2017. augusztus 23., szerda - Bence
Cikkek közt...  Videók közt...  
Őry Péter: Kormányok kormánya, botrányok botrányavideó 2017. augusztus 19., szombat 18:12 Az aktuális korrupciógyanús ügy, az európai uniós támogatás körüli „cirkusz”, majd az ezt és a még súlyosabb ügyeket elfedni akaró „kormányválság” teljes meztelenségében megmutatta, milyen kormánya van Szlovákiának.
Csóti György: A Kárpát-medencei magyar autonómia kérdéséről videó 2014. október 09. | A 2014-es esztendő két ellentétes példát hozott az európai őshonos nemzeti közösségek autonómiájának szükségességéről. Egy sikeres és egy sikertelen történetet a népek önrendelkezési jogának érvényesüléséről.
Őry Péter: Listák után, kampány előtt videó 2014. október 07. | Újabb mérföldkőhöz érkeztek az önkormányzatok és a települések. November 15-én újra választhatnak a falvak, városok lakói, ki illetve kik azok a jelöltek, akik nem a funkció kedvéért indulnak a választáson, hanem a közösség érdekeiért kívánnak munkálkodni.
Samu István: Köztünk élő (sérült) "világok"... videó 2014. szeptember 26. | Szeptember 25-én elég hideg reggelre ébredhettünk, valóban beköszöntött a "késő" ősz. Elég korán! Az egyenesség és őszinteség megkívánja, hogy legbelsőbb érzéseimet is feltárjam, hiszen ez teszi az embert szabaddá.
Farkas Iván: Térségbeli kihívások, melyek az Európai Bizottság új közlekedési biztosát érik videó 2014. szeptember 22. | Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker közlekedési biztosnak Maroš Ševčovičot javasolta. A szlovák politikus és diplomata tapasztalt uniós vezető, hiszen az előző bizottságban az elnök, José Manuel Barroso helyettese volt. A fő kérdés azonban az, kellő mértékben tudja-e majd beemelni térségünk érdekeit az EU megvalósításra váró közlekedési fejlesztései sorába az új uniós időszakban.
Kassai Gyula: Felvidéki kairosz videó 2014. szeptember 19. | A gyalázatos alkotmánybírósági döntés után talán Ilonka néni volt a legszomorúbb közöttünk. Többen láttuk a könnyeket az arcán. Érthető, 102 esztendő mögötte van, és ki tudja, hogy mennyi ideig marad még közöttünk. „Nem is nyugszunk bele” – mondja határozottan a kamerába. Igaza van, menni kell tovább és nincs miért búslakodni.
Őry Péter: Senkiföldjén videó 2014. szeptember 18. | Talán csak a mazochisták lesték felfokozott várakozással a szlovák alkotmánybíróság szerdai (soron következő) döntését a kettős állampolgárság ügyében. Aki ismeri a szlovákiai állapotokat, nem várt semmit. Nem is kapott semmit – csak a jogállamiság egy újabb, jókora pofont.
Molnár Judit: A demokrácia próbája videó 2014. szeptember 15. | Az Alkotmánybíróság szeptember 17-én hirdeti ki a kettős állampolgárságról hozott döntését. Egy négy éve húzódó ügy végére kellene pontnak kerülnie. A pontot azonban csak reméljük, hiszen ismerve a szlovák viszonyokat, felkiáltójellel, avagy kérdőjellel is végződhet ez a demokráciát megszégyenítő ügy.
Csáky Pál: Tehetetlen, mint a szlovákiai magyar? videó 2014. szeptember 03. | A közelmúltban megjelent egy könyvecske, a szlovák nyelvben használatos szleng kifejezések amolyan morbid tárháza. Szerepel benne egy olyan kitétel is, amely sértő ránk, magyarokra nézve.
Farkas Iván: Megszűnhet az egykulcsos egészségügyi járulékrendszer videó 2014. augusztus 22. | A kormány, a pénzügyi tárca javaslata figyelemre méltó, megfontolás tárgya lehet, ám negatív hozadékait előre látva, az intézkedések hatályba lépése előtt kellene minimalizálni az esetleges kockázatokat.
Farkas Iván: Zátonyra futott az uniós források felhasználása videó 2014. augusztus 14. | A jelek szerint Brüsszel megelégelte az uniós források szlovákiai felhasználását kísérő visszaéléseket, területi diszkriminációt és politikai klientelizmust.
Samu István: Vegyes házasság - az asszimiláció motorja videó 2014. augusztus 13. | - szociológiai és antropológiai értelmezésben.
