2017. augusztus 24., csütörtök - Bertalan
Cikkek közt...  Videók közt...  
Őry Péter: Kormányok kormánya, botrányok botrányavideó 2017. augusztus 19., szombat 18:12 Az aktuális korrupciógyanús ügy, az európai uniós támogatás körüli „cirkusz”, majd az ezt és a még súlyosabb ügyeket elfedni akaró „kormányválság” teljes meztelenségében megmutatta, milyen kormánya van Szlovákiának.
Karaffa Attila: Pozsonyból hazafelé videó 2017. augusztus 17. | Pozsonyból hazafelé azon gondolkodám... Kezdhetném akár így is bevezető soraimat Petőfi Sándor Füstbement terv című verséből kölcsönzött strófával.
Agárdy Gábor: Lengyel félelem Kelettől és Nyugattól? videó 2017. augusztus 15. | Lengyelország nem ok nélkül gyanakszik, ugyanis úgy a szovjet, mint a német hosszan tartó megszállás még elevenen él a köztudatban.
Európa, hazánk, miért nem felelsz? - 120 éve született Stószon Fábry Zoltán videó 2017. augusztus 07. | Állok 2017 augusztusában Fábry Zoltán sírjánál, szinte Stósz tetején, mert a temető domborzatilag a település legmagasabb pontján fekszik. Emlékszem, akkor, 1970 májusában lélekemelő látvány tárult a gyászszertartás résztvevői elé: a mélyben meghúzódó házak, s a mögöttük hirtelen szinte az égig futó, bujazöld hegyfal valami kozmikus fenségesség hangulatát is előidézte. Még nem értek véget a búcsúbeszédek, amikor minden szónál kifejezőbben, Fábry békére, harmóniára törekvő erőfeszítéseit jelképezve szivárványt gyújtott a völgy fölött az ég - írja Batta György.
Agárdy Gábor: Lista a migrációról videó 2017. augusztus 02. | Úgy látszik, hogy Európa minimálisan kettészakadóban van a migránsválság megoldását illetően. Az egyik álláspont az illegális migráció korlátozása, a lehető legalacsonyabb szinten tartása. A másik pedig a „Wilkommenskultur“ - gyertek csak, majd lesz tartózkodási engedély meg kvóta. Ez van nagy vonalakban…
Őry Péter: Ahol még betonozni sem szabad videó 2017. augusztus 01. | Időnként keresztrejtvényt fejtek. Az egyiknek a megoldása: a gondolkodás nehéz munka, talán ezért gyakorolják annyira kevesen. De hogy a megfejtés egy „agytröszt” jelszava is, azt nem írta meg a rejtvényújság.
Molnár Judit: Bugár Béla tévelygése videó 2017. augusztus 01. | Számtalan furcsaságot produkált már a politikai élet a rendszerváltás óta eltelt eseménydús több mint két és fél évtizedben. Arra azonban még nem volt példa, hogy a kormánykoalíció egyik pártelnöke és a kormány egyik tagja maga ellen tüntessen. A Bugár-Érsek tandem ezt is összehozta. Történelmet írtak. Paradox, furcsa, megmosolyogtató történelmet.
Aich Péter: Egy kis névmásítás videó 2017. július 31. | Európa közepén, ahol annyira azt verik a fejünkbe, hogy rendkívül toleránsnak kell lenni minden másság iránt, a megmondók képtelenek elismerni, hogy (többek között) a név azonosító jel. Olyan, akár egy kód, amit nem lehet csak úgy megváltoztatni – még akkor sem, ha egy nyelvtörvénnyel takarózva ágálunk.
Karaffa János: Menedéket Jumurdzsáknak? videó 2017. július 24. | Amikor annak idején – újra és újra - elolvastam Gárdonyi Géza „Egri csillagok” című örökbecsű regényét, úgy gondoltam, ez egy olyan mű, amelyben tisztán megkülönböztethető a Jó és a Rossz. A Jó oldalon áll a hazáját védő Bornemissza Gergely és Dobó István, míg a Gonoszt a hódító törökök és a kegyetlen Jumurdzsák testesítette meg számomra.
Agárdy Gábor: A beépített kisördög videó 2017. július 19. | Az uborkaszezon is tud „híreket generálni“, csak kellőképpen figyelni kellene. Azért írom, hogy „kellene", mert - lévén ideje a szabadságolásoknak - az EP-képviselők és a néhány tízezres kiszolgáló apparátus is pihen.
