2017. szeptember 26., kedd - Jusztina
Cikkek közt...  Videók közt...  
Farkas Iván: Kísérlet a visegrádi négyek megosztásáravideó 2017. szeptember 18., hétfő 12:48 A menekültáradat idején számos befolyásos nyugat-európai értelmiségi, politikus és tollforgató mondta vagy írta, hogy Európa erkölcsi központjává a V4-ek csoportja vált. Vagy éppen ez a baj, ezért kellene megbüntetni, megtörni?
Agárdy Gábor: Telefonhívás a 21. században videó 2017. június 15. | Elegem van a Google-ból, Facebookból, Twitterből, Whatsappból és a többiből. Ki akarok szállni! Elmegyek egy lakatlan szigetre, ahol nincs internet, kábel-tv, senki, aki folyamatosan figyelne és kémkedne utánam!
Kövesdi Károly: Továbbra is pórázon videó 2017. június 14. | Talán fölösleges magyarázni, mi az autonómia és az önkormányzatiság, akár a kultúra, akár az oktatás, akár egyéb területre kivetítve. A témával többen foglalkoztak az utóbbi hetekben, nem szeretném a fát hordani az erdőbe. Inkább lássuk a politikai kommunikáció csalárdságát. Mert a Most-Híd a Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttét úgy lengeti a fejünk fölött, mintha megvalósult volna a felvidéki magyarok kulturális autonómiája.
Aich Péter: Milyen lovat akartunk? videó 2017. június 13. | Talán egyszer a jövőben nem is atomkorszaknak nevezik századunkat, vagy a számítógép korszakának, hanem a reklám korszakának. Nem nehéz észrevenni, hogy teljesen áthat mindent a reklám, egyre fontosabb szerephez jut, megbolondítja lelkünket, és a zsebünkbe nyúl.
Lomnici Zoltán: Tisztelet a mártírhalált halt hősöknek videó 2017. június 11. | A hirek.sk hosszú éveken keresztül beszámolt azokról a törekvésekről, amelyeknek célja az volt, hogy Ausztria, Olaszország és Horvátország után hazánk is állítson méltó emléket az első világháborúban hősi halált halt haditengerészek emlékére. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájában 27 000 magyar haditengerész szolgált, közülük sokan nem térhettek haza szeretteikhez.
Molnár Judit: A helyzet nem jó videó 2017. június 09. | A felvidéki sajtó forráshiányos, a pénznélküliség alapjaiban határozza meg, ezzel természetesen összefügg, hogy a struktúrája is foghíjas, féloldalas és gyenge, és újságíróképzés híján hiányoznak a szakemberek is - egyebek mellett ez is elhangzott a felvidéki sajtóról az Európai Parlamentben, a Kárpát-medencei kisebbségi médiák helyzetéről szóló konferencián.
Menyhárt József: Alappal vagy alaptalanul? videó 2017. június 06. | Szlovákiában nemrég megvalósult a kisebbségi önkormányzatiság, sőt egyes nyilatkozók szerint – horribile dictu – maga a „kulturális autonómia” öltött testet a hamarosan létrejövő Kisebbségi Kulturális Alapban (KKA). Bár ez utóbbi szóhasználat a törvényjavaslat kidolgozói szerint is túlzás, hisz Solymos László már két éve tisztázta ék egyszerűségű érveléssel, hogy nem akarnak ők autonómiát, hisz az csak elkülönít és elválaszt, ők pedig ennek pont ellenkezőjét akarják.
Karaffa Atilla: Nem szabad félni! videó 2017. június 04. | Gyásznap, nemzeti tragédia, országcsonkítás, szétszabdalás, igazságtalanság, békediktátum az összes jelző egy gyászos történelmi eseményre utal. Kilencvenhét évvel ezelőtt június 4-én keresztre feszítették Magyarországot Trianonban. Megcsonkítva, igazságtalan békediktátumot rákényszerítve bántak el a keresztény Európa védelmezőjével.
