2018. március 23., péntek - Emőke
Cikkek közt...  Videók közt...  
Aich Péter: Ellenségekvideó 2018. március 19., hétfő 14:53 Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Sokfélék: akad ezek között valós, rejtett, képzelt, veszélyes, ártatlan, na és persze „jóakaró” is. Néha nehéz megkülönböztetni. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van.
Ádám Zita: Az embernövelő példákra és egymásra kellene figyelni videó 2014. január 20. | Főiskolai éveim alatt és amikor a gyermekeim egyetemre jártak, akkor is minden vizsga esetében szembesültem azzal a ténnyel – de ezt már oly sok helyen és oly sokszor leírtam –, hogy a főiskola elvégzése akarat és szorgalom, nem nyelv kérdése, legyen az magyar vagy szlovák, bármilyen anyanyelvű diáknak bármilyen nyelvű főiskola esetében.
Lacza Tihamér: Néhány kritikus észrevétel a fiatal magyar értelmiség szerepvállalásáról videó 2014. január 16. | Nézegetem a néhány hónapja közzétett felmérés adatait – a Csehországban tanuló, illetve az ott dolgozó magyarokról – és lehangolt vagyok.
Samu István: Két ellentétes értékrend "hungaricuma" a politikai közéletünknek? videó 2014. január 13. | Ennél furcsább címet, illetve kérdésfeltevést nem is választhattam volna. Azonban tudatos volt a nyakatekertség! Csak az általam vélt és létező történelmi valóságot akartam egy címben, költői kérdésben leírni.
Csáky Pál: Az út előttünk és mögöttünk videó 2014. január 10. | POZSONY. 2014 nem csupán a választások éve lesz, hanem a visszatekintésé is. Negyed évszázaddal ezelőtt fontos változások történtek a világban, amelyek hatása meghatározza mai életünket is.
Kvarda József: „Komárom 1994“ videó 2014. január 08. | Történelmi léptékű eseményre került sor 1994. január 8-án a magyar szellemiség fellegvárában, Révkomáromban.
Boldoghy Olivér: Emigránsok újratöltve videó 2013. december 21. | RÉVKOMÁROM. Nincs rá jobb szó: politikai menekült. Hosszú, hosszú évek után - tegnaptól - ismét van egy ilyenünk. A nyolcvanas évek gőzerővel jönnek visszafelé!
Farkas Iván: Választási költségvetést fogadott el a parlament videó 2013. december 13. | POZSONY. Jellemzően választási állami költségvetést fogadott el 2014-re a pozsonyi törvényhozás. Szigorú keretei csupán a köztársasági elnökválasztás idejéig lesznek tarthatók, utána növekedésnek indul a költségvetés hiánya, ezzel együtt az államadósság.
Borsányi Gyula: Néhányan politikai tőkét akarnak kovácsolni videó 2013. december 12. | PERED. Pered község polgármestereként és mint törvénytisztelő polgár is tudatában vagyok annak a ténynek, hogy az önkormányzatok (törvény adta kereteik között) autonóm módon tevékenykednek. És ez így helyes.
Farkas Iván: Nem mindegyik politikus elvetemült gazember! videó 2013. december 10. | POZSONY. A laza sorozat utolsó írásában is a megyei választásokhoz térek vissza igaz, sajátos módon. A választási részvételt veszem górcső alá s egyben sajnálattal állapítom meg, hogy a részvétel ismételten alacsony volt. Sokan, sokféleképpen magyarázzák az okokat. Kérdés, hogy a sajtó mozgosította, avagy elriasztotta a választókat a szavazáson való részvételtől. Vizsgáljuk meg a két végletet.
Samu István: gyomorgörcsös karácsonyi szünet előtt... videó 2013. december 03. | POZSONY. Az oktatásügy helyzetét elemzi írásában Samu István, a Via Nova Ifjúsági Csoport járási elnöke, a Magyar Közösség Pártja elnökségi tagja.
Farkas Iván: Pálfordulás videó 2013. december 03. | POZSONY. Néhány tanulság levonható a megyei választások eredményének tálalásáról és kommentálásáról a napi sajtóban.
