2016. december 06., kedd - Miklós
Cikkek közt...  Videók közt...  
Agárdy Gábor: A sajtócsend bájavideó 2016. november 30., szerda 16:52 A negyedik hatalmi ág - a sajtó - Európa-szerte és otthon is mélyen hallgatott arról a beszédről, amelyet az ENSZ újonnan megválasztott főtitkára António Guterres tarott az „Európa Liszabon-víziója“ témájú találkozón 2016. november 23-án.
Farkas Iván: Megvan a jövő évi költségvetés - a rózsaszín számok beszürkülhetnek videó 2016. november 30. | A 2017. évi állami költségvetést viszonylag gyorsan, különösebb vita nélkül fogadta el a pozsonyi törvényhozás. Többen - főleg az ellenzék - merészebb előrelépést vártak a kiegyenlített államháztartás elérése irányában, ám a parlament nagyjából azt fogadta el, amit a kormány beterjesztett.
Agárdy Gábor: Egyáltalán kell-e az Európa Parlament? videó 2016. november 25. | Azt írja az MTI: „A török uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztésére szólított fel az Európai Parlament. A képviselők 479 igen szavazattal, 37 ellenében, 107 tartózkodás mellett fogadták el az indítványt... Amint olvasom, az Európai Parlament állásfoglalása jogilag nem kötelező érvényű, de szakértők szerint fokozza a nyomást az Európai Bizottságra, illetve a csatlakozási tárgyalások lebonyolításában illetékes uniós szervekre.
Kolek Zsolt: Demonstratív egység – modellváltás előtt videó 2016. november 23. | Korszakhatáron vagyunk. A dunaszerdahelyi magyar-magyar csúcs az átmenetet jelzi. Az én generációm még gyerekfejjel élte meg az átmenetet. Most azonban a közéletünk nem rendszert készül váltani, hanem működési modellt. És lám, nyolvankilencet idézi a kiindulópont elvetésének bizonyossága, csak mintha naív lelkesedésből lenne kevesebb a hová tartunk kérdését illetően.
Menyhárt József: Bátran magyarul! videó 2016. november 16. | A somorjai szoboravatás fő üzenete: Szlovákiában és Somorján lehetünk-e, vállalhatjuk-e teljes mértékben önmagunkat, szólhat-e teljes mértékben saját identitásunkról egy ilyen rendezvény? Egy magyar kulturális rendezvény esetében egyáltalán tekinthető-e a szlovák nyelvűek felé tett gesztusnak az, hogy a beszédek többsége - a református lelkész lélekemelő beszédének kivételével – a magyar mellett szlovákul is elhangzott?
Agárdy Gábor: Büntetés Amerikának? videó 2016. november 14. | Eltelt egy hét az amerikai elnökválasztások óta. Minden média, weboldalak és politológusok százai - ezrei értékelték Donald Trump győzelmét, sokszor ellentmondásos eredménnyel...
Farkas Iván: Óvatosan a hitelekkel és a kölcsönökkel videó 2016. november 07. | Mivel a pénzügyek terén a széles tömegek tudása, tapasztalata nagyon hiányos, sokak számára általános felvilágosítást kellene tartani, közérthetően, világosan elmagyarázni, milyen felelősséggel jár a hitelfelvétel.
Agárdy Gábor: „Túlméretezett” környezetvédelem videó 2016. november 03. | A túlméretezett, „formatervezett“ csomagolások alkalmazásának beszüntetésével körülbelül egyharmadával csökkenteni lehetne a hasonló, felesleges csomagolások után megmaradó hulladék mennyiségét, ami a termék árában is megmutatkozhatna.
Molnár Judit: „Nyelv őrök” és nyelvrendőrök, avagy a hatalom diszkrét baja videó 2016. november 02. | Ismét akcióba léptek az államnyelv védelmezői: jöttek, láttak, kifogásoltak – abszurd dolgokat. A kulturális tárca államtitkára szerint azonban szó sincs boszorkányüldözésről. Ellenben, aki az ellenőrzés kapcsán nyelvrendőrségről, razziáról vagy sikanírozásról beszél, „az hangulatot és akár félelmet kelt az emberekben, ami borzasztóan veszélyes dolog. Aki ilyen fogalmakat használ az árt a szlovákiai magyarságnak” – írja közleményében Rigó Konrád. Kínos! Nem kicsit! Nagyon!...
