2017. február 19., vasárnap - Zsuzsanna
Cikkek közt...  Videók közt...  
Kiss Beáta: Iskoláink finanszírozásáról – újravideó 2017. február 17., péntek 15:10 Tárcaközi egyeztetésre került az általános és középiskolák, oktatási intézmények finanszírozásáról szóló 597/2003–as törvény módosítási javaslata. Legnagyobb erénye, hogy a magyar iskolák szempontjából semmi húsba vágó változást nem irányoz elő.
Agárdy Gábor: Egyáltalán kell-e az Európa Parlament? videó 2016. november 25. | Azt írja az MTI: „A török uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztésére szólított fel az Európai Parlament. A képviselők 479 igen szavazattal, 37 ellenében, 107 tartózkodás mellett fogadták el az indítványt... Amint olvasom, az Európai Parlament állásfoglalása jogilag nem kötelező érvényű, de szakértők szerint fokozza a nyomást az Európai Bizottságra, illetve a csatlakozási tárgyalások lebonyolításában illetékes uniós szervekre.
Kolek Zsolt: Demonstratív egység – modellváltás előtt videó 2016. november 23. | Korszakhatáron vagyunk. A dunaszerdahelyi magyar-magyar csúcs az átmenetet jelzi. Az én generációm még gyerekfejjel élte meg az átmenetet. Most azonban a közéletünk nem rendszert készül váltani, hanem működési modellt. És lám, nyolvankilencet idézi a kiindulópont elvetésének bizonyossága, csak mintha naív lelkesedésből lenne kevesebb a hová tartunk kérdését illetően.
Menyhárt József: Bátran magyarul! videó 2016. november 16. | A somorjai szoboravatás fő üzenete: Szlovákiában és Somorján lehetünk-e, vállalhatjuk-e teljes mértékben önmagunkat, szólhat-e teljes mértékben saját identitásunkról egy ilyen rendezvény? Egy magyar kulturális rendezvény esetében egyáltalán tekinthető-e a szlovák nyelvűek felé tett gesztusnak az, hogy a beszédek többsége - a református lelkész lélekemelő beszédének kivételével – a magyar mellett szlovákul is elhangzott?
Agárdy Gábor: Büntetés Amerikának? videó 2016. november 14. | Eltelt egy hét az amerikai elnökválasztások óta. Minden média, weboldalak és politológusok százai - ezrei értékelték Donald Trump győzelmét, sokszor ellentmondásos eredménnyel...
Farkas Iván: Óvatosan a hitelekkel és a kölcsönökkel videó 2016. november 07. | Mivel a pénzügyek terén a széles tömegek tudása, tapasztalata nagyon hiányos, sokak számára általános felvilágosítást kellene tartani, közérthetően, világosan elmagyarázni, milyen felelősséggel jár a hitelfelvétel.
Agárdy Gábor: „Túlméretezett” környezetvédelem videó 2016. november 03. | A túlméretezett, „formatervezett“ csomagolások alkalmazásának beszüntetésével körülbelül egyharmadával csökkenteni lehetne a hasonló, felesleges csomagolások után megmaradó hulladék mennyiségét, ami a termék árában is megmutatkozhatna.
Molnár Judit: „Nyelv őrök” és nyelvrendőrök, avagy a hatalom diszkrét baja videó 2016. november 02. | Ismét akcióba léptek az államnyelv védelmezői: jöttek, láttak, kifogásoltak – abszurd dolgokat. A kulturális tárca államtitkára szerint azonban szó sincs boszorkányüldözésről. Ellenben, aki az ellenőrzés kapcsán nyelvrendőrségről, razziáról vagy sikanírozásról beszél, „az hangulatot és akár félelmet kelt az emberekben, ami borzasztóan veszélyes dolog. Aki ilyen fogalmakat használ az árt a szlovákiai magyarságnak” – írja közleményében Rigó Konrád. Kínos! Nem kicsit! Nagyon!...
Karaffa Attila: Az a bizonyos november elseje videó 2016. november 01. | November elseje, mindenszentek ünnepe. Nekünk, szurkolóknak sajnos szomorú nappá változott 2008. november 1-je. De szomorú nap ez a felvidéki magyarság történelmében is, hiszen a szlovák rendőrség brutális támadása örökre beleírta magát a krónikákba.
Kovács Koppány: Miért baj, ha Somorján Mátyás királynak állítunk szobrot? videó 2016. október 29. | Úgy látszik a városunba betelepült szlovákoknak és a samorincan.sk főszerkesztőjének már minden bántja a csőrét, ha már levegőt veszünk az is.
