2017. november 23., csütörtök - Kelemen, Klementina
Cikkek közt...  Videók közt...  
Aich Péter: Facebookvideó 2017. november 22., szerda 10:15 Sajátos hír jelent meg: az Európai Unió a Facebook szabad használatát akarná korlátozni azáltal, hogy korhoz kötné, fiatalok esetében a szülők hozzájárulása is szükséges volna. Érdekes. Hát te is, fiam, Facebook? Te is jog vagy? Ki gondolta volna?
Aich Péter: A fejére állt világ videó 2017. augusztus 26. | Az utóbbi évek politikai fejleményei kimondottan nevetségesek. Ez a megállapítás némileg bizarr, de bizonyára sokan vették már észre, mennyi önjelölt megváltó mászkál szerte a világon.
Őry Péter: Kormányok kormánya, botrányok botránya videó 2017. augusztus 19. | Az aktuális korrupciógyanús ügy, az európai uniós támogatás körüli „cirkusz”, majd az ezt és a még súlyosabb ügyeket elfedni akaró „kormányválság” teljes meztelenségében megmutatta, milyen kormánya van Szlovákiának.
Karaffa Attila: Pozsonyból hazafelé videó 2017. augusztus 17. | Pozsonyból hazafelé azon gondolkodám... Kezdhetném akár így is bevezető soraimat Petőfi Sándor Füstbement terv című verséből kölcsönzött strófával.
Agárdy Gábor: Lengyel félelem Kelettől és Nyugattól? videó 2017. augusztus 15. | Lengyelország nem ok nélkül gyanakszik, ugyanis úgy a szovjet, mint a német hosszan tartó megszállás még elevenen él a köztudatban.
Európa, hazánk, miért nem felelsz? - 120 éve született Stószon Fábry Zoltán videó 2017. augusztus 07. | Állok 2017 augusztusában Fábry Zoltán sírjánál, szinte Stósz tetején, mert a temető domborzatilag a település legmagasabb pontján fekszik. Emlékszem, akkor, 1970 májusában lélekemelő látvány tárult a gyászszertartás résztvevői elé: a mélyben meghúzódó házak, s a mögöttük hirtelen szinte az égig futó, bujazöld hegyfal valami kozmikus fenségesség hangulatát is előidézte. Még nem értek véget a búcsúbeszédek, amikor minden szónál kifejezőbben, Fábry békére, harmóniára törekvő erőfeszítéseit jelképezve szivárványt gyújtott a völgy fölött az ég - írja Batta György.
Agárdy Gábor: Lista a migrációról videó 2017. augusztus 02. | Úgy látszik, hogy Európa minimálisan kettészakadóban van a migránsválság megoldását illetően. Az egyik álláspont az illegális migráció korlátozása, a lehető legalacsonyabb szinten tartása. A másik pedig a „Wilkommenskultur“ - gyertek csak, majd lesz tartózkodási engedély meg kvóta. Ez van nagy vonalakban…
Őry Péter: Ahol még betonozni sem szabad videó 2017. augusztus 01. | Időnként keresztrejtvényt fejtek. Az egyiknek a megoldása: a gondolkodás nehéz munka, talán ezért gyakorolják annyira kevesen. De hogy a megfejtés egy „agytröszt” jelszava is, azt nem írta meg a rejtvényújság.
Molnár Judit: Bugár Béla tévelygése videó 2017. augusztus 01. | Számtalan furcsaságot produkált már a politikai élet a rendszerváltás óta eltelt eseménydús több mint két és fél évtizedben. Arra azonban még nem volt példa, hogy a kormánykoalíció egyik pártelnöke és a kormány egyik tagja maga ellen tüntessen. A Bugár-Érsek tandem ezt is összehozta. Történelmet írtak. Paradox, furcsa, megmosolyogtató történelmet.
Aich Péter: Egy kis névmásítás videó 2017. július 31. | Európa közepén, ahol annyira azt verik a fejünkbe, hogy rendkívül toleránsnak kell lenni minden másság iránt, a megmondók képtelenek elismerni, hogy (többek között) a név azonosító jel. Olyan, akár egy kód, amit nem lehet csak úgy megváltoztatni – még akkor sem, ha egy nyelvtörvénnyel takarózva ágálunk.
