2017. december 11., hétfő - Árpád
Cikkek közt...  Videók közt...  
Aich Péter: Egyesülés, mint mániavideó 2017. december 11., hétfő 11:28 Amikor Csehszlovákia felbomlóban volt, Németországban jártam. Ott rám csodálkoztak mondván, hogyan van ez: amikor Európa egyesülni kíván, ti válni akartok?
Molnár Judit: Borbély Alexandra, a szlovák színésznő videó 2017. december 10. | Örömhír: Borbély Alexandra lett a legjobb európai színésznő. A Testről és lélekről című film főszereplője nyerte ugyanis a legjobb színésznő díjat az Európai Filmdíj szombati, berlini díjátadóján. Örömében a jelek szerint sokan osztoznak, akár csúsztatás, ferdítés, hazugság árán is.
Puss Sándor: FBI ügynök volt a Mikulás videó 2017. december 06. | Bármennyire is reklámhúzásnak tűnik, ez a színtiszta igazság. December 6-án minden kisgyermek a Mikulás bácsit várja (rosszabbik esteben a Télapót, Télanyót). Pedig az eredeti Mikulás nem gyerekjáték. Az egyháztörténelemből tudjuk, hogy a manapság szentként tisztelt Mikulás püspök voltaképpen a leánykereskedés elleni küzdelem élharcosa volt.
Agárdy Gábor: Trehányok videó 2017. november 27. | „A trehány az mindig trehány marad“ – mondogatta egy fél évszázaddal ezelőtt nagyapám akkor, amikor meglátott olyan csúnyán, rosszul kivitelezett műszaki dolgokat, amiket amúgy egy kis odafigyeléssel tökéletesen meg lehetett volna csinálni…
Csáky Pál: Matovič, Bugár - és Danko táskája videó 2017. november 25. | Történt, hogy Igor Matovič, önmagát nagyon szerető individualista politikus, Egyszerű Ember 2017 novemberében ajánlatot tett az MKP-nak, s ezzel igencsak felkorbácsolta a szlovákiai politikai állóvizeket. A legérdekesebb hozadéka ennek a lépésnek az lett, hogy egyik napról a másikra tele lett a Most-Híd vezetőinek nadrágja.
Kövesdi Károly: Miről szól a megye? Például Nyitrán videó 2017. november 23. | Az MKP nem akkor lesz országos ügyekben tényező, ha Matovič beviszi a hátán a parlamentbe (mert lehet, hogy az első lépcsőfordulón ledobja), hanem akkor, ha nem veszíti el az arcát mindenféle kupeckedéssel.
Aich Péter: Facebook videó 2017. november 22. | Sajátos hír jelent meg: az Európai Unió a Facebook szabad használatát akarná korlátozni azáltal, hogy korhoz kötné, fiatalok esetében a szülők hozzájárulása is szükséges volna. Érdekes. Hát te is, fiam, Facebook? Te is jog vagy? Ki gondolta volna?
Őry Péter: Egykori és majdani gödreink videó 2017. november 21. | Az Egykori gödreink Simonffy András egyik novellájának címe, a hetvenes évek közepéről. A szerzőről ma már szinte nem is hallunk, kevésbé ismert, talán csak a bölcsészhallgatók találkoznak a nevével. Kellemes csalódás lenne, ha tévednék, mert Simonffy kiváló író. A budapesti gödrök azonban messzire vannak, időben is, térben is, ezért maradjunk a hazai gödröknél és gödröcskéknél.
Karaffa Attila: Kettős mérce a lelátókon videó 2017. november 20. | Sokan, sok mindent leírtak már a DAC-Slovan bajnoki után kirobbantott fegyelmi eljárás kapcsán. A szlovák sajtó címlapokon hozta a DAC stadionban a gyönyörűszép koreográfiát, amely persze egyeseknek nem tetszett. Köszönet érte mindenkinek, aki segített benne, főleg a fanklubnak. Vajon mikor foglalkoznak majd azzal, hogy nekünk mi nem tetszik…? De menjünk csak szépen sorjában.
Agárdy Gábor: Az egészségügyi visszacsatolás (hiánya) videó 2017. november 19. | Több ismerősöm panaszkodott, hogy az egészségügyi ellátás alatt valami nem egészen tiszta dolog történik a kezelőorvos és a betegbiztosító között. Többnyire a fogorvosokra panaszkodtak, mert észrevették, hogy az orvosnál lévő nyilvántartásukban olyan kezelés is benne foglaltatik, amelyben nem volt részük. Voltak azonban más szakorvosokról is ilyen vélemények...