Fiala Ilona: Megdöbbenéssel és megrendüléssel videó 2017. július 18. | Megdöbbenéssel olvasom Jana Zwyrtek Hamplová cseh politikus blogját, amelyben felháborodva és kirívóan populista módon vázolja le a mai cseh társadalomban észlelhető ellentéteket.
Kövesdi Károly: Senkiföldje, háttérben Kotlebával videó 2017. július 17. | Fico tavaly még a prioritások között emlegette az R2-es megépítését. Ha Kotleba a megyei választások során zászlajára tűzi (mondjuk az Ipoly-hidak mellé) az R2-es építését, tömegével szerez szavazatokat, akár a magyarok körében is.
Aich Péter: Megoldások videó 2017. július 10. | Új helyzet van, azt másképp kell megoldani, de nem csak szemre, pót- és látszatmegoldásokkal.
Agárdy Gábor: A migráció egyik lehetséges oka videó 2017. július 07. | Idehozzák a milliókat, mert velük sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet birtokba venni a jövő gazdasági forrásait, mint bármilyen katonai akcióval. Így a területet „viszonylagos csendben és tisztán“, nagyobb ellenállás nélkül lehet megszerezni.
Agárdy Gábor: Ez Angela Merkel küldetése? videó 2017. június 30. | Angela Merkelnek sikerült Németországot a saját (bal-liberalizálódó?) képére formálnia, a kérdés már csak az, hogy kinek az utasítására történt mindez. Ugyanis FDJ-os kutyából nem lesz sohasem tökéletes CDU-CSU-s szalonna.
Őry Péter: Még egyszer a jelnyelvről videó 2017. június 29. | Nem lenget itt senki semmiféle botot, verekedni sem akarunk, csak fontosnak tartjuk a magyarságunkat, azok esetében is, akik hátránnyal kénytelenek megküzdeni. Ezért nem árt, ha tisztázzuk a fogalmakat, és az sem mellékes, hogy milyen törvényeket szavazunk meg. Hogy ne a törvény elfogadása után kelljen magyarázkodni.
Aich Péter: Revizionizmus videó 2017. június 23. | Az idegen szavak szótárából megtudjuk, hogy a revízió ellenőrzést, felülvizsgálatot jelent, de módosítást is, átértékelést. Csúnya dolog az, mert arról szól, hogy amit valami nagyokosok egyszer kimondtak és kiválónak minősítettek, nem is olyan jó. A nagyokosoknak ugyanis az eredeti értelmezéshez kötődik az érdekük, ezért számukra igazságuk megváltoztatása, bármennyire ésszerű volna, nem ésszerű, hiszen nem az ő érdeküket szolgálja.
Kiss Beáta: Tények és kérdések videó 2017. június 22. | A finanszírozási törvény legutóbbi módosítása továbbra sem tölthet el bennünket felhőtlen örömmel.
Őry Péter: Államnyelven mutogatni videó 2017. június 21. | Tovább zajlik a „Szlovákiában szlovákul“ politika gyakorlata és tartalommal való megtöltése. Sőt, új dimenziót kapott, mert a parlament módosította a jelnyelvről szóló törvényt és vele együtt az oktatási törvény ide vonatkozó passzusait is. Az eddigi általános jelnyelv helyett ezentúl mindenhol a szlovák jelnyelv lesz használatban. Az oktatási törvényben ez azt jelenti, hogy a siket gyermekeknek és tanulóknak „garantált joguk van elsődlegesen a szlovák jelnyelven történő nevelésre és oktatásra is“.
Kövesdi Károly: Ismét döntött a jellem videó 2017. június 20. | A szlovák közmédia vezérigazgató-választásán ismét suhogott egyet a varázsköpönyeg, és átgombolva a gombokat, a hidas társaság vígan megszavazta a Mečiar-korszakban elhíresült igazgató visszahozását a köztelevízió élére.
Fiala Ilona: Megvan a megoldás! videó 2017. június 19. | Hurrá! Az oktatási miniszter megtalálta a megoldást az évek óta húzódó problémára.
Menyhárt József: Kiska évértékelő beszéde: tetszett, de… videó 2017. június 18. | Andrej Kiska államfő e minőségében immár harmadik alkalommal tartotta meg az ország helyzetét értékelő beszédét a pozsonyi parlamentben. Ebben a bejegyzésemben - különösebb felvezető nélkül - három olyan témakörhöz fűzök gondolatokat, amelyeket Kiska elnök a beszédében alaposan “körbejárt”. Továbbá szót ejtek egy olyan témáról is, amellyel kapcsolatban az elnök a “hallgatni arany” taktikájára esküszik.