Karaffa János: Menedéket Jumurdzsáknak? videó 2017. július 24. | Amikor annak idején – újra és újra - elolvastam Gárdonyi Géza „Egri csillagok” című örökbecsű regényét, úgy gondoltam, ez egy olyan mű, amelyben tisztán megkülönböztethető a Jó és a Rossz. A Jó oldalon áll a hazáját védő Bornemissza Gergely és Dobó István, míg a Gonoszt a hódító törökök és a kegyetlen Jumurdzsák testesítette meg számomra.
Agárdy Gábor: A beépített kisördög videó 2017. július 19. | Az uborkaszezon is tud „híreket generálni“, csak kellőképpen figyelni kellene. Azért írom, hogy „kellene", mert - lévén ideje a szabadságolásoknak - az EP-képviselők és a néhány tízezres kiszolgáló apparátus is pihen.
Fiala Ilona: Megdöbbenéssel és megrendüléssel videó 2017. július 18. | Megdöbbenéssel olvasom Jana Zwyrtek Hamplová cseh politikus blogját, amelyben felháborodva és kirívóan populista módon vázolja le a mai cseh társadalomban észlelhető ellentéteket.
Kövesdi Károly: Senkiföldje, háttérben Kotlebával videó 2017. július 17. | Fico tavaly még a prioritások között emlegette az R2-es megépítését. Ha Kotleba a megyei választások során zászlajára tűzi (mondjuk az Ipoly-hidak mellé) az R2-es építését, tömegével szerez szavazatokat, akár a magyarok körében is.
Aich Péter: Megoldások videó 2017. július 10. | Új helyzet van, azt másképp kell megoldani, de nem csak szemre, pót- és látszatmegoldásokkal.
Agárdy Gábor: A migráció egyik lehetséges oka videó 2017. július 07. | Idehozzák a milliókat, mert velük sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet birtokba venni a jövő gazdasági forrásait, mint bármilyen katonai akcióval. Így a területet „viszonylagos csendben és tisztán“, nagyobb ellenállás nélkül lehet megszerezni.
Agárdy Gábor: Ez Angela Merkel küldetése? videó 2017. június 30. | Angela Merkelnek sikerült Németországot a saját (bal-liberalizálódó?) képére formálnia, a kérdés már csak az, hogy kinek az utasítására történt mindez. Ugyanis FDJ-os kutyából nem lesz sohasem tökéletes CDU-CSU-s szalonna.
Őry Péter: Még egyszer a jelnyelvről videó 2017. június 29. | Nem lenget itt senki semmiféle botot, verekedni sem akarunk, csak fontosnak tartjuk a magyarságunkat, azok esetében is, akik hátránnyal kénytelenek megküzdeni. Ezért nem árt, ha tisztázzuk a fogalmakat, és az sem mellékes, hogy milyen törvényeket szavazunk meg. Hogy ne a törvény elfogadása után kelljen magyarázkodni.
Aich Péter: Revizionizmus videó 2017. június 23. | Az idegen szavak szótárából megtudjuk, hogy a revízió ellenőrzést, felülvizsgálatot jelent, de módosítást is, átértékelést. Csúnya dolog az, mert arról szól, hogy amit valami nagyokosok egyszer kimondtak és kiválónak minősítettek, nem is olyan jó. A nagyokosoknak ugyanis az eredeti értelmezéshez kötődik az érdekük, ezért számukra igazságuk megváltoztatása, bármennyire ésszerű volna, nem ésszerű, hiszen nem az ő érdeküket szolgálja.
Kiss Beáta: Tények és kérdések videó 2017. június 22. | A finanszírozási törvény legutóbbi módosítása továbbra sem tölthet el bennünket felhőtlen örömmel.
Őry Péter: Államnyelven mutogatni videó 2017. június 21. | Tovább zajlik a „Szlovákiában szlovákul“ politika gyakorlata és tartalommal való megtöltése. Sőt, új dimenziót kapott, mert a parlament módosította a jelnyelvről szóló törvényt és vele együtt az oktatási törvény ide vonatkozó passzusait is. Az eddigi általános jelnyelv helyett ezentúl mindenhol a szlovák jelnyelv lesz használatban. Az oktatási törvényben ez azt jelenti, hogy a siket gyermekeknek és tanulóknak „garantált joguk van elsődlegesen a szlovák jelnyelven történő nevelésre és oktatásra is“.
Kövesdi Károly: Ismét döntött a jellem videó 2017. június 20. | A szlovák közmédia vezérigazgató-választásán ismét suhogott egyet a varázsköpönyeg, és átgombolva a gombokat, a hidas társaság vígan megszavazta a Mečiar-korszakban elhíresült igazgató visszahozását a köztelevízió élére.