Karaffa János: A Győztes oldalon állunk videó 2017. november 17. | Ha igazán teljes értékű életet akarunk élni, akkor az egyenes utat, a szűk és nehéz ösvényt, az Úr útját kell választanunk. Ez az út nem kényelmes és kellemes, nem borítanak elénk vörös szőnyeget, hanem akadályokon kell áthaladnunk, csapdákat állítanak nekünk.
Farkas Iván: Megy(e), vagy nem megy(e) ? videó 2017. november 16. | Néhány témára szeretnék reagálni, amelyek a választási kampányban rezonáltak az elmúlt hetekben a Komáromi járásban. Kétségkívül, hihetetlenül fontos volna az Izsa és Komárom határában levő, időnként roppantul forgalmas kereszteződés helyén megépíteni a körforgalmat. Ám annak hozadékát nem szabad túlbecsülni, az sem mindenható.
Farkas Iván: Sok helyen megszűnhet az orvosi ügyelet videó 2017. november 14. | Az új év kezdetén megszűnhet az orvosi ügyelet Párkányban. Emiatt ne a Párkányi Rendelőintézet igazgatóját vagy az intézmény fenntartóját, Nyitra Megye Önkormányzatát hibáztassák. Párkányhoz hasonlóan megszűnhet az ügyelet Zselízen és Ipolyságon is. Ott sem a kórházak igazgatói és az intézmények fenntartója, a városi önkormányzat a felelős.
Máté László: Megmaradni - gyarapodni videó 2017. november 13. | 1967. október 20-a jelentős nap volt a csehszlovákiai(szlovákiai, „szlovenszkói”, felvidéki) magyar közösség életében. Ekkor volt az első Kazinczy Nyelvművelő Napok nyitónapja Kassán. Generációs élményt jelentett, hogy Kassán megindulhattak a magyar nyelvművelő napok, Kazinczy Ferenc szellemében.
Aich Péter: Berlini képeslap videó 2017. november 09. | Amikor először jártam Németországban, akkor az még egy kettéosztott ország volt, keleti része pedig hivatalosan a szocializmus mintapéldánya, mi több: kirakata. Ugyanis az összehasonlítás csábja túl nagy volt, a fal pedig, amit Nyugat-Berlin köré húztak, túl friss.
Kövesdi Károly: Leosztották a lapokat a vúckákban videó 2017. november 08. | Hiába, na, nem áll rá a nyelvem a tekintetes vármegye szókapcsolatra, ha a szlovák megyerendszerre gondolok. Merthogy nem is az. Se nem tekintetes, se nem vármegye. A szlovákiai megye csak vúcka (vyššý územný celok), amit kerületként is használnak. Ráadásul olyan formában, ahogyan azt a nemzet atyja, Vladimír Mečiar kiagyalta, és Dzurindáék – az akkori MKP-vezetés sértődöttsége és némi orrhúzós farriszálása után – szentesítették.
Molnár Judit: A választás nem választás videó 2017. november 01. | Alapvetés: egy kisebbségi létbe kényszerített közösségnek nincs más lehetősége, minthogy sorsát befolyásoló döntésekkor hallassa hangját, mutassa erejét, látassa elvárásait. Most sincs ez másképp. A megyei választásokon való részvétel számunkra nem választás kérdése, hanem létkérdés.
Kövesdi Károly: Milyen vastag a rigóbőr? videó 2017. október 30. | Az alaphelyzet több, mint riasztó: ha az idei megyei választásokon gyengén szerepelnek a felvidéki magyarság képviselőjelöltjei, annak öt év múlva beláthatatlan következményei lesznek.
Aich Péter: Szégyen videó 2017. október 30. | Mondjuk ki, ahogy van: szégyen és gyalázat, amit a spanyolok, pontosabban a felelős spanyol kormány művel. Ezek a modern konkvisztádorok úgy viselkednek a katalánokkal, mint annak idején az indiánokkal: csak leigázni, kihasználni, kirabolni, s a keresztényi igazságosságra hivatkozva szóba sem állni velük.
Agárdy Gábor: Geopatológia videó 2017. október 18. | Ha a kompetensek magukénak éreznék és főleg magukénak tartanák a déli kiéheztetett régiót, akkor már törődnének vele, hasonlóan a Vág-völgyéhez vagy a Tátra-aljához, hogy Pozsony szűkebb környékéről vagy a Hegyhátról ne is beszéljünk.