November 13-án leplezzük le Mátyás király szobrát a városháza előtt, a legutóbb ez ütötte ki náluk a biztosítékot.
Agárdy Gábor: Mi lesz veled, USA? videó 2016. október 24. | Pár hét múlva elnökválasztás lesz az Amerikai Egyesült Államokban. A választók hangulata soha az ezidáig jegyzett és felmért választások előtt még nem volt ilyen rossz, a két erős jelölt közül egyik jelölt támogatottsága sem éri el a választók 50%-át... A többi elnökjelölt pedig a „futottak még“ kategóriájába tartozik.
Kövesdi Károly: Merjen magyar lenni! videó 2016. október 22. | Az utóbbi időben sokan felkapták a fejüket Bugár Béla néhány kijelentésén. Említsünk meg kettőt közülük, amelyeket egy majdani politológus a hazudozó és pökhendi politikusi attitűd diagnózisaként fog kezelni.
Őry Péter: Mitől lett demokratább a Szlovák Nemzeti Párt? videó 2016. október 19. | Mennyiben változott meg a Szlovák Nemzeti Párt szellemisége, ha a felháborodás nyomán gyorsan visszakozik, de a fasiszta politikusról való megemlékezés jogosságát pártszinten fenntartja? Hogyan óhajt a Fico-kormány harcolni a szélsőségek ellen, ha koalíciós partnere az egykori fasiszta elnököt élteti?
Kolek Zsolt: Kérdések és irányok a magyar belpolitikában videó 2016. október 17. | Ahogy az várható volt, az október 2-i kvótareferendum hosszabb távon is meghatározó erővel bír a magyar belpolitika folyamataira. Az eredmények értelmezése már a következő hónapok stratégiájának ágyaz meg mind a kormányoldalon, mind az ellenzék térfelén.
Farkas Iván: Kettős nyomás a vállalkozókon és a vállalatokon videó 2016. október 13. | Sokan feltették már a kérdést, hogy a fejlett nyugathoz viszonyítva vajon miért olyan alacsonyak a bérek Szlovákiában. Tény, hogy az euróövezet országai közül Szlovákiában a legalacsonyabb a havi bérek és keresetek szintje. Ezt a kormány is tudatosítja, emiatt növelte idén a minimálbér összegét 380 euróról 405 euróra, jövőre pedig 435 euróra szeretné emelni.
Agárdy Gábor: Nooormálisak vagyunk? videó 2016. október 06. | Néha-néha az ember talál az fb-n is inspirációt. Ezúttal a demográfia európai alakulása fogott meg, főleg a Soros-féle igyekezettel összevetve...
Samu István: Az aradi vértanúk példája és a termőföld szeretete videó 2016. október 04. | „Nem én kiáltok, a föld dübörög…” A föld dübörög, megszólítva az őshonos közösséget, hogy újra társak lehessenek, jóban és rosszban. Fel kell ébredni és újra visszatalálni örökségünkhöz, a földhöz!
Molnár Judit: Üzenet Brüsszelnek videó 2016. október 03. | Üzenjük Brüsszelnek, hogy ők is megértsék … szólt a magyar kormány egyik hívószava a hétvégi népszavazás előtt. A kormány kampánya rendkívül erőteljes volt, a remélt elsöprő siker azonban elmaradt, hiszen a népszavazás érvénytelen lett. A jelek szerint a Brüsszelnek szóló üzenet fontosságát otthon sokan nem értették meg. Ennek ellenére a 3,2 millió nem mégis komoly muníció a magyar kormány számára.
Zilizi Zoltán: A zoboralji beiratkozások margójára videó 2016. szeptember 29. | Egyre ismételgetjük a magas színvonalat iskoláinkban. Persze, jó volna, ha intézményeink vonzóbbá válnának. Ez azonban félrevezet, illetve önmagában a színvonal – vagy annak hangoztatása – kevés.
Varga Lajos: Beszéljünk iskolánk jövőjéről! - beszéljünk! videó 2016. szeptember 21. | A TANDEM nonprofit szervezet, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Magyariskola.sk portál Beszéljünk iskolánk jövőjéről címmel közös projektet indítottak. A kezdeményezés célja, hogy a szülők bevonásával nyilvános párbeszéd induljon az iskoláink jövőjéről. A kezdeményezést csak üdvözölni lehet, hiszen időszerű, sőt évtizedek óta létező és máig nagyon sok a megválaszolatlanul hagyott kérdés.
