videó A külügyminiszter szerint a biztonsági helyzet az elmúlt évtizedeket nézve most a legrosszabb.
Kultúra Címzett ismeretlen - barátság, bosszú a történelem árnyékában Címzett ismeretlen - barátság, bosszú a történelem árnyékában videó KOMÁROM. A Komáromi Jókai Színház Vasmacska Stúdiójában az évad utolsó premierjeként bemutatták Katherine Kressmann Taylor: Címzett ismeretlen című levéldrámáját Harsányi Sulyom László rendezésében. A Komáromi Jókai Színház Vasmacska Stúdiójában az évad utolsó premierjeként bemutatták Katherine Kressmann Taylor levéldrámáját. Sisi magyarokhoz fűződő kapcsolatáról nyílt kiállítás a Hofburgban videó A tárlaton először mutatnak be a királyné kézírásával magyar nyelven írt levelet, amelyben egy ebédmeghívást mond le. UNESCO világörökségi helyszín lehet a Dunai Limes videó Magyarország 2018 elején Szlovákiával közösen nyújtja be a Dunai Limes világörökségi nevezését.
Színes Szent Iván éjszakája - a mágikus éjszaka Szent Iván éjszakája - a mágikus éjszaka videó Június 21-e a nyári napforduló napja. Ilyenkor a legrövidebb az éjszaka, és a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. Noha a nyári napforduló napja június 21-e, mi mégis 24-én tartjuk a nyár ünnepét. A világ minden táján megünneplik ezt a napot. Mind a pogány, mind a keresztény kultúrkörben jelentős ünnep, noha a keresztény hagyomány június 24-én Keresztelő Szent János, Jézus megkeresztelőjének születésére emlékezik. Noha a nyári napforduló napja június 21-e, mi mégis 24-én tartjuk a nyár ünnepét. A világ minden táján megünneplik ezt a napot. Sopronban szombaton a tündérek ünnepelnek videó A 10. Tündérfesztiválnak június 24-én ismét a Deák tér ad otthont, játékok, foglalkozások, gazdag program várja a gyerekeket. Még lehet jegyet venni a budapesti vizes vb-re videó Pénteken megkezdődött a jegyértékesítés utolsó szakasza. A vb-re eddig 122 500 jegy fogyott el.
Mozaik A rendszeres szex edzésben tartja az agyat A rendszeres szex edzésben tartja az agyat videó LONDON. Nemcsak az agy-, hanem a rendszeres ágytorna is javítja az emlékezetet: ötven év felett a rendszeres szex jelentősen javítja az agyi funkciókat, hasonlóan a keresztrejtvényfejtéshez. Lényegesen jobban végeztek a teszteken azok, akik legalább hetente egyszer élnek szexuális életet. Régészeti bizonyítékot találtak a tömeges kihalásra videó Úgy tűnik, hogy a Göbekli Tepe régészeti lelőhely az éjszakai égbolt obszervatóriumaként is működött. Óriási érdeklődés övezi az augusztusi teljes napfogyatkozást videó Augusztus 21-én a nyugati parttól a keleti partig, egy az egész országot átszelő sávban látható lesz a napfogyatkozás.
Hitélet Áder: a reformáció a magyar nemzet életének része, nemzettudatának támasza Áder: a reformáció a magyar nemzet életének része, nemzettudatának támasza videó DEBRECEN. A reformáció évszázadok alatt nemcsak része lett a magyar nemzet életének, hanem nemzettudatának, magyarságtudatának támasza is - mondta Áder János köztársasági elnök a Magyar Református Egyház zsinatának debreceni ünnepi ülésén szombaton. Ugyanott a Magyar Református Egyház zsinata megerősítette a II. Helvét Hitvallást. A magyar államfő erről a Magyar Református Egyház zsinatának debreceni ünnepi ülésén beszélt. Összeül a Magyar Református Egyház zsinata videó 2017. június 24-én 10 órától a debreceni református Nagytemplomban kezdődik a Magyar Református Egyház Zsinatának ünnepi ülése. Félmillió dolláros segélyt küld Ferenc pápa Dél-Szudánba videó A mintegy 13 millió lakosú Dél-Szudánban az ENSZ szerdai adatai szerint 6 millióan éheznek.
Múltunk Magyar emlékek nyomában: Hunyadi János – akinél nagyobb embert nem ismert a világ Magyar emlékek nyomában: Hunyadi János – akinél nagyobb embert nem ismert a világ videó A 15. századi „Törökverő” emlékét többfelé megörökítették külföldön, Várna, Belgrád, Kruja csak néhány helyszín. Hunyadi nagyságát még ellenfelei is elismerték. II. Mehmed szultán halálhíre hallatán azt mondta: „Ellenfelek voltunk, de mégis sajnálom a halálát, mert nála nagyobb embert nem ismert a világ.” A 15. századi „Törökverő” emlékét többfelé megörökítették külföldön, Várna, Belgrád, Kruja csak néhány helyszín. Újabb páratlan régészeti kincsre bukkantak Komáromban videó A szakemberek az egykori római katonaváros északi szegmensében található épület déli határvonalát is felfedezték. Rengeteg időt töltött gyakorlással Fred Astaire videó Harminc éve, 1987. június 22-én halt meg minden idők legnagyobb táncos színésze, Fred Astaire.
Fő támogatónk