Karaffa Attila: Víz, víz, tiszta víz… videó 2017. június 18. | Talán ismerősnek cseng mindannyiunknak a fenti mondóka szövege. Még kisgyermekkorban tanítják az óvodában, és a tiszta víz fogalmával szinte elsőként ismerkednek meg a gyerekek. De mi történik felnőttkorban? Mennyire becsüljük meg a tiszta vizet, az ívóvizet, az egyik legnagyobb kincsünket?
Agárdy Gábor: Telefonhívás a 21. században videó 2017. június 15. | Elegem van a Google-ból, Facebookból, Twitterből, Whatsappból és a többiből. Ki akarok szállni! Elmegyek egy lakatlan szigetre, ahol nincs internet, kábel-tv, senki, aki folyamatosan figyelne és kémkedne utánam!
Kövesdi Károly: Továbbra is pórázon videó 2017. június 14. | Talán fölösleges magyarázni, mi az autonómia és az önkormányzatiság, akár a kultúra, akár az oktatás, akár egyéb területre kivetítve. A témával többen foglalkoztak az utóbbi hetekben, nem szeretném a fát hordani az erdőbe. Inkább lássuk a politikai kommunikáció csalárdságát. Mert a Most-Híd a Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttét úgy lengeti a fejünk fölött, mintha megvalósult volna a felvidéki magyarok kulturális autonómiája.
Aich Péter: Milyen lovat akartunk? videó 2017. június 13. | Talán egyszer a jövőben nem is atomkorszaknak nevezik századunkat, vagy a számítógép korszakának, hanem a reklám korszakának. Nem nehéz észrevenni, hogy teljesen áthat mindent a reklám, egyre fontosabb szerephez jut, megbolondítja lelkünket, és a zsebünkbe nyúl.
Lomnici Zoltán: Tisztelet a mártírhalált halt hősöknek videó 2017. június 11. | A hirek.sk hosszú éveken keresztül beszámolt azokról a törekvésekről, amelyeknek célja az volt, hogy Ausztria, Olaszország és Horvátország után hazánk is állítson méltó emléket az első világháborúban hősi halált halt haditengerészek emlékére. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájában 27 000 magyar haditengerész szolgált, közülük sokan nem térhettek haza szeretteikhez.
Molnár Judit: A helyzet nem jó videó 2017. június 09. | A felvidéki sajtó forráshiányos, a pénznélküliség alapjaiban határozza meg, ezzel természetesen összefügg, hogy a struktúrája is foghíjas, féloldalas és gyenge, és újságíróképzés híján hiányoznak a szakemberek is - egyebek mellett ez is elhangzott a felvidéki sajtóról az Európai Parlamentben, a Kárpát-medencei kisebbségi médiák helyzetéről szóló konferencián.
Menyhárt József: Alappal vagy alaptalanul? videó 2017. június 06. | Szlovákiában nemrég megvalósult a kisebbségi önkormányzatiság, sőt egyes nyilatkozók szerint – horribile dictu – maga a „kulturális autonómia” öltött testet a hamarosan létrejövő Kisebbségi Kulturális Alapban (KKA). Bár ez utóbbi szóhasználat a törvényjavaslat kidolgozói szerint is túlzás, hisz Solymos László már két éve tisztázta ék egyszerűségű érveléssel, hogy nem akarnak ők autonómiát, hisz az csak elkülönít és elválaszt, ők pedig ennek pont ellenkezőjét akarják.
Karaffa Atilla: Nem szabad félni! videó 2017. június 04. | Gyásznap, nemzeti tragédia, országcsonkítás, szétszabdalás, igazságtalanság, békediktátum az összes jelző egy gyászos történelmi eseményre utal. Kilencvenhét évvel ezelőtt június 4-én keresztre feszítették Magyarországot Trianonban. Megcsonkítva, igazságtalan békediktátumot rákényszerítve bántak el a keresztény Európa védelmezőjével.
Őry Péter: Ez már nem kétsebességes, hanem kétszínű videó 2017. május 30. | Az Európai Bizottság új szabályokat készít elő, amelyek ismét a közúti szállítmányozást fogják szabályozni. Pontosabban lehetetlenné akarják tenni a közép-kelet-európai kamionosok számára a külföldi fuvarozást.
