2016. szeptember 30., péntek - Jeromos
Cikkek közt...  Videók közt...  
Varga Lajos: Beszéljünk iskolánk jövőjéről! - beszéljünk!videó 2016. szeptember 21., szerda 14:15 A TANDEM nonprofit szervezet, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Magyariskola.sk portál Beszéljünk iskolánk jövőjéről címmel közös projektet indítottak. A kezdeményezés célja, hogy a szülők bevonásával nyilvános párbeszéd induljon az iskoláink jövőjéről. A kezdeményezést csak üdvözölni lehet, hiszen időszerű, sőt évtizedek óta létező és máig nagyon sok a megválaszolatlanul hagyott kérdés.
Zilizi Zoltán: A zoboralji beiratkozások margójára videó 2016. szeptember 29. | Egyre ismételgetjük a magas színvonalat iskoláinkban. Persze, jó volna, ha intézményeink vonzóbbá válnának. Ez azonban félrevezet, illetve önmagában a színvonal – vagy annak hangoztatása – kevés.
Agárdy Gábor: A pávatáncnak vége videó 2016. szeptember 20. | Most, hogy a brexit miatt is lelohadt az európaiak kedve, hogy aláírják a TTIP-t (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerséget), Európa kapott látszólag egy esélyt, hogy pl. a génmódosított élelmiszerek (GMO) forgalmazása valamelyest időben kitolódjon és addig is létrejöjjön egy EU-s szabályozási mechanizmus, amellyel majd féken lehet tartani az Amerikából beáramló GMO-s termékeket…
Karaffa Attila: Nem vonakodom a munkától videó 2016. szeptember 16. | Márton Áron püspök jelmondatát választottam a jegyzet címének. Erdélynek, de az egész magyar katolicizmus főpásztorának a 2016-as esztendőben emlékévvel adózunk. Születésének 120., halálának 36. évfordulójára emlékezik a világ magyarsága, köztük mi, felvidéki magyarok is.
Varga Péter: A vízügyi törvényjavaslat padlóra küldheti a mezőgazdászokat videó 2016. szeptember 14. | Sajnos kész tényként könyvelhetjük el, hogy első olvasatban átment a szlovák törvényhozásban a Híd azon vízügyi törvényjavaslata, amely megszabja az öntözővíz-szolgáltatás fizetőssé tételét. Vajon milyen érdekeket szolgál ezen törvényjavaslat, amely a jövőben akár tönkreteheti elsősorban azon dél-szlovákiai agrárvállalkozásokat, amelyek vízigényes kultúrák termesztésével foglalkoznak?
Samu István: Fejlesztés helyett környezetszennyezés Nagykeszin? videó 2016. szeptember 10. | A „megfélemlített” Nagykeszi lakosságát és az alsó-csallóközi polgártársaimat, valamint jómagamat is nyugtalanítja a dánok által érdekes körülmények között megszerzett és létrehozott sertéstelep környezetre, illetve a régió gazdasági és mezőgazdasági felemelkedésére ható káros működése.
Őry Péter: A rossz vezető a legstabilabb pártot is lerombolhatja videó 2016. szeptember 09. | Mielőtt bárki (vagy a magát józannak tartó többség) örömünnepet tartana a németországi tartományi választások eredménye láttán, juttassuk eszébe, hogy a német politika is sokszereplős játszma.
Agárdy Gábor: Fenntartható fejlődés vagy nemnövekedés videó 2016. szeptember 07. | Földünk nyersanyag- és erőforrásai végesek – ezt már tudják az alapiskolások is. Egy zsákból nem lehet a végtelenségig csak kivenni, néha-néha tenni is kell bele valamit. Elméleti szinten ezzel a fenntartható fejlődés elmélete foglalkozik…
Gazdag József: Hedvig elköltözött, mi maradtunk videó 2016. szeptember 05. | Tíz éve verték meg Malina Hedviget. Azóta várunk arra, hogy az elkövetőket (s az esetleges megbízóikat is, mert feltételezhető, hogy voltak ilyenek) nevükön nevezzék, előállítsák és megbüntessék. Ilyesmire persze hiába várunk.
Farkas Iván: Komoly elvárásokkal tekint régiónk lakossága az új közlekedési tárcavezető tevékenysége elé videó 2016. szeptember 01. | A rendszerváltás idején az ország déli járásaiban élők életszínvonala volt a legmagasabb – persze a fővárost leszámítva –, a déli járások városainak, falvainak arculata volt a legcsinosabb. Röpke 20 év elég volt ahhoz, hogy a helyzet merőben megváltozzon.
