2018. február 19., hétfő - Zsuzsanna
Cikkek közt...  Videók közt...  
Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs!videó 2018. február 19., hétfő 08:28 Több mint fél év eltelt azóta, hogy megválasztották a szlovák televízió és rádió új vezérigazgatóját, Jaroslav Rezníket. A bő hat hónap nem hogy arra nem volt elég, hogy megoldást találjanak a magyar műsorsáv javítására, az adások bővítésére, de még a meglévők megtartása sem tartozott a prioritások közé.
Farkas Iván: Megy(e), vagy nem megy(e) ? videó 2017. november 16. | Néhány témára szeretnék reagálni, amelyek a választási kampányban rezonáltak az elmúlt hetekben a Komáromi járásban. Kétségkívül, hihetetlenül fontos volna az Izsa és Komárom határában levő, időnként roppantul forgalmas kereszteződés helyén megépíteni a körforgalmat. Ám annak hozadékát nem szabad túlbecsülni, az sem mindenható.
Farkas Iván: Sok helyen megszűnhet az orvosi ügyelet videó 2017. november 14. | Az új év kezdetén megszűnhet az orvosi ügyelet Párkányban. Emiatt ne a Párkányi Rendelőintézet igazgatóját vagy az intézmény fenntartóját, Nyitra Megye Önkormányzatát hibáztassák. Párkányhoz hasonlóan megszűnhet az ügyelet Zselízen és Ipolyságon is. Ott sem a kórházak igazgatói és az intézmények fenntartója, a városi önkormányzat a felelős.
Máté László: Megmaradni - gyarapodni videó 2017. november 13. | 1967. október 20-a jelentős nap volt a csehszlovákiai(szlovákiai, „szlovenszkói”, felvidéki) magyar közösség életében. Ekkor volt az első Kazinczy Nyelvművelő Napok nyitónapja Kassán. Generációs élményt jelentett, hogy Kassán megindulhattak a magyar nyelvművelő napok, Kazinczy Ferenc szellemében.
Aich Péter: Berlini képeslap videó 2017. november 09. | Amikor először jártam Németországban, akkor az még egy kettéosztott ország volt, keleti része pedig hivatalosan a szocializmus mintapéldánya, mi több: kirakata. Ugyanis az összehasonlítás csábja túl nagy volt, a fal pedig, amit Nyugat-Berlin köré húztak, túl friss.
Kövesdi Károly: Leosztották a lapokat a vúckákban videó 2017. november 08. | Hiába, na, nem áll rá a nyelvem a tekintetes vármegye szókapcsolatra, ha a szlovák megyerendszerre gondolok. Merthogy nem is az. Se nem tekintetes, se nem vármegye. A szlovákiai megye csak vúcka (vyššý územný celok), amit kerületként is használnak. Ráadásul olyan formában, ahogyan azt a nemzet atyja, Vladimír Mečiar kiagyalta, és Dzurindáék – az akkori MKP-vezetés sértődöttsége és némi orrhúzós farriszálása után – szentesítették.
Molnár Judit: A választás nem választás videó 2017. november 01. | Alapvetés: egy kisebbségi létbe kényszerített közösségnek nincs más lehetősége, minthogy sorsát befolyásoló döntésekkor hallassa hangját, mutassa erejét, látassa elvárásait. Most sincs ez másképp. A megyei választásokon való részvétel számunkra nem választás kérdése, hanem létkérdés.
Kövesdi Károly: Milyen vastag a rigóbőr? videó 2017. október 30. | Az alaphelyzet több, mint riasztó: ha az idei megyei választásokon gyengén szerepelnek a felvidéki magyarság képviselőjelöltjei, annak öt év múlva beláthatatlan következményei lesznek.
Aich Péter: Szégyen videó 2017. október 30. | Mondjuk ki, ahogy van: szégyen és gyalázat, amit a spanyolok, pontosabban a felelős spanyol kormány művel. Ezek a modern konkvisztádorok úgy viselkednek a katalánokkal, mint annak idején az indiánokkal: csak leigázni, kihasználni, kirabolni, s a keresztényi igazságosságra hivatkozva szóba sem állni velük.
