2016. október 24., hétfő - Salamon
Cikkek közt...  Videók közt...  
Kövesdi Károly: Merjen magyar lenni!videó 2016. október 22., szombat 08:26 Az utóbbi időben sokan felkapták a fejüket Bugár Béla néhány kijelentésén. Említsünk meg kettőt közülük, amelyeket egy majdani politológus a hazudozó és pökhendi politikusi attitűd diagnózisaként fog kezelni.
Őry Péter: Mitől lett demokratább a Szlovák Nemzeti Párt? videó 2016. október 19. | Mennyiben változott meg a Szlovák Nemzeti Párt szellemisége, ha a felháborodás nyomán gyorsan visszakozik, de a fasiszta politikusról való megemlékezés jogosságát pártszinten fenntartja? Hogyan óhajt a Fico-kormány harcolni a szélsőségek ellen, ha koalíciós partnere az egykori fasiszta elnököt élteti?
Kolek Zsolt: Kérdések és irányok a magyar belpolitikában videó 2016. október 17. | Ahogy az várható volt, az október 2-i kvótareferendum hosszabb távon is meghatározó erővel bír a magyar belpolitika folyamataira. Az eredmények értelmezése már a következő hónapok stratégiájának ágyaz meg mind a kormányoldalon, mind az ellenzék térfelén.
Farkas Iván: Kettős nyomás a vállalkozókon és a vállalatokon videó 2016. október 13. | Sokan feltették már a kérdést, hogy a fejlett nyugathoz viszonyítva vajon miért olyan alacsonyak a bérek Szlovákiában. Tény, hogy az euróövezet országai közül Szlovákiában a legalacsonyabb a havi bérek és keresetek szintje. Ezt a kormány is tudatosítja, emiatt növelte idén a minimálbér összegét 380 euróról 405 euróra, jövőre pedig 435 euróra szeretné emelni.
Agárdy Gábor: Nooormálisak vagyunk? videó 2016. október 06. | Néha-néha az ember talál az fb-n is inspirációt. Ezúttal a demográfia európai alakulása fogott meg, főleg a Soros-féle igyekezettel összevetve...
Samu István: Az aradi vértanúk példája és a termőföld szeretete videó 2016. október 04. | „Nem én kiáltok, a föld dübörög…” A föld dübörög, megszólítva az őshonos közösséget, hogy újra társak lehessenek, jóban és rosszban. Fel kell ébredni és újra visszatalálni örökségünkhöz, a földhöz!
Molnár Judit: Üzenet Brüsszelnek videó 2016. október 03. | Üzenjük Brüsszelnek, hogy ők is megértsék … szólt a magyar kormány egyik hívószava a hétvégi népszavazás előtt. A kormány kampánya rendkívül erőteljes volt, a remélt elsöprő siker azonban elmaradt, hiszen a népszavazás érvénytelen lett. A jelek szerint a Brüsszelnek szóló üzenet fontosságát otthon sokan nem értették meg. Ennek ellenére a 3,2 millió nem mégis komoly muníció a magyar kormány számára.
Zilizi Zoltán: A zoboralji beiratkozások margójára videó 2016. szeptember 29. | Egyre ismételgetjük a magas színvonalat iskoláinkban. Persze, jó volna, ha intézményeink vonzóbbá válnának. Ez azonban félrevezet, illetve önmagában a színvonal – vagy annak hangoztatása – kevés.
Varga Lajos: Beszéljünk iskolánk jövőjéről! - beszéljünk! videó 2016. szeptember 21. | A TANDEM nonprofit szervezet, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Magyariskola.sk portál Beszéljünk iskolánk jövőjéről címmel közös projektet indítottak. A kezdeményezés célja, hogy a szülők bevonásával nyilvános párbeszéd induljon az iskoláink jövőjéről. A kezdeményezést csak üdvözölni lehet, hiszen időszerű, sőt évtizedek óta létező és máig nagyon sok a megválaszolatlanul hagyott kérdés.
Agárdy Gábor: A pávatáncnak vége videó 2016. szeptember 20. | Most, hogy a brexit miatt is lelohadt az európaiak kedve, hogy aláírják a TTIP-t (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerséget), Európa kapott látszólag egy esélyt, hogy pl. a génmódosított élelmiszerek (GMO) forgalmazása valamelyest időben kitolódjon és addig is létrejöjjön egy EU-s szabályozási mechanizmus, amellyel majd féken lehet tartani az Amerikából beáramló GMO-s termékeket…
Karaffa Attila: Nem vonakodom a munkától videó 2016. szeptember 16. | Márton Áron püspök jelmondatát választottam a jegyzet címének. Erdélynek, de az egész magyar katolicizmus főpásztorának a 2016-as esztendőben emlékévvel adózunk. Születésének 120., halálának 36. évfordulójára emlékezik a világ magyarsága, köztük mi, felvidéki magyarok is.