Kiss Beáta: Félmegoldások kora videó 2016. augusztus 29. | A felvidéki pedagógusok és szülők társadalma nagy várakozással tekintett arra a tárgyalássorozatra, mely az Állami Pedagógiai Intézet, az Oktatási Minisztérium és a szakmai, illetve civil szervezetek, szakemberek között zajlott a nyáron...
Agárdy Gábor: Lokalizmus kontra globalizmus videó 2016. augusztus 24. | A világ eseményeit figyelő ember értetlenül áll bizonyos események értelmezése előtt, még akkor is, ha a mindenható média igyekszik „megmagyarázni“ mindazt, ami körülöttünk történik…
Köpöncei Péter: A Most-Híd kiütéssel győzött videó 2016. augusztus 23. | A múlt hét történései közé tartozik, hogy a #Sieť képviselői kiléptek pártjukból és a Most-Híd frakcióját erősítik a parlamentben. Azzal nincs problémám, hogy kiléptek, azt tartom vérlázító átverésnek, hogy képviselői mandátumaikról nem mondtak le és nem hagyták el a törvényhozást.
Őry Péter: Stabil kupeckedés videó 2016. augusztus 22. | A szlovák kormány a „földrengések” dacára stabil. Legalábbis Robert Fico szerint. A valóság viszont kissé mást mutat. Bő öt hónappal a márciusi parlamenti választások után Európa egyik legfurcsább kormánykoalíciója négy összetevőből hirtelen háromra zsugorodott, és a kormányfő lázasan számolgat, mennyi az annyi.
Kövesdi Károly: „Ha az emberek elveszítik a hitüket” videó 2016. augusztus 17. | Sok dél-szlovákiai gazdát rázott ki a hideg a tavaszi parlamenti választások után, amikor kiderült, hogy a Most-Híd lepaktált a patás ördögnek tartott Ficóval, sőt az ősellenség Szlovák Nemzeti Párttal is együtt óhajt kormányozni. Jézus Mária, riadoztak, megint jön Simon a nyakunkra!
Köpöncei Péter: Bálványokat görget a víz videó 2016. augusztus 11. | Az emóciókkal teli választások után Szlovákia belpolitikája olyanná vált, mint a Duna holtága. Lassan, csöndesen csordogál a folyó, közben a mederben súlyos bálványokat görget maga előtt a víz.
Agárdy Gábor: Agyrémek videó 2016. augusztus 10. | Olvasom a CDU-híreket, már csak azért is, mert egy mértéktartó pártnak tartottam a német Kereszténydemokrata Uniót. Kohl kancellár elnöklése alatt példát mutattak a világnak, nemcsak kereszténydemokráciából…
Kövesdi Károly: A Kis Maurice videó 2016. augusztus 05. | Nem lett belőle vezető hír, de felröppent, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke listát vezet azokról, akikben csalódnia kellett vagy akik elárulták. Harminc éve vezeti noteszkéjében a maga kis feketelistáját.
Őry Péter: Magyarok az élet kapujában videó 2016. augusztus 04. | Élet és halál. Szabadság vagy rabszolgaság. Közép-Európa és a magyarság történelemkönyvének lapjait a rövid, békés időket leszámítva mindig is a harcok, a védekezés és a megmaradásért vívott szívós küzdelem eseményei írták tele.
Őry Péter: A Billa-ügy tanulsága videó 2016. augusztus 03. | A gyarmatosító gondolkodásmódnak legjobb ellenszere nyelvi jogaink kikényszerítése. Ez a mi feladatunk és kötelességünk! Tudatosítanunk kell, hogy alkotmányos és törvényes jogaink vannak ebben az országban, amelyekkel élni kell.
Agárdy Gábor: Selbstendlösung - végleges megoldás a németeknek? videó 2016. augusztus 02. | Ha megnézzük Európa utóbbi száz évének történelmét, az javarészt Németországról szól. Így vagy úgy, Németország volt az, amely útjára indította a marxizmust és a bolsevizmust. Aztán elvesztette az I. világháborút, amivel szinte megelőlegezte a II. világháborút, amit szintén elvesztett…
Agárdy Gábor: Karel Gott újra megszólalt videó 2016. július 25. | A művészeket sem hagyja általában hidegen az, ami ma Európában történik. Legyen szó gazdasági, akár politikai és természetesen kulturális történésekről is. Ismert például Zdena Studénková szlovák színésznő kritikus álláspontja az Európából diktált migrációt illetően. Ugyanúgy újra hallatja hangját az éppen rákbetegségből felépülőben lévő „arany csalogány“ - Karel Gott.