Csonka Ákos: Mi lesz veled, Európa? videó 2013. november 28. | ZSELÍZ. Idén, 2013-ban volt a milánói ediktum 1700. évfordulója. Elgondolkodtató, hogy ha mostanra, a 21. századra ily mértékű értékválság állt elő, akkor meglehet 300 év múlva a 2000. évfordulón már nemhogy nem lesz mit ünnepelni
Samu István: Skizofrén valóság videó 2013. november 26. | GÚTA. Tehetetlen nacionalista-(ák), fasiszta félrevezetés, két évtizede elhanyagolt cigányprobléma.
Farkas Iván: Végre! videó 2013. november 22. | POZSONY. A mezőgazdasági támogatások rendszerével kapcsolatos tervezett változásokkal foglalkozik Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja gazdaságpolitikai és régiófejlesztési alelnöke.
Bárdos Gyula: Elfogadhatatlan, hogy Fico megosztja a lakosságot! videó 2013. november 21. | POZSONY. Lehet, vagy nem lehet Nagyszombat megye képviselőtestületének magyar elnöke? A szlovákiai közéletet foglalkoztató kérdést maga Robert Fico miniszterelnök generálta, amikor azzal hívta az urnákhoz a megye szlovák választóit, hogy akadályozzák meg a magyar jelölt, Berényi József győzelmét.
Tokár Géza: Botrányos döntések a Kisebbségi Bizottságban videó 2013. november 13. | POZSONY. November 12-én került sor a Kisebbségi Bizottság XI. ülésére, amelyen a kisebbségi támogatások végső összegének meghatározása mellett többek között Pered ügye is téma volt. Az ülés ugyanakkor botrányos véget ért, mivel azután, hogy a bizottságban nagyobb lélekszámmal helyet foglaló kisebbségek szavazati jogát közösségenként egyre főre csökkentették, az öt magyar jelölt tiltakozásképp kivonult a teremből.
Solymos László: A Fico-kormány mást mond és mást tesz a kisebbségek ügyében videó 2013. november 13. | POZSONY. Tegnap látott napvilágot a hír, hogy döntés születetett a Szlovák Kormány Kisebbségi Tanácsában, hogy ezentúl minden kisebbség csak egyetlen szavazattal fog rendelkezni.
Csáky Pál: Mikor kezdődött a történelem? videó 2013. november 12. | POZSONY. Az első bécsi döntésre való visszaemlékezésünk kapcsán egy régi történet jut eszembe, a múlt század nyolcvanas éveiből.
Berényi József: A megye mindennapjaink része videó 2013. november 06. | POZSONY. A Magyar Közösség Pártja fokozott figyelmet fordít a megyei és a helyi önkormányzatokra. Ily módon is védeni kívánja a szlovákiai magyar közösség érdekeit. A megyei önkormányzatok különös jelentőséggel bírnak, hiszen azok néhány területen képesek ellensúlyozni a szlovák kormány (rossz) döntéseit.
Tokár Géza: Mindannyiunk érdeke a megyei választásokon való részvétel videó 2013. november 06. | POZSONY. Amennyiben saját magunk nem szólunk bele a döntéshozók kiválasztásába, mások teszik azt meg helyettünk.
Samu István: Szégyen érsekújvári kórház, szégyen Szlovákia! videó 2013. november 04. | GÚTA. Egy barátomtól-sporttársamtól, aki félig magyar, félig szlovák, vagyis vegyes házasságból származik, megdöbbentő levelet kaptam az elektronikus levélpostán keresztül. Beleegyezett, hogy ismertessem.
Berényi József: Pered közös ügy! videó 2013. november 02. | POZSONY. Egy hét múlva, november 9-én megyei választásokra kerül sor. A Magyar Közösség Pártja választási rendezvényein arra összpontosít, hogy tájékoztasson eddigi eredményeiről és bemutassa a megyei hatásköröknek megfelelő, egyben megvalósítható céljainkat. Mi nem támadunk másokat. A kampányidőszak egészére viszont nem ez a hangvétel jellemző.