Varga Péter: A vízügyi törvényjavaslat padlóra küldheti a mezőgazdászokat videó 2016. szeptember 14. | Sajnos kész tényként könyvelhetjük el, hogy első olvasatban átment a szlovák törvényhozásban a Híd azon vízügyi törvényjavaslata, amely megszabja az öntözővíz-szolgáltatás fizetőssé tételét. Vajon milyen érdekeket szolgál ezen törvényjavaslat, amely a jövőben akár tönkreteheti elsősorban azon dél-szlovákiai agrárvállalkozásokat, amelyek vízigényes kultúrák termesztésével foglalkoznak?
Samu István: Fejlesztés helyett környezetszennyezés Nagykeszin? videó 2016. szeptember 10. | A „megfélemlített” Nagykeszi lakosságát és az alsó-csallóközi polgártársaimat, valamint jómagamat is nyugtalanítja a dánok által érdekes körülmények között megszerzett és létrehozott sertéstelep környezetre, illetve a régió gazdasági és mezőgazdasági felemelkedésére ható káros működése.
Őry Péter: A rossz vezető a legstabilabb pártot is lerombolhatja videó 2016. szeptember 09. | Mielőtt bárki (vagy a magát józannak tartó többség) örömünnepet tartana a németországi tartományi választások eredménye láttán, juttassuk eszébe, hogy a német politika is sokszereplős játszma.
Agárdy Gábor: Fenntartható fejlődés vagy nemnövekedés videó 2016. szeptember 07. | Földünk nyersanyag- és erőforrásai végesek – ezt már tudják az alapiskolások is. Egy zsákból nem lehet a végtelenségig csak kivenni, néha-néha tenni is kell bele valamit. Elméleti szinten ezzel a fenntartható fejlődés elmélete foglalkozik…
Gazdag József: Hedvig elköltözött, mi maradtunk videó 2016. szeptember 05. | Tíz éve verték meg Malina Hedviget. Azóta várunk arra, hogy az elkövetőket (s az esetleges megbízóikat is, mert feltételezhető, hogy voltak ilyenek) nevükön nevezzék, előállítsák és megbüntessék. Ilyesmire persze hiába várunk.
Farkas Iván: Komoly elvárásokkal tekint régiónk lakossága az új közlekedési tárcavezető tevékenysége elé videó 2016. szeptember 01. | A rendszerváltás idején az ország déli járásaiban élők életszínvonala volt a legmagasabb – persze a fővárost leszámítva –, a déli járások városainak, falvainak arculata volt a legcsinosabb. Röpke 20 év elég volt ahhoz, hogy a helyzet merőben megváltozzon.
Kiss Beáta: Félmegoldások kora videó 2016. augusztus 29. | A felvidéki pedagógusok és szülők társadalma nagy várakozással tekintett arra a tárgyalássorozatra, mely az Állami Pedagógiai Intézet, az Oktatási Minisztérium és a szakmai, illetve civil szervezetek, szakemberek között zajlott a nyáron...
Agárdy Gábor: Lokalizmus kontra globalizmus videó 2016. augusztus 24. | A világ eseményeit figyelő ember értetlenül áll bizonyos események értelmezése előtt, még akkor is, ha a mindenható média igyekszik „megmagyarázni“ mindazt, ami körülöttünk történik…
Köpöncei Péter: A Most-Híd kiütéssel győzött videó 2016. augusztus 23. | A múlt hét történései közé tartozik, hogy a #Sieť képviselői kiléptek pártjukból és a Most-Híd frakcióját erősítik a parlamentben. Azzal nincs problémám, hogy kiléptek, azt tartom vérlázító átverésnek, hogy képviselői mandátumaikról nem mondtak le és nem hagyták el a törvényhozást.
Őry Péter: Stabil kupeckedés videó 2016. augusztus 22. | A szlovák kormány a „földrengések” dacára stabil. Legalábbis Robert Fico szerint. A valóság viszont kissé mást mutat. Bő öt hónappal a márciusi parlamenti választások után Európa egyik legfurcsább kormánykoalíciója négy összetevőből hirtelen háromra zsugorodott, és a kormányfő lázasan számolgat, mennyi az annyi.