Karaffa Attila: Az a bizonyos november elseje videó 2016. november 01. | November elseje, mindenszentek ünnepe. Nekünk, szurkolóknak sajnos szomorú nappá változott 2008. november 1-je. De szomorú nap ez a felvidéki magyarság történelmében is, hiszen a szlovák rendőrség brutális támadása örökre beleírta magát a krónikákba.
Kovács Koppány: Miért baj, ha Somorján Mátyás királynak állítunk szobrot? videó 2016. október 29. | Úgy látszik a városunba betelepült szlovákoknak és a samorincan.sk főszerkesztőjének már minden bántja a csőrét, ha már levegőt veszünk az is.
November 13-án leplezzük le Mátyás király szobrát a városháza előtt, a legutóbb ez ütötte ki náluk a biztosítékot.
Agárdy Gábor: Mi lesz veled, USA? videó 2016. október 24. | Pár hét múlva elnökválasztás lesz az Amerikai Egyesült Államokban. A választók hangulata soha az ezidáig jegyzett és felmért választások előtt még nem volt ilyen rossz, a két erős jelölt közül egyik jelölt támogatottsága sem éri el a választók 50%-át... A többi elnökjelölt pedig a „futottak még“ kategóriájába tartozik.
Kövesdi Károly: Merjen magyar lenni! videó 2016. október 22. | Az utóbbi időben sokan felkapták a fejüket Bugár Béla néhány kijelentésén. Említsünk meg kettőt közülük, amelyeket egy majdani politológus a hazudozó és pökhendi politikusi attitűd diagnózisaként fog kezelni.
Őry Péter: Mitől lett demokratább a Szlovák Nemzeti Párt? videó 2016. október 19. | Mennyiben változott meg a Szlovák Nemzeti Párt szellemisége, ha a felháborodás nyomán gyorsan visszakozik, de a fasiszta politikusról való megemlékezés jogosságát pártszinten fenntartja? Hogyan óhajt a Fico-kormány harcolni a szélsőségek ellen, ha koalíciós partnere az egykori fasiszta elnököt élteti?
Kolek Zsolt: Kérdések és irányok a magyar belpolitikában videó 2016. október 17. | Ahogy az várható volt, az október 2-i kvótareferendum hosszabb távon is meghatározó erővel bír a magyar belpolitika folyamataira. Az eredmények értelmezése már a következő hónapok stratégiájának ágyaz meg mind a kormányoldalon, mind az ellenzék térfelén.
Farkas Iván: Kettős nyomás a vállalkozókon és a vállalatokon videó 2016. október 13. | Sokan feltették már a kérdést, hogy a fejlett nyugathoz viszonyítva vajon miért olyan alacsonyak a bérek Szlovákiában. Tény, hogy az euróövezet országai közül Szlovákiában a legalacsonyabb a havi bérek és keresetek szintje. Ezt a kormány is tudatosítja, emiatt növelte idén a minimálbér összegét 380 euróról 405 euróra, jövőre pedig 435 euróra szeretné emelni.
Agárdy Gábor: Nooormálisak vagyunk? videó 2016. október 06. | Néha-néha az ember talál az fb-n is inspirációt. Ezúttal a demográfia európai alakulása fogott meg, főleg a Soros-féle igyekezettel összevetve...
Samu István: Az aradi vértanúk példája és a termőföld szeretete videó 2016. október 04. | „Nem én kiáltok, a föld dübörög…” A föld dübörög, megszólítva az őshonos közösséget, hogy újra társak lehessenek, jóban és rosszban. Fel kell ébredni és újra visszatalálni örökségünkhöz, a földhöz!
Molnár Judit: Üzenet Brüsszelnek videó 2016. október 03. | Üzenjük Brüsszelnek, hogy ők is megértsék … szólt a magyar kormány egyik hívószava a hétvégi népszavazás előtt. A kormány kampánya rendkívül erőteljes volt, a remélt elsöprő siker azonban elmaradt, hiszen a népszavazás érvénytelen lett. A jelek szerint a Brüsszelnek szóló üzenet fontosságát otthon sokan nem értették meg. Ennek ellenére a 3,2 millió nem mégis komoly muníció a magyar kormány számára.
Zilizi Zoltán: A zoboralji beiratkozások margójára videó 2016. szeptember 29. | Egyre ismételgetjük a magas színvonalat iskoláinkban. Persze, jó volna, ha intézményeink vonzóbbá válnának. Ez azonban félrevezet, illetve önmagában a színvonal – vagy annak hangoztatása – kevés.