Első  Előző  1 / 15   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 14°C / 30°C
Holnap: 18°C / 30°C
Ógyalla
Ma: 13°C / 29°C
Holnap: 17°C / 30°C
Losonc
Ma: 9°C / 22°C
Holnap: 10°C / 24°C
Kassa
Ma: 14°C / 24°C
Holnap: 11°C / 26°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
194 éveMiskolcon megnyílt a mai nemzeti színház elődje.
179 éveMeghalt Kölcsey Ferenc költő, kritikus, politikus, akadémikus, a reformkor egyik vezéregyénisége (Himnusz).
29 éveMegszületett az első magyar lombikbébi.
1938 éveA Vezúv kitörése elpusztította Pompeii és Herculaneum városát.
1017 éveSzent Bertalannak, Nagy-Örményország apostolának, a liegi püspökség patrónusának ünnepe.
Belföld Elmarad a kormányülés - Fico felhatalmazást kapott Elmarad a kormányülés - Fico felhatalmazást kapott Frissítvevideó A Szlovák Nemzeti Párt miniszterei is megszavazták azt a felhatalmazást, amely alapján tárgyal Robert Fico kormányfő Salzburgban Emmanuel Macron francia államfővel a külföldi kiküldetés szabályrendszeréről. A nemzeti párti miniszterek is megszavazták a miniszterelnök felhatalmazását. Újabb ezer alkalmazottat venne fel a pozsonyi Volkswagen videó A szlovákiai munkaerőpiacon viszont egyre nehezebb megfelelően képzett munkaerőt találni. Drágulhat a villanyáram Szlovákiában videó A szlovákiai háztartásoknak vélhetően fel kell készülniük a villanyáram árának emelkedésére.
Külföld Gyerekharcosok lephetik el Európát Gyerekharcosok lephetik el Európát videó A gyerekharcosok bevetése mára nemcsak az afrikai háborúkban, de az EU térségén belül is sajnálatos gyakorlattá vált, ráadásul a szakértő szerint nem is nevezhető újkori jelenségnek. A szakértő szerint egyetlen korábbi erőszakszervezet sem végzett annyira professzionális munkát, mint manapság az Iszlám Állam. Újabb tűzszünetben állapodtak meg a kelet-ukrajnai konfliktus felei videó A három éve tartó válság alatt már többször hirdettek tűzszünetet, néhány nap után azonban rendre újra kiújultak a harcok. Terrorveszély miatt lemondtak egy rockkoncertet Hollandiában videó A spanyol hatóságok szerint a rotterdami incidens nincs kapcsolatban a Katalóniában elkövetett merényletekkel.
Itthon Bővítené járatait a török légitársaság Kassán Bővítené járatait a török légitársaság Kassán videó Sikeres a Turkish Airlines és a kassai reptér alig több mint 1 éves együttműködése. Napjainkban heti 4 alkalommal repül a társaság Kassáról Isztanbulba. Ma kellemes nyári idő lesz, éjszaka fagyok is lehetnek videó A meteorológusok szerint csütörtökön viszont Szlovákia bizonyos területein fagyokra is számíthatunk. A tanévkezdésre több megyei fenntartású dunaszerdahelyi iskola is megújul videó Berényi: az intézményvezetők igényei alapján próbáljuk megvalósítani az egyes beruházásokat.
Magyar világ Megújulnak az 1000 forintos bankjegyek Megújulnak az 1000 forintos bankjegyek videó BUDAPEST. Csütörtöktől új 1000 forintosok kerülnek forgalomba, de jövő februárjáig még a régi címletekkel is fizethetünk - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank. Az idén még sor kerül a húszezer forintosok régi változatának bevonására is, 2017. december 31-én. Csütörtöktől új 1000 forintosok kerülnek forgalomba, de jövő februárjáig még a régi címletekkel is fizethetünk. 84 migránst tartóztattak fel a déli határnál videó A rendőrök a kirendeltségre előállították a migránsokat, akik magukat iraki, afgán és egyiptomi állampolgárnak vallották. Szijjártó: továbbra is rendkívüli az európai terrorfenyegetettség videó Európában a biztonsági helyzet soha nem volt olyan rossz, mint most - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.
