2017. október 17., kedd - Hedvig
Cikkek közt...  Videók közt...  
Aich Péter: Demokrácia és egyéb jelszavakvideó 2017. október 13., péntek 17:35 Szörnyülködve veszem tudomásul, mennyi nemes és fennkölt eszme irányítja az életünket. Demokrácia! Ugye, milyen szép? Meg az igazság. Vagy a másság elfogadása. Szépen hangzik továbbá az egység is, a stratégiai érdek, tolerancia, humanista segély, megértés, meg hasonlók. Ezt ragozzák egyre többen, ez uralja szemléletünket – bár sajnos csak a proklamáció szintjén.
Agárdy Gábor: Ejnye, ejnye, Spanyolország! videó 2017. október 10. | A Spanyolországban történtek valószínűleg egy új időszámítást indítottak el Európában. Katalónia népe (7,5 millió) egy népszavazáson a spanyol kormányerőktől zaklatva (kb. 900 sebesült) kinyilvánította véleményét a különválásról…
Horony Ákos: Sánta Rigó videó 2017. október 10. | A tények azt mutatják, hogy az államtitkár a hivatalból induló ellenőrzések ellen tenni nem tud, de pártja elvárásainak megfelelően beszélni azért tud, sőt nagyon is jól megy neki, mert amit mond, annak a valósághoz nem sok köze van.
Őry Péter: Más szemében a szálkát videó 2017. október 09. | Volna egy javaslatom az államtitkár úr számára: legyen olyan konzekvens, és jelentse fel a saját minisztériumát a nyelvtörvény megsértése miatt!
Molnár Judit: Hamisan fütyül a Rigó videó 2017. október 08. | Az elmúlt majd három évtizedben sok mélységét láttuk már a politikai kultúrának, pontosabban kulturálatlanságnak, de jó, ha megszokjuk, mindig van lejjebb. Ezúttal a kultúra égisze alatt írják a kulturálatlanságot!
Bób János: Valójában mit hiányolt a képviselő? videó 2017. október 05. | Egy többségében magyarok által lakott község önkormányzati ülésének magyar tárgyalási nyelvét csak olyasvalaki kifogásolhatja, aki már semmi más kivetnivalót nem talál az önkormányzat és a polgármester munkájában – hangsúlyozta Bób János, Szímő polgármestere.
Őry Péter: Nemtörődömség, vagy hozzá nem értés? videó 2017. október 04. | POZSONY. Akárhogy is nézem, októbert mutat a naptár, és a felvidéki magyar kultúrára szánt szlovákiai támogatások még mindig nem találták meg maradéktalanul a címzetteket. Szeptember végén hallottam a panaszt, hogy akad olyan pályázó, akinek még a szerződése sincs aláírva! Mit csinál a kormány? Miért késnek háromnegyed évet a kisebbségi kultúrára megítélt támogatások?
Agárdy Gábor: Kontraszt videó 2017. szeptember 30. | Sandán süt le az őszi nap a szupermarket parkolójára, bizony elkelne némi meleg a júliusi forróságból. Ülök az autóban, várom nejemet a bevásárlással és közben hallgatom a híreket. Parkolóhely van elég, ezért egyenesen a bejárattal szemben álltam meg, kevesebbet kell a kocsit tolni. Nyitva hagytam az ablakot, hogy a nap utolsó ferde sugarait még élvezni tudjam…
Farkas Iván: Kísérlet a visegrádi négyek megosztására videó 2017. szeptember 18. | A menekültáradat idején számos befolyásos nyugat-európai értelmiségi, politikus és tollforgató mondta vagy írta, hogy Európa erkölcsi központjává a V4-ek csoportja vált. Vagy éppen ez a baj, ezért kellene megbüntetni, megtörni?
Őry Péter: Komfortzóna és nyelvrendőrség videó 2017. szeptember 11. | Csallóközcsütörtök polgármestereként megszokhattam, hogy a szlovák kulturális minisztérium illetékes osztálya – amelynek talán inkább a kultúrával kellene foglalkoznia – minden évben egyszer azzal a levéllel szólít meg, hogy nem tartjuk be a szlovák nyelvtörvényt. Így volt ez az előző években, nem volt másként idén sem.