Karaffa Attila: Újkori Hunyadiak leszünk? videó 2016. július 22. | Mai korunk legnagyobb kihívása ismét a keresztény értékek, az európai gyökerek megvédése. Megálljt kell parancsolni azoknak, akik gyilkolni és hódítani jönnek Európába.
Kövesdi Károly: Mézesmadzag-húzogatás videó 2016. július 15. | Heuréka, törhet ki a gyalogmagyarból az üdvrivalgás, olvasva Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos bejelentését az egykor Dusza István által "kollektív lócaként" elhíresült Gombaszögön. Kiderült, a kormány "nagyvonalú" tervei közt szerepel, hogy két év múlva akár 5 millió euró támogatás is juthat a szlovákiai magyar kultúra támogatására. Egész pontosan 4,88. Feltéve. Ha. Esetleg. Majd. Mert az idei 3,87 milliós, összes kisebbségnek juttatott kerettel szemben jövőre 4,5 milliót szeretne a hídas kormánybiztosi hivatal, s ezt emelnék 2018-ban nyolcmillióra, aminek a 61%-a jutna a magyaroknak.
Köpöncei Péter: A pókerarc tudománya videó 2016. július 06. | Komoly belpolitikai csatározások tanúi vagyunk. A kormány védi miniszterét, az ellenzék pedig sziszüphoszi harcot vív, hogy megbuktassa a belügyminisztert. A semleges szemlélő – feltéve, hogy létezik olyan – szurkol az igazság győzelmének, csak valahogy az nem akar bekövetkezni. Végül is, ha olyan egyszerű lenne, akkor már rég nincs Robert nevezetű belügyminiszterünk és a miniszterelnökünk sem lenne a Bonaparte lakás bérlője.
Kiss Beáta: A tanév végén videó 2016. június 30. | Bizonyára sokan látták már azt a kedves, vicces képet, amely néhány éve rendszeresen felbukkan a Facebookon. A bal oldalán Tanév eleje felirattal a bölcs bagoly látható, szemüveggel, tanári pálcával kezében, frissen, teli munkakedvvel. A jobb oldalon pedig Tanév vége felirattal ugyanez a bagoly csapzottan, szakadtan, minden tolla egyesével ágaskodik… Kifejező kép, kifejező metafora.
Farkas Iván: A Brexit várható gazdasági következményei videó 2016. június 27. | Akármennyire lesújtó a britek népszavazási eredménye, valljuk be őszintén, nem volt váratlan. Elég, ha szemügyre vesszük a törésvonalakat, amelyek a népszavazást megelőzően kirajzolódtak.
Őry Péter: A vonakodó britek videó 2016. június 26. | Senki sem lát a britek fejébe, csak a britek, akik több mint negyven év után úgy döntöttek, elegük van az Európai Unióból. Pontosabban: a briteknek valamicskével több mint a fele. Mert nyilván másképp gondolkodnak az angolok, a skótok, az írek vagy a walesiek.
Csáky Pál: Nem jó hír ez senkinek videó 2016. június 25. | Nagy-Britannia komoly problémákat gerjesztett ezzel a döntéssel saját maga számára, s az EU-belüli 27 országnak is komolyan el kell gondolkodnia a jövőről. Nem tudok azonban egyetérteni azokkal a hangokkal, amelyek régiónkból is csak Brüsszelt okolják a történtekért. Ez féligazság.
Őry Péter: Jog és kötelesség? videó 2016. június 24. | Nemrég felvetettem a kérdést, hogy vajon a szlovákiai magyarok miért is fizetnek ugyanakkora koncessziós díjat a közszolgálati televízió fenntartásáért, mint a szlovákok?
Agárdy Gábor: Nem lesz Brexit videó 2016. június 21. | Kenyerem javának elfogyasztása után, két nappal azelőtt, hogy Nagy-Britanniában megtartanák az EU-ból való kilépésről szóló népszavazást (Brexit), megállapítom, hogy a hétvégén nyugodtam fogom elfogyasztani azt a kenyér-maradékot is, amit a Gondviselés még előre kimért...