Varga Lajos: Beszéljünk iskolánk jövőjéről! - beszéljünk! videó 2016. szeptember 21. | A TANDEM nonprofit szervezet, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Magyariskola.sk portál Beszéljünk iskolánk jövőjéről címmel közös projektet indítottak. A kezdeményezés célja, hogy a szülők bevonásával nyilvános párbeszéd induljon az iskoláink jövőjéről. A kezdeményezést csak üdvözölni lehet, hiszen időszerű, sőt évtizedek óta létező és máig nagyon sok a megválaszolatlanul hagyott kérdés.
Agárdy Gábor: A pávatáncnak vége videó 2016. szeptember 20. | Most, hogy a brexit miatt is lelohadt az európaiak kedve, hogy aláírják a TTIP-t (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerséget), Európa kapott látszólag egy esélyt, hogy pl. a génmódosított élelmiszerek (GMO) forgalmazása valamelyest időben kitolódjon és addig is létrejöjjön egy EU-s szabályozási mechanizmus, amellyel majd féken lehet tartani az Amerikából beáramló GMO-s termékeket…
Karaffa Attila: Nem vonakodom a munkától videó 2016. szeptember 16. | Márton Áron püspök jelmondatát választottam a jegyzet címének. Erdélynek, de az egész magyar katolicizmus főpásztorának a 2016-as esztendőben emlékévvel adózunk. Születésének 120., halálának 36. évfordulójára emlékezik a világ magyarsága, köztük mi, felvidéki magyarok is.
Varga Péter: A vízügyi törvényjavaslat padlóra küldheti a mezőgazdászokat videó 2016. szeptember 14. | Sajnos kész tényként könyvelhetjük el, hogy első olvasatban átment a szlovák törvényhozásban a Híd azon vízügyi törvényjavaslata, amely megszabja az öntözővíz-szolgáltatás fizetőssé tételét. Vajon milyen érdekeket szolgál ezen törvényjavaslat, amely a jövőben akár tönkreteheti elsősorban azon dél-szlovákiai agrárvállalkozásokat, amelyek vízigényes kultúrák termesztésével foglalkoznak?
Samu István: Fejlesztés helyett környezetszennyezés Nagykeszin? videó 2016. szeptember 10. | A „megfélemlített” Nagykeszi lakosságát és az alsó-csallóközi polgártársaimat, valamint jómagamat is nyugtalanítja a dánok által érdekes körülmények között megszerzett és létrehozott sertéstelep környezetre, illetve a régió gazdasági és mezőgazdasági felemelkedésére ható káros működése.
Őry Péter: A rossz vezető a legstabilabb pártot is lerombolhatja videó 2016. szeptember 09. | Mielőtt bárki (vagy a magát józannak tartó többség) örömünnepet tartana a németországi tartományi választások eredménye láttán, juttassuk eszébe, hogy a német politika is sokszereplős játszma.
Agárdy Gábor: Fenntartható fejlődés vagy nemnövekedés videó 2016. szeptember 07. | Földünk nyersanyag- és erőforrásai végesek – ezt már tudják az alapiskolások is. Egy zsákból nem lehet a végtelenségig csak kivenni, néha-néha tenni is kell bele valamit. Elméleti szinten ezzel a fenntartható fejlődés elmélete foglalkozik…
Gazdag József: Hedvig elköltözött, mi maradtunk videó 2016. szeptember 05. | Tíz éve verték meg Malina Hedviget. Azóta várunk arra, hogy az elkövetőket (s az esetleges megbízóikat is, mert feltételezhető, hogy voltak ilyenek) nevükön nevezzék, előállítsák és megbüntessék. Ilyesmire persze hiába várunk.
Farkas Iván: Komoly elvárásokkal tekint régiónk lakossága az új közlekedési tárcavezető tevékenysége elé videó 2016. szeptember 01. | A rendszerváltás idején az ország déli járásaiban élők életszínvonala volt a legmagasabb – persze a fővárost leszámítva –, a déli járások városainak, falvainak arculata volt a legcsinosabb. Röpke 20 év elég volt ahhoz, hogy a helyzet merőben megváltozzon.
Kiss Beáta: Félmegoldások kora videó 2016. augusztus 29. | A felvidéki pedagógusok és szülők társadalma nagy várakozással tekintett arra a tárgyalássorozatra, mely az Állami Pedagógiai Intézet, az Oktatási Minisztérium és a szakmai, illetve civil szervezetek, szakemberek között zajlott a nyáron...