Karaffa Attila: Kereszt és joghurt videó 2017. szeptember 06. | Talán kissé bizarr címet választottam legújabb írásomnak, de a történet is az lesz. Legalábbis számomra, keresztény katolikus vallásúnak. Történt nemrégiben, hogy egy német áruházlánc leretusálta a keresztet a görög termékek csomagolásáról. Nemes egyszerűséggel eltüntették a Santorini szigetén található kék kupolás Anasztaszisz-templomok tetejéről a keresztet. Miután az esetre fény derült, az áruházlánc szóvivője úgy fogalmazott, nem szeretnék sérteni a más vallásúak érzékenységét.
Kövesdi Károly: Európaiak – Európa ellen? videó 2017. szeptember 05. | Őszintén szólva kezd az idegeimre menni a kopott lemez recsegése, hogy aki nem bólogat az EU mostani (jelenlegi, átmeneti stb.) vezetőinek, az Európa-ellenes. Meg Európa-szkeptikus. Aki nem imádja az alkoholista Jean-Claude Junckert, a bukott diákra emlékeztető Donald Tuskot, a porcelánboltban idétlenkedő Frans Timmermans-t, vagy az elmebaj jegyeit viselő, ordítozó Guy Verhofstadt-ot, az közellenség. Aki nem fúj egy követ a zöldekkel, a szocialistákkal, a liberálisokkal, az Európa sírját ássa.
Farkas Iván: Hagyjuk békén Fekete Pétert! videó 2017. szeptember 01. | A sajtóban azt olvastam, hogy Nyitra megyében elutasítottuk a Híddal való együttműködést a közelgő megyei választásokon. Legalábbis, a Híd Nyitrai kerületi elnöke ezt nyilatkozta.
Kiss Beáta: Késik a kulturális támogatás videó 2017. augusztus 30. | A szlovákiai magyarság kultúrájának műveléséhez kevés a forrás, nem sok pályázati lehetőség áll rendelkezésre. Ezért ezek nagy fontossággal bírnak. Az idén azonban – nem először - a kormányhivatal nemzetiségi kultúrára szánt támogatásai jelentős mértékben késlekednek.
Karaffa Attila: Nyitra is magyar! videó 2017. augusztus 28. | Ezt skandálták a Zobor alatt a dunaszerdahelyi szurkolók. De mi is történt Szent László király városában pontosan?
Aich Péter: A fejére állt világ videó 2017. augusztus 26. | Az utóbbi évek politikai fejleményei kimondottan nevetségesek. Ez a megállapítás némileg bizarr, de bizonyára sokan vették már észre, mennyi önjelölt megváltó mászkál szerte a világon.
Őry Péter: Kormányok kormánya, botrányok botránya videó 2017. augusztus 19. | Az aktuális korrupciógyanús ügy, az európai uniós támogatás körüli „cirkusz”, majd az ezt és a még súlyosabb ügyeket elfedni akaró „kormányválság” teljes meztelenségében megmutatta, milyen kormánya van Szlovákiának.
Karaffa Attila: Pozsonyból hazafelé videó 2017. augusztus 17. | Pozsonyból hazafelé azon gondolkodám... Kezdhetném akár így is bevezető soraimat Petőfi Sándor Füstbement terv című verséből kölcsönzött strófával.
Agárdy Gábor: Lengyel félelem Kelettől és Nyugattól? videó 2017. augusztus 15. | Lengyelország nem ok nélkül gyanakszik, ugyanis úgy a szovjet, mint a német hosszan tartó megszállás még elevenen él a köztudatban.
Európa, hazánk, miért nem felelsz? - 120 éve született Stószon Fábry Zoltán videó 2017. augusztus 07. | Állok 2017 augusztusában Fábry Zoltán sírjánál, szinte Stósz tetején, mert a temető domborzatilag a település legmagasabb pontján fekszik. Emlékszem, akkor, 1970 májusában lélekemelő látvány tárult a gyászszertartás résztvevői elé: a mélyben meghúzódó házak, s a mögöttük hirtelen szinte az égig futó, bujazöld hegyfal valami kozmikus fenségesség hangulatát is előidézte. Még nem értek véget a búcsúbeszédek, amikor minden szónál kifejezőbben, Fábry békére, harmóniára törekvő erőfeszítéseit jelképezve szivárványt gyújtott a völgy fölött az ég - írja Batta György.