Első  Előző  1 / 11   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 14°C / 25°C
Holnap: 11°C / 24°C
Ógyalla
Ma: 14°C / 24°C
Holnap: 10°C / 24°C
Losonc
Ma: 12°C / 23°C
Holnap: 9°C / 22°C
Kassa
Ma: 11°C / 21°C
Holnap: 7°C / 21°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
16 éveA helyi önkormányzatok napja Magyarországon
155 éveMegszületett ifjabb William Wrigley, a rágógumikirály.
61 éveAutóbalesetben meghalt James Dean amerikai színész (Haragban a világgal).
169 éveMegszületett Szentgyörgyi gróf Hugonnai (Hugonnay) Vilma szülésznő, az első magyar orvosnő.
157 éveSzékelyföldön megszületett Benedek Elek író, újságíró, mesemondó.
Belföld Fico: Európának digitálisan kell gondolkodnia Fico: Európának digitálisan kell gondolkodnia videó POZSONY. Szlovákia már nem csak az autógyártás terén tartozik az élvonalba, hanem van több innovatív cége és vállalkozója, akiknek-amelyeknek sikerült áttörést elérniük külföldön – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök az egységes digitális piaccal foglalkozó Digital Assembly elnevezésű konferencián, amely a napokban zajlik Pozsonyban. Szlovákiának több innovatív cége és vállalkozója van, akiknek-amelyeknek sikerült áttörést elérniük külföldön, mondta a kormányfő. EP-képviselők: a migránskvóták ügye nem halott videó A szlovákiai EP-képviselők Robert Fico egy e heti kijelentésére reagáltak, miszerint a kvótáknak "politikai szempontból végük van" Már csak holnapig lehet egészségbiztosítót váltani videó Aki 2017. január elsejével egészségbiztosítót váltana, annak 2016. szeptember 30-ig be kell nyújtania kérvényét.
Külföld Kisiklott egy vonat New Jersey-ben, többen meghaltak Kisiklott egy vonat New Jersey-ben, többen meghaltak Frissítvevideó NEW JERSEY. Kisiklott és egy pályaudvar épületének ütközött egy személyvonat a New Jersey-ben lévő Hobokenben. Halálos áldozatai is vannak a balesetnek, a sérültek száma több mint száz, közülük többnek válságos az állapota. Halálos áldozatai is vannak a balesetnek, a sérültek száma több mint száz, közülük többnek válságos az állapota. Eurostat: folyamatosan öregszik az Európai Unió népessége videó Míg 2005-ben az összlakosság 4 százaléka volt 80 év feletti, tavaly már elérte az 5,3 százalékot ez az arány. Tüntetés Híoszon - 3700 menedékkérő osztozik 11 férőhelyen videó Több mint 14 ezerre duzzadt az égei-tengeri szigeteken tartózkodó menedékkérők száma.
Itthon A gulágra hurcoltak életét bemutató kiállítás látható Pozsonyban A gulágra hurcoltak életét bemutató kiállítás látható Pozsonyban videó POZSONY. Megnyitották csütörtökön Pozsony egyetlen magyar tannyelvű gimnáziumában a Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 című vándorkiállítást, amelyet a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából a Magyarság Háza programsorozata keretében 20 külhoni magyar településre is eljuttatnak. A kiállítás a Felvidéken Pozsony után még Révkomáromban, Rimaszombatban és Kassán is megtekinthető lesz. Magyar nyelvű párkapcsolati tanácsadás indul a Felvidéken videó Az interaktív foglalkozásokat októberben hét településen érhetik majd el az érdeklődők. Az onkológus beismerte, csúszópénzt fogadott el videó A pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézet onkológusát tetten érték, amikor az egyik páciens hozzátartozójától csúszópénzt fogadott el.
Magyar világ Nógrádi: vágjunk végre rendet! Nógrádi: vágjunk végre rendet! videó BUDAPEST. Olaszország gyenge, Ankara labilis, Brüsszel tétova, Líbia nem segít, a bevándorlók jönnek, igazából ez csak az embercsempészeknek jó - véli Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. A biztonságpolitikai szakértő szerint Olaszország gyenge, Ankara labilis, Brüsszel tétova, Líbia pedig nem segít Európának. SZNT: október utolsó vasárnapja legyen Székelyföld autonómiájának napja videó Felhívást intézett a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) állandó bizottsága a világ magyar, keresztény gyülekezeteihez. Magyarul kért elnézést a Teréz körúti robbantó Frissítvevideó A Központi Nyomozó Főügyészség sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést.
