2016. május 27., péntek - Hella
Cikkek közt...  Videók közt...  
Karaffa Attila: Kinek van szüksége a keresztényekre Európában?videó 2016. május 24., kedd 17:14 Manapság, amikor az újkori bevándorlás és az iszlám térhódítása egyértelmű, a keresztény európai ember lassan úgy érezheti, hogy kisebbségbe kerül hazájában, de még az öreg kontinensen is. Az egyértelműhöz már csak annyit, hogy ami az egyszerű embernek az, nem biztos, hogy az uniós vezetőknek is egyértelmű. Ennek példáit nap mint nap láthatjuk és olvashatjuk a sajtóban.
Szigeti László: Oktatásügy, nyelvhasználat a Most-Híd ígéretei tükrében videó 2016. május 20. | Elvárjuk a Most-Híd parlamenti képviselőitől és kormánytagjaitól, hogy munkájukat ne a vizet prédikálunk és bort iszunk elv alapján végezzék, hanem ígéreteikhez híven tegyenek meg mindent jogállásunk javításáért, köztük a vasúti kétnyelvűség megoldásáért is.
A. Szabó László: Folytatódik a félmegoldások kora videó 2016. május 19. | Amennyiben a parlamentben nem születik olyan módosító javaslat, amely teljesen eltörölné a minimális osztálylétszámokra vonatkozó rendelkezést, és amennyiben nem bízzuk az önkormányzatokra az iskoláik további sorsát, a nagy kapkodásban megint nem a kívánt célt érik el.
Samu István: Sikeres élsport nélkül nem lehet jó országimázst építeni videó 2016. május 18. | Zajlik a jégkorong-világbajnokság, júniusban Európa-bajnokság labdarúgásban és még ebben az évben lesz a világ legnagyobb sportrendezvény is, az olimpia. Az a rendezvény, amely minden ország számára egyfajta PR-megjelenést is biztosit, ha jó eredményeket produkál. Annál nagyobb reklámról, illetve országimázs építésről nem is álmodhatunk, mint amikor az olimpián országunk versenyzői érmeket produkálnak.
Mi lesz veled, Európa? videó 2016. május 17. | Pár éve nyakunkon a háborús övezetek menekültáradata és a jobb életre vágyók migrációs tömege. A sajtó és az elektronikus médiák, számos tv-beszélgetés is igyekszik megfejteni ennek a modernkori népvándorlásnak az okait. Próbáljuk összefoglalni az okokat, közéjük sorolva olyanokat is, amelyek súrolják az összeesküvés-elméletek határát - azzal a felismert ténnyel, hogy „... nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja...“
Iván Tamás: Veszélyben a hazai élelmiszeripar és egyúttal a mi egészségünk is! videó 2016. május 13. | A napokban hozta nyilvánosságra a GfK piackutató ügynökség a legújabb kutatásainak eredményeit. Az eredmények lesújtóak. Szlovákiában jelenleg 39% a hazai élelmiszerek aránya az üzletláncokban, emellett 2011 óta mintegy 1800 munkahely szűnt meg a hazai élelmiszeripari ágazatban.
Varga Lajos: Oktalan oktatásügyi miniszterek videó 2016. május 09. | Az össze-vissza hazudozás és a felkészületlen karrieristák ellenőrizetlen és felügyelet nélkül végrehajtott „modernizációi” mára olyan mélypontra juttatták a szlovákiai oktatásügyet, ahol már talán kiderül, hogy egy szakma alapvető szakmai kérdéseit a megbocsátható hazugságok demokráciájának politikusai képtelenek szakszerűen megoldani, sőt még egyes részkérdésekben sem képesek elfogadható és főleg megalapozott álláspontra jutni, s akkor hol vannak még a megalapozott és körültekintő döntések?
