2016. június 29., szerda - Péter, Pál
Cikkek közt...  Videók közt...  
Farkas Iván: A Brexit várható gazdasági következményeivideó 2016. június 27., hétfő 11:04 Akármennyire lesújtó a britek népszavazási eredménye, valljuk be őszintén, nem volt váratlan. Elég, ha szemügyre vesszük a törésvonalakat, amelyek a népszavazást megelőzően kirajzolódtak.
Őry Péter: A vonakodó britek videó 2016. június 26. | Senki sem lát a britek fejébe, csak a britek, akik több mint negyven év után úgy döntöttek, elegük van az Európai Unióból. Pontosabban: a briteknek valamicskével több mint a fele. Mert nyilván másképp gondolkodnak az angolok, a skótok, az írek vagy a walesiek.
Csáky Pál: Nem jó hír ez senkinek videó 2016. június 25. | Nagy-Britannia komoly problémákat gerjesztett ezzel a döntéssel saját maga számára, s az EU-belüli 27 országnak is komolyan el kell gondolkodnia a jövőről. Nem tudok azonban egyetérteni azokkal a hangokkal, amelyek régiónkból is csak Brüsszelt okolják a történtekért. Ez féligazság.
Őry Péter: Jog és kötelesség? videó 2016. június 24. | Nemrég felvetettem a kérdést, hogy vajon a szlovákiai magyarok miért is fizetnek ugyanakkora koncessziós díjat a közszolgálati televízió fenntartásáért, mint a szlovákok?
Agárdy Gábor: Nem lesz Brexit videó 2016. június 21. | Kenyerem javának elfogyasztása után, két nappal azelőtt, hogy Nagy-Britanniában megtartanák az EU-ból való kilépésről szóló népszavazást (Brexit), megállapítom, hogy a hétvégén nyugodtam fogom elfogyasztani azt a kenyér-maradékot is, amit a Gondviselés még előre kimért...
Samu István: De jó Magyarnak lenni! videó 2016. június 19. | Az izlandi kapitány: Teljesen felőröltek minket a magyarok... Ilyen vagy hasonló kijelentésre nagyon, nagyon, nagyon sokat várt a mi harmincas generációnk.
Kiss Beáta: Tűzoltás iskolaügyben videó 2016. június 16. | Bizonyára ma minden pedagógus örül, hogy a parlament végül módosította a közoktatási törvény minimális osztálylétszámokra vonatkozó passzusát az általános iskolákban, kivételt alkalmazva a nemzetiségi intézményekben.
Őry Péter: Egyenjogúság a közszolgálati tévében? videó 2016. június 14. | A szlovákiai televíziózással kapcsolatban két esemény is felborzolta a kedélyeket a napokban. Egyik az volt, hogy a szlovákok nem egyeztek bele a magyar vonatkozású meccsek szlovákiai közvetítésébe (pontosabban az M4 sportcsatorna sugárzásába).
Lomnici Zoltán: Emlékezés az I. világháborúban elhunyt haditengerészeinkre videó 2016. június 13. | A napokban érkezett meg az Országgyűlés elnökéhez az a képviselői önálló indítvány, amelynek célja, hogy az Országgyűlés határozatban emlékezzék meg a hősi halált halt magyar haditengerészekről.
Őry Péter: Szakszerű politikai megbízhatóság videó 2016. június 08. | Hogy stílusos legyek: Szlovákiában ez így járja (Na Slovensku je to tak!). Aki még emlékszik, hogy 1994-ben mennyien és milyen módon cikizték a „koalíciós hármasfogatokat”, amelyek a legalsó szintű hivatalig lefejeztek mindent, annak igen erős déja vu érzése van.
Molnár Judit: Trianoni traumák – szlovák térfélen is videó 2016. június 06. | A jelek szerint kiütötte a biztosítékot az egyik szlovák portál publicistájánál a komáromi trianoni megemlékezésről írt cikkünk. Az eset pontosan megmutatja, hogy a többségi társadalom mennyire nem érti a trianoni diktátum lényegét, a helyzetünket, s azt a közel évszázados traumát, amit a magyar néplélek számára okozott ez az igaztalan döntés. Nem érti, mert ugyanúgy traumaként éli meg.
