2017. március 30., csütörtök - Zalán
Cikkek közt...  Videók közt...  
Molnár Judit: Kevesek kevesevideó 2017. március 29., szerda 10:49 A napokban volt egy éve, hogy megalakult Robert Fico harmadik kormánya. Kétségtelenül a rendszerváltás óta eltelt több mint két és fél évtized legbizarrabb kormánykoalíciója ez. A hatalom áhítata a koalíciót létrehozó négy pártnál felülírt minden korábbi eszmeiséget és értéket. Természetellenes tákolmány született, önös pártérdekekből, és nem választói akaratból.
Csáky Pál: Tisztánlátást és önbecsülést az új évben! videó 2017. január 06. | Valami baj van a felvidéki magyarok mintegy felével. A probléma gyökere valószínűleg két momentumban érhető tetten. Az első a nem kellő szintű műveltség, s az ebből fakadó igénytelenség. A közös dolgaink iránti közönyösség, a művalóvilág-lét. A másik a külső hatás.
Őry Péter: Hivatali kétnyelvűség: bűnbakkeresés videó 2017. január 05. | Hogy miért nem érvényesül Szlovákiában a hivatali kétnyelvűség? Ha eddig nem tudtuk volna, most világosan kiderült: az önkormányzatok és a polgárok tehetnek róla, mert nem élnek a törvény adta lehetőségekkel! Magyarán: a felvidéki „gyalogmagyar” a hibás azért, hogy útlevelét, személyazonosítóját, erkölcsi bizonyítványát stb. nem kérheti anyanyelvén az állami hivataltól. Mert joga ugyan van, de az csak otthon, a konyhában érvényesül, legfeljebb a falusi önkormányzatnál.
Nagy Dávid: Bíró úr, kérem! videó 2017. január 05. | “Ha úgy gondolod, túl kicsi vagy ahhoz hogy számíts, próbálj meg egy szúnyoggal aludni.” akadtam ma a Dalai Láma szavaira az interneten. Történt ez pár órával azelőtt, hogy jött a hír, miszerint a szlovák törvényhozás elé kerül a bírósági anyanyelvhasználattal kapcsolatos kezdeményezésünk.
Nagy Dávid: Embernek maradni videó 2017. január 02. | „Hát ember leszel, fiam?” – kérdezte nagyapám az esküvőm előestéjén. „Ember biza” – válaszoltam, bár nekem nem a férfivé-válás örömei jártak fejemben. Generációs különbségek… Embernek lenni és embernek maradni a mai világban nem könnyű feladat. Ez az első gondolat, amely eszembe jut a 2016-os évvel kapcsolatosan.
Molnár Judit: Veszteségek videó 2016. december 24. | Szerette a karácsonyi vásárok hangulatát. A nyüzsgést, a puncs édes illatát, még a csontig ható hideget is. Most mégis idegesítette. A zsúfoltság tülekedésnek, a zsibongás hangzavarnak tűnt, s ő csak csendre vágyott…
Agárdy Gábor: Nem akarom...! videó 2016. december 22. | Nem akarom, hogy teherautóval gyilkoljanak az ünnepváró vásárban bárhol a világon!
Menyhárt József: Tollvon(akod)ás videó 2016. december 17. | Szeptember elején, egy héttel kinevezését követően levelet írtunk Érsek Árpádnak, az új közlekedésügyi miniszternek. Azon túl, hogy gratuláltunk reménykeltő kinevezéséhez, konstruktív és szakmailag alaposan alátámasztott anyagot bocsátottunk rendelkezésére egy évek óta húzódó kérdés megoldási lehetőségeire vonatkozóan.
Őry Péter: Ízlések és pofonok videó 2016. december 12. | Ízlések és pofonok különbözőek, ahogyan „az összefogás alakzatai” is. Ha csak a szigorú tényeket vesszük: aligha említhető egy lapon az RMDSZ – MPP magyar egységlista egy képzeletbeli Most-Híd – MKP listával. Az elsőben két romániai magyar párt közös listájáról van szó – mely mögé támogatóként, jelöltet nem indítva beállt a harmadik is –, a képzeletbeli szlovákiai lista viszont egy többségi–kisebbségi összefogás vegyes listája lenne. A kettő nem ugyanaz.