Őry Péter: Fényévnyire az autonómiától videó 2017. október 17. | Ki ne ismerné a goebbelsi hazugságot: A sokszor elmondott hazugság igazsággá válik. Ha sokszor leírjuk és elmondjuk, naponta elszajkózzuk, hogy az idén létrehozott Kisebbségek Kulturáját Támogató Alap (mert egyébként ennek megfelelő szlovák neve van, magyarul a törvényben nem szerepel…) egyenlő a felvidéki magyarság kulturális autonómiájával, bár vaskos hazugság, majd csak elhiszik az emberek.
Kövesdi Károly: A nemeshodosi árnyék videó 2017. október 17. | Csak eldőlt bennem ismét az a bizonyos borjú. A nemeshodosi Horthy-szobor szolgáltatott rá okot, illetve egy ezzel összefüggő újságcikk.
Aich Péter: Demokrácia és egyéb jelszavak videó 2017. október 13. | Szörnyülködve veszem tudomásul, mennyi nemes és fennkölt eszme irányítja az életünket. Demokrácia! Ugye, milyen szép? Meg az igazság. Vagy a másság elfogadása. Szépen hangzik továbbá az egység is, a stratégiai érdek, tolerancia, humanista segély, megértés, meg hasonlók. Ezt ragozzák egyre többen, ez uralja szemléletünket – bár sajnos csak a proklamáció szintjén.
Agárdy Gábor: Ejnye, ejnye, Spanyolország! videó 2017. október 10. | A Spanyolországban történtek valószínűleg egy új időszámítást indítottak el Európában. Katalónia népe (7,5 millió) egy népszavazáson a spanyol kormányerőktől zaklatva (kb. 900 sebesült) kinyilvánította véleményét a különválásról…
Horony Ákos: Sánta Rigó videó 2017. október 10. | A tények azt mutatják, hogy az államtitkár a hivatalból induló ellenőrzések ellen tenni nem tud, de pártja elvárásainak megfelelően beszélni azért tud, sőt nagyon is jól megy neki, mert amit mond, annak a valósághoz nem sok köze van.
Őry Péter: Más szemében a szálkát videó 2017. október 09. | Volna egy javaslatom az államtitkár úr számára: legyen olyan konzekvens, és jelentse fel a saját minisztériumát a nyelvtörvény megsértése miatt!
Molnár Judit: Hamisan fütyül a Rigó videó 2017. október 08. | Az elmúlt majd három évtizedben sok mélységét láttuk már a politikai kultúrának, pontosabban kulturálatlanságnak, de jó, ha megszokjuk, mindig van lejjebb. Ezúttal a kultúra égisze alatt írják a kulturálatlanságot!
Bób János: Valójában mit hiányolt a képviselő? videó 2017. október 05. | Egy többségében magyarok által lakott község önkormányzati ülésének magyar tárgyalási nyelvét csak olyasvalaki kifogásolhatja, aki már semmi más kivetnivalót nem talál az önkormányzat és a polgármester munkájában – hangsúlyozta Bób János, Szímő polgármestere.
Őry Péter: Nemtörődömség, vagy hozzá nem értés? videó 2017. október 04. | POZSONY. Akárhogy is nézem, októbert mutat a naptár, és a felvidéki magyar kultúrára szánt szlovákiai támogatások még mindig nem találták meg maradéktalanul a címzetteket. Szeptember végén hallottam a panaszt, hogy akad olyan pályázó, akinek még a szerződése sincs aláírva! Mit csinál a kormány? Miért késnek háromnegyed évet a kisebbségi kultúrára megítélt támogatások?
Agárdy Gábor: Kontraszt videó 2017. szeptember 30. | Sandán süt le az őszi nap a szupermarket parkolójára, bizony elkelne némi meleg a júliusi forróságból. Ülök az autóban, várom nejemet a bevásárlással és közben hallgatom a híreket. Parkolóhely van elég, ezért egyenesen a bejárattal szemben álltam meg, kevesebbet kell a kocsit tolni. Nyitva hagytam az ablakot, hogy a nap utolsó ferde sugarait még élvezni tudjam…
Farkas Iván: Kísérlet a visegrádi négyek megosztására videó 2017. szeptember 18. | A menekültáradat idején számos befolyásos nyugat-európai értelmiségi, politikus és tollforgató mondta vagy írta, hogy Európa erkölcsi központjává a V4-ek csoportja vált. Vagy éppen ez a baj, ezért kellene megbüntetni, megtörni?
Első  Előző  1 / 16   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 12°C / 12°C
Holnap: 4°C / 13°C
Ógyalla
Ma: 12°C / 13°C
Holnap: 5°C / 14°C
Losonc
Ma: 2°C / 3°C
Holnap: 3°C / 8°C
Kassa
Ma: 5°C / 6°C
Holnap: 7°C / 10°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
71 éveMegalapították az UNICEF-et, az ENSZ gyermekvédelmi szervezetét.