Kultúra Elkezdődött a Komáromi Jókai Színház ünnepi, 65. évada Elkezdődött a Komáromi Jókai Színház ünnepi, 65. évada videó KOMÁROM. Nyilvános évadnyitó üléssel kezdődött ma délelőtt a Komáromi Jókai Színház 2017/18-as, azaz 65. évada. Tóth Tibor igazgató egyebek mellett a jubileumi évadban látható saját és vendégelőadásokról, illetve további rendezvényeikről, valamint a személyi változásokról is beszélt. Dobai Tibor, az intézmény gazdasági igazgatója az új évad várható anyagi viszonyairól tájékoztatott. „Idén is színt viszünk a városba“ - ígérte Tóth Tibor igazgató. A Budapest Parkban lép fel a 45 éves Lord zenekar videó A zenekar február 11-én a Papp László Sportarénában ünnepelte alapításának 45 éves jubileumát. Csütörtökön ingyenesen látogatható a Kassai Aranykincs videó A harmincas években megtalált rézkazetta térségünk leggazdagabb aranykincsleletét tartalmazta.
Színes Prága bőkezű, ha önreklámról van szó Prága bőkezű, ha önreklámról van szó videó PRÁGA. Prága támogatni fogja azokat a külföldi írókat és filmeseket, akiknek műveiben fontos szerepet kap a cseh főváros. Prága támogatja azokat a külföldi filmeseket és írókat, akiknek műveiben fontos szerepet kap a cseh főváros Wayne Rooney lemondta a válogatottságot videó Az angol labdarúgó-válogatott történetének legeredményesebb gólszerzője 119 alkalommal lépett pályára és 53 gólt lőtt. Megtalálták a svéd újságírónő holttestét a dán tengerparton videó A DNS-vizsgálatok kimutatták a hétfőn talált női torzó és Kim Wall közötti azonosságot.
Mozaik Új fecskefaj, a vörhenyes fecske fészkelt Magyarországon Új fecskefaj, a vörhenyes fecske fészkelt Magyarországon videó BUDAPEST. Új madárfaj, egy vörhenyesfecske-pár fészkelt a nyár során Balatonfüreden, a fészekből három fióka repült ki július első hetében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerdán az MTI-vel. A vörhenyes fecske a füsti fecskénkre emlékeztető megjelenésű és viselkedésű madár. A világ legerősebb mágnesét fejlesztették ki amerikai kutatók videó A 41,4 tesla erejű mágnes nagyjából hússzor erősebb az orvosi képalkotó eljárásokban jelenleg használt mágneseknél. Kávézaccból energiát nyerő eljárásokat tesztelnek svájci kutatók videó Nemcsak a növények számára szolgálhat tápanyagul, de energiaforrás is válhat a kávézaccból.
Hitélet Joseph Ratzinger szerint a Joseph Ratzinger szerint a "nem emigrálás jogát" is biztosítani kell videó RÓMA. Az emberek számára nem csupán az emigrációhoz való jogot kell biztosítani, hanem azt a jogot is, hogy ne kelljen emigrálniuk - XVI. Benedek (ma nyugalmazott, "emeritus") pápának ezt a korábban kifejtett gondolatát veszi górcső alá az Il Giornale című olasz napilap internetes kiadásának keddi számában megjelent írása. A nyugalmazott katolikus egyházfő a II. Vatikáni Zsinat Gaudium et Spes kezdetű lelkipásztori konstitúciójából idézett. Magyar napokat tartanak Wittenbergben videó A programsorozat záró eseménye a vasárnap délelőtti kétnyelvű istentisztelet, amelyen Fabiny Tamás evangélikus püspök hirdet igét. Ferenc pápa befogadásra buzdít akár a nemzetbiztonság rovására is videó Szélesebb lehetőségeket kell kínálni a migránsoknak és menekülteknek - fogalmazott üzenetében az egyházfő.
Múltunk A Made in jelölést 130 éve vezették be A Made in jelölést 130 éve vezették be videó Százharminc éve, 1887. augusztus 23-án született meg a termékek gyártási, származási helyét jelölő Made in jelzés a brit iparvédők törekvéseinek köszönhetően. 1887. augusztus 23-án született meg a termékek gyártási, származási helyét jelölő jelzés a brit iparvédőknek köszöhnetően. Ma van a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja videó Az emléknapot először 2011-ben tartották meg. Varsóban volt az első, majd Budapesten a második nagy megemlékezés. Magyar emlékek nyomában: Huszárok, Bercsényiek – Tarbes videó A jellegzetes, zsinóros öltözékű huszár különösen a Rákóczi-szabadságharc alatt és után vált egyfajta „divattá” Európa-szerte.
Fő támogatónk