Őry Péter: Korrekt semmitmondás vagy összefogás videó 2016. december 09. | Talán nem túlzás párhuzamot keresni a felvidéki és az erdélyi magyar politizálás között. Az alaphelyzet az, hogy mind az erdélyi, mind a felvidéki magyarság lélekszáma drámai módon csökken, és – akárcsak nálunk – Erdélyben is több politikai pártra szakadt a magyarság, pedig a közösség szempontjából ez egyenlő az öngyilkossággal.
Agárdy Gábor: A sajtócsend bája videó 2016. november 30. | A negyedik hatalmi ág - a sajtó - Európa-szerte és otthon is mélyen hallgatott arról a beszédről, amelyet az ENSZ újonnan megválasztott főtitkára António Guterres tarott az „Európa Liszabon-víziója“ témájú találkozón 2016. november 23-án.
Farkas Iván: Megvan a jövő évi költségvetés - a rózsaszín számok beszürkülhetnek videó 2016. november 30. | A 2017. évi állami költségvetést viszonylag gyorsan, különösebb vita nélkül fogadta el a pozsonyi törvényhozás. Többen - főleg az ellenzék - merészebb előrelépést vártak a kiegyenlített államháztartás elérése irányában, ám a parlament nagyjából azt fogadta el, amit a kormány beterjesztett.
Agárdy Gábor: Egyáltalán kell-e az Európa Parlament? videó 2016. november 25. | Azt írja az MTI: „A török uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztésére szólított fel az Európai Parlament. A képviselők 479 igen szavazattal, 37 ellenében, 107 tartózkodás mellett fogadták el az indítványt... Amint olvasom, az Európai Parlament állásfoglalása jogilag nem kötelező érvényű, de szakértők szerint fokozza a nyomást az Európai Bizottságra, illetve a csatlakozási tárgyalások lebonyolításában illetékes uniós szervekre.
Kolek Zsolt: Demonstratív egység – modellváltás előtt videó 2016. november 23. | Korszakhatáron vagyunk. A dunaszerdahelyi magyar-magyar csúcs az átmenetet jelzi. Az én generációm még gyerekfejjel élte meg az átmenetet. Most azonban a közéletünk nem rendszert készül váltani, hanem működési modellt. És lám, nyolvankilencet idézi a kiindulópont elvetésének bizonyossága, csak mintha naív lelkesedésből lenne kevesebb a hová tartunk kérdését illetően.
Menyhárt József: Bátran magyarul! videó 2016. november 16. | A somorjai szoboravatás fő üzenete: Szlovákiában és Somorján lehetünk-e, vállalhatjuk-e teljes mértékben önmagunkat, szólhat-e teljes mértékben saját identitásunkról egy ilyen rendezvény? Egy magyar kulturális rendezvény esetében egyáltalán tekinthető-e a szlovák nyelvűek felé tett gesztusnak az, hogy a beszédek többsége - a református lelkész lélekemelő beszédének kivételével – a magyar mellett szlovákul is elhangzott?
Agárdy Gábor: Büntetés Amerikának? videó 2016. november 14. | Eltelt egy hét az amerikai elnökválasztások óta. Minden média, weboldalak és politológusok százai - ezrei értékelték Donald Trump győzelmét, sokszor ellentmondásos eredménnyel...
Farkas Iván: Óvatosan a hitelekkel és a kölcsönökkel videó 2016. november 07. | Mivel a pénzügyek terén a széles tömegek tudása, tapasztalata nagyon hiányos, sokak számára általános felvilágosítást kellene tartani, közérthetően, világosan elmagyarázni, milyen felelősséggel jár a hitelfelvétel.