Kövesdi Károly: Guruló eurók, avagy mennyibe kerül egy migráns? videó 2016. május 05. | Emlékszik még valaki a guruló dollárok esetére? A fiatalabbaknak ismételjük el: a szocializmus éveiben a valutahiány pótlására Magyarországon keresztül utaztattak többmillió dolláros összegeket Moszkvába (mivel a szovjetek nem kaphattak nyugati hitelt). A szovjet elvtársak által felvett kölcsön természetesen Magyarországot terhelte, és annak visszafizetését a mai napig nem tisztázta senki. Ezeket a táskában utaztatott milliókat hívták annak idején guruló dollároknak.
Őry Péter: Jellem és önfeladás videó 2016. május 01. | Csütörtök óta feltehetjük a kérdést: ki képviseli a pozsonyi törvényhozásban a szlovákiai magyarok érdekeit? Milyen politikai értékrendet, közösségi érdekérvényesítést képviselnek azok a „honatyák”, akik a választási kampányban ilyen szlogenekkel dobálóztak: „A jellem dönt”? A napnál világosabbá vált, ki képviseli valójában a felvidéki magyarok – és a szlovákok – érdekeit.
Őry Péter: Ellenzéki javaslat a beneši dekrétumok eltörléséért! (Fikció) videó 2016. április 29. | A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa 2016. májusi vagy júniusi ülésén azon törvénymódosítási javaslatról tárgyal majd, amely a (cseh)szlovákiai németeket és magyarokat kollektíve háborús bűnösnek nyilvánító beneši dekrétumok eltörlését hivatottak biztosítani.
Csóti György: Miért kell, és miért jár az autonómia az elszakított magyar nemzetrészeknek? videó 2016. április 26. | Miután egyik szomszédos országban sem ismerik el az ott élő magyar nemzeti közösségeket államalkotó tényezőnek, tehát nem egyenrangú állampolgárok, ezért csak a tényleges és teljes körű autonómia biztosíthatja szülőföldön való boldogulásukat és fennmaradásukat.
Agárdy Gábor: Párhuzamos Amerika videó 2016. április 23. | Aki figyeli a világban zajló valóban döntő eseményeket, az nincs könnyű helyzetben. Az ilyen ember tevékenységét egy sokismeretlenű egyenletrendszer megoldásához hasonlíthanánk a legjobban. Vagyis minden mindennel összefügg. A világon van azonban néhány tíz ember, akik - ha nem is teljesen tisztán - megpróbálják átlátni a zűrzavaros történéseket és levonni ebből a tanulságokat saját maguk, szélesebb közösségük vagy kormányuk számára, főleg ami a biztonságot érinti.
Őry Péter: A kormányprogramról – Megszűnt az önkormányzatok rendszere? videó 2016. április 22. | Megszületett, és már elérhető az elkövetkező négy év kormányzati politikáját befolyásoló program, a „kormányprogram”. Olvasva a dokumentumot, az embernek az jut eszébe, hogy egy jelszavakra és üres frázisokra épített szószedetet tart a kezében. Olyannyira, hogy az egyes fejezeteket még stilisztikai vagy formai egységesítésnek sem vetették alá.
Szűcs Éva: Minden nap a Föld napja videó 2016. április 22. | Április 22-ét, a Föld napját 1970 óta ünneplik szerte a világon azért, hogy felhívják a figyelmet a Föld természetes környezetének megóvására. Az utóbbi pár évben nálunk is egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy elérkeztünk az utolsó óra utolsó percéhez, ha nem cselekszünk, akkor megsemmisül a Föld. Ez így biztosan nem igaz. A Föld nem pusztul el, megrázza magát és megmarad az emberiség nélkül is. Ha nem változtatunk a viselkedésünkön, nem cselekszünk környezettudatosan, mi, emberek saját magunkat pusztítjuk el. A saját vesztünkbe rohanunk.
A. Szabó László: A kormányprogramról – Oktatás, kultúra, nemzetiség videó 2016. április 21. | A kormányprogram oktatási fejezetének legnagyobb hiányossága, hogy alapvető kérdésekben számtalan ellentmondást tartalmaz, ugyanakkor gyakorlatilag semmi kézzelfogható konkrétum, illetve mérhető mutató nincs benne.