225 éveSalzburgban megszületett Joseph Mohr pap és költő, aki a "Csendes éj" kezdetű karácsonyi dal szövegét írta.
214 éveMegszületett Hector Lou Berlioz francia zeneszerző.
174 éveMegszületett Robert Koch Nobel-díjas német bakteriológus, a tuberkulózis-bacilus és a kolera kórokozójának felfedezője.
173 éveDr. Horace Wells először használt érzéstelenítést egy foghúzáshoz.
Belföld Fico ismét a sajtót és az ellenzéket támadta Fico ismét a sajtót és az ellenzéket támadta videó POZSONY. Rendkívüli sajtótájékoztatót hívott ma össze a kormányfő, hogy bírálja a sajtót és az ellenzéket, amiért nem foglalkoztak annak az öt nagykövetségnek az állásfoglalásával, amelyek szombaton, a korrupcióellenes harc napján mondtak véleményt a szlovákiai viszonyokról. A kormányfő azt bírálta, hogy a sajtó és az ellenzék nem foglalkozott öt nagykövetség korrupcióellenes állásfoglalásával. Pozsonyi beruházás - Visszalépett a J&T és a HB Reavis videó A két társaság a fővárosban a következő években több mint 2 milliárd eurót akart befektetni. Nincs a kormányban megállapodás az előnyugdíjakról videó A III. nyugdíjpillérben takarékoskodók egy része 2019-en túl élhetne a korábbi nyugdíjaztatása lehetőségével.
Külföld A német kormány elítélte, hogy izraeli zászlókat égettek berlini tüntetéseken A német kormány elítélte, hogy izraeli zászlókat égettek berlini tüntetéseken videó BERLIN. Elítélte a német kormány és Angela Merkel kancellár hétfőn, hogy izraeli zászlókat égettek a hét végén berlini tüntetéseken. A rendőrség 12 ember ellen feljelentést tett, és 10 embert előállított a történtek után. A lengyel államfő miniszterelnöknek nevezte ki Mateusz Morawieckit videó Az új miniszterelnök és a kormány tagjai letették az esküt. A kabinet összetétele nem változott. May: "új keletű derűlátást" hozott a megállapodás a kilépési feltételekről videó A brit miniszterelnök maradéktalanul bízik abban, hogy a megállapodást az e hét végén esedékes brüsszeli EU-csúcs jóváhagyja.
Itthon Luca-napon lesz a Kantha Dóra Alapítvány 13. jótékonysági estje Luca-napon lesz a Kantha Dóra Alapítvány 13. jótékonysági estje videó KOMÁROM. Bár a komáromi tizenegy éves Kantha Dórika 2000 karácsonyának első ünnepén feladta a leukémia ellen vívott kegyetlen harcát, a szerettei által róla elnevezett alapítvány 2001. február 12-e óta sorstársai, a nagybeteg gyermekek kilátásain igyekszik anyagilag segíteni. A Kantha Dóra Alapítvány a helyi művészeti alapiskolával közösen az idei adventi időszakban, december 13-án öt órától 13. alkalommal rendezi meg karácsonyi jótékonysági műsoros estjét a városi művelődési központban. A Kantha Dóra Alapítvány szerdán 13. alkalommal tart karácsonyi jótékonysági estet a komáromi városi művelődési központban. Életünk a béke keresése – Cserkészek hozzák a békelángot videó A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjai december 16-án Bécsben, az Assisi Szent Ferenc-templomban veszik át a lángot. Gyalogos vesztette életét egy Rozsnyó melletti baleset során videó Egy járókelő vesztette életét a Rozsnyói járásban vasárnap délután történt közúti baleset során.
Magyar világ Mátyás király emlékévet hirdet 2018-ra a nemzetpolitikai államtitkárság Mátyás király emlékévet hirdet 2018-ra a nemzetpolitikai államtitkárság videó BUDAPEST. Mátyás király emlékévet hirdet 2018-ra a nemzetpolitikai államtitkárság - jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. A Kárpát-medence magyarsága számos közös rendezvényt, konferenciát tart majd, kiállítást, illetve történelmi versenyt szerveznek. Vörösiszapper – Ártatlannak vallotta magát az elsőrendű vádlott videó Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatója teljesen ártatlannak tartja magát. Hálaadó adventi szentmisével zárult a Szent László-év videó A Szent László-évet 2016 végén hirdették meg a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.