Agárdy Gábor: „Túlméretezett” környezetvédelem videó 2016. november 03. | A túlméretezett, „formatervezett“ csomagolások alkalmazásának beszüntetésével körülbelül egyharmadával csökkenteni lehetne a hasonló, felesleges csomagolások után megmaradó hulladék mennyiségét, ami a termék árában is megmutatkozhatna.
Molnár Judit: „Nyelv őrök” és nyelvrendőrök, avagy a hatalom diszkrét baja videó 2016. november 02. | Ismét akcióba léptek az államnyelv védelmezői: jöttek, láttak, kifogásoltak – abszurd dolgokat. A kulturális tárca államtitkára szerint azonban szó sincs boszorkányüldözésről. Ellenben, aki az ellenőrzés kapcsán nyelvrendőrségről, razziáról vagy sikanírozásról beszél, „az hangulatot és akár félelmet kelt az emberekben, ami borzasztóan veszélyes dolog. Aki ilyen fogalmakat használ az árt a szlovákiai magyarságnak” – írja közleményében Rigó Konrád. Kínos! Nem kicsit! Nagyon!...
Karaffa Attila: Az a bizonyos november elseje videó 2016. november 01. | November elseje, mindenszentek ünnepe. Nekünk, szurkolóknak sajnos szomorú nappá változott 2008. november 1-je. De szomorú nap ez a felvidéki magyarság történelmében is, hiszen a szlovák rendőrség brutális támadása örökre beleírta magát a krónikákba.
Kovács Koppány: Miért baj, ha Somorján Mátyás királynak állítunk szobrot? videó 2016. október 29. | Úgy látszik a városunba betelepült szlovákoknak és a samorincan.sk főszerkesztőjének már minden bántja a csőrét, ha már levegőt veszünk az is.
November 13-án leplezzük le Mátyás király szobrát a városháza előtt, a legutóbb ez ütötte ki náluk a biztosítékot.
Agárdy Gábor: Mi lesz veled, USA? videó 2016. október 24. | Pár hét múlva elnökválasztás lesz az Amerikai Egyesült Államokban. A választók hangulata soha az ezidáig jegyzett és felmért választások előtt még nem volt ilyen rossz, a két erős jelölt közül egyik jelölt támogatottsága sem éri el a választók 50%-át... A többi elnökjelölt pedig a „futottak még“ kategóriájába tartozik.
Kövesdi Károly: Merjen magyar lenni! videó 2016. október 22. | Az utóbbi időben sokan felkapták a fejüket Bugár Béla néhány kijelentésén. Említsünk meg kettőt közülük, amelyeket egy majdani politológus a hazudozó és pökhendi politikusi attitűd diagnózisaként fog kezelni.
Őry Péter: Mitől lett demokratább a Szlovák Nemzeti Párt? videó 2016. október 19. | Mennyiben változott meg a Szlovák Nemzeti Párt szellemisége, ha a felháborodás nyomán gyorsan visszakozik, de a fasiszta politikusról való megemlékezés jogosságát pártszinten fenntartja? Hogyan óhajt a Fico-kormány harcolni a szélsőségek ellen, ha koalíciós partnere az egykori fasiszta elnököt élteti?
Kolek Zsolt: Kérdések és irányok a magyar belpolitikában videó 2016. október 17. | Ahogy az várható volt, az október 2-i kvótareferendum hosszabb távon is meghatározó erővel bír a magyar belpolitika folyamataira. Az eredmények értelmezése már a következő hónapok stratégiájának ágyaz meg mind a kormányoldalon, mind az ellenzék térfelén.
Farkas Iván: Kettős nyomás a vállalkozókon és a vállalatokon videó 2016. október 13. | Sokan feltették már a kérdést, hogy a fejlett nyugathoz viszonyítva vajon miért olyan alacsonyak a bérek Szlovákiában. Tény, hogy az euróövezet országai közül Szlovákiában a legalacsonyabb a havi bérek és keresetek szintje. Ezt a kormány is tudatosítja, emiatt növelte idén a minimálbér összegét 380 euróról 405 euróra, jövőre pedig 435 euróra szeretné emelni.