Őry Péter: Ez már nem kétsebességes, hanem kétszínű videó 2017. május 30. | Az Európai Bizottság új szabályokat készít elő, amelyek ismét a közúti szállítmányozást fogják szabályozni. Pontosabban lehetetlenné akarják tenni a közép-kelet-európai kamionosok számára a külföldi fuvarozást.
Agárdy Gábor: Fűnyíró és láncfűrész videó 2017. május 29. | Éppen bekapcsolnám vasárnap délben a rádiót, hogy a finom ebédhez egy gyomorkeserű kíséretében meghallgassam a „Jó ebédhez szól a nóta“ kínálatát. Bejön az Interneten, aránylag jó minőségben, mikor is valahol a szomszédban valaki füvet kezd nyírni...
Kövesdi Károly: Melyik nemzet kabinetje? videó 2017. május 24. | Olvasom az egyik közösségi portálon a hírt, hogy ülésezett a Most-Híd vegyespárt nemzetpolitikai kabinetje. Immáron ötödször.
Kiss Beáta: Iskolabuszokról – kicsit másképp videó 2017. május 21. | A vajkai iskolabusz témáját a sajtó már alaposan kivesézte, de talán apropóként nem árt felidézni. A közlekedési, az oktatási és belügyminisztériumok összefogásával létrejött projektben az iskolabuszok hatékonyságát vizsgálják. Ez a konkrét alkalom biztosan nem a magyar gyerekek érdekeit szolgálja, ez kiderül a híradásokból, nem is kívánom tovább ecsetelni. De mindenképp továbbgondolásra késztet a téma.
Agárdy Gábor: A hetedik cikkely videó 2017. május 18. | Az Európai Parlament május 17-én balliberális többséggel megszavazta az uniós szerződés inkriminált 7. cikkelyének alkalmazásának előkészületeit Magyarországgal szemben. Ez elméletileg azt jelenthetné, hogy megszűnhetne szavazati joga az Európa Tanácsban. Írásomban nem magával a ténnyel és annak politikai előzményeivel, hanem inkább kiváltó okaival és céljával kívánok foglalkozni...
Fiala Ilona: A műsorvezetők felelőssége videó 2017. május 17. | Nem tudom megszokni a hanyag, slampos, olykor érthetetlen, zagyva megfogalmazású, mindemellett affektáló, hadaró műsorvezetést. Pedig tele van vele a rádió és a tévé. Ne mondja nekem senki, hogy ez így trendi, meg fiatalos és modern, sőt hogy ez vonzza az embert a készülékekhez. Ami manapság folyik a médiában, az a nyelv elleni vétség – tisztelet a kivételnek. Pedig úgy tudtam, a média példát mutat, sőt nevel. Ha ez a példa, akkor máris elvesztünk.
Lomnici Zoltán: Tamás Ilonka néni példája videó 2017. május 16. | Az anyaországban és az elszakított területeken minden magyar ismerte és tisztelte a nemzet tanítóját, Tamás Ilonka nénit. Elsőként kapta meg a Magyar Becsületrendet és az Európai Parlamentben is több alkalommal szóba került az emberi méltóságért és nemzetünk védelmében kifejtett, haláláig tartó küzdelme - írta Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke az alkalomból, hogy Ilonka néni ma lenne 105 éves.
Samu István: Együtt erő vagyunk! videó 2017. május 14. | Az RMDSZ gazdaságpolitikai, oktatáspolitikai, nemzetpolitikai és ifjúságpolitikai vállalásai szinte betűre pontosan azonosak az MKP célkitűzéseivel. Az autonómia, vagy önkormányzatiság területén is azonosak a célkitűzések.
Farkas Iván: Védjük meg régiónk alapvető érdekeit! videó 2017. május 13. | A 2017. május 11-i tüntetésen jelen levő párkányiak azt mondták, 1990 óta nem volt hasonló megmozdulás a városháza előtti téren Párkányban.