Németh Gabriella: A kormányprogramról - szociális kérdések és egészségügy videó 2016. április 20. | A kormányprogram szociális és egészségügyi fejezete nagyon általános, hiányoznak a konkrét javaslatok a problémák megoldására. Olyan semmitmondó kifejezésektől hemzseg, mint például prioritásként kezeli majd, támogatni fogja, hatékonnyá teszi, tudatosítja, megteremti a feltételeket stb., de a konkrét intézkedések felsorolása elmarad.
Farkas Iván: A kormányprogramról - gazdaság, regionális fejlesztés videó 2016. április 19. | A kormányprogram igen széleskörű - gyakran konkrétumokat nélkülöző – intézkedés csomagot tartalmaz a gazdaság és a regionális fejlesztés terén. Mintha nem is négy évre, hanem két kormányzati ciklusra írták volna. Végül a siker mércéje az lesz, vajon mennyit sikerül belőle megvalósítani.
Köpöncei Péter: „Az Unió célja a béke, az általa vallott értékek és népei jólétének előmozdítása” videó 2016. április 13. | Csökken a migránsok száma. Ez és ehhez hasonló hírek töltik ki a napi sajtó hasábjait. Ebben van igazság, de milyen árat fizetünk mindezért? Mindez csak látszat, ideig-óráig fenntartható állapot, mert Európa vezetői még most sem találták meg a tökéletes megoldást. Marad a káosz, ami palástolva lesz addig, míg a törökök megkapják a fejkvótát.
Őry Péter: … nemzeti szalonna? videó 2016. április 12. | Azt mondja az ország törvényhozásának újdonsült – már cukisodott – nemzeti elnöke: egyetért azzal, hogy a kisebbségek a kulturális támogatások felhasználásáról maguk döntsenek – „persze az állam által megadott szabályok szerint”. S egy cukis tiszteletkör után még azt is hozzáteszi: „a kisebbségek nem léphetnek túl egy bizonyos határt”. Hát ilyen az, amikor a nemzeti kutyus azt álmodja, hogy már szalonna…
Karaffa Attila: Még mindig háborús bűnösök vagyunk videó 2016. április 12. | Ma van a felvidékről kitelepített magyarok emléknapja. 71 évvel ezelőtt a magukat győztesnek kikiáltó, de saját tettüket a Tiso-rendszer alatt elfeledő csehek és szlovákok úgy gondolták, leszámolnak velünk, magyarokkal és az országban lakó németekkel.
Csáky Pál: Összefogás? videó 2016. április 11. | Lassan elfeledjük a márciusi választások okozta megrázkódtatásokat és vannak többen, akik a Mečiar-i intés szerint kezdenek eljárni: „a választások elmúltak, szokjatok hozzá az új viszonyokhoz”. Olyanok is vannak, akik már elkezdték mosdatni a szerecsent, függetlenül attól, hogy az milyen végzetes módon destruálja az állampolgárok lelkét. Vannak ugyanis dolgok, amelyekhez soha nem szabad hozzászokni, mert akkor a létünk értelme vész el.
Valent Ákos: praktikus okok szólnak az anyanyelv mellett videó 2016. április 10. | Praktikus okok szólnak az anyanyelv mellett: minden gyerek a saját nyelvén tud a leggyorsabban gondolkodni és a legkönnyebben így tudja kifejezni magát.
Kövesdi Károly: Casting? videó 2016. április 09. | A szlovák parlamentből ezúttal is kimaradt Magyar Közösség Pártja körül egyszeriben nagy lett a mozgás. Miután Berényi József pártelnök, majd őt követően az elnökség is lemondott, kívül is, belül is megszaporodott a királycsinálók tábora. Merthogy júniusban új elnökséget és elnököt kell választani.
Őry Péter: Dél-Tirol és az önigazgatás videó 2016. április 09. | Sokat foglalkoztunk a témával, és Pro Civis polgári társulásunk az utóbbi időben konkrét elemzésekkel szemléltette, hogy Szlovákia déli, magyarok lakta régióit milyen mostohán kezeli a mindenkori szlovák állam. A „mindenkori” jelző azért fontos, mert kormányoktól független az a több évtizedes folyamat, amely ellehetetlenítette a szlovákiai magyar közösséget.