Agárdy Gábor: Nooormálisak vagyunk? videó 2016. október 06. | Néha-néha az ember talál az fb-n is inspirációt. Ezúttal a demográfia európai alakulása fogott meg, főleg a Soros-féle igyekezettel összevetve...
Samu István: Az aradi vértanúk példája és a termőföld szeretete videó 2016. október 04. | „Nem én kiáltok, a föld dübörög…” A föld dübörög, megszólítva az őshonos közösséget, hogy újra társak lehessenek, jóban és rosszban. Fel kell ébredni és újra visszatalálni örökségünkhöz, a földhöz!
Molnár Judit: Üzenet Brüsszelnek videó 2016. október 03. | Üzenjük Brüsszelnek, hogy ők is megértsék … szólt a magyar kormány egyik hívószava a hétvégi népszavazás előtt. A kormány kampánya rendkívül erőteljes volt, a remélt elsöprő siker azonban elmaradt, hiszen a népszavazás érvénytelen lett. A jelek szerint a Brüsszelnek szóló üzenet fontosságát otthon sokan nem értették meg. Ennek ellenére a 3,2 millió nem mégis komoly muníció a magyar kormány számára.
Zilizi Zoltán: A zoboralji beiratkozások margójára videó 2016. szeptember 29. | Egyre ismételgetjük a magas színvonalat iskoláinkban. Persze, jó volna, ha intézményeink vonzóbbá válnának. Ez azonban félrevezet, illetve önmagában a színvonal – vagy annak hangoztatása – kevés.
Varga Lajos: Beszéljünk iskolánk jövőjéről! - beszéljünk! videó 2016. szeptember 21. | A TANDEM nonprofit szervezet, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Magyariskola.sk portál Beszéljünk iskolánk jövőjéről címmel közös projektet indítottak. A kezdeményezés célja, hogy a szülők bevonásával nyilvános párbeszéd induljon az iskoláink jövőjéről. A kezdeményezést csak üdvözölni lehet, hiszen időszerű, sőt évtizedek óta létező és máig nagyon sok a megválaszolatlanul hagyott kérdés.
Első  Előző   2 / 13   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 11°C / 18°C
Holnap: 7°C / 20°C
Ógyalla
Ma: 9°C / 19°C
Holnap: 7°C / 20°C
Losonc
Ma: 7°C / 21°C
Holnap: 8°C / 19°C
Kassa
Ma: 2°C / 12°C
Holnap: -1°C / 17°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
164 éveMegszületett Vincent van Gogh, holland festő (Napraforgók).
72 éveMegszületett Eric Clapton brit rockgitáros, énekes és zeneszerző.
186 éveMegszületett Tóth Albert Kálmán költő, dráma- és újságíró, politikus, a MTA levelező tagja.
173 éveMegszületett Paul Verlaine, francia költő.
150 éveAz Amerikai Egyesült Államok megvá­sárol­ta Oroszországtól Alaszkát 7 200 000 dollárért.
Belföld Kaliňák: Kiska repülőútjainak 70 százaléka nem függött össze hivatali feladataival Kaliňák: Kiska repülőútjainak 70 százaléka nem függött össze hivatali feladataival videó POZSONY. Andrej Kiska köztársasági elnök repülőútjainak 70%-a nem függött össze hivatali teendőivel. Erről ma Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter tájékoztatta a parlamentet, a közjogi méltóságok 2015-2017 között lezajlott repülőútjairól jelentést adva. Mint elhangzott, Kiska esetében az elnöki tevékenységével nem összefüggő repülőutak ára 2015-től 789.525 euró volt, ez csaknem 30.000 euró havonta. A köztársasági elnök nem térítette meg azokat a repülőutakat, amelyek nem hivatali teendőit szolgálták. A cél: a kisebbségi nyelvhasználat egyenlő biztosítása a bíróságon videó Kőrösi Ildikó, az MKP önkormányzati alelnöke szerint a két perrendtartás további módosításra szorulhat. Patakyová független, apolitikus és elszánt ombudsman akar lenni videó Mária Patakyová Jana Dubovcovát váltja tisztségében, akinek megbízatása 2017. március 28-án járt le.