Agárdy Gábor: Lokalizmus kontra globalizmus videó 2016. augusztus 24. | A világ eseményeit figyelő ember értetlenül áll bizonyos események értelmezése előtt, még akkor is, ha a mindenható média igyekszik „megmagyarázni“ mindazt, ami körülöttünk történik…
Első  Előző  1 / 12   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -6°C / 0°C
Holnap: -9°C / -1°C
Ógyalla
Ma: -5°C / -1°C
Holnap: -10°C / 1°C
Losonc
Ma: -10°C / -2°C
Holnap: -12°C / -0°C
Kassa
Ma: -8°C / -2°C
Holnap: -17°C / -4°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
1746 éveSzent Miklós napja
248 éveSkóciában megjelent az Encyclopedia Britannica első kiadása.
191 éveFelső-Peru kikiáltotta függetlenségét Spanyolországtól és Bolíviának nevezte el magát.
182 éveSchweinfurtban megszületett Mechwart András tervezőmérnök, feltaláló.
110 éveA nagyközönség számára is megnyitott a Szépművészeti Múzeum Budapesten.
Belföld Nem várható valódi változás a Smer közgyűlésén Nem várható valódi változás a Smer közgyűlésén videó POZSONY. Ján Baránek politológus úgy véli, az Irány-Szociáldemokrácia hétvégi közgyűlésén várható személycserék – Dušan Čaplovič és Pavol Paška távozása az alelnöki posztról – semmit sem oldanak meg, s ezek csak „látszólagos változtatások”. Ján Baránek szerint Čaplovič és Paška távozása szinte borítékolható volt. Csalódást keltő látszólagos személycserékről van szó. A parlament megtörte az államfői vétót - ismét jóváhagyták a házszabályt videó Az államfő azt bírálta, hogy az szerinte alkalmat ad a képviselők politikai szabadságjogainak, így szólásszabadságuk korlátozására Kötelező katonai szolgálatról álmodozik Gajdoš? videó Ivo Samson biztonsági szakértő szerint bizonyos körülmények között Szlovákiának nem ártana fontolóra vennie a dolgot.
Külföld Új miniszterelnöke van Franciaországnak Új miniszterelnöke van Franciaországnak videó PÁRIZS. Lemondott Manuel Valls francia miniszterelnök, Francois Hollande államfő Bernard Cazeneuve eddigi belügyminisztert nevezte ki új kormányfőnek - jelentette be kedden a francia elnöki hivatal. Francois Hollande államfő Bernard Cazeneuve eddigi belügyminisztert nevezte ki új kormányfőnek. Stoltenberg: a NATO nem akar újabb hidegháborút videó A katonai szövetség el kíván kerülni minden összetűzést Oroszországgal, ezért mindent megtesz azért, hogy a párbeszéd folytatódjon A japán kormányfő nem fog bocsánatot kérni Pearl Harborban videó A vizit egyedüli célja a megemlékezés az áldozatokról - közölte kedden Szuga Josihide japán kormányszóvivő.
Itthon Rendőröket ültethetnek le 10 évre migránscsempészésért Rendőröket ültethetnek le 10 évre migránscsempészésért videó POZSONY. Egy ukrán férfit, két volt rendőrt és négy, a felsőnémeti határátkelőn szolgálatot ellátó rendőrt gyanúsított meg csempészet és hivatali visszaélés elkövetésének gyanújával a rendőrség. Egy migráns átcsempészéséért 200-tól 400 euróig terjedő összeget vágtak zsebre. Karácsonyi ajándékot kapnak a magyar óvodások a Rákóczi Szövetségtől videó Az ajándékcsomagot 12409 felvidéki kisgyermek kapja meg december folyamán, a Szövetség célalap hálózatának közreműködésével. Ismét hideg éjszaka elé nézünk, akár -17 fokig is csökkenhet a hőmérséklet videó A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet a várható erős fagyok miatt figyelmeztetést adott ki.
Magyar világ Európa asztalára tenné a magyar kisebbségek ügyét Szili Katalin Európa asztalára tenné a magyar kisebbségek ügyét Szili Katalin videó BUDAPEST. Nyugodtan az Európai Unió elé lehet vinni a nemzeti kisebbségek jogainak kérdését – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott. A politikus hangsúlyozta, a nemzetiségi autonómia sosem azonosítható a szeparatizmussal. Brüsszel semmit nem tesz az őshonos európai kisebbségek jogaiért – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott. Két '56-os szabadságharcos kapta idén a Petőfi-díjat videó Regéczy-Nagy László és Balás-Piri László kapta idén a Petőfi-díjat. KDNP: mára csaknem egymillió új magyar állampolgár a nemzet része videó A kisebbik kormánypárt felidézte a 2004. december 5-i kettős állampolgárságról tartott népszavazást.