Samu István: Önmarcangolás helyett erősítsük a jövőbe tekintő nemzeti összetartozást videó 2016. június 03. | A versailles-i békediktátumnak a politikai, gazdasági és magyarság nemzetromboló hatása mellett van még egy nagyon káros hozadéka. A magyar-magyar emberek közötti kapcsolatok frusztrációja. Meggyőződésem, ezzel az utolsó káros örökséggel is foglalkozunk kell.
Agárdy Gábor: Összeesküvés-elmélet – van vagy nincs? videó 2016. június 01. | Az információs forradalom (telefax, mobiltelefon, internet, szociális hálók, stb.) lehetővé tette, hogy a megszerzett ismeret, hír és más információ a fény sebességével terjedjen ezen a sáros földgolyón. Ma már ott tartunk, hogy bizonyos esetekben a demokrácia helyett az (ál)információ diktatúrájáról beszélhetünk...
Szigeti László: Oktatásügy, nyelvhasználat a Most-Híd ígéretei tükrében videó 2016. május 20. | Elvárjuk a Most-Híd parlamenti képviselőitől és kormánytagjaitól, hogy munkájukat ne a vizet prédikálunk és bort iszunk elv alapján végezzék, hanem ígéreteikhez híven tegyenek meg mindent jogállásunk javításáért, köztük a vasúti kétnyelvűség megoldásáért is.
A. Szabó László: Folytatódik a félmegoldások kora videó 2016. május 19. | Amennyiben a parlamentben nem születik olyan módosító javaslat, amely teljesen eltörölné a minimális osztálylétszámokra vonatkozó rendelkezést, és amennyiben nem bízzuk az önkormányzatokra az iskoláik további sorsát, a nagy kapkodásban megint nem a kívánt célt érik el.
Samu István: Sikeres élsport nélkül nem lehet jó országimázst építeni videó 2016. május 18. | Zajlik a jégkorong-világbajnokság, júniusban Európa-bajnokság labdarúgásban és még ebben az évben lesz a világ legnagyobb sportrendezvény is, az olimpia. Az a rendezvény, amely minden ország számára egyfajta PR-megjelenést is biztosit, ha jó eredményeket produkál. Annál nagyobb reklámról, illetve országimázs építésről nem is álmodhatunk, mint amikor az olimpián országunk versenyzői érmeket produkálnak.
Mi lesz veled, Európa? videó 2016. május 17. | Pár éve nyakunkon a háborús övezetek menekültáradata és a jobb életre vágyók migrációs tömege. A sajtó és az elektronikus médiák, számos tv-beszélgetés is igyekszik megfejteni ennek a modernkori népvándorlásnak az okait. Próbáljuk összefoglalni az okokat, közéjük sorolva olyanokat is, amelyek súrolják az összeesküvés-elméletek határát - azzal a felismert ténnyel, hogy „... nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja...“
Iván Tamás: Veszélyben a hazai élelmiszeripar és egyúttal a mi egészségünk is! videó 2016. május 13. | A napokban hozta nyilvánosságra a GfK piackutató ügynökség a legújabb kutatásainak eredményeit. Az eredmények lesújtóak. Szlovákiában jelenleg 39% a hazai élelmiszerek aránya az üzletláncokban, emellett 2011 óta mintegy 1800 munkahely szűnt meg a hazai élelmiszeripari ágazatban.