Agárdy Gábor: Geopatológia videó 2017. október 18. | Ha a kompetensek magukénak éreznék és főleg magukénak tartanák a déli kiéheztetett régiót, akkor már törődnének vele, hasonlóan a Vág-völgyéhez vagy a Tátra-aljához, hogy Pozsony szűkebb környékéről vagy a Hegyhátról ne is beszéljünk.
Őry Péter: Fényévnyire az autonómiától videó 2017. október 17. | Ki ne ismerné a goebbelsi hazugságot: A sokszor elmondott hazugság igazsággá válik. Ha sokszor leírjuk és elmondjuk, naponta elszajkózzuk, hogy az idén létrehozott Kisebbségek Kulturáját Támogató Alap (mert egyébként ennek megfelelő szlovák neve van, magyarul a törvényben nem szerepel…) egyenlő a felvidéki magyarság kulturális autonómiájával, bár vaskos hazugság, majd csak elhiszik az emberek.
Kövesdi Károly: A nemeshodosi árnyék videó 2017. október 17. | Csak eldőlt bennem ismét az a bizonyos borjú. A nemeshodosi Horthy-szobor szolgáltatott rá okot, illetve egy ezzel összefüggő újságcikk.
Aich Péter: Demokrácia és egyéb jelszavak videó 2017. október 13. | Szörnyülködve veszem tudomásul, mennyi nemes és fennkölt eszme irányítja az életünket. Demokrácia! Ugye, milyen szép? Meg az igazság. Vagy a másság elfogadása. Szépen hangzik továbbá az egység is, a stratégiai érdek, tolerancia, humanista segély, megértés, meg hasonlók. Ezt ragozzák egyre többen, ez uralja szemléletünket – bár sajnos csak a proklamáció szintjén.
Agárdy Gábor: Ejnye, ejnye, Spanyolország! videó 2017. október 10. | A Spanyolországban történtek valószínűleg egy új időszámítást indítottak el Európában. Katalónia népe (7,5 millió) egy népszavazáson a spanyol kormányerőktől zaklatva (kb. 900 sebesült) kinyilvánította véleményét a különválásról…
Horony Ákos: Sánta Rigó videó 2017. október 10. | A tények azt mutatják, hogy az államtitkár a hivatalból induló ellenőrzések ellen tenni nem tud, de pártja elvárásainak megfelelően beszélni azért tud, sőt nagyon is jól megy neki, mert amit mond, annak a valósághoz nem sok köze van.
Őry Péter: Más szemében a szálkát videó 2017. október 09. | Volna egy javaslatom az államtitkár úr számára: legyen olyan konzekvens, és jelentse fel a saját minisztériumát a nyelvtörvény megsértése miatt!
Molnár Judit: Hamisan fütyül a Rigó videó 2017. október 08. | Az elmúlt majd három évtizedben sok mélységét láttuk már a politikai kultúrának, pontosabban kulturálatlanságnak, de jó, ha megszokjuk, mindig van lejjebb. Ezúttal a kultúra égisze alatt írják a kulturálatlanságot!
Bób János: Valójában mit hiányolt a képviselő? videó 2017. október 05. | Egy többségében magyarok által lakott község önkormányzati ülésének magyar tárgyalási nyelvét csak olyasvalaki kifogásolhatja, aki már semmi más kivetnivalót nem talál az önkormányzat és a polgármester munkájában – hangsúlyozta Bób János, Szímő polgármestere.
Őry Péter: Nemtörődömség, vagy hozzá nem értés? videó 2017. október 04. | POZSONY. Akárhogy is nézem, októbert mutat a naptár, és a felvidéki magyar kultúrára szánt szlovákiai támogatások még mindig nem találták meg maradéktalanul a címzetteket. Szeptember végén hallottam a panaszt, hogy akad olyan pályázó, akinek még a szerződése sincs aláírva! Mit csinál a kormány? Miért késnek háromnegyed évet a kisebbségi kultúrára megítélt támogatások?
Agárdy Gábor: Kontraszt videó 2017. szeptember 30. | Sandán süt le az őszi nap a szupermarket parkolójára, bizony elkelne némi meleg a júliusi forróságból. Ülök az autóban, várom nejemet a bevásárlással és közben hallgatom a híreket. Parkolóhely van elég, ezért egyenesen a bejárattal szemben álltam meg, kevesebbet kell a kocsit tolni. Nyitva hagytam az ablakot, hogy a nap utolsó ferde sugarait még élvezni tudjam…
Farkas Iván: Kísérlet a visegrádi négyek megosztására videó 2017. szeptember 18. | A menekültáradat idején számos befolyásos nyugat-európai értelmiségi, politikus és tollforgató mondta vagy írta, hogy Európa erkölcsi központjává a V4-ek csoportja vált. Vagy éppen ez a baj, ezért kellene megbüntetni, megtörni?