Samu István: A jövőnkről van szó videó 2016. április 07. | A csalódott szavazóknak alternatívát kell mutatnunk, ez most a mi legfontosabb felelősségünk! Az MKP-ban többen azon igyekezünk, hogy alternatívát kínáljunk az oligarchák, a pénzügyi spekulánsok által "ki- és összekényszerített" kormány ellenében.
Őry Péter: Az adott szó videó 2016. április 04. | Becsület, jellem, tisztesség, adott szó. Az első három az embert minősíti. Úgy feszül rajta, mint a kabát, és első látásra megismerszik a viselője. Érvényes ez a negyedik fogalomra is, de ehhez legalább két ember kell, és az időnek kell igazolnia.
Subovics Mónika: Magyar iskolából a való világba videó 2016. április 01. | Közeleg a leendő elsősök beíratása. Áprilisban az iskolaköteles gyermekek szülei meghozzák azt a kivételesen fontos döntést, hogy milyen tannyelvű iskolába írassák csemetéiket.
Nagy Dávid: A becsület videó 2016. március 31. | A Piramis zenekar első kislemeze 1976-ban jelent meg. Ez a lemez tartalmazta „A becsület” című slágert. Ki gondolta volna, hogy kereken negyven év elteltével még mindig ennyire aktuális a szövege?! Vannak dolgok, amik sajnos nem változnak…
Agárdy Gábor: Brüsszeli Nagyhét videó 2016. március 25. | Virágvasárnap utáni kedden sokkal kezdődött az idei húsvéti Nagyhét. Brüsszel repülőterén és a metróban terroristák robbantottak. „Eredményük“ több tíz halott és több száz sebesült. Na meg az általuk keltett félelem, düh, tehetetlenség...
Köpöncei Péter: A demokrácia meghazudtolása videó 2016. március 24. | Három héttel a megdöbbentő valóságot bemutató választás után már túl is vagyunk a parlament alakuló ülésén. Mi lesz velünk, Dél-Szlovákia lakosaival, csak találgatni tudjuk. Bízhatunk-e abban, hogy a Most-Híd párt sikeresen fogja képviselni a szlovákiai magyarságot, Dél-Szlovákiát?
Őry Péter: Feltámad Európa? videó 2016. március 23. | Hadiállapothoz hasonlította az egyik kereszténydemokrata EP-képviselő a március 22-ei brüsszeli helyzetet. Nekem is az járt egész nap a fejemben: háború van Európában. Véletlen-e, hogy épp a nagyhétre, a keresztény világ legnagyobb ünnepének nyitányára időzítették ezt a merényletet?
Első  Előző  1 / 10   Következő  Utolsó
Időjárás
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
508 éveA horvátországi Zrinben megszületett Zrínyi Miklós horvát-dalmát és szlavón bán, a szigetvári hős.
68 éveMegszületett Presser Gábor, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zenész, zeneszerző, zongorista, énekes.
14 éveMedgyessy Pétert az Országgyűlés megválasztotta a Magyar Köztársaság miniszterelnökévé.
452 éveMeghalt Kálvin János francia származású svájci reformátor, keresztyén tudós, a kálvinizmus névadója.
308 éveMeghalt Esze Tamás, a Rákóczi-szabadságharcot előkészítő felkelés vezéralakja, kuruc brigadéros.
Belföld Ellenzéki Tanácsot hozott létre az SaS és az OĽaNO Ellenzéki Tanácsot hozott létre az SaS és az OĽaNO Frissítvevideó POZSONY. A két legerősebb ellenzéki parlamenti párt, a Szabadság és Szolidaritás, illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek pénteken megállapodást írt alá, melynek értelmében megalakul az Ellenzéki Tanács. A platform célja az ellenzéki együttműködés parlamenti választásokig történő megerősítése. A platform célja az ellenzéki együttműködés parlamenti választásokig történő megerősítése. Matečná: jelentős uniós támogatástól eshetnek el a gazdák videó A mezőgazdasági miniszter szerint a tárca előző vezetésének mulasztása miatt 1,4 milliárd eurótól eshetnek el a szlovákiai gazdák. Összehangolt támadást indítottak az e-shopok a Heurekával szemben videó Nő a szlovák és cseh e-shopok elégedetlensége a webáruházak kínálatának árbeli összehasonlításával foglalkozó portállal szemben.