Kövesdi Károly: „Ha az emberek elveszítik a hitüket” videó 2016. augusztus 17. | Sok dél-szlovákiai gazdát rázott ki a hideg a tavaszi parlamenti választások után, amikor kiderült, hogy a Most-Híd lepaktált a patás ördögnek tartott Ficóval, sőt az ősellenség Szlovák Nemzeti Párttal is együtt óhajt kormányozni. Jézus Mária, riadoztak, megint jön Simon a nyakunkra!
Köpöncei Péter: Bálványokat görget a víz videó 2016. augusztus 11. | Az emóciókkal teli választások után Szlovákia belpolitikája olyanná vált, mint a Duna holtága. Lassan, csöndesen csordogál a folyó, közben a mederben súlyos bálványokat görget maga előtt a víz.
Agárdy Gábor: Agyrémek videó 2016. augusztus 10. | Olvasom a CDU-híreket, már csak azért is, mert egy mértéktartó pártnak tartottam a német Kereszténydemokrata Uniót. Kohl kancellár elnöklése alatt példát mutattak a világnak, nemcsak kereszténydemokráciából…
Kövesdi Károly: A Kis Maurice videó 2016. augusztus 05. | Nem lett belőle vezető hír, de felröppent, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke listát vezet azokról, akikben csalódnia kellett vagy akik elárulták. Harminc éve vezeti noteszkéjében a maga kis feketelistáját.
Őry Péter: Magyarok az élet kapujában videó 2016. augusztus 04. | Élet és halál. Szabadság vagy rabszolgaság. Közép-Európa és a magyarság történelemkönyvének lapjait a rövid, békés időket leszámítva mindig is a harcok, a védekezés és a megmaradásért vívott szívós küzdelem eseményei írták tele.
Őry Péter: A Billa-ügy tanulsága videó 2016. augusztus 03. | A gyarmatosító gondolkodásmódnak legjobb ellenszere nyelvi jogaink kikényszerítése. Ez a mi feladatunk és kötelességünk! Tudatosítanunk kell, hogy alkotmányos és törvényes jogaink vannak ebben az országban, amelyekkel élni kell.
Agárdy Gábor: Selbstendlösung - végleges megoldás a németeknek? videó 2016. augusztus 02. | Ha megnézzük Európa utóbbi száz évének történelmét, az javarészt Németországról szól. Így vagy úgy, Németország volt az, amely útjára indította a marxizmust és a bolsevizmust. Aztán elvesztette az I. világháborút, amivel szinte megelőlegezte a II. világháborút, amit szintén elvesztett…
Agárdy Gábor: Karel Gott újra megszólalt videó 2016. július 25. | A művészeket sem hagyja általában hidegen az, ami ma Európában történik. Legyen szó gazdasági, akár politikai és természetesen kulturális történésekről is. Ismert például Zdena Studénková szlovák színésznő kritikus álláspontja az Európából diktált migrációt illetően. Ugyanúgy újra hallatja hangját az éppen rákbetegségből felépülőben lévő „arany csalogány“ - Karel Gott.
Karaffa Attila: Újkori Hunyadiak leszünk? videó 2016. július 22. | Mai korunk legnagyobb kihívása ismét a keresztény értékek, az európai gyökerek megvédése. Megálljt kell parancsolni azoknak, akik gyilkolni és hódítani jönnek Európába.
Kövesdi Károly: Mézesmadzag-húzogatás videó 2016. július 15. | Heuréka, törhet ki a gyalogmagyarból az üdvrivalgás, olvasva Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos bejelentését az egykor Dusza István által "kollektív lócaként" elhíresült Gombaszögön. Kiderült, a kormány "nagyvonalú" tervei közt szerepel, hogy két év múlva akár 5 millió euró támogatás is juthat a szlovákiai magyar kultúra támogatására. Egész pontosan 4,88. Feltéve. Ha. Esetleg. Majd. Mert az idei 3,87 milliós, összes kisebbségnek juttatott kerettel szemben jövőre 4,5 milliót szeretne a hídas kormánybiztosi hivatal, s ezt emelnék 2018-ban nyolcmillióra, aminek a 61%-a jutna a magyaroknak.