Varga Lajos: Oktalan oktatásügyi miniszterek videó 2016. május 09. | Az össze-vissza hazudozás és a felkészületlen karrieristák ellenőrizetlen és felügyelet nélkül végrehajtott „modernizációi” mára olyan mélypontra juttatták a szlovákiai oktatásügyet, ahol már talán kiderül, hogy egy szakma alapvető szakmai kérdéseit a megbocsátható hazugságok demokráciájának politikusai képtelenek szakszerűen megoldani, sőt még egyes részkérdésekben sem képesek elfogadható és főleg megalapozott álláspontra jutni, s akkor hol vannak még a megalapozott és körültekintő döntések?
Kövesdi Károly: Guruló eurók, avagy mennyibe kerül egy migráns? videó 2016. május 05. | Emlékszik még valaki a guruló dollárok esetére? A fiatalabbaknak ismételjük el: a szocializmus éveiben a valutahiány pótlására Magyarországon keresztül utaztattak többmillió dolláros összegeket Moszkvába (mivel a szovjetek nem kaphattak nyugati hitelt). A szovjet elvtársak által felvett kölcsön természetesen Magyarországot terhelte, és annak visszafizetését a mai napig nem tisztázta senki. Ezeket a táskában utaztatott milliókat hívták annak idején guruló dollároknak.
Őry Péter: Jellem és önfeladás videó 2016. május 01. | Csütörtök óta feltehetjük a kérdést: ki képviseli a pozsonyi törvényhozásban a szlovákiai magyarok érdekeit? Milyen politikai értékrendet, közösségi érdekérvényesítést képviselnek azok a „honatyák”, akik a választási kampányban ilyen szlogenekkel dobálóztak: „A jellem dönt”? A napnál világosabbá vált, ki képviseli valójában a felvidéki magyarok – és a szlovákok – érdekeit.
Őry Péter: Ellenzéki javaslat a beneši dekrétumok eltörléséért! (Fikció) videó 2016. április 29. | A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa 2016. májusi vagy júniusi ülésén azon törvénymódosítási javaslatról tárgyal majd, amely a (cseh)szlovákiai németeket és magyarokat kollektíve háborús bűnösnek nyilvánító beneši dekrétumok eltörlését hivatottak biztosítani.
Csóti György: Miért kell, és miért jár az autonómia az elszakított magyar nemzetrészeknek? videó 2016. április 26. | Miután egyik szomszédos országban sem ismerik el az ott élő magyar nemzeti közösségeket államalkotó tényezőnek, tehát nem egyenrangú állampolgárok, ezért csak a tényleges és teljes körű autonómia biztosíthatja szülőföldön való boldogulásukat és fennmaradásukat.
Agárdy Gábor: Párhuzamos Amerika videó 2016. április 23. | Aki figyeli a világban zajló valóban döntő eseményeket, az nincs könnyű helyzetben. Az ilyen ember tevékenységét egy sokismeretlenű egyenletrendszer megoldásához hasonlíthanánk a legjobban. Vagyis minden mindennel összefügg. A világon van azonban néhány tíz ember, akik - ha nem is teljesen tisztán - megpróbálják átlátni a zűrzavaros történéseket és levonni ebből a tanulságokat saját maguk, szélesebb közösségük vagy kormányuk számára, főleg ami a biztonságot érinti.
Őry Péter: A kormányprogramról – Megszűnt az önkormányzatok rendszere? videó 2016. április 22. | Megszületett, és már elérhető az elkövetkező négy év kormányzati politikáját befolyásoló program, a „kormányprogram”. Olvasva a dokumentumot, az embernek az jut eszébe, hogy egy jelszavakra és üres frázisokra épített szószedetet tart a kezében. Olyannyira, hogy az egyes fejezeteket még stilisztikai vagy formai egységesítésnek sem vetették alá.
Szűcs Éva: Minden nap a Föld napja videó 2016. április 22. | Április 22-ét, a Föld napját 1970 óta ünneplik szerte a világon azért, hogy felhívják a figyelmet a Föld természetes környezetének megóvására. Az utóbbi pár évben nálunk is egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy elérkeztünk az utolsó óra utolsó percéhez, ha nem cselekszünk, akkor megsemmisül a Föld. Ez így biztosan nem igaz. A Föld nem pusztul el, megrázza magát és megmarad az emberiség nélkül is. Ha nem változtatunk a viselkedésünkön, nem cselekszünk környezettudatosan, mi, emberek saját magunkat pusztítjuk el. A saját vesztünkbe rohanunk.