Agárdy Gábor: Lista a migrációról videó 2017. augusztus 02. | Úgy látszik, hogy Európa minimálisan kettészakadóban van a migránsválság megoldását illetően. Az egyik álláspont az illegális migráció korlátozása, a lehető legalacsonyabb szinten tartása. A másik pedig a „Wilkommenskultur“ - gyertek csak, majd lesz tartózkodási engedély meg kvóta. Ez van nagy vonalakban…
Őry Péter: Ahol még betonozni sem szabad videó 2017. augusztus 01. | Időnként keresztrejtvényt fejtek. Az egyiknek a megoldása: a gondolkodás nehéz munka, talán ezért gyakorolják annyira kevesen. De hogy a megfejtés egy „agytröszt” jelszava is, azt nem írta meg a rejtvényújság.
Molnár Judit: Bugár Béla tévelygése videó 2017. augusztus 01. | Számtalan furcsaságot produkált már a politikai élet a rendszerváltás óta eltelt eseménydús több mint két és fél évtizedben. Arra azonban még nem volt példa, hogy a kormánykoalíció egyik pártelnöke és a kormány egyik tagja maga ellen tüntessen. A Bugár-Érsek tandem ezt is összehozta. Történelmet írtak. Paradox, furcsa, megmosolyogtató történelmet.
Aich Péter: Egy kis névmásítás videó 2017. július 31. | Európa közepén, ahol annyira azt verik a fejünkbe, hogy rendkívül toleránsnak kell lenni minden másság iránt, a megmondók képtelenek elismerni, hogy (többek között) a név azonosító jel. Olyan, akár egy kód, amit nem lehet csak úgy megváltoztatni – még akkor sem, ha egy nyelvtörvénnyel takarózva ágálunk.
Karaffa János: Menedéket Jumurdzsáknak? videó 2017. július 24. | Amikor annak idején – újra és újra - elolvastam Gárdonyi Géza „Egri csillagok” című örökbecsű regényét, úgy gondoltam, ez egy olyan mű, amelyben tisztán megkülönböztethető a Jó és a Rossz. A Jó oldalon áll a hazáját védő Bornemissza Gergely és Dobó István, míg a Gonoszt a hódító törökök és a kegyetlen Jumurdzsák testesítette meg számomra.
Agárdy Gábor: A beépített kisördög videó 2017. július 19. | Az uborkaszezon is tud „híreket generálni“, csak kellőképpen figyelni kellene. Azért írom, hogy „kellene", mert - lévén ideje a szabadságolásoknak - az EP-képviselők és a néhány tízezres kiszolgáló apparátus is pihen.
Fiala Ilona: Megdöbbenéssel és megrendüléssel videó 2017. július 18. | Megdöbbenéssel olvasom Jana Zwyrtek Hamplová cseh politikus blogját, amelyben felháborodva és kirívóan populista módon vázolja le a mai cseh társadalomban észlelhető ellentéteket.
Kövesdi Károly: Senkiföldje, háttérben Kotlebával videó 2017. július 17. | Fico tavaly még a prioritások között emlegette az R2-es megépítését. Ha Kotleba a megyei választások során zászlajára tűzi (mondjuk az Ipoly-hidak mellé) az R2-es építését, tömegével szerez szavazatokat, akár a magyarok körében is.
Aich Péter: Megoldások videó 2017. július 10. | Új helyzet van, azt másképp kell megoldani, de nem csak szemre, pót- és látszatmegoldásokkal.
Agárdy Gábor: A migráció egyik lehetséges oka videó 2017. július 07. | Idehozzák a milliókat, mert velük sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet birtokba venni a jövő gazdasági forrásait, mint bármilyen katonai akcióval. Így a területet „viszonylagos csendben és tisztán“, nagyobb ellenállás nélkül lehet megszerezni.
Agárdy Gábor: Ez Angela Merkel küldetése? videó 2017. június 30. | Angela Merkelnek sikerült Németországot a saját (bal-liberalizálódó?) képére formálnia, a kérdés már csak az, hogy kinek az utasítására történt mindez. Ugyanis FDJ-os kutyából nem lesz sohasem tökéletes CDU-CSU-s szalonna.
Első  Előző  1 / 15   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 10°C / 22°C
Holnap: 8°C / 22°C
Ógyalla
Ma: 9°C / 22°C
Holnap: 7°C / 23°C
Losonc
Ma: 8°C / 20°C
Holnap: 7°C / 19°C
Kassa
Ma: 7°C / 20°C
Holnap: 7°C / 20°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
25 éveA Szegénység elleni küzdelem világnapja
214 éveMegszületett Deák Ferenc, akit kortársai "a haza bölcsé"-nek neveztek megfontoltsága és tisztessége miatt.