Őry Péter: Komfortzóna és nyelvrendőrség videó 2017. szeptember 11. | Csallóközcsütörtök polgármestereként megszokhattam, hogy a szlovák kulturális minisztérium illetékes osztálya – amelynek talán inkább a kultúrával kellene foglalkoznia – minden évben egyszer azzal a levéllel szólít meg, hogy nem tartjuk be a szlovák nyelvtörvényt. Így volt ez az előző években, nem volt másként idén sem.
Karaffa Attila: Kereszt és joghurt videó 2017. szeptember 06. | Talán kissé bizarr címet választottam legújabb írásomnak, de a történet is az lesz. Legalábbis számomra, keresztény katolikus vallásúnak. Történt nemrégiben, hogy egy német áruházlánc leretusálta a keresztet a görög termékek csomagolásáról. Nemes egyszerűséggel eltüntették a Santorini szigetén található kék kupolás Anasztaszisz-templomok tetejéről a keresztet. Miután az esetre fény derült, az áruházlánc szóvivője úgy fogalmazott, nem szeretnék sérteni a más vallásúak érzékenységét.
Kövesdi Károly: Európaiak – Európa ellen? videó 2017. szeptember 05. | Őszintén szólva kezd az idegeimre menni a kopott lemez recsegése, hogy aki nem bólogat az EU mostani (jelenlegi, átmeneti stb.) vezetőinek, az Európa-ellenes. Meg Európa-szkeptikus. Aki nem imádja az alkoholista Jean-Claude Junckert, a bukott diákra emlékeztető Donald Tuskot, a porcelánboltban idétlenkedő Frans Timmermans-t, vagy az elmebaj jegyeit viselő, ordítozó Guy Verhofstadt-ot, az közellenség. Aki nem fúj egy követ a zöldekkel, a szocialistákkal, a liberálisokkal, az Európa sírját ássa.
Farkas Iván: Hagyjuk békén Fekete Pétert! videó 2017. szeptember 01. | A sajtóban azt olvastam, hogy Nyitra megyében elutasítottuk a Híddal való együttműködést a közelgő megyei választásokon. Legalábbis, a Híd Nyitrai kerületi elnöke ezt nyilatkozta.
Kiss Beáta: Késik a kulturális támogatás videó 2017. augusztus 30. | A szlovákiai magyarság kultúrájának műveléséhez kevés a forrás, nem sok pályázati lehetőség áll rendelkezésre. Ezért ezek nagy fontossággal bírnak. Az idén azonban – nem először - a kormányhivatal nemzetiségi kultúrára szánt támogatásai jelentős mértékben késlekednek.
Karaffa Attila: Nyitra is magyar! videó 2017. augusztus 28. | Ezt skandálták a Zobor alatt a dunaszerdahelyi szurkolók. De mi is történt Szent László király városában pontosan?
Aich Péter: A fejére állt világ videó 2017. augusztus 26. | Az utóbbi évek politikai fejleményei kimondottan nevetségesek. Ez a megállapítás némileg bizarr, de bizonyára sokan vették már észre, mennyi önjelölt megváltó mászkál szerte a világon.
Őry Péter: Kormányok kormánya, botrányok botránya videó 2017. augusztus 19. | Az aktuális korrupciógyanús ügy, az európai uniós támogatás körüli „cirkusz”, majd az ezt és a még súlyosabb ügyeket elfedni akaró „kormányválság” teljes meztelenségében megmutatta, milyen kormánya van Szlovákiának.
Karaffa Attila: Pozsonyból hazafelé videó 2017. augusztus 17. | Pozsonyból hazafelé azon gondolkodám... Kezdhetném akár így is bevezető soraimat Petőfi Sándor Füstbement terv című verséből kölcsönzött strófával.