Első  Előző  1 / 11   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 14°C / 19°C
Holnap: 8°C / 18°C
Ógyalla
Ma: 15°C / 17°C
Holnap: 12°C / 18°C
Losonc
Ma: 12°C / 13°C
Holnap: 11°C / 14°C
Kassa
Ma: 10°C / 12°C
Holnap: 8°C / 13°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
87 éve"Fekete csütörtök" a New York-i tőzsdén. Kirobbant az 1929-1933-as gazdasági világválság.
71 éveAz ENSZ világnapja
14 éveA Magyar Operett Napja
384 éveMegszületett Antonie van Leeuwenhoek holland természettudós, a mikrobiológia megteremtője, a hímivarsejtek felfedezője.
368 éveMegkötötték a vesztfáliai békét, amely véget vetett a harmincéves háborúnak.
Belföld A lakosság negyede naponta ingázik A lakosság negyede naponta ingázik videó POZSONY. A reggeli forgalmi dugók a legtöbb nagyvárosban gyakori jelenségnek számítanak. A szlovák lakosság negyedrésze naponta úton van – derült ki a BlaBlaCar társaság által közel 800 résztvevő bevonásával készített felmérésből. Legtöbben a munkahelyük és otthonuk közt ingáznak, de gyakori úti cél a főváros, Pozsony is. AKO-felmérés: nyolc párt jutna be a törvényhozásba videó Visszaesett az OĽaNO támogatottsága, de csökkent Robert Fico és Marián Kotleba pártjának is a népszerűsége. Menyhárt: a felvidéki magyarság bátran kérje azt, ami jár videó 1956 egyik üzenete a felvidéki magyarságnak az, hogy nincs olyan helyzet, amiből ne lenne kiút – mondta az MKP elnöke.
Külföld Lezuhant egy kisrepülő Máltán, halottak Lezuhant egy kisrepülő Máltán, halottak Frissítvevideó LUGA. Lezuhant egy luxemburgi lajstromozású katonai kisrepülőgép a máltai nemzetközi repülőtéren, legalább öt ember meghalt. Az előzetes hírekkel szemben a Frontex és Brüsszel szerint nem az uniós határrendészeti ügynökség munkatársai voltak a gépen - jelentette hétfőn a Times of Malta című napilap honlapja. Az előzetes hirekkel ellentétben a Frontex és Brüsszel szerint nem az uniós határrendészeti ügynökség munkatársai voltak a gépen. Óriási lett Hillary Clinton előnye videó Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje országosan 12 százalékkal vezet republikánus vetélytársa előtt. CETA - A belgiumi Vallónia elutasítja az Európai Unió által adott "ultimátumot" videó Eszerint a vallon parlamentnek hétfő estig el kellene fogadnia a Kanadával megkötendő szabadkereskedelmi egyezményt (CETA).
Itthon Thököly Imrére emlékeztek Késmárkon Thököly Imrére emlékeztek Késmárkon videó KÉSMÁRK. Gróf Thököly Imrére emlékeztek szülővárosában, Késmárkon. Az egy hétig tartó ünnepségsorozaton számos program várta az érdeklődőket. Az egy hétig tartó ünnepségsorozaton számos program várta az érdeklődőket. 48 éves gyalogos vesztette életét a Lévai járásban videó A férfi nem viselt láthatósági elemet, sötét dzsekiben, s nem az út megfelelő oldalán ment. Wellness-központ épül a párkányi Vadas fürdőben videó Az első szakasz költségei 2,155 millió euró, s az új wellness a saját szállóvendégein kívül további 80 látogatót is fogadhat.
Magyar világ 1956 - Az amerikai alelnök levélben méltatta a forradalmat és a magyar demokráciát 1956 - Az amerikai alelnök levélben méltatta a forradalmat és a magyar demokráciát videó WASHINGTON. Joe Biden amerikai alelnök levélben méltatta az 1956-os magyar forradalmat és a magyarországi demokráciát. A levelet helyi idő szerint vasárnap este olvasták fel a washingtoni magyar nagykövetségen rendezett ünnepségen, amelyen 1956-ra emlékeztek. A levelet a washingtoni magyar nagykövetségen rendezett ünnepségen olvasták fel, amelyen 1956-ra emlékeztek. Több mint kétszáz határsértőt tartóztattak föl a hétvégén Magyarországon videó A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 46, szombaton 132, vasárnap 33 embert tartóztattak föl. Szijjártó: a magyarok hozzájárultak Kanada sikereihez videó A külgazdasági és külügyminiszter kétnapos látogatáson tartózkodik Kanadában, s ezalatt több ’56-os megemlékezésen vesz részt.