Kiss Beáta: Kedvező előjelek videó 2017. május 04. | Az SZMPSZ által közzétett beiratkozási adatok óvatos optimizmusra adnak okot. Jó jel, hogy emelkedik a beíratott jövendőbeli elsősök száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest, noha a végleges létszámadatok csak szeptember 15-e után válnak ismertté.
Őry Péter: Zűrzavar a fejben videó 2017. május 03. | Felmerül a kérdés, hogy az Egyszerű Emberek performance politikai pojácájából pártelnökké vedlett ember hányszor veti le a „láthatatlan kígyóbőrt”? Ki is Alojz Hlina valójában?
Agárdy Gábor: Káosz és banán fagyival videó 2017. április 29. | Néha egy-egy tv-tudósítás vagy hír is tud témát adni egy apróbb eszmefuttatáshoz, néha halálosan komoly, máskor abszurd szürrealista köntösben... 
Molnár Judit: Bedőlt összeborulás videó 2017. április 29. | Komoly várakozás előzte meg az MKP és a Most-Híd e heti találkozóját. Akár a meglepetés erejével is bírhat, hogy a pártok kimondták, nem folytatják országos szinten az egyeztetést, és nem indulnak közösen az őszi megyei választásokon. Tiszta beszéd. S ezzel megkímélték a választókat is a szemfényvesztő, őszintétlen megegyezést lebegtető hadoválástól.
Őry Péter: Egy kis mečiarizmus, egy kis kommunizmus! videó 2017. április 28. | Az elmúlt néhány napban ismét tanúi lehettünk annak, hol tart jelenleg a szlovák demokrácia, és mire képes az a „hármaskoalíció”, amely jelenleg kormányozza Szlovákiát.
Németh Gabriella: Emelkedhet a minimálbér és többet fizethetnek a túlórákért videó 2017. április 27. | Szlovákia jól gazdálkodik – a miniszterelnök és a pénzügyminiszter minapi közös sajtótájékoztatója után röviden így lehet összefoglalni az ország gazdasági helyzetéről szóló beszámolót. Robert Fico szerint „a bőrünkön kellene érezni a javulást". A Magyar Közösség Pártja napi kontaktusban van a régiókban élő munkavállalókkal, kis- és középvállalkozókkal, de a kormányfő és a pénzügyminiszter által festett pozitív eredményekkel sajnos nem találkoztunk.
Tokár Géza: Rég rajtunk a bélyeg videó 2017. április 25. | Nem különösebben szokásom más kommentárok kapcsán írni, de Lajos P. János szombati Megbélyegzése kapcsán már csak azért is kivételt teszek, mert a cikk az aránytalanságaival szépen rámutat a szlovákiai magyar társadalom alapvető problémáira.
Szabó Ottó: A kultúra és a pénz urai videó 2017. április 19. | Csak ülök döbbenten és nem bírom feldolgozni a történteket. Az igazságtalanságot ovis korom óta nehezen viselem, az irigység, a kicsinyesség, a féltékeny ellenségkreálás, a rosszakarat, a cinizmus miatt meg hánynom kellett régen is, most is.
Palcsó Attila: Nincs itt, hanem feltámadt! videó 2017. április 15. | „Nincs itt, hanem feltámadt!”, hangzik a diadalmas kijelentés, s ez azt üzeni számukra, hogy Isten elfogadta Jézus áldozatát, aki végigjárta a földi lét állomásait a születéstől a halálig, hogy betöltse küldetését, hogy végül halálával, tökéletes bűntelen áldozatával megváltsa bűnéből az embert.