Kultúra Tarr Béla nyitotta meg a Marrákesi Nemzetközi Filmfesztivált Tarr Béla nyitotta meg a Marrákesi Nemzetközi Filmfesztivált videó MARRÁKES. A hétvégén kezdődött az arab térség nagy presztízsű filmes rendezvénye, a 16. Marrákesi Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet a zsűri elnöke, Tarr Béla nyitott meg. A 28 ország részvételével megrendezett és december 10-ig tartó filmünnep 14 játékfilmet vonultat fel idén a versenyprogramban. Bogányi Gergely és csodazongorája Kassán videó A művész zongoraestje december 6-án lesz a Művészetek házában. A koncerten bemutatja saját tervezésű „csodazongoráját”. Fotósorozat készült az '56-os emigráns magyarokról videó Kallos Bea sorozata azokat a ma már idős embereket mutatja be, akik immár hatvan éve Nyugat-Európa nagyvárosaiban élnek.
Színes A Chapecoense az idei Copa Sudamericana győztese A Chapecoense az idei Copa Sudamericana győztese videó ASUNCIÓN. A Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség (Conmebol) hétfőn úgy döntött, hogy a második számú kontinentális kupasorozat, a Copa Sudamericana győztese a brazil Chapecoense csapata, amely egy hete repülőgép-szerencsétlenséget szenvedett. A brazil együttes éppen a sorozat döntőjének első mérkőzésére utazott amikor röviddel a leszállás előtt lezuhant. Roman Polanskit mégsem adják ki az Egyesült Államoknak videó Az Oscar-díjas filmrendezőt az Egyesült Államok évtizedek óta körözi egy kiskorú megerőszakolása miatt. Davis Kupa - Pozsonyban játszanak februárban a magyarok videó Pozsonyban csap össze Szlovákiával a magyar férfiválogatott a tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában.
Mozaik Megkezdte a szaturnuszi gyűrűk vizsgálatát a Cassini Megkezdte a szaturnuszi gyűrűk vizsgálatát a Cassini videó WASHINGTON. A NASA Cassini űrszondája elvégezte első gyűrűsúroló merülését a képződmények külső peremén. Az 1997-ben indult Cassini 2004-es érkezése óta kalandozik a szaturnuszi rendszerben. Buzz Aldrin a legidősebb emberként járta meg a Déli-sarkot videó Hegyibetegség miatt menekítették ki az Antarktiszról Buzz Aldrint, a másodikként Holdra lépő embert. Magyarok sikere a CERN-ben videó Hogy lehulljon a lepel a modern fizika egyik legnagyobb rejtélyéről, magyar kutatók részvételével a CERN antianyaggyárat épített.
Hitélet Szent Miklós püspök ünnepe, Mikulás napja Szent Miklós püspök ünnepe, Mikulás napja videó A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is. A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről. Papszentelést ünnepeltek a magyarországi jezsuiták videó Székely János esztergom-budapesti segédpüspök pappá szentelte Horváth Ferenc jezsuita diakónust. A "hamis bálványoktól" óvott a pápa videó Ferenc pápa szerint karácsony közeledtével mindenkinek lelkiismereti önvizsgálatot kell tartania.
Múltunk 1956 - Közzétették a karhatalmi vezetők életútjait 1956 - Közzétették a karhatalmi vezetők életútjait videó BUDAPEST. A karhatalom vezetői, 1956-1957 címmel közzétette honlapján a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) az 1956-os forradalom utáni megtorlásban közreműködő alakulatok vezetőinek karrierútjait - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel. A www.neb.hu oldalon, a Tudástár rovatban hatvanhét karhatalmi vezető életútja olvasható. A medencében bosszulták meg a forradalom eltiprását a vízipólósok videó Ha néhány évvel korábban tör ki a forradalom, a magyar csapatnak nem lett volna alkalma revánsot venni. Huszonöt éve állt le a Pan Am légitársaság videó Huszonöt évvel ezelőtt, 1991. december 4-én állt le végleg a világ egyik legendás légitársasága, a Pan American World Airways.
Fő támogatónk