Fiala Ilona: Megvan a megoldás! videó 2017. június 19. | Hurrá! Az oktatási miniszter megtalálta a megoldást az évek óta húzódó problémára.
Menyhárt József: Kiska évértékelő beszéde: tetszett, de… videó 2017. június 18. | Andrej Kiska államfő e minőségében immár harmadik alkalommal tartotta meg az ország helyzetét értékelő beszédét a pozsonyi parlamentben. Ebben a bejegyzésemben - különösebb felvezető nélkül - három olyan témakörhöz fűzök gondolatokat, amelyeket Kiska elnök a beszédében alaposan “körbejárt”. Továbbá szót ejtek egy olyan témáról is, amellyel kapcsolatban az elnök a “hallgatni arany” taktikájára esküszik.
Karaffa Attila: Víz, víz, tiszta víz… videó 2017. június 18. | Talán ismerősnek cseng mindannyiunknak a fenti mondóka szövege. Még kisgyermekkorban tanítják az óvodában, és a tiszta víz fogalmával szinte elsőként ismerkednek meg a gyerekek. De mi történik felnőttkorban? Mennyire becsüljük meg a tiszta vizet, az ívóvizet, az egyik legnagyobb kincsünket?
Agárdy Gábor: Telefonhívás a 21. században videó 2017. június 15. | Elegem van a Google-ból, Facebookból, Twitterből, Whatsappból és a többiből. Ki akarok szállni! Elmegyek egy lakatlan szigetre, ahol nincs internet, kábel-tv, senki, aki folyamatosan figyelne és kémkedne utánam!
Kövesdi Károly: Továbbra is pórázon videó 2017. június 14. | Talán fölösleges magyarázni, mi az autonómia és az önkormányzatiság, akár a kultúra, akár az oktatás, akár egyéb területre kivetítve. A témával többen foglalkoztak az utóbbi hetekben, nem szeretném a fát hordani az erdőbe. Inkább lássuk a politikai kommunikáció csalárdságát. Mert a Most-Híd a Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttét úgy lengeti a fejünk fölött, mintha megvalósult volna a felvidéki magyarok kulturális autonómiája.
Aich Péter: Milyen lovat akartunk? videó 2017. június 13. | Talán egyszer a jövőben nem is atomkorszaknak nevezik századunkat, vagy a számítógép korszakának, hanem a reklám korszakának. Nem nehéz észrevenni, hogy teljesen áthat mindent a reklám, egyre fontosabb szerephez jut, megbolondítja lelkünket, és a zsebünkbe nyúl.
Lomnici Zoltán: Tisztelet a mártírhalált halt hősöknek videó 2017. június 11. | A hirek.sk hosszú éveken keresztül beszámolt azokról a törekvésekről, amelyeknek célja az volt, hogy Ausztria, Olaszország és Horvátország után hazánk is állítson méltó emléket az első világháborúban hősi halált halt haditengerészek emlékére. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájában 27 000 magyar haditengerész szolgált, közülük sokan nem térhettek haza szeretteikhez.
Molnár Judit: A helyzet nem jó videó 2017. június 09. | A felvidéki sajtó forráshiányos, a pénznélküliség alapjaiban határozza meg, ezzel természetesen összefügg, hogy a struktúrája is foghíjas, féloldalas és gyenge, és újságíróképzés híján hiányoznak a szakemberek is - egyebek mellett ez is elhangzott a felvidéki sajtóról az Európai Parlamentben, a Kárpát-medencei kisebbségi médiák helyzetéről szóló konferencián.
Menyhárt József: Alappal vagy alaptalanul? videó 2017. június 06. | Szlovákiában nemrég megvalósult a kisebbségi önkormányzatiság, sőt egyes nyilatkozók szerint – horribile dictu – maga a „kulturális autonómia” öltött testet a hamarosan létrejövő Kisebbségi Kulturális Alapban (KKA). Bár ez utóbbi szóhasználat a törvényjavaslat kidolgozói szerint is túlzás, hisz Solymos László már két éve tisztázta ék egyszerűségű érveléssel, hogy nem akarnak ők autonómiát, hisz az csak elkülönít és elválaszt, ők pedig ennek pont ellenkezőjét akarják.