Kultúra Dan Brown új regénye jövő ősszel jelenik meg Dan Brown új regénye jövő ősszel jelenik meg videó NEW YORK. Jövő ősszel jelenik meg Dan Brown új regénye. Az író regényeit eddig 56 nyelvre fordították le, és 200 millió példányban keltek el világszerte. Dan Brown regényeit 56 nyelvre fordították le, és 200 millió példányban keltek el világszerte. Stubendek László: a szakrális értékek teljesebbé teszik életünket videó Szeptember közepétől november végéig zajlik Komáromban a 25. Harmonia Sacra Danubiana Egyházművészeti Fesztivál. A Szent Koronáról szóló filmet mutatnak be szerdán videó Pálffy Géza történész szerint valószínűleg sikerült magyarázatot találni a Szent Korona tetején lévő kereszt elferdülésére.
Színes Olimpia 2024 - Róma visszavonja a pályázatát Olimpia 2024 - Róma visszavonja a pályázatát videó RÓMA. Róma visszavonja pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésére, így Budapest mellett már csak Los Angeles és Párizs maradt versenyben. Matteo Renzi olasz miniszterelnök már múlt pénteken lezárt ügynek nevezte az olasz főváros visszalépését. Brad Pitt nem akar válni videó Brad azt szeretné, ha Jon Voight beszélne neje fejével, aki így visszamenne hozzá a gyerekekkel. Vulkánkitörés miatt evakuálták a turistákat Indonéziában videó A 3726 méter magas Rinjani a második legmagasabb indonéz vulkán.
Mozaik A monitorok előtt töltött túl sok idő rövidlátást okoz a gyerekeknél A monitorok előtt töltött túl sok idő rövidlátást okoz a gyerekeknél videó STOCKHOLM. A monitorok előtt töltött túl sok idő rövidlátást okoz a gyerekeknél - figyelmeztettek svéd orvosok. Az emberi szem nem arra való, hogy okostelefonok vagy tabletek kicsiny képernyőjét böngéssze. Zikalázas apa könnye fertőzhette meg fiát videó A kutatók szerint az eset azt illusztrálja, hogy a heves zikafertőzés kockázata szélesebb körű, mint korábban gondolták. Sokat segíthet rajtunk a meditáció videó Kutatásokat végzett el a Michigan Egyetem arra nézve, hogy a negatív érzelmi hatásokkal szemben mennyire véd a meditáció.
Hitélet A közel-keleti békére tett erőfeszítések megújítását sürgette a pápa A közel-keleti békére tett erőfeszítések megújítását sürgette a pápa videó VATIKÁN. A közel-keleti békét célzó erőfeszítések megújítását kérte a világ vezetőitől csütörtökön Ferenc pápa, és felszólította a világot, hogy ne hunyjon szemet a háború és szenvedés felett. Ferenc pápa felszólította a világot, hogy ne hunyjon szemet a háború és szenvedés felett. Felszentelték Márton Áron püspök kőkoporsóját videó A 36 évvel ezelőtt meghalt Márton Áron újratemetési ceremóniáját a Szent Mihály székesegyház templombúcsúja keretében tartották. Mise Márton Áron tiszteletére videó A közmédia Gyulafehérvárról közvetít búcsúünnepi szentmisét Márton Áron tiszteletére.
Múltunk Csak 29-en élték túl a Babij Jar-i tömegmészárlást Csak 29-en élték túl a Babij Jar-i tömegmészárlást videó Hetvenöt éve, 1941. szeptember 29-30-án német SS-katonák a Kijev melletti Babij Jar szakadékban több mint 33 ezer zsidót lőttek agyon. Ez volt a holokauszt egyik legvéresebb tömegmészárlása. Hetvenöt éve történt a holokauszt egyik legvéresebb tömegmészárlása. Felavatták I. Lajos emlékdomborművét Székesfehérváron videó Nagy Lajos fiatalként Fehérváron lépett trónra és tevékenységével a kor egyik legnagyobb államát hozta létre. Háromnapos munka helyett a Gulágra hurcolták a kárpátaljai magyarokat videó A kárpátaljai magyar férfiak 1944-es elhurcolásáról tartottak konferenciát Beregszászon.
Fő támogatónk