Farkas Iván: Adósságplafon-párhuzam videó 2013. október 28. | POZSONY. Az amerikai válság európai párhuzamaival foglalkozik Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja gazdaságpolitikai és régiófejlesztési alelnöke.
Farkas Iván: Nyitra megyei képeslap videó 2013. október 25. | A Nyitra Megyei Önkormányzat Hivatala a megyei szlovák nagykoalíció befolyása alatt állt. A hivatalvezető, a főosztályvezetők és a dolgozók kiválasztásánál is a nagykoalíció politikusai bábáskodtak. Felelősségük emiatt a hivatal tevékenységét illetően elvitathatatlan - írja Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja alelnöke.

Székely menetelés – A brünni magyarok is szolidárisak videó 2013. október 25. | PRÁGA. Levélben fordult Románia prágai nagykövetéhez a romániai közigazgatási régiók átszervezése és a tervezett székely menetelés kapcsán Lelovics Pál, a Brünni Magyar Polgári Egyesület elnöke.
Petheő Attila: Simon Zsolt tájékozatlansága meglepett videó 2013. október 23. | RÉVKOMÁROM. Simon Zsolt, a Most-Híd parlamenti képviselője a napokban nyílt levélben szólította meg a peredieket, miután a kormány elutasította a helyi népszavazáson kifejezett akaratuk teljesítését. Petheő Attila jegyzetében rámutat: a volt mezőgazdasági miniszter valótlanságokat állít.
Solymos László: A probléma a nyelvtörvényben van videó 2013. október 22. | POZSONY. Elfogadhatatlan, hogy az állam a közszolgálati médiák feladatainak elvégzésére kötelezi a kisebbségi nyelvű adásokat működtető magánvállalkozókat - közölte Solymos László, a Most-Híd képviselője kedden a parlamentben. Felszólalását szerkesztői beavatkozás nélkül tesszük közzé.
Samu István: Ne érjük be kevesebbel! videó 2013. október 18. | GÚTA. Ne kérjünk kevesebbet, mint amit már egyszer megfogalmaztunk, és ami Szlovákiával szemben elvárás.
Takács András: Éke kultúránknak! videó 2013. október 16. | POZSONY. A közelmúltban, táncos eseményhez kapcsolódva soron kívül bemutatót tartott az Ifjú Szivek Táncszínház, így újra láthattam a HONTALANÍTÁS című műsorukat.
Farkas Iván: Nehezen teljesíthető a jövő évi büdzsé videó 2013. október 11. | POZSONY. Amikor a pénzügyi tárca augusztusban jóváhagyta a jövő évi büdzsé bázikus javaslatát, a kiadási oldalon 700 milliós kiadás fedezete hiányzott. Nos, ez tegnap sem oldódott meg a kormányhivatal falai közt.
Első  Előző   16 / 17   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -1°C / 8°C
Holnap: -3°C / 8°C
Ógyalla
Ma: -5°C / 8°C
Holnap: -5°C / 8°C
Losonc
Ma: -6°C / 7°C
Holnap: -6°C / 5°C
Kassa
Ma: -4°C / 8°C
Holnap: -7°C / 5°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
58 éveMeteorológiai Világnap
1045 éveElkezdődött a magyarok beilleszkedése a nyugati, keresztény társadalomba.
179 éveMegszületett Julius Hann osztrák meteorológus, a klimatológia és a meteorológia fizikai szemléletmódjának megalapozója.
176 éveMeghalt Stendhal francia író (Vörös és fekete, A pármai kolostor).
154 éveCseszneken megszületett Simonyi-Semadam Sándor, a trianoni szerződés aláírója.