Kiss Réka: Otthontalan memoár videó 2017. április 13. | 2017 van, és hangosan ki kell mondani: igenis van bajunk! Igenis rengeteg bajunk származik belőle! Persze ez akkor sem érdekelt igazán senkit, s sajnos ez mára sem változott. A hatalom köreiben senkit sem érdekel az, hogy családok törtek ketté, senkinek nem okoztak álmatlan éjszakát a könnyek és az, hogy évtizedekig nem kerülhetett friss virág számos itthon hagyott sírhalomra.
Menyhárt József: Emlékeznünk kell videó 2017. április 12. | A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapját minden év április 12-én tartjuk. 1947-ben ezen a napon kezdődött a szlovákiai magyar lakosság Felvidékről való kitelepítése. Az emléknap tisztelgés a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarság előtt, akik az állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjükről elűzve kemény akarással új otthont teremtettek maguknak.
Samu István: Van remény a Beneš-dekrétumok kapcsán videó 2017. április 09. | Meddig lehet egy olyan rendelet érvényben a 21. század Európájában, amely emberi sorsokat, családokat, közösségeket tett tönkre?
Karaffa Attila: Egy nap, amely más, mint a többi! videó 2017. április 07. | Az ember életében vannak pillanatok, életesemények, amelyeket különösképpen vár. Egy szurkoló életében ez: „A meccsnap”. A nap, amikor kedvenc csapatának szurkolhat, teli torokból buzdíthatja kedvenceit, klubszínekbe öltözik, és az aréna felé veszi az útját.
Kövesdi Károly: Tanulás kontra megfelelési kényszer videó 2017. március 31. | Esküszöm, nem írok több cikket az iskolai beíratásról, sóhajtottam fel már húsz évvel ezelőtt is. Hiszen akit nem lehet meggyőzni, annak hiába mondjuk. Aki pedig tisztában van vele, hogy miért fontos egy kisgyerek számára az anyanyelven történő tanulás, annak nem kell nyomni a sódert.
Első  Előző   2 / 15   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 11°C / 17°C
Holnap: 11°C / 19°C
Ógyalla
Ma: 11°C / 17°C
Holnap: 11°C / 18°C
Losonc
Ma: 12°C / 17°C
Holnap: 9°C / 15°C
Kassa
Ma: 13°C / 18°C
Holnap: 10°C / 17°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
69 éveMegszületett Olivia Newton-John angol színésznő (Pomádé - Grease).
240 éveMária Terézia áttelepítette a nagyszombati tudományegyetemet a budai királyi várba.
226 éveMegszületett Théodore Géricault francia romantikus festő (A medúza tutaja).
129 éveMegszületett T.S. Eliot amerikai származású, Nobel-díjas angol költő, drámaíró, kritikus.
119 éveMegszületett George Gershwin zeneszerző és zongoraművész, a szimfonikus jazz megteremtője (Kék rapszódia).
Belföld A koalíciós képviselők rendkívüli bizottsági ülést akarnak Kiska ügyében A koalíciós képviselők rendkívüli bizottsági ülést akarnak Kiska ügyében videó POZSONY. A parlament összeférhetetlenségi bizottsága szerdán arról tárgyal majd, hogy Andrej Kiska törvényt sértett-e választási kampánya során. A bizottság rendkívüli ülésének összehívását hétfőn kérték a koalíciós képviselők. A parlament összeférhetetlenségi bizottsága szerdán arról tárgyal majd, hogy az elnök törvényt sértett-e választási kampánya során Rezník felújítaná az RTVS épületeit videó Jaroslav Rezník vezérigazgató több mint 32 millió eurót akar az államtól az RTVS épüleinek a felújítására. Emelkedik a szükséghelyzetben levők támogatása videó A jövő év júliusától 5 százalékkal emelkedik a szükséghelyzetben élők anyagi támogatása.