Kultúra Budapesten is koncertet ad Lenny Kravitz Budapesten is koncertet ad Lenny Kravitz videó BUDAPEST. Jövő nyári európai turnéja keretében Magyarországon is fellép Lenny Kravitz. Az 53 éves, négyszeres Grammy-díjas amerikai funk-rock zenész, énekes 2018. június 3-án a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet - közölte a szervező Live Nation hétfőn. Jövő nyári európai turnéja keretében Magyarországon is fellép Lenny Kravitz. Golden Globe - Guillermo del Toro fantasyfilmje kapta a legtöbb jelölést videó A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete hétfőn hozta nyilvánosságra a jelölteket. Carrie Fisher emlékének szentelték a Star Wars világpremierjét videó Az első kritikák szerint egy Star Wars filmtől elvárható kalandokkal teli, de új területekre viszi a nézőket a film.
Színes Görbicz Anitának ez volt az utolsó világversenye Görbicz Anitának ez volt az utolsó világversenye videó LIPCSE. Görbicz Anita bejelentette, hogy a németországi világbajnokság volt az utolsó nagy nemzetközi tornája a magyar női kézilabda-válogatottban. A magyar csapat vasárnap 29-26-ra kikapott Franciaország együttesétől a vb lipcsei nyolcaddöntőjében, így kiesett. Elárvereztek egy német falut videó Az egyetlen licitálónak 140 ezer eurót ért meg az Alwine nevű település. Feleannyi előzés volt a Forma-1-ben idén, mint 2016-ban videó Az idén 435 előzést láthattak a nézők a száguldó cirkuszban, míg tavaly ugyanez a szám 866 volt.
Mozaik Nagy bejelentésre készül a NASA Nagy bejelentésre készül a NASA videó WASHINGTON. Nagy bejelentésre készül a NASA csütörtökön. Az amerikai űrügynökség az új eredményről egyelőre nem árult el sokat, csak azt, hogy a Kepler-űrteleszkóp kutatómunkájával lesz kapcsolatos. Az űrügynökség az új eredményről egyelőre nem árult el sokat, csak azt, hogy a Kepler-űrteleszkóp kutatómunkájával kapcsolatos. Több hullámban vándorolhatott ki a modern ember Afrikából videó A friss felfedezések szerint a Homo sapiens többször is elindult Afrikából a 60 ezer évvel ezelőtti hullám előtt. A vizsgált gleccserek majdnem 70 százaléka visszahúzódott idén Norvégiában videó Harmincegy gleccserből huszonegynél volt tapasztalható visszahúzódás és mindössze egynél némi növekedés az idén.
Hitélet Beiktatták a magyarországi kopt ortodoxok új püspökét Beiktatták a magyarországi kopt ortodoxok új püspökét videó BUDAPEST. December 9-én beiktatták a magyarországi és közép-európai kopt ortodox püspököt a budapesti Szűz Mária és Mihály arkangyal kopt ortodox templomban. A szertartáson részt vett Erdő Péter bíboros, prímás. Magyarország ad otthont az új kopt ortodox egyházmegyének Kelet-Európában. Jeruzsálem státusza - A Vatikán szerint jelenlegi státuszt nem lehet figyelmen kívül hagyni videó A Szentszék meggyőződése, egyedül az izraeliek és a palesztinok közötti tárgyalásos megoldás vezethet szilárd és tartós békéhez. Felavatták a Magyarország segítségével helyreállított tolentinói templomot videó Magyarország végre gazdaságilag és emberileg is abban a helyzetben van, hogy segíteni tud - mondta Balog Zoltán.
Múltunk A Csendes éj írója 225 éve született A Csendes éj írója 225 éve született videó Az év egyetlen időszaka sem ihletett meg annyi zeneszerzőt, mint a karácsonyi ünnepkör. A legismertebb és legkedveltebb karácsonyi dal a Csendes éj, szentséges éj (Stille Nacht, heilige Nacht), melynek zenéjét Franz Xaver Gruber, szövegét a kétszázhuszonöt éve, 1792. december 11-én Salzburgban született Joseph Mohr írta. A népszerű karácsonyi dal 2011-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. A legismertebb karácsonyi dal szövegét a kétszázhuszonöt éve, 1792. december 11-én Salzburgban született Joseph Mohr írta. Újabb fáraókori sírokat tártak fel Luxorban videó A Nílus folyó nyugati partján elterülő Drá Abul Naga nekropoliszban talált leletek mintegy 3500 évesek. Halál Mindszenty védelméért videó 1957. december 10-én végezték ki Pálinkás-Pallavicini Antal honvéd őrnagyot, az 1956-os forradalom mártírját.
Fő támogatónk