Agárdy Gábor: Lengyel félelem Kelettől és Nyugattól? videó 2017. augusztus 15. | Lengyelország nem ok nélkül gyanakszik, ugyanis úgy a szovjet, mint a német hosszan tartó megszállás még elevenen él a köztudatban.
Első  Előző   2 / 17   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -3°C / 2°C
Holnap: -2°C / 2°C
Ógyalla
Ma: -3°C / 3°C
Holnap: -2°C / 2°C
Losonc
Ma: -8°C / 4°C
Holnap: -9°C / 1°C
Kassa
Ma: -6°C / 3°C
Holnap: -7°C / 2°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
545 éveMegszületett Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója.
275 éveMegszületett Luigi Rodolfo Boccherini zeneszerző, csellista, a vonósötös és a zongoraötös megalkotója.
215 éveMegszületett Hieronymi Ottó Ferenc mérnök, az első magyar vasútvonal tervezője.
201 éveMegszületett Kossuth Zsuzsa, Kossuth Lajos húga, aki megszervezte az első katonakórházat.
140 éveEdison megkapta a szabadalmi védelmet a fonográf (hangíró) nevű készülekre.
Belföld Állami támogatásból képezhetik át dolgozóikat a munkáltatók Állami támogatásból képezhetik át dolgozóikat a munkáltatók videó POZSONY. A munkáltatók már benyújthatják a projekteket az alkalmazottaik átképzésére, illetve a munkanélküliek közvetlenül a munkahelyükön való bedolgozására szolgáló állami támogatások igénylésére. „Az ilyen projektekre 10 millió eurót különítettünk el“ – pontosította Ján Richter munkaügyi miniszter. Közegészségügyi hivatal: védekezni kell a szmog ellen! videó A szennyező porrészecskék nagyobb mennyiségben főként a téli időszakban fordulnak elő – mutatnak rá a szakértők. Érsek: a következő tíz évben 2 milliárd euró kell az autópályák építésére videó A megoldást az adósságfék feloldása jelentené, mondta a közlekedési miniszter.
Külföld Közös államfője lehet Albániának és Koszovónak? Közös államfője lehet Albániának és Koszovónak? videó PRISTINA. Edi Rama albán miniszterelnök egy szoros politikai unió kialakítását szorgalmazta vasárnap Albánia és Koszovó között, a többi között felvetette annak lehetőségét, hogy egy napon a két országnak a "nemzeti egység jelképeként" egy elnöke lesz. A belgrádi vezetés ugyanis ismételten azzal vádolta Tiranát, hogy Nagy-Albánia eszméjének megvalósításán fáradozik. Lavrov: Brüsszel téved, amikor feltételeket szab a Nyugat-Balkánnak videó Az orosz politikus szerint Moszkva a történelmi, szellemi és kulturális kapcsolatok megőrzésére törekszik balkáni barátaival. Szaakasvili több ezer híve tüntetett Kijevben az államfő lemondását követelve videó Sajtóbecslések szerint 2500 aktivista vett részt a tüntetésen, amelyet 3000 rendőr biztosított.
Itthon Tisztújító közgyűlést tartott a Via Mariae PT Tisztújító közgyűlést tartott a Via Mariae PT videó ÉRSEKÚJVÁR. Tisztújító közgyűlést tartott Érsekújvárban 2018. február 16-án a felvidéki Mária út zarándokút kiépítésével foglalkozó Via Mariae polgári társulás. A zarándokút nyolc országot köt össze, kapcsolatot teremtve az összes közép-európai Mária-kegyhellyel. A polgári társulás a nyolc országot összekötő Mária út kiépítésével foglalkozik. Az alapismereteket minden gyereknek anyanyelvén kellene megszereznie videó Orosz István és Főző Zsolt rimaszombati pedagógusok a szlovák sajtóirodának nyilatkoztak. Hétfőn kezdődik a tavaszi szünet videó Az idén elsőként a közép-szlovákiai diákok pihenhetnek, majd Kelet-, végül pedig Nyugat-Szlovákia következik.