Külföld Brexit esetén két éven belül újabb skót függetlenségi népszavazás lenne Brexit esetén két éven belül újabb skót függetlenségi népszavazás lenne videó GLASGOW. Skócia két éven belül újabb függetlenségi népszavazást tartana, ha a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból - mondta Alex Salmond volt skót miniszterelnök. Ha Nagy-Britannia "kirángatja Skóciát" az EUból, az indokolttá tenné egy újabb népszavazás kiírását Skócia függetlenségéről. Szavcsenko kész Ukrajna elnöke lenni videó Újságírói kérdésre válaszolva Szavcsenko úgy fogalmazott, ha az ukránok ezt akarják, kész az államfői tisztet betölteni. Szíriai menekültek beperelték a dán államot videó A menekültek ügyvédje, Christian Dahlager biztos benne, hogy nyerni fognak.
Itthon A fürdőhelyek vízminőségét vizsgálta az EU A fürdőhelyek vízminőségét vizsgálta az EU videó POZSONY. Szlovákiában a vizsgált fürdőhelyek nagy részén a 2015. évi nyári szezonban a vízminőség nem volt kifogástalan. A leellenőrzött fürdőhelyek 82 százalékának vízminősége megfelelő volt, csupán egyetlen hely nem felelt meg a kívánt kritériumoknak – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az Európai Bizottság által a napokban közzétett, az Európai Unió, Svájc és Albánia területén folytatott vizsgálat eredményeiről szóló éves jelentésből. Szlovákiában a vizsgálat 33 helyszínen zajlott, a kritériumoknak egy fürdőhely nem felelt meg. Kisiklott egy vasúti kocsi Pozsonyban videó A baleset délelőtt történt a pozsonyi főpályaudvar közelében. Személyi sérülés nem történt. Mik a fő gondok a felsőfokú oktatási intézményekkel? videó Sokan a felsőfokú oktatásügy fő problémájának annak finanszírozását és az oktatási intézmények alacsony színvonalát tartják.
Magyar világ Sikeres évet zárt a Petőfi Sándor-program Sikeres évet zárt a Petőfi Sándor-program videó BUDAPEST. Sikeres évet zárt a Petőfi Sándor-program, a fogadószervezetek és a szórványban élő magyar közösségek egybehangzó visszajelzései alapján szükség van az ösztöndíjasok hiánypótló munkájára - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság pénteken az MTI-vel. A szórványban élő magyar közösségek egybehangzó visszajelzései alapján szükség van az ösztöndíjasok hiánypótló munkájára. Növekszik a migrációs nyomás a magyar-szerb határon videó A tipikus migrációs útvonal Szerbiába tart, és a magyar-szerb határon végződik - jegyezte meg. Az erdélyi magyar fiatalok többsége szülőföldjén képzeli el jövőjét videó Antal Lóránt, a Miért elnöke arról beszélt, hogy az önkormányzatok szintjén is megoldásokat kell találni a fiatalok támogatására.
Kultúra Virtuózok - Ma dönt a zsűri utoljára Virtuózok - Ma dönt a zsűri utoljára videó BUDAPEST. A pénteki döntő az utolsó alkalom, amikor a szakmai zsűri kezében van a három korcsoport versenyzőinek továbbjutása, ezután már a közönség dönt a győztesről - mondta el Peller Mariann, a Virtuózok tehetségkutató verseny producere pénteken az M1 aktuális csatornán. A Virtuózokba három korcsoportban nevezhettek a klasszikus zenét művelő fiatalok. Kedden kezdődik a 41. Duna Menti Tavasz országos döntője videó A meghívott előadások mintegy fele bábjáték, a többi pedig szerkesztett, dramatikus és színpadi játék, de árnyjáték is akad. Teljessé vált a Balaton Sound fellépőinek listája videó Az idén tizedik jubileumát ünneplő Balaton Soundon már a nulladik napon beüzemel minden helyszín.