A. Szabó László: A kormányprogramról – Oktatás, kultúra, nemzetiség videó 2016. április 21. | A kormányprogram oktatási fejezetének legnagyobb hiányossága, hogy alapvető kérdésekben számtalan ellentmondást tartalmaz, ugyanakkor gyakorlatilag semmi kézzelfogható konkrétum, illetve mérhető mutató nincs benne.
Németh Gabriella: A kormányprogramról - szociális kérdések és egészségügy videó 2016. április 20. | A kormányprogram szociális és egészségügyi fejezete nagyon általános, hiányoznak a konkrét javaslatok a problémák megoldására. Olyan semmitmondó kifejezésektől hemzseg, mint például prioritásként kezeli majd, támogatni fogja, hatékonnyá teszi, tudatosítja, megteremti a feltételeket stb., de a konkrét intézkedések felsorolása elmarad.
Farkas Iván: A kormányprogramról - gazdaság, regionális fejlesztés videó 2016. április 19. | A kormányprogram igen széleskörű - gyakran konkrétumokat nélkülöző – intézkedés csomagot tartalmaz a gazdaság és a regionális fejlesztés terén. Mintha nem is négy évre, hanem két kormányzati ciklusra írták volna. Végül a siker mércéje az lesz, vajon mennyit sikerül belőle megvalósítani.
Köpöncei Péter: „Az Unió célja a béke, az általa vallott értékek és népei jólétének előmozdítása” videó 2016. április 13. | Csökken a migránsok száma. Ez és ehhez hasonló hírek töltik ki a napi sajtó hasábjait. Ebben van igazság, de milyen árat fizetünk mindezért? Mindez csak látszat, ideig-óráig fenntartható állapot, mert Európa vezetői még most sem találták meg a tökéletes megoldást. Marad a káosz, ami palástolva lesz addig, míg a törökök megkapják a fejkvótát.
Őry Péter: … nemzeti szalonna? videó 2016. április 12. | Azt mondja az ország törvényhozásának újdonsült – már cukisodott – nemzeti elnöke: egyetért azzal, hogy a kisebbségek a kulturális támogatások felhasználásáról maguk döntsenek – „persze az állam által megadott szabályok szerint”. S egy cukis tiszteletkör után még azt is hozzáteszi: „a kisebbségek nem léphetnek túl egy bizonyos határt”. Hát ilyen az, amikor a nemzeti kutyus azt álmodja, hogy már szalonna…
Első  Előző  1 / 10   Következő  Utolsó
Időjárás
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
616 évePéter-Pál nap, az aratás kezdete
137 éveMegszületett Móricz Zsigmond író, újságíró, szerkesztő (Légy jó mindhalálig).
13 éveMeghalt Katharine Hepburn Oscar díjas amerikai filmszinésznő.
12 éveNemzetközi Duna-nap
560 éveIII. Callixstus pápa "Imabullájában" elrendelte a déli harangozást.
Belföld Razziát tart Bašternáknál a rendőrség Razziát tart Bašternáknál a rendőrség Frissítvevideó POZSONY. Rendőrségi razzia zajlik Ladislav Bašternák vállalkozó lakóparkjában, ahol az adócsalással gyanúsított vállalkozó több vállalatának irodája található. Szemtanúk szerint a rendőrség reggel hét óra óta a helyszínen van. Állítólag Bašternák cégeinek könyveléséért mentek. A rendőrség állítólag a vállalkozó cégeinek könyveléséért ment a lakóparkba. Uniós csúcstalálkozót tartanak majd Pozsonyban videó Robert Fico kormányfő szerint az informális találkozóra szeptemberben kerül sor 27 európai uniós tagállam részvételével. Újabb gázár-visszatérítési utalványok a fogyasztóknak videó A gazdasági tárca újabb utalványokat küldött azon fogyasztóknak, akik valamilyen ok miatt nem vették át a visszatérített összeget.