Magyar világ Elemző: Pozitív töltetűvé vált az „elmúlt nyolc év” kifejezés Elemző: Pozitív töltetűvé vált az „elmúlt nyolc év” kifejezés videó BUDAPEST. Vasárnap megtartotta évértékelő beszédét a miniszterelnök. Orbán Viktor arról beszélt: az elmúlt nyolc év jobban sikerült, mint ahogy várták. A kormányfő hozzátette, hogy a sikeres magyar modell lényege: a munkát megbecsülni, a családokat támogatni, a nemzeti identitást megtartani és a függetlenséget megőrizni. A beszédet Deák Dániel politológus értékelte az M1-en. Vasárnap megtartotta évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. A beszédet Deák Dániel politológus értékelte az M1-en. Orbán: ez a nyolc év jól sikerült Frissítvevideó A magyar miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartotta 20. évértékelő beszédét. Kövér László: soha ne feledjük az elcsatolt településeket! videó A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 94. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun.
Kultúra BAFTA-díjak - Tarolt A Három óriásplakát BAFTA-díjak - Tarolt A Három óriásplakát videó LONDON. A Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) című alkotás kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján. A filmet kilenc díjra jelölték, és ötöt el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett BAFTA-rendezvényen. A magyar széppróza napján Rőszerné Fodor Ágnes kapta a Jókai-díjat videó Egyre erősebben érezzük: szükségünk van anyanyelvünk megtartó erejére. Közös V4-stand a Brüsszeli Könyvvásáron videó A közös standdal be akarják mutatni, hogy a V4 nemcsak földrajzi és politikai, hanem jól működő kulturális együttműködés is.
Színes Phjongcshang 2018 - Tízcsapatosra bővítik a női jégkorongtornát Phjongcshang 2018 - Tízcsapatosra bővítik a női jégkorongtornát Frissítvevideó KANGNUNG. A 2022-es pekingi téli olimpián a mostani nyolc helyet tíz csapat vehet majd részt a női jégkorongtornán. A női jégkorong 1998-ban, Naganóban debütált a téli ötkarikás játékokon, s azóta csak az Egyesült Államok vagy Kanada nyert. Bemutatkoztak a kölcsönbe kapott óriáspandák Finnországban videó Kína 15 évre adta kölcsön a két állatot a pandadiplomácia jegyében, amely a barátságot és a politikai közeledést szolgálja. Phjongcshang 2018 - Az amerikaiak jutottak elsőként döntőbe a női hokisoknál videó Az előző játékokon ezüstérmes amerikaiak a döntőben a kanadai és az orosz együttes összecsapásának győztesével mérkőznek.
Mozaik Az utódok agyát is befolyásolhatja a stressz Az utódok agyát is befolyásolhatja a stressz videó AUSTIN. A hím egerekben kialakult stressz utódaik agyára is hat a spermán keresztül. A szakértők egy ideje már az emberi spermán is végeznek az egereken végzett kutatásokhoz hasonlókat. Sebápoló hangyák videó Az állat, ami a háború poklában sem hagyja magára a sérülteket. Márciusban jöhetnek a japán alakváltó autók videó Leginkább egy Transformersre hasonlító jármű forradalmasíthatja a parkolást.
Hitélet Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke videó A bakui Szeplőtelen Fogantatás-templomban ünnepelték múlt hét vasárnap Vladimír Fekete szlovák szalézi atyának, Azerbajdzsán apostoli prefektusának püspökké szentelését, akit Ferenc pápa 2017. december 8-án emelt főpásztorrá. Vladimír Fekete szlovák szalézi atyát Ferenc pápa emelte főpásztorrá. Ma van nagyböjt 1. vasárnapja videó "Ez lesz a jele annak a szövetségnek, amelyet megkötök velem és veletek..." A semmiből indultak a bősiek, de hamarosan gyülekezeti központjuk lehet videó Tavasszal elkezdődhet a templomépítés.
Múltunk Kármán Tódor és a National Medal of Science Kármán Tódor és a National Medal of Science videó 55 éve, hogy Kármán Tódor, az első helikopter megalkotója Kennedy elnöktől átvette a National Medal of Science kitüntetést. Ezt az elismerést Kármán Tódor kapta meg a világon elsőként. A Fehér Ház rózsakertjében történt az átadás. Ezt az elismerést először az első helikopter megalkotója kapta Kennedy elnöktől. Az ember, aki atombombát adott a muzulmán világnak videó Európai tanulmányai alatt lopta el a titkokat. Louis Comfort Tiffany 170 éve született videó Az amerikai iparművész a szecessziós üvegművészet legendás mestere.
Fő támogatónk