Agárdy Gábor: A pávatáncnak vége videó 2016. szeptember 20. | Most, hogy a brexit miatt is lelohadt az európaiak kedve, hogy aláírják a TTIP-t (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerséget), Európa kapott látszólag egy esélyt, hogy pl. a génmódosított élelmiszerek (GMO) forgalmazása valamelyest időben kitolódjon és addig is létrejöjjön egy EU-s szabályozási mechanizmus, amellyel majd féken lehet tartani az Amerikából beáramló GMO-s termékeket…
Karaffa Attila: Nem vonakodom a munkától videó 2016. szeptember 16. | Márton Áron püspök jelmondatát választottam a jegyzet címének. Erdélynek, de az egész magyar katolicizmus főpásztorának a 2016-as esztendőben emlékévvel adózunk. Születésének 120., halálának 36. évfordulójára emlékezik a világ magyarsága, köztük mi, felvidéki magyarok is.
Varga Péter: A vízügyi törvényjavaslat padlóra küldheti a mezőgazdászokat videó 2016. szeptember 14. | Sajnos kész tényként könyvelhetjük el, hogy első olvasatban átment a szlovák törvényhozásban a Híd azon vízügyi törvényjavaslata, amely megszabja az öntözővíz-szolgáltatás fizetőssé tételét. Vajon milyen érdekeket szolgál ezen törvényjavaslat, amely a jövőben akár tönkreteheti elsősorban azon dél-szlovákiai agrárvállalkozásokat, amelyek vízigényes kultúrák termesztésével foglalkoznak?
Samu István: Fejlesztés helyett környezetszennyezés Nagykeszin? videó 2016. szeptember 10. | A „megfélemlített” Nagykeszi lakosságát és az alsó-csallóközi polgártársaimat, valamint jómagamat is nyugtalanítja a dánok által érdekes körülmények között megszerzett és létrehozott sertéstelep környezetre, illetve a régió gazdasági és mezőgazdasági felemelkedésére ható káros működése.
Őry Péter: A rossz vezető a legstabilabb pártot is lerombolhatja videó 2016. szeptember 09. | Mielőtt bárki (vagy a magát józannak tartó többség) örömünnepet tartana a németországi tartományi választások eredménye láttán, juttassuk eszébe, hogy a német politika is sokszereplős játszma.
Agárdy Gábor: Fenntartható fejlődés vagy nemnövekedés videó 2016. szeptember 07. | Földünk nyersanyag- és erőforrásai végesek – ezt már tudják az alapiskolások is. Egy zsákból nem lehet a végtelenségig csak kivenni, néha-néha tenni is kell bele valamit. Elméleti szinten ezzel a fenntartható fejlődés elmélete foglalkozik…
Gazdag József: Hedvig elköltözött, mi maradtunk videó 2016. szeptember 05. | Tíz éve verték meg Malina Hedviget. Azóta várunk arra, hogy az elkövetőket (s az esetleges megbízóikat is, mert feltételezhető, hogy voltak ilyenek) nevükön nevezzék, előállítsák és megbüntessék. Ilyesmire persze hiába várunk.
Farkas Iván: Komoly elvárásokkal tekint régiónk lakossága az új közlekedési tárcavezető tevékenysége elé videó 2016. szeptember 01. | A rendszerváltás idején az ország déli járásaiban élők életszínvonala volt a legmagasabb – persze a fővárost leszámítva –, a déli járások városainak, falvainak arculata volt a legcsinosabb. Röpke 20 év elég volt ahhoz, hogy a helyzet merőben megváltozzon.
Kiss Beáta: Félmegoldások kora videó 2016. augusztus 29. | A felvidéki pedagógusok és szülők társadalma nagy várakozással tekintett arra a tárgyalássorozatra, mely az Állami Pedagógiai Intézet, az Oktatási Minisztérium és a szakmai, illetve civil szervezetek, szakemberek között zajlott a nyáron...
Agárdy Gábor: Lokalizmus kontra globalizmus videó 2016. augusztus 24. | A világ eseményeit figyelő ember értetlenül áll bizonyos események értelmezése előtt, még akkor is, ha a mindenható média igyekszik „megmagyarázni“ mindazt, ami körülöttünk történik…
Köpöncei Péter: A Most-Híd kiütéssel győzött videó 2016. augusztus 23. | A múlt hét történései közé tartozik, hogy a #Sieť képviselői kiléptek pártjukból és a Most-Híd frakcióját erősítik a parlamentben. Azzal nincs problémám, hogy kiléptek, azt tartom vérlázító átverésnek, hogy képviselői mandátumaikról nem mondtak le és nem hagyták el a törvényhozást.
Első  Előző   2 / 12   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 0°C / 8°C
Holnap: 3°C / 9°C
Ógyalla
Ma: 0°C / 8°C
Holnap: -1°C / 8°C
Losonc
Ma: -3°C / 3°C
Holnap: -4°C / 3°C
Kassa
Ma: -7°C / 4°C
Holnap: -10°C / 0°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
544 éveMegszületett Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója.