Külföld Az Európai Bizottság segítséget nyújt az élelmiszerek minőségének biztosítására Az Európai Bizottság segítséget nyújt az élelmiszerek minőségének biztosítására videó BRÜSSZEL. Az Európai Bizottság útmutatót tett közzé kedden az élelmiszerek kettős minőségét is érintő tisztességtelen gyártói magatartás hatékonyabb tagállami kezelése és az uniós élelmiszer- és fogyasztóvédelmi jog érvényesítése érdekében. Csehország és Szlovákia kezdeményezésére várhatóan októberben találkozót tartanak Pozsonyban a kettős élelmiszerminőség ügyében. Csehország és Szlovákia kezdeményezésére várhatóan októberben találkozót tartanak Pozsonyban a kettős élelmiszerminőség ügyében. A bajor CSU ragaszkodik a felső határhoz a menedékkérők befogadásában videó Angela Merkel a CSU által javasolt évi 200 ezer fős felső határ gondolatát elutasítja. Elkezdődött a két párizsi terrorista pere videó Decemberben hirdetnek ítéletet Salah Abdeslam és társa, Soufien Ayari büntetőperében.
Itthon A háború áldozataira és a kitelepítettekre emlékeztek Deresken A háború áldozataira és a kitelepítettekre emlékeztek Deresken videó DERESK. Az első világháború áldozataira és a második világháború után Csehországba kitelepítettekre emlékeztek Deresken. A háborúban 20 helyi katona veszett oda, 1947-ben pedig 41 családot hurcoltak el a gömöri faluból. A magyarországi Betlen Gábor Alap idén több mint nyolcvan első világháborús külhoni emlékmű felújítását fedezi, a dereski ezek egyike. A háborúban 20 helyi katona veszett oda, 1947-ben pedig 41 családot hurcoltak el a gömöri faluból. Berényi József: a tényekről és a célokról szóljon a kampány videó Az MKP Nagyszombat megyei elnökjelöltje számadatokkal cáfolta az ellenkampány álíltását, miszerint eladósították a megyét. A Maria és a Lee hurrikánok Európa felé tartanak - Szlovákiát is elérhetik videó A rendkívül erős szél a hétvégén érkezhet meg az európai kontinensre.
Magyar világ Brenzovics: jogi eszközökkel küzdünk tovább az oktatási törvény ellen Brenzovics: jogi eszközökkel küzdünk tovább az oktatási törvény ellen videó UNGVÁR. A kisebbségi jogokat szűkítő ukrán oktatási törvény hatályba lépése ellenére tovább fogunk küzdeni ellene jogi eszközökkel, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük minden óvodánkat, iskolánkat - jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője kedden Ungváron, arra reagálva, hogy az ukrán államfő aláírta a tanügyi jogszabályt. A politikus jelezte, hogy a hatályba lépett törvénnyel kapcsolatban a KMKSZ több jogi lépést kíván tenni. Nógrádi: Merkel úgy nyert, hogy bukott videó Nógrádi György szerint mindenki úgy fogalmaz, hogy Angela Merkel győzött, ez nem igaz. Merkel óriási vereséget szenvedett. Háromszorosára emelkedett a magyarországi nemzetiségek támogatása videó A nemzetiségek támogatása 2010-ben több mint hárommilliárd forint volt, ez az összeg jövőre tízmilliárd forintra emelkedik.
Kultúra Meghalt Tarján Tamás irodalomtörténész, színikritikus Meghalt Tarján Tamás irodalomtörténész, színikritikus videó BUDAPEST. Életének 69. évében, szeptember 24-én, vasárnap éjjel elhunyt Tarján Tamás József Attila-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár, színikritikus, dramaturg - közölte kedden az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) a honlapján. 1986-ban József Attila-díjat kapott, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. A West Side Storyt 60 éve mutatták be videó 1957. szeptember 26-án mutatták be a New York-i Broadway Winter Garden színházában minden idők egyik legsikeresebb musicaljét. Leesett a hídról, és meghalt a cseh színészlegenda videó Nyolcvanegy éves korában elhunyt Jan Tříska, miután a hétvégén a Károly-hídról belezuhant a Moldva-folyóba Prágában.