764 éveMegszületett Szent Ivó, a jogászok védőszentje.
569 éveA Rigómezei csatában a Hunyadi János vezette keresztény sereg vereséget szenvedett az oszmán hadseregtől.
465 éveBefejeződött az egri vár ostroma, a török hadsereg megkezdte az elvonulást.
Belföld Egyre több hazai terméket vásárolunk Egyre több hazai terméket vásárolunk videó POZSONY. Növekvő tendenciát mutat a vásárlói patriotizmus Szlovákiában, egyre többen akarnak hazai termékeket vásárolni – derül ki a GfK társaság felméréséből, amelyet rendszeresen elkészítenek a Kérjünk szlovákot! elnevezésű, hazai gazdaságot támogató kampánnyal együttműködve. Az emberek közel 60 százaléka jelenleg több hazai terméket vásárol, mint amennyit az előző években vett. Az összefirkált szavazólap is érvényes videó A megyeelnököt és a képviselőket egyaránt karikázással választhatják majd meg a polgárok november 4-én. Közel egymillió személy ellen folyik végrehajtás az országban videó A rekordot egy olyan személy tartja, aki ellen 144 végrehajtás van folyamatban.
Külföld Kurznak szabad keze van a koalícióalakításban Kurznak szabad keze van a koalícióalakításban videó BÉCS. Sebastian Kurznak, az ausztriai parlamenti választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökének szabad keze lesz a koalíciós tárgyalásokon - erősítették meg a párt köreiből hétfőn az osztrák közmédia, az ORF jelentése szerint. Kurz már nyilatkozott arról, hogy a koalíciós egyeztetéseket csak azután kezdi meg, ha meglesz a választás hivatalos végeredménye. Már halálos áldozatai is vannak az Ophelia trópusi viharnak Frissítvevideó Több mint százezer lakásban szűnt meg az áramszolgáltatás hétfőn az Ír Köztársaságban. A katalán elnök párbeszédre kérte a spanyol kormányfőt Frissítvevideó Carles Puigdemont katalán vezető két hónapos tárgyalási időszakot javasolt a konfliktusból kivezető út megtalálása érdekében.
Itthon III. Ág Tibor Emléknapok Szvorák Katalin-koncerttel és Somogyi Győző-kiállítással III. Ág Tibor Emléknapok Szvorák Katalin-koncerttel és Somogyi Győző-kiállítással videó ALSÓBODOK. Az előző években Pogrányban, majd Gímesen tartott Ág Tibor Emléknapokat a 2013 nyarán elhunyt felvidéki népzenekutató–karnagy-zeneszerző, Ág Tibor és munkássága iránti főhajtás jeleként a Csemadok két érintett alapszervezete, illetve nyitrai területi választmánya, valamint a martosi Feszty Árpád Művelődési Park. Idén október 21-22-én az alsóbodoki kultúrházban lesz a folytatás. Október 21-22-én az alsóbodoki kultúrházban tartják meg a III. Ág Tibor Emléknapokat, amelynek portálunk a médiapartnere. Végső búcsút vettek Papp Sándortól videó A pozsonypüspöki temetőben végső búcsút vettek a Pátria Rádió volt főszerkesztőjétől, akit hatvanegy éves korában ért a halál. Nyelvek napja a Neratovicei téri szakközépiskolában videó A Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola diáksága ismét bekapcsolódott a Nyelvek Európai Napja programsorozatba.
Magyar világ Egymillió új magyar állampolgár lehet az év végéig Egymillió új magyar állampolgár lehet az év végéig videó CLEVELAND. 2017 végéig egymillióra nő az új magyar állampolgárok lélekszáma - közölte Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Clevelandben. Szilágyi Péter helyettes államtitkár a Regionális Diaszpóra Tanács clevelandi értekezletén vett részt. Az év határontúli magyar vállalata a Vitaflóra Gúta Malomipari Vállalat lett videó A Figyelő Top200 díjátadó gáláján hét kategóriában osztottak ki díjakat a magyar, illetve a magyar székhelyű vállalkozások között. A V4-ek talán soha nem voltak ilyen egységesek a közös fellépésben videó Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke "nem véletlenül" invitálta munkavacsorára a V4-ek kormányfőit.