Külföld Putyin megnövelte az orosz haderő létszámát Putyin megnövelte az orosz haderő létszámát videó MOSZKVA. Mintegy 12 ezer fővel, 1 897 694-re növelte az orosz fegyveres erők hivatásos állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök. A haderő kötelékébe július 1-jétől már 1 903 151-en tartoznak majd, de a katonák létszáma változatlan marad. Embercsempészek mintegy 100 migránst juttattak Ciprusra videó Az illegális bevándorlók a hatóságoknak elmondták, hogy fejenként 1000 eurót fizettek az embercsempészeknek az útért. Trump eltörli Obama klímavédelmi intézkedéseit Frissítvevideó Az elnöki rendelet aláírásakor Donald Trump ismét hitet tett az olajkitermelés és a szénbányászat fontossága mellett.
Itthon Emléktáblát avattak a pozsony-ligetfalui munkatábor zsidó áldozatainak Emléktáblát avattak a pozsony-ligetfalui munkatábor zsidó áldozatainak videó POZSONY. Emléktáblát leplezett le Trócsányi László magyar, Lucia Žitňanská szlovák és Wolfgang Brandstetter osztrák igazságügyi miniszter a pozsony-ligetfalui munkatáborban a második világháború végén életüket vesztett zsidó áldozatoknak a tábor egykori helyszínén. Az osztrák kezdeményezésre készült négynyelvű emléktábla a tábor egykori helyszínén, a mostani Leberfinger éttermen kapott helyet. Gödöllőn és Esztergomban járt a galántai Megbecsültek Társasága videó A galántai Megbecsültek Társaságában gazdag programmal várják a szépkorúakat, ezúttal tavaszindító kiránduláson vettek részt. Komáromi Egyetemi Napok - tizenharmadik alkalommal videó Az idei tematika elsősorban Selye János 110. évfordulója, illetve az egészségügy és a stressz lesz.
Magyar világ Bejegyezte az Európai Bizottság a kisebbségi európai polgári kezdeményezést Bejegyezte az Európai Bizottság a kisebbségi európai polgári kezdeményezést videó KOLOZSVÁR. Bejegyezte az Európai Bizottság az európai kisebbségi szervezetek által közösen összeállított Minority SafePack című európai polgári kezdeményezést - közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A kezdeményezés célja, hogy uniós szinten jogalkotás kezdődjön az európai kisebbségvédelemről. Ennek célja, hogy egymillió aláírással kezdeményezzék, jogalkotás kezdődjön az európai kisebbségvédelemről. Átadták a Mindszenty-emlékérmeket a Parlamentben videó Balás Béla püspök, Kipke Tamás író, Süveges Gergő újságíró és Szalai Katalin, a Kairosz Kiadó vezetője kapott emlékérmet. Veronai buszbaleset: Alvászavarokkal kezelték a sofőrt? videó A veronai buszbalesetben eddig 17-en vesztették életüket, köztük 11 fiatalkorú.
Kultúra Vitaindító cseh dokumentumfilm-sorozatot forgattak Komáromban Vitaindító cseh dokumentumfilm-sorozatot forgattak Komáromban videó KOMÁROM. Darina Vlková, a Cseh Televízió televíziós riporter-műsorvezetője ezekben a hetekben több helyszínen Harmadik köztársaság címmel dokumentumfilm-sorozatot forgat az 1945 és 1948 közti csehszlovákiai társadalmi-politikai helyzetről. A 2018 februárjától, tehát az 1948-as februári fordulat 70. évfordulója alkalmából látható sorozat kapcsán a cseh filmstáb március 28-án Észak- és Dél-Komáromban készített interjúkat a kitelepítések témájában. Az 1948-as februári fordulat 70. évfordulója alkalmából látható sorozat kapcsán a cseh filmstáb kedden Komáromban forgatott. Új albumon dolgozik Paul McCartney videó A Beatles egykori zenésze egy rádióinterjúban fedte fel, hogy a "javában dolgoznak" az albumon, amely az első lesz 2013 óta. Tíz nap alatt százezren látták a Kincsemet videó A Kincsem az eddigiek alapján úgy tűnik, még jó néhány hétig tarthatja erős pozícióját a magyar mozikban.