Belföld Elmarad a péntekre tervezett Tisztességes Szlovákiáért pozsonyi tüntetés Elmarad a péntekre tervezett Tisztességes Szlovákiáért pozsonyi tüntetés Frissítvevideó POZSONY. Mivel Andrej Kiska államfő kinevezte az új kormányt, a szervezők lefújták a péntekre tervezett Tisztességes Szlovákiáért tüntetést. Az egyetemisták azonban pénteken csendes menetet indítanak. A szervezők "nem mennek sehova", az új kormány lépéseit figyelk majd. A nővérek és orvosok bírálják az új egészségügyi minisztert videó Döntéseit nem a szakmai érvek, hanem a politikai befolyás alapján hozza meg, állítják bírálói. A Kuciak-féle kettősgyilkosság elkövetője speciálisan átalakított fegyvert használt videó A rendőrség nem erősítette meg, hogy gázpisztollyal lőtték le a fiatalokat.
Külföld Életfogytiglant kapott a német lányt megölő migráns Életfogytiglant kapott a német lányt megölő migráns videó FREIBURG. Életfogytiglanra ítélték azt az afgán férfit, aki a németországi Freiburgban 2016 szeptemberében megerőszakolt egy diáklányt, akinek testét később egy folyóban találták meg – hangzott el az M1 Híradójában Helyszíni beszámolók szerint a teljesen megtelt tárgyalóteremben tapssal fogadták az ítéletet. Amerikai importvámok - Európa egyelőre mentességet kap videó Az Európai Unió mellett Argentína, Ausztrália, Brazília és Dél-Korea, valamint Kanada és Mexikó tartozik a kivételezett körbe. Két éve szabadult el a terror Brüsszelben videó A három brüsszeli támadásnak összesen harminckét halálos áldozata volt, és több százan megsebesültek, köztük két magyar is.
Itthon Hogyan kerül a víz a csapba? Hogyan kerül a víz a csapba? videó A víz világnapját 1993 óta minden év március 22-én tartják, célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. 2018-ban a víz világnapjának szlogenje: „Védd természetesen!” A környezetszennyezés problémáira a megoldást sok esetben maga a természet kínálja fel. Idén erre akarják fokozottabban felhívni a társadalom figyelmét a víz világnapjának szervezői szerte a világon. Gondolatok a környezettudatosságról március 22-én, a víz világnapján. Vasárnaptól vastagodik meg újra a felhőtakaró videó Pénteken és szombaton napközben javarészt derült égboltra és 6-11 fokra számíthatunk. Éjszaka még fagyos marad a levegő. Mi hátráltatja a Dunaradvány és Neszmély közötti kompjárat megvalósulását? videó Neszmély polgármestere szerint akár már jövő ősszel elindulhatna a kompjárat. A felvidéki oldal nem ennyire derülátó.
Magyar világ Digitalizáció és migráció Digitalizáció és migráció videó A digitalizáció, a migráció, és az európai romák és szegények kérdése az olyan témák közé tartozik, ahol szükséges, hogy lássuk a különböző nézőpontokat. Monozlai Flóra legutóbbi brüsszeli látogatása alkalmával az Európai Parlament alelnökével, Járóka Líviával találkozott, és egy olyan értékes beszélgetésben volt része, amit másokkal is szeretne megosztani. Monozlai Flóra legutóbbi brüsszeli látogatása alkalmával az Európai Parlament alelnökével, Járóka Líviával találkozott. Betiltották az arcot elfedő maszkok viselését köztéri rendezvényeken Kárpátalján videó Bűnmegelőző intézkedésként ezentúl a rendőröknek azonosítaniuk kell az ilyen emberek kilétét. Áder: a klímakatasztrófa már nem a jövő, hanem a jelen videó Áder János hétfőn érkezett a nyolcadik Víz Világfórumra, Brazíliavárosba. Beszédet mondott a megnyitó ceremónián is.
Kultúra Meghalt Kulcsár Ferenc költő Meghalt Kulcsár Ferenc költő videó Hosszan tartó súlyos betegség után csütörtökön Dunaszerdahelyen életének 69. évében elhunyt Kulcsár Ferenc költő. Temetése hétfőn, március 26-án 13 órakor lesz Dunaszerdahelyen, a városi temetőben. 2014-ben első felvidéki költőként megkapta a Balassi Bálint-emlékkardot, majd ugyanabban az évben a Madách-díjat is. 70 éves Sir Andrew Lloyd Webber videó Ő a világ első komponistája, aki elsőként keresett szerzeményeivel egymilliárd dollárnál is nagyobb összeget. Elhunyt Szöllősi Zoltán József Attila-díjas költő videó Szöllősi Zoltánt 2015-ben, 70. születésnapján Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki.