Kultúra A Szent István-bazilikában búcsúztatják Aradszky Lászlót A Szent István-bazilikában búcsúztatják Aradszky Lászlót videó BUDAPEST. Aradszky László táncdalénekes temetési szertartását október 28-án tartják a Szent István-bazilikában. Családja közleményben tudatta a rajongókkal és a barátokkal a temetés napját és helyszínét. Verdi Requiemje csendül fel a Szent István-bazilikában október 23-án videó A hangversenyen, amely egyúttal halottak napi megemlékezés is, Virágh András karmester vezényel. Fábri Zoltán, az irodalmi művek megfilmesítője 100 éve született videó A magyar filmművészet kimagasló alakja, Fábri Zoltán filmrendező, háromszor kapta meg a Kossuth-díjat.
Színes Elutasította a bíróság a Salvador Dalí elleni apasági keresetet Elutasította a bíróság a Salvador Dalí elleni apasági keresetet videó MADRID. Elutasította a bíróság hétfőn azt az apasági keresetet, amelyet a 61 éves Pilar Abel indított, azt állítva, hogy biológiai apja Salvador Dalí világhírű festőművész volt. A bíróság arra hivatkozva hozta meg döntését, hogy az elvégzett DNS-vizsgálatok nem igazolták a rokonságot. Steven Seagalt is szexuális zaklatással vádolják videó Úgy látszik, nem Harvey Weinstein az egyetlen, aki visszaél a hatalmával a filmiparban. Nem tartott még ilyen erős hurrikán Európa felé videó Meteorológiai kuriózum az Ophelia hurrikán, amely hétfőn éri el a Brit-szigeteket.
Mozaik Először észleltek neutroncsillag-összeolvadásból származó gravitációs hullámokat Először észleltek neutroncsillag-összeolvadásból származó gravitációs hullámokat videó Először sikerült kutatóknak közvetlenül észlelniük neutroncsillag-összeolvadásból származó gravitációs hullámokat az amerikai lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium (LIGO) és olaszországi párja, a VIRGO detektoraival, az ütközést kísérő fényjelenséget is megtudták figyelni mintegy 70 földi és űrtávcsővel. Az ütközést kísérő fényjelenséget is megtudták figyelni mintegy 70 földi és űrtávcsővel. Hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki az óceánokban élő kagylók és férgek videó A szakemberek szerint a tengeri teremtmények metánkibocsátása nagyjából 20 ezer tejelő tehén "teljesítményével" érhet fel. Az óceánok védelmére szólított fel David Attenborough videó A műanyagok használatának visszaszorításáért küzd David Attenborough, brit természettudós, dokumentumfilmes.
Hitélet Világméretű megállapodást sürgetett Ferenc pápa a biztonságos és szabályozott migrációért Világméretű megállapodást sürgetett Ferenc pápa a biztonságos és szabályozott migrációért videó RÓMA. Világméretű megállapodást sürgetett a biztonságos, szabályozott és rendezett migráció érdekében Ferenc pápa az éhezés és a migráció kapcsolatáról mondott beszédében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) római székházában hétfőn. A pápa az éhezés és a migráció kapcsolatáról mondott beszédében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) székhában. Ferenc pápa szentté avatta az Újvilág első keresztény mártírjait videó A pápa három tizenéves fiút, és további 32 személyt, zömükben szintén mártírokat avatott szentté. Balog: be kell töltenünk azt a teret, ami nekünk adatott videó "Mert ha mi nem töltjük be, akkor betöltik mások, és valami olyan fog hiányozni az európai világból, amit csak mi tudunk adni".
Múltunk Megkerültek John F. Kennedy Jr. ellopott egyetemi dokumentumai Megkerültek John F. Kennedy Jr. ellopott egyetemi dokumentumai videó WASHINGTON. Egy online aukciós oldal 85 ezer dollárért kínálta fel eladásra John F. Kennedy Jr., az 1963-ban meggyilkolt Kennedy amerikai elnök fia egyetemi dokumentumait, amelyeket a Brown Egyetem szerint elloptak. Egy online aukciós oldal 85 ezer dollárért kínálta fel eladásra az ellopott egyetemi dokumentumokat. A kurtizán, aki kémet játszott - 100 éve végezték ki Mata Harit videó A negyvenegy éves Mata Hari 1917. október 15-én a vincennes-i erődben állt a kivégzőosztag elé. Magyar emlékek nyomában: Szalay József – Szczawnica videó Sok magyar emléket őriz a szlovák határ mellett fekvő dél-lengyelországi üdülővároska, Szczawnica.
Fő támogatónk