Első  Előző   2 / 16   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 2°C / 12°C
Holnap: 2°C / 11°C
Ógyalla
Ma: 0°C / 10°C
Holnap: -0°C / 9°C
Losonc
Ma: 1°C / 8°C
Holnap: 1°C / 4°C
Kassa
Ma: -0°C / 3°C
Holnap: 1°C / 4°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
560 évePrágában 17 éves korában meghalt V. (Utószülött) László magyar király, aki lefejeztette Hunyadi Lászlót.
224 éveMegszületett id. Markó Károly festő, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.
165 éveElőször szereltek fel postaládákat.
154 évePálócon megszületett gróf Hadik János, aki három napig töltötte be Magyarország miniszterelnöki tisztségét.
130 éveMegszületett Boris Karloff angol színész, aki Frankensteint játszotta.
Belföld Gyógyszerügynökség – Fico: Nem tartották be a kritériumokat Gyógyszerügynökség – Fico: Nem tartották be a kritériumokat videó POZSONY. Nem tartották be azokat a kritériumokat, amelyek az európai intézmények Nagy-Britanniából történő áthelyezésére vonatkoztak – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök annak margójára, hogy Szlovákia nem járt sikerrel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) áthelyezésével kapcsolatos döntés során. A kormányfő szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy figyelmen kívül hagyják az előre felállított kritériumokat. Kotlebát tartják a legkevésbé, Kiskát a leginkább hiteles politikusnak videó Robert Ficót és Andrej Dankót a megkérdezettek egyaránt 63%-a, Bugár Bélát 50%-a tartja hiteltelennek. INEKO: az állam nem ad reális adatokat az autópálya-építésről videó Az intézet interaktív térképet készített, amelyen összefoglalta az összes elérhető adatot az egyes útszakaszokról.
Külföld Életfogytiglanra ítélte Ratko Mladicot a hágai törvényszék Életfogytiglanra ítélte Ratko Mladicot a hágai törvényszék Frissítvevideó HÁGA. Az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot szerdán az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT). A bosnyákok többsége elégedett az ítélettel, a szerbek a múlt lezárására szólítanak, Mladic ügyvédje fellebbez. A hágai törvényszék tíz vádpontban bűnösnek találta és életfogytiglanra ítélte a volt boszniai szerb hadseregparancsnokot. Putyin szerint van esélye a szíriai konfliktus lezárásának videó Az orosz elnök szerint Erdogan török és Róháni iráni elnök nélkül nem lehetséges politikai rendezés Szíriában. Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Nečas kabinetfőnöke videó Hasonló felfüggesztett börtönbüntetést kapott az ügyben érintett két volt katonai titkosszolgálati vezető is.
Itthon 15. alkalommal rendezték meg a Hagyományok Napját Tornalján 15. alkalommal rendezték meg a Hagyományok Napját Tornalján videó TORNALJA. Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Hagyományok Napját a Tornaljai Tompa Mihály Művelődési Központban. Az előadók színes skálája biztosította a jó hangulatot a késő estébe nyúló programnak. Ki a vagány a vidéken? – tehetségkutató Zselízen videó A hatodik alkalommal megrendezett versenyre az idén már egész Nyitra megyéből várják a jelentkezőket. Felmérik az ötödikesek tudását videó Összesen 1482 alapiskola több mint 49 300 tanulója tölti majd ki a teszteket, közülük 3200 magyar diák.
Magyar világ Budapestig vonulna a román nacionalista politikus Budapestig vonulna a román nacionalista politikus videó BUKAREST. A hibrid háború már elkezdődött Budapest és Bukarest között, és a román államnak többé egyetlen megaláztatást sem szabad elviselnie Alexandru Cumpănaşu pártelnök szerint. A hibrid háború már elkezdődött Budapest és Bukarest között állítja Alexandru Cumpănaşu nacionalista pártelnök. Szilágyi: lehetőséget kell adni a külhoni magyarságnak a megkapaszkodásra videó Az utóbbi időben a Vajdaság volt a példa az összes többi külhoni régió számára - húzta alá Szilágyi Péter helyettes államtitkár. Egyre többen követik a valóságalapú magyar politikát videó Bár migrációs politikája miatt az unióban erős nyomás alatt áll Magyarország, már mellette is kialakulóban van egy koalíció.