Színes Floppylemezekkel kezeli nukleáris fegyvereit az Egyesült Államok Floppylemezekkel kezeli nukleáris fegyvereit az Egyesült Államok videó WASHINGTON. Még mindig floppylemezeket és 1970-es évekbeli számítástechnikai rendszert használ a Pentagon az Egyesült Államok nukleáris fegyverarzenáljának kezelésére - számolt be az amerikai kongresszus vizsgálati szerve, a kormány elszámoltatásáért felelős hivatala, az U.S. GAO. Valerie Henderson alezredes, a Pentagon szóvivője közölte: ezt a rendszert azért használják még mindig, mert működik. Védett molnárfecskék fészektelepét semmisítették meg Pozsonyban videó Több száz védett molnárfecske-fióka és tojás semmisülhetett meg a karbantartók gondatlansága miatt. A Bükkben bujkálhat a Szlovákiából átkóborolt medve videó A barna medvét hétfőn hajnalban egy vadász látta az Aggteleki Nemzeti Parkban, aki először vaddisznónak nézte az állatot.
Mozaik Korai Neander-völgyi építményekre leltek Franciaországban Korai Neander-völgyi építményekre leltek Franciaországban videó PÁRIZS. Az eddig véltnél jóval összetettebb viselkedésre lehetett képes a Neander-völgyi ember francia kutatók szerint, akik egy délnyugat-franciaországi barlangban talált két rejtélyes építményre alapozzák elméletüket. Az eddig véltnél jóval összetettebb viselkedésre lehetett képes a Neander-völgyi ember francia kutatók szerint. Eddig ismeretlen erőt találtak magyar fizikusok videó Különleges dolgot fedezhettek fel Debrecenben: a természet ötödik alapvető kölcsönhatását. Sikeresen landolt Pennsylvaniában a Solar Impulse videó A pilóták közleményükben kifejtették, a misszió célja elsőként kerülni meg a bolygót napelemes repülőgéppel.
Hitélet Tempfli József főpásztorra emlékezik a közmédia Tempfli József főpásztorra emlékezik a közmédia videó BUDAPEST, NAGYVÁRAD. Tempfli József, nyugalmazott nagyváradi római katolikus megyéspüspök május 25-én hunyt el. A Duna World szombaton az Arcélek című alkotással emlékezik a főpásztorra. Tempfli József, nyugalmazott nagyváradi római katolikus megyéspüspök május 25-én hunyt el. Úrnapját ünnepli a katolikus egyház videó 1264-ben IV. Orbán pápa tette az egész egyház számára hivatalossá ezt az ünnepet. Maroknyi csupán, de erős a magyar reformátusság Szlovéniában videó Közel ötszáz éves múltra tekint vissza a muravidéki református közösség, amelynek négy kicsiny gyülekezte bizakodva várja a jövőt.
Múltunk Török kori történelmi fesztivál Tatán Török kori történelmi fesztivál Tatán videó TATA. Európa egyik legnagyobb török kori történelmi fesztiválja kezdődik ma Tatán. A három napos Tatai Patara nevű rendezvényen a vár és az Öreg-tó környezetében elevenítik fel az 1597-ben lezajlott ostromot, a vár visszafoglalását a török hadaktól. A három napos hadijátékon négyszáznál több cseh, finn, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák és szlovák hagyományőrző vesz részt. Az 1956-os forradalom leverése után a Nyugat elfogadta Európa szétszakítottságát videó Az Egyesült Államok 1956 után letett a visszaszorítás politikájáról, a Nyugat megtanult együtt élni a Szovjetunióval. Egyiptomi nemesasszony múmiájára bukkantak videó A múmiát eredetileg szövetbe csavarták és két, libanoni cédrusból készített szarkofágban helyezték nyugalomra.
Fő támogatónk