Külföld EU-csúcs - Merkel: a brit kilépés elkerülhetetlen EU-csúcs - Merkel: a brit kilépés elkerülhetetlen videó BRÜSSZEL. Nem lehet átlépni a brit referendum eredményét és elkerülni Nagy-Britannia uniós kilépését - jelentette ki Angela Merkel német kancellár az unió állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján az első ülésnapot követő sajtótájékoztatóján. David Cameron szerint az Egyesült Királyságnak és az EU-nak a lehető legszorosabb viszonyt kell kialakítania. David Cameron szerint az Egyesült Királyságnak és az EU-nak a lehető legszorosabb viszonyt kell kialakítania. A V4-ek az Európai Bizottság jogkörének korlátozását sürgetik videó Varsó pedig egyenesen a bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek a menesztését kérte. Schulz: a Brexitből nincs kiút videó Ha a népet arra kérik, hogy mondjon véleményt, és a nép véleményt mond, akkor a döntést nem lehet semmibe venni, mondta.
Itthon Az oktatási tárca szerint korai a duális képzés értékelése Az oktatási tárca szerint korai a duális képzés értékelése videó POZSONY. Az oktatási minisztérium szerint még korai lenne a duális képzés szlovákiai működését értékelni, hisz a diákok csak ebben a tanévben léptek először a rendszerbe. A tárca a Szlovák Kereskedelmi- és Iparkamara kijelentésére reagált, miszerint reformok szükségesek a duális képzés rendszerében. Elhunyt Záhorszky Elemér videó Életének 86. évében, 2016. június 27-én Érsekújvárban elhunyt Záhorszky Elemér. Újabb probléma a ligetfalui villamos körül videó Bár utasokat szállító szerelvény még nem haladt rajta, máris elgörbültek a pozsonyligetfalui villamossínek.
Magyar világ Orbán: a magyar érdek világos, a jogi helyzet rendezett Orbán: a magyar érdek világos, a jogi helyzet rendezett videó BRÜSSZEL. Az Európai Unióból (EU) történő brit kiválásról folytatandó tárgyalások során Magyarországnak arra kell figyelnie, hogy olyan megállapodás jöjjön létre az Egyesült Királyság és az EU között, amely a magyarok és a többi közép-európai ország érdekeit megvédi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezve kedden. Amíg nincs meg a tárgyalások utáni kilépésről szóló szerződésmódosítás, addig a jogi helyzet változatlan - tette hozzá. Pásztor István: bizakodásra ad okot a magyar kormány cselekvő nemzetpolitikája videó A tavalyi évben a magyar kormány 21 milliárd forintot fordított nemzetpolitikára, az idei évben a tervek szerint 30-31 milliárdot. Rogán: nem áldozhatjuk fel Európa egységét néhány millió bevándorlóért videó Rogán Antal szavai szerint Brüsszel hibás bevándorlási politikája felelős az európai egység megbomlásáért.
Kultúra Átadták a Petőfi Zenei Díjakat Átadták a Petőfi Zenei Díjakat videó SOPRON. A Halott Pénz három kategóriában is elnyerte az első ízben meghirdetett Petőfi Zenei Díjat kedden este Sopronban. A Telekom VOLT Fesztivál nulladik napján tartott gálán mások mellett Rúzsa Magdit és Ákost is díjazták. A díjat a Petőfi Rádió alapította a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő szereplőinek. Hétfőn kezdődik a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál videó A fesztivál az idén is rendkívül gazdag programmal várja az érdeklődőket július 4. és augusztus 6. között. Csütörtökön temetik Bud Spencert videó Szerdán, a Capitolium sírkamrájában vehetnek búcsút a rajongók a Piedone-filmek sztárjától.