Kultúra Az OSZK 1956-os archívuma elérhető a Google Arts & Culture alkalmazásban Az OSZK 1956-os archívuma elérhető a Google Arts & Culture alkalmazásban videó BUDAPEST. Az Országos Széchényi Könyvtár 1956-os archívumának több mint 120 írásos és képi darabja online is elérhető az OSZK és az internetes óriáscég együttműködésének köszönhetően. A virtuális kiállítások révén a felhasználók ízelítőt kaphatnak az 1956-ban rögzített mozgóképekből. Díjat kapott a Tiszta szívvel a chicagói filmfesztiválon videó A chicagói bemutatkozás volt Till Attila mozifilmjének amerikai premierje, az alkotást nevezte Oscar-díjra Magyarország. A közmédia október 23-ai műsorajánlója videó Dokumentumműsorok, játékfilmek, élő kapcsolások idézik a hősök egykori helytállását.
Színes Amerikai Nagydíj - Hamilton ötvenedik futamgyőzelmét aratta Amerikai Nagydíj - Hamilton ötvenedik futamgyőzelmét aratta videó AUSTIN. A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton nyerte vasárnap a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíját, így a konstruktőri bajnok Mercedes brit pilótája csökkentette hátrányát a pontversenyben. Hamilton mögött csapattársa, a világbajnoki pontversenyben vezető német Nico Rosberg lett a második. Egyesült Államok Nagydíja - Hamilton rajtol az élről Austinban videó Hamilton mellől csapattársa, a világbajnoki pontversenyben éllovas német Nico Rosberg startol majd. Meghalt a Mount Everest első női meghódítója videó Hetvenhét éves korában elhunyt Tabej Dzsunko, aki a nők közül elsőként hódította meg a Mount Everestet.
Mozaik Kikötött a Cygnus az űrállomáson Kikötött a Cygnus az űrállomáson videó WASHINGTON. Vasárnap megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a Cygnus teherűrhajó, amely tudományos kísérleteket és ellátmányt vitt fel a hatfős legénységnek. A Cygnus több mint 2300 kilogrammnyi rakományt vitt magával. A teherűrhajó elindítását többször elhalasztották. Hálóik finomhangolásával szereznek információkat a pókok videó A pókok a háló rezgésével továbbított információból következtethetnek hálójuk állapotára is. Megsemmisült az ExoMars űrexpedíció Schiaparelli leszállóegysége videó A leszállóegység a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének.
Hitélet Mindszenty József hercegprímásra emlékeztek Bécsben Mindszenty József hercegprímásra emlékeztek Bécsben videó BÉCS. Mindszenty József Bécsbe érkezésének 45. évfordulójára emlékeztek a bécsi magyarok a Collegium Pázmáneumban szombaton, és megkoszorúzták a hercegprímás emléktábláját is. Mindszenty József Bécsbe érkezésének 45. évfordulójára emlékeztek a bécsi magyarok a Collegium Pázmáneumban. Moszulért imádkozott Ferenc pápa videó Az Úrangyala-imádság (Angelus) előtt mondott beszédében a katolikus egyházfő drámainak nevezte az iraki lakosság helyzetét. Világszerte Aleppó áldozataiért szólnak a harangok videó Szerte a világon számos templom követi a helsinki lutheránus közösségnek a példáját.
Múltunk Jogtörténész: sok értékes információt lehetne találni '56-ról a moszkvai levéltárakban Jogtörténész: sok értékes információt lehetne találni '56-ról a moszkvai levéltárakban videó BUDAPEST. Az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharccal kapcsolatban is sok értékes információhoz lehetne hozzájutni a moszkvai levéltárakban - mondta Horváth Attila jogtörténész az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában. Horváth Attila szerint az orosz levéltárak és történészek "rendkívüli módon gazdagítani fogják a magyar '56-ot". Megtalálták Jeruzsálem kétezer évvel ezelőtti római ostromának a nyomait videó A huszadik században a tudósok sokszor vitatták ennek a Flaviusnál említett harmadik városfalnak a lehetséges helyét. Tőkéczki: a társadalom többségében békés átmenetet akart videó Gyorsan fegyveres erőszak lett a válasz, és az október 25-ei Kossuth téri vérfürdő forráspontra juttatta az eseményeket.
Fő támogatónk