Kultúra A második élő elődöntővel folytatódik a Fölszállott a páva A második élő elődöntővel folytatódik a Fölszállott a páva videó BUDAPEST. A Fölszállott a páva második elődöntőjét november 24-én sugározza a Duna. A pénteki megmérettetésen, három határon túli induló is versenybe száll. A közmédia nézői újabb tizenkét produkciót és vendégfellépőt láthatnak a Duna televízióban. Alföldi Róbert 50 éves videó Alföldi Róbert a kortárs magyar művészvilág egyik legsokoldalúbb egyénisége, élete a színház, magánéletéről ritkán beszél. 140 éve született Ady Endre videó Ady Endrét már életében a magyar költészet egyik legnagyobb alakjának tartották.
Színes Súlyos fejműtéten esett át Jiří Menzel cseh rendező és színész Súlyos fejműtéten esett át Jiří Menzel cseh rendező és színész videó Súlyos fejműtéten esett át Jiří Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező és színész a prágai központi katonai kórházban - közölte Jitka Zenke, a kórház szóvivője szerdán délelőtt Prágában. Részleteket a magyarok körében is ismert és népszerű 79 éves művész egészségi állapotáról a hatályos törvényekre hivatkozva nem hozott nyilvánosságra. A kórház részleteket a 79 éves művész egészségi állapotáról a hatályos törvényekre hivatkozva nem hozott nyilvánosságra. Felavatták Újpesten Bene Ferenc szobrát videó Papp György Zoltán szobrászművész alkotását Bene Ferenc testvére és fia leplezték le, majd a résztvevők megkoszorúzták a szobrot. Magyarok építhetik a Balkán egyik legmagasabb felhőkarcolóját videó Ha Molnár József tervei megvalósulnának, a brckói felhőkarcoló a balkáni rekordok könyvébe is bekerülhetne.
Mozaik Szivaccsal kedveskedik választottjának a púposhátú delfin Szivaccsal kedveskedik választottjának a púposhátú delfin videó PERTH. Nagy tengeri szivacsokkal igyekeznek elcsábítani a nőstényeket a hím púposhátú delfinek egy nemzetközi kutatócsoport megfigyelései szerint. Nagy tengeri szivacsokkal igyekeznek elcsábítani a nőstényeket a hím púposhátú delfinek egy kutatócsoport megfigyelései szerint. Jövőre megnőhet a pusztító földrengések száma videó A Föld időszakos lassulási periódusait gyakran követik jelentősen megemelkedett számban nagy földrengések. Kávézaccból készült üzemanyag hajthat londoni buszokat videó Az új kávéolajat is tartalmazó bioüzemanyagot olyan buszoknál alkalmazzák, amelyeknél az üzemanyag módosítás nélkül használható.
Hitélet Ferenc pápa találkozik a rohingjákkal Ferenc pápa találkozik a rohingjákkal videó VATIKÁN. Ferenc pápa hamarosan találkozik a rohingja kisebbség tagjaival - jelentette be Greg Burk szentszéki szóvivő az egyházfő november 26. és december 2. között Mianmarban és Bangladesben esedékes apostoli látogatásának előzetes sajtótájékoztatóján a Vatikánban szerdán. A katolikus egyházfő november 26. és december 2. között Mianmarban és Bangladesben tesz apostoli látogatást. Egyházi konferenciát rendeztek Bacsfa-Szentantalon videó A rendezvény témái a Szűzanya fatimai jelenéseihez kapcsolódtak. Ferenc pápa magyar püspökökkel találkozott videó Veres András szerint a legaktuálisabb egyházi és társadalmi kérdésekről beszélt Ferenc pápa a magyar püspökökkel.
Múltunk Valószínűleg a legrégebbi kutyaábrázolásra bukkantak Valószínűleg a legrégebbi kutyaábrázolásra bukkantak videó WASHINGTON. Feltevések szerint a legkorábbi kutyaábrázolásra bukkantak régészek Szaúd-Arábia északnyugati részén, az Arab-sivatag két régészeti lelőhelyén talált rajzok legalább nyolcezer évesek lehetnek. Az Arab-sivatag két régészeti lelőhelyén talált rajzok legalább nyolcezer évesek lehetnek. Hatalmas beton horogkeresztre bukkantak a föld alatt videó A 4-szer 4 méteres náci szimbólumot egy kotrógép találta, miközben földmunkákat végzett. Magyar emlékek nyomában: Batthyány Lajos – Ljubljana videó A szlovén főváros fölött magasodó vár magyar vonatkozású nevezetessége, hogy falai között őrizték Gróf Batthyány Lajost.
Fő támogatónk