Színes EURO-2016 - Király Gábor a legjobb kapusok között EURO-2016 - Király Gábor a legjobb kapusok között videó A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság a negyeddöntőkhöz érkezett, az eddig lejátszott mérkőzésekről pedig részletes statisztikát vezet az UEFA, amiből kiderül, hogy Király Gábort a legtöbb védést bemutató kapusok közt találjuk, a nyolcaddöntőig menetelő magyar válogatott pedig labdabirtoklásban és passzpontosságban is jól teljesített a kontinenstornán. A legtöbb védést bemutató kapusok közt kifejezetten előkelő helyen találjuk a szürke mackónadrágos Király Gábort. EURO-2016 - Elképesztő sikerről beszélnek az izlandiak videó A szurkolók közül sokan már Dánia 1992-es, illetve Görögország 2004-es Európa-bajnoki címét emlegetik az izlandi bravúr láttán. EURO-2016 - Újabb brexit, Anglia az EB-től is búcsúzott videó Az izlandi labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva meglepetésre 2-1-re legyőzte az angol csapatot.
Mozaik Az egyszerű kártyajátékok is javíthatják a stroke-os páciensek állapotát Az egyszerű kártyajátékok is javíthatják a stroke-os páciensek állapotát videó LONDON. Az egyszerű kártyajátékok is segíthetnek a stroke-on átesett betegek állapotának javulásában - állapították meg kanadai kutatók. A kártyajátékok javították a betegek mozgási képességeit, de a bingó és a Wii konzoljáték is jó hatással volt. Teleportálni akarnak az oroszok videó Bár nem úgy, mint a Star Trekben. Az oroszok nem embert akarnak nagy távolságra teleportálni. Életveszélyt jelentő helyzetekben énekelni kezdenek a kék cinegék videó Először sikerült bizonyítani, hogy a nőstény kék cinegék is énekelni kezdenek, ha ragadozó madár fenyegeti őket jelenlétével.
Hitélet Erdő Péter fogadta a Mária Maraton résztvevőit Erdő Péter fogadta a Mária Maraton résztvevőit videó A Mariazellt és Csíksomlyót összekötő Mária Maraton kerékpárosai és futói 23 napra tervezett 1300 kilométeres útjuk 10. napján haladták át Budapesten. Erdő Péter bíboros áldásával indultak tovább céljuk felé, aki azért imádkozott, hogy teljesüljenek a maratonista zarándokok felajánlott kérései. Frank Tibor és Veress Béla együtt futja végig az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig tartó 1300km-es távot. Ferenc pápa: új módokat kell lelnie az EU-nak az együtt maradásra videó A katolikus egyházfő működési zavarok jeleiként megemlítette a nagyarányú munkanélküliséget és a gazdasági stagnálást is. A közeledést sürgette a pápa örményországi látogatásán videó A Vatikán és a helyi egyház közeledését sürgette Ferenc pápa örményországi látogatásának harmadik, záró napján, vasárnap.
Múltunk Áder János: az '56-os események megmutatták a kommunista hatalom gyengeségét Áder János: az '56-os események megmutatták a kommunista hatalom gyengeségét videó POZNAN. Az 1956-os lengyelországi és magyarországi események megmutatták a kommunista hatalom gyengeségét, a megtorlás ellenére akkor világossá vált, hogy ez a hatalom meg fog bukni - mondta el Áder János magyar köztársasági elnök kedden Poznanban, miután Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel találkozott. A megtorlás ellenére akkor világossá vált, hogy ez a hatalom meg fog bukni - mondta el Áder János magyar köztársasági elnök. Kénköves láng tört elő a komáromi várban a pusztító, 1763-as földrengés során videó A földmozgás következtében 63 ember lelte halálát, száznál többen szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket. A munkások átverése miatt robbant ki a poznani felkelés videó A poznani fémgyár munkásainak felkelését harckocsikkal verte le a kommunista hatalom 1956-ban.
Fő támogatónk