Színes Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát videó LOS ANGELES. Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát: a magyar származású hollywoodi filmdíva halála után 16 hónappal mintegy ezer tárgyat, köztük ékszereket, festményeket, bútorokat és drága estélyi ruhákat értékesítenek április közepén a Beverly Hills-i Heritage aukciósházban. Gábor Zsazsa özvegye, Frédéric von Anhalt herceg a Bel Air negyedben lévő villájukban mutatja be a tárgyakat. Harmadszor került megrendezésre az Ecommerce Expo videó Idén már harmadik alkalommal rendezték meg Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi rendezvényét, az Ecommerce Expo-t. Több mint 3 fokkal megdőlt a napi hidegrekord Magyarországon videó Most hajnalra Vásárosnaményban mínusz 13,4, míg Nyírlugoson mínusz 15,2 fokig süllyedt a hőmérséklet.
Mozaik Kutatók szerint nem lehet meggátolni a gleccserek olvadását Kutatók szerint nem lehet meggátolni a gleccserek olvadását videó INNSBRUCK. A gleccserek további olvadását ebben az évszázadban csak egyetlen esetben lehet feltartóztatni, ha azonnal leállítjuk az összes üvegházhatású gáz kibocsátását - erre a következtetésre jutottak a Brémai és az Innsbrucki Egyetem kutatói a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban. Minden egy kilogramm szén-dioxid, amelyet ma kibocsátunk, 15 kilogramm gleccserjég elolvadását jelenti. Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége videó 1,6 millió négyzetkilométeres vízfelületen úszó műanyag szemétfoltban 8 százalék az apró műanyagszemcsék mennyisége. Sisakos agyi szkennert fejlesztettek ki brit kutatók videó Ultrakönnyű és rendkívül érzékeny agyi képalkotó eszközt fejlesztettek ki brit kutatók.
Hitélet A csíksomlyói hegynyeregben mutatják be a Csíksomlyói passiót A csíksomlyói hegynyeregben mutatják be a Csíksomlyói passiót videó A csíksomlyói hegynyeregben, a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztus 18-án a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Csíksomlyói passiót - jelentették be a két intézmény vezetői egy Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón szerdán. A darabot a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztusban a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Megáldották pannonhalmi főapáti tisztségében Hortobágyi T. Cirillt videó Az új főapát a 996-ban alapított monostor 87. apátja, Szent Asztrik 86. utódja. Kassára látogatott Erdő Péter bíboros videó Az esztergom-budapesti érsek előadást tartott a teológiai fakultáson és felkereste Salkaházi Sára testvér egykori rendházát is.
Múltunk Újabb 2. világháborús hadihajó roncsait fedezték fel Újabb 2. világháborús hadihajó roncsait fedezték fel videó A napokban újabb, a 2. világháború idején elsüllyedt hadihajó roncsaira bukkant a Paul Allen vezette expedíció. Ezúttal a guadalcanali tengeri csatában hullámsírba szállt USS Juneau-nak akadtak nyomára, amely többek között arról is híres, hogy ezen szolgált az öt fiatal Sullivan-testvér, akiknek tragikus története megrázta Amerikát. Előkerültek a USS Juneau roncsai, amelynek fedélzetén vesztette életét az öt Sullivan-testvér. Joseph Fourier volt az első, aki leírta az üvegházhatást videó Kétszázötven éve, 1768. március 21-én született Jean-Baptiste Joseph Fourier francia matematikus és fizikus. Elárverezik az utolsó egyiptomi király karóráját videó Kalapács alá kerül Faruk arany karórája. Akár 800 ezer dollárért is elkelhet az óra, amelyből csak 281 darab készült a világon.
Fő támogatónk