Színes Négyméteres piton falt fel egy indonéz földművest Négyméteres piton falt fel egy indonéz földművest videó DZSAKARTA. Négyméteres piton falt fel egy 25 éves indonéziai földművest, akinek holttestét az állatból vágták ki - számolt be a helyi média szerdán. A pitont elejtették, gyomrát felvágták, ott találták meg az eltűnt holtestét, még a gumicsizma is a lábán volt. Repülőteret neveztek el Cristiano Ronaldóról videó A 32 éves támadóról szülővárosa, a Madeira szigetén található Funchal nemzetközi repülőtere kapta új nevét. Első magyarként akar a Déli-sarkig síelni Wynne-Hughes Veronika videó Wynne-Hughes Veronika, akinek édesapja angol, édesanyja magyar, nem először vállalkozik hasonló extrém kalandra.
Mozaik Letölthetővé tenné az emberi gondolatokat Elon Musk Letölthetővé tenné az emberi gondolatokat Elon Musk videó LOS ANGELES. Az emberi agy és a számítógép közvetlen összekapcsolásának lehetőségét tanulmányozza Elon Musk amerikai feltaláló és üzletember - értesült a Wall Street Journal (WSJ) című üzleti lap. Az emberi agy és a számítógép közvetlen összekapcsolásának lehetőségét tanulmányozza Elon Musk amerikai feltaláló. Már 15 ezer éve együtt éltek egerek és emberek videó A szakértők úgy vélik, az első háziegereknek korántsem volt olyan rossz hírük, mint a ma élő egyedeknek. Újabb nagyszabású tudományos kutatás indul a Tibeti-fennsíkon videó A tudósok júniustól a helyszínen vizsgálják, hogy az eltelt időszak alatt milyen változáson mentek keresztül a természeti források
Hitélet Szent László nevét vette fel a Ludovika kápolnája Szent László nevét vette fel a Ludovika kápolnája videó BUDAPEST. Szent László, a lovagkirály nevét vette fel a Ludovika főépületének kápolnája. A március 28-án, kedden tartott ünnepségen - ami a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fennállásának ötödik évfordulójára rendezett programsorozat része volt - beszédet mondott mások mellett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes. A kormány Szent László-emlékévvé nyilvánította 2017-et; a lovagkirály éppen 940 éve lépett trónra és 825 éve avatták szentté. Erdélyben is megnyitották a Szent László-emlékévet videó Tamás József római katolikus püspök arra kérte a híveket, hogy – akárcsak a nagy lovagkirály – hitüket sziklaszilárdan éljék meg. Henri Boulad: balliberális ideológiák emésztik Európát videó Nem fogadhatunk be mindenkit és ezzel nem destabilizálhatjuk saját lakosságunkat – nyilatkozta Henri Boulad, jezsuita szerzetes.
Múltunk 125 éve született Mindszenty József, az utolsó magyar hercegprímás 125 éve született Mindszenty József, az utolsó magyar hercegprímás videó ESZTERGOM. Százhuszonöt éve, 1892. március 29-én született a Vas vármegyei Csehimindszenten Mindszenty József esztergomi érsek, bíboros, Magyarország utolsó hercegprímása. A hercegprímás teljes jogi, erkölcsi és politikai rehabilitálására Erdő Péter bíboros kérésére 2012 márciusában került sor. Érintetlen római kori szarkofágra bukkantak Környén videó A szarkofágban több bronz ruhakapcsot és díszítményeket is találtak. Kennedy legendás történelmi szereplőnek nevezte Hitlert videó John F. Kennedy, amerikai elnök még azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy Hitler életben maradt a világháborút követően.
Fő támogatónk