274 éveMegszületett Luigi Rodolfo Boccherini zeneszerző, csellista, a vonósötös és a zongoraötös megalkotója.
214 éveMegszületett Hieronymi Ottó Ferenc mérnök, az első magyar vasútvonal tervezője.
139 éveEdison megkapta a szabadalmi védelmet a fonográf (hangíró) nevű készülekre.
59 éveMegszületett Helen Fielding angol írónő, a Bridget Jones naplója című könyv írója.
Belföld Több millió csomagnyi antibiotikumot írtak elő tavaly az orvosok Több millió csomagnyi antibiotikumot írtak elő tavaly az orvosok videó POZSONY. Nagyjából 3,9 millión csomag antibiotikumot írtak elő tavaly az általános orvosok. Erre a statisztikai adatok szerint a leggyakrabban a felnőtt páciensek esetében volt példa. Az antibiotikumok előírását megelőző ún. CRP tesztet egyetlen egészségbiztosító sem követeli meg az orvosoktól. A túlzott antibiotikum-használat visszaszorítása érdekében nyomást gyakorolna a szaktárca, amely felvilágosító kampányt tervez. Galko: Gajdoš védelmi miniszter áprilisban le fog mondani videó - jelentette ki parlamenti információkra támaszkodva Iveta Radičová kormányának volt védelmi minisztere. Hivatalosan is jobb minőségű az osztrák élelmiszer videó A szakemberek véleménye szerint ez a minőségbeli eltérés természetes.
Külföld Lavrov: megállapodás a kelet-ukrajnai tűzszünetről Lavrov: megállapodás a kelet-ukrajnai tűzszünetről videó MÜNCHEN/MOSZKVA. Megállapodás született egy február 20-tól induló kelet-ukrajnai tűzszünetről a Moszkva által támogatott szakadárok és Ukrajna között - erről tájékoztatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, miután ukrán, német és francia kollégáival egyeztetett. A tűzszünet február 20-án lép életbe - jelentett be az orosz külügyminiszter a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Nemzetközi elfogatóparancsot kérnek George Soros ellen az amerikaiak videó A kezdeményezés szerint George Soros fenyegetést jelent a szabad világra. Bill Gates: a világnak fel kell készülnie egy világméretű járványra videó Abból kiindulva, hogy terroristák kifejlesztenek valamilyen vírust, Gates "valószínűnek" nevezett egy világméretű katasztrófát.
Itthon Pozsony város elutasította az USA nagykövetsége előtti területek bérbeadását Pozsony város elutasította az USA nagykövetsége előtti területek bérbeadását videó POZSONY. Pozsony város képviselői nem hagyták jóvá az amerikai nagykövetség épülete előtti megközelítőleg 1 300 négyzetméternyi terület bérbeadását az Amerikai Egyesült Államok részére. A nevezett kerítéssel, acéloszlopokkal, cserepekből, illetőleg kitolható rámpákból álló terepakadályokkal a térség 2005 óta biztonsági zónaként szolgál. A városban évek óta ellenzik, hogy a nagykövetség épülete a belváros legforgalmasabb pontján, a Hviezdoslav téren van, s a kerítés nem épp esztétikus látvány. A jelen lévő 33 képviselőből 22 ellene szavazott, 10 tartózkodott, 1 városatya nem szavazott. A debreceni Arany Lajos vehette át az idei Jókai-díjat videó Az arany díszoklevelet és Jókai kezének márványlapon elhelyezett gipszmásolatát Arany Lajos újságíró és tanár kapta. Borongós hét elébe nézünk videó Borult, nyirkos, esős és olykor szeles időre számíthatunk az elkövetkező napokban.
Magyar világ A család fontosságát hangsúlyozták határon túli magyar vezetők A család fontosságát hangsúlyozták határon túli magyar vezetők videó BUDAPEST. A család fontosságát emelték ki határon túli magyar vezetők a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által Családban élni és magyarnak maradni a szülőföldön címmel szervezett konferencián, szombaton az Országházban. A konferencián a Felvidéket a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke, Öry Péter képviselte. A konferencián Őry Péter aggasztó jelenségként szólt arról, hogy a magyar fiatalok "nem fektetnek be a jövőbe". Kárpát-medencei családszervezetek napja az Országházban videó Lezsák Sándor szerint a család, a tanárok és a politika felelőssége a gyermekek tehetségének előhívása. Szakértő: tízmillió új migráns jöhet Afrikából videó A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Afrika-kutatója szerint a mai 1 milliárdos népesség néhány évtizeden belül 2 milliárdra nő.