Színes Szobrot állít Brigitte Bardot-nak Saint Tropez városa Szobrot állít Brigitte Bardot-nak Saint Tropez városa videó SAINT TROPEZ. Brigitte Bardot 83. születésnapja alkalmából szobrot emel a francia színészlegendának Saint Tropez városa. A 2,5 méter magas és 700 kilogramm súlyú bronzszobrot a város "bejáratánál" állítják fel. Száz év után újra élnek farkasok Rómában videó Egy zoológus szerint a farkasok nem betelepítés útján, hanem természetes módon jelentek meg ismét Róma környékén. Elárverezik Audrey Hepburn személyes tárgyait videó A hollywoodi filmcsillag fiai anyjuk halála után 24 évvel döntöttek úgy, hogy árverésre bocsátják a yűjteményt.
Mozaik Vegyi szennyezések áldozatait védő ügyvéd kapta az Alternatív Nobel-díjat Vegyi szennyezések áldozatait védő ügyvéd kapta az Alternatív Nobel-díjat videó STOCKHOLM. A vegyi szennyezések áldozatait védő Robert Bilott amerikai ügyvéd kapta az "Alternatív Nobel-díjat" az elismerést odaítélő alapítvány keddi stockholmi bejelentése szerint. Robert Bilott évtizedek óta a vegyi szennyezések feltárásán dolgozik, igazságot szolgáltat az áldozatoknak. Önvezető légitaxit teszteltek Dubajban videó A légitaxi a város metrót, villamost és buszt magában foglaló tömegközlekedési hálózatának lesz a része. WHO: vészesen kevés a hatásos antibiotikum videó Jelenleg csak nagyon kevés kezelési lehetőség létezik a rezisztens kórokozókkal szemben.
Hitélet Reformáció 500 - Jótékonysági futás indult Kárpátaljára Reformáció 500 - Jótékonysági futás indult Kárpátaljára videó BUDAPEST. Balog Zoltán részvételével 500 kilométeres jótékonysági futás indult kedd reggel Budapest XVI. kerületéből Kárpátaljára. Az akcióval a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza a nagydobronyi Irgalmas Samaritánius Református Gyermekotthon lakóit segíti adományokkal, egészségügyi szűréssel. Az akcióhoz rajzpályázat is kapcsolódik, a nyertes az osztályával három napot tölthet el Kárpátalján. Fenyegetéssel vádolja a Vatikánt a Szentszék volt revizora videó Libero Milonét 2015 májusában nevezték ki a vatikáni pénzügyek főrevizorának. Tisztségéről idén júniusban mondott le. Eretnekséggel vádolják Ferenc pápát több nemzetközi katolikus internetes oldalon videó Felhívást intéztek a pápához arra szólítva fel az egyházfőt, hogy javítsa ki A szeretet öröme kezdetű apostoli buzdítását.
Múltunk Viking hajósírt találhattak a norvégiai Trondheim piactere alatt Viking hajósírt találhattak a norvégiai Trondheim piactere alatt videó TRONDHEIM. A Közép-Norvégia legnagyobb fjordja partján elhelyezkedő Trondheimben dolgozó régészek bejelentették: egy viking hajós temetkezési helyszínre bukkanhattak a piactér feltárása során. A kikötő és a fjordon belül elhelyezkedés alapján a régészek a hajósírt a késő vaskor vagy a korai viking kor idejére helyezik. A magyar letelepedés történetéről nyílik múzeum Louisianában videó A múzeum alapítóinak az volt a célja, hogy ezen a módon is ápolják a közösség múltját. Száz éve elpusztultnak vélt Fabergé-ezüstkések kerültek elő videó A történészek azt hitték, az ezüst étkészlet összes darabja odaveszett, de két kés megmenekült.
Fő támogatónk