Kultúra A Dal 2017 - Pápai Joci nyert az Origo című dallal A Dal 2017 - Pápai Joci nyert az Origo című dallal videó BUDAPEST. Pápai Joci és az Origo című dal nyerte A Dal 2017 című showműsort szombaton Budapesten. A nézőktől ő kapta a legtöbb szavazatot, így ő képviselheti Magyarországot május 9. és 13. között Kijevben, az Eurovíziós Dalfesztiválon. A nézőktől Pápai Joci és az Origo kapta a legtöbb szavazatot, így ő képviselheti Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. Több mint ötszáz néptáncos mutatkozik be az idei Néptáncantológián videó A Néptáncantológia február 25-én a Budapesti Operettszínházban lesz, fellépnek a Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyüttesei. Berlinale - A független zsűrik Enyedi Ildikó filmjét díjazták videó A világ filmkritikusait tömörítő szervezet a magyar versenyfilmet, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását díjazta.
Színes Michelin-csillagot kapott egy útszéli büfé Michelin-csillagot kapott egy útszéli büfé videó PÁRIZS. Tizenhárom eurós menüket áruló útszéli büfé kapott Michelin-csillagot Franciaországban. A Bouche à Oreille a környéki munkások egyik kedvenc kávézója, olcsó, ráadásul falatozás közben vidám francia klasszikusokat is játszanak magnóról. Tizenhárom eurós menüket áruló útszéli büfé kapott Michelin-csillagot Franciaországban. Schumacher családja a sajtóval pereskedik videó A német Bunte című lap valótlan híreket állított a pilótáról, miszerint Schumacher már tud járni. Megszerezte 400. győzelmét Dominika Cibulková videó A 27 éves szlovák teniszező bejutott a négy közé a 776 ezer dollár összdíjazású dohai keménypályás női tenisztornán.
Mozaik Az új apáknál is nagy a kockázata a depressziónak Az új apáknál is nagy a kockázata a depressziónak videó AUCKLAND. Sokkal gyakrabban fordul elő depresszió a közvetlenül szülés előtti és utáni hónapokban az apáknál, mint azt korábban gondolták, ami a családjuk életminőségére is komoly hatással lehet - állapította meg egy új-zélandi tanulmány. Az anyák közül többen szenvednek születés előtti depressziótól, mint ahányan a születés utánitól. Visszatérhet a Nokia 3310 videó A hamarosan megrendezésre kerülő MWC expón három készüléket is leleplezhet a vállalat. Tudósok szerint Zélandia lehetne a nyolcadik kontinens videó Igaz, hogy területe szinte teljesen a Csendes-óceán mélyén fekszik, ám egy sor feltételnek megfelel, ami kontinenssé teheti.
Hitélet Megnyitották a Szent László-emlékévet Megnyitották a Szent László-emlékévet videó GYŐR. Ma Győrben hivatalosan megnyitották a Szent László-emlékévet, amelynek megtartását a kormány 2016. augusztus 17-én jelentette be. Potápi Árpád János szerint a magyarság megerősítésére és sorsközösség vállalására kötelez Szent László öröksége. Rászoruló gyermekeken segít a Katolikus Karitász Kárpátalján videó A Katolikus Karitász a jövőben is folytatja a szükséget szenvedő kárpátaljai magyarok és más nemzetiségű emberek segélyezését. Győrben találkoztak a magyarországi és a szlovákiai evangélikus egyház vezetői videó A határon túli szolgálat, a nemzeti gyökerek ápolása, a hitoktatás és a lelkészképzés fontosságát hangsúlyozták a püspökök.
Múltunk Szent László élete minden volt, csak nem mese Szent László élete minden volt, csak nem mese videó Győrben pénteken hivatalosan is megnyitották a Szent László-emlékévet. A lovagkirály élete bővelkedik fordulatokban, nevéhez több legenda kötődik, a középkori Magyar Királyság stabilitásának megteremtéséről már nem nem is beszélve. A lovagkirály élete bővelkedik fordulatokban, nevéhez több legenda kötődik. Robert Oppenheimer, az "atombomba atyja" 50 éve halt meg videó Az első kísérleti atomrobbantás után Oppenheimer a Bhagavad-gítából idézett: "Most én vagyok a Halál, világok pusztítója". A rátámadó tiszt helyett magát lőtte szíven a leghíresebb bakonyi betyár videó Száznyolcvan éve, 1837. február 17-én halt meg Sobri Jóska, a leghíresebb bakonyi betyár.
Fő támogatónk