Ha azonos anyanyelvű társaságban, kulturális (szubkulturális) találkozási pontokat biztosítunk, akkor elenyészővé válhat a vegyes házasság.
Nagy Dávid: Az ígéret szép szó… avagy mikor lesz Érsekújvárott természetes a kétnyelvűség? videó 2014. augusztus 01. | Munkám során gyakran megfordulok a lévai bíróságon. Amennyiben időm engedi, mindig teszek egy sétát a városban is. Léván ugyebár semmi sincs kiírva magyarul, még a városnév sem. Egy idő után azt vettem észre magamon, hogy mindenütt szlovákul beszéltem. Miért is? Mert ahol nincs felirat, ott eltűnik a nyelv. Ahol eltűnik a nyelv, ott odavész a nemzet. Így lett Léva szlovák város, és ezen az úton halad rohamléptekkel Újvár is. Ezért fontos a nyelvhasználatunk megőrzése és védelme.

Aaa...na, ez máris rosszul kezdődik! videó 2014. július 29. | Ha valakitől egy kérdésre választ várva azt halljuk, hogy Aaa, akkor tudjuk, hogy semmi őszinte megnyilatkozásra nem számíthatunk. Ne legyenek kétségeink, ez nemcsak a magyar, de a szláv nyelvcsaládban is így van, ez a 3A-s szemfényvesztés.
Samu István: ne kergessünk délibábot, a multicégek nem teremtenek biztos jövőt! videó 2014. július 18. | Azt hiszem, most sokan újraértelmezik gondolkodásmódjukat – vagyis állandóan azt várni, hogy majd jön ide (a Felvidék déli régióiba, Gútára stb.) egy multi vagy egy nagyobb vállalat, és az ad munkát, biztonságos jövőt –, ugyanis a napokban kézzelfogható közelségben van egy komoly probléma, mégpedig az, hogy 1800 ember veszíti el máról holnapra a munkahelyét!
Farkas Iván: tizenöt pontba öntött kormánypárti (s)óhaj videó 2014. július 01. | A hétvégén a Smer kormánypárt megtartotta munkakongresszusát. A kongresszuson megpróbált felébredni csipkerózsika-álmából, megpróbálta megrázni magát, hátha megfordítja az Irányt, vissza tud kapaszkodni a lejtőről.
Gergely Papp Adrianna: A kistelepülések kilátástalan helyzete videó 2014. június 28. | Nyolcadik éve vagyok polgármester Debrődön, egy közel négyszáz lakosú falucskában, és úgy érzem magam, mint egy kétségbeesett anya, akinek beteg gyermekéről már lemondtak az orvosok.
Lelovics Pál: Morvaországból tekintve is három a (felvidéki) magyar igazság videó 2014. június 26. | Ne siránkozzunk, hogy egyre inkább fogyóban vagyunk, ha alkotmányos és törvénybe iktatott jogainkkal, tudatlanság vagy bátortalanság okán, nem élünk. Ne mindig másba keressük a hibát. Tiszteljük a másét, de a magunkéról ne mondjunk le.
Bartók Csaba: Együttműködés pártja - tényleg érett a névváltoztatás videó 2014. június 09. | Nem szeretnék a Most – Híd párt országos dolgaival foglalkozni, főleg nem a névváltoztatás kapcsán, de egy helyi eset hozta ki belőlem a következő pár sort.
Samu István: Áldozatok vagy bűnösök videó 2014. június 05. | Írásom címe nem véletlen. Áldozatok vagy bűnösök vagyunk 94 év elteltével? Olyan kérdés ez, amely közösségünk, a felvidéki magyarság belső lelki vívódását tükrözi kimondatlanul, Trianon óta! Mert sajnos 94 év elteltével a közösségünk nem csak politikailag megosztott, hanem lelkileg is.
Kolek Zsolt: Európai pálya videó 2014. május 29. | Túlzás nélkül állítható, hogy régiónkban érdektelenség övezte a hétvégén tartott európai parlamenti választásokat. A szlovákiai, alig tizenhárom százalékos részvételi arány, egyenesen történelmi mélypont.
Molnár Judit: A választás szabadsága videó 2014. május 21. | A hétvégén választások lesznek Európában. Szlovákiában szombaton járulhatunk az urnákhoz, hogy megválasszuk azt a 13 európai parlamenti képviselőt, akik az elkövetkező öt évben képviselhetik az ország érdekeit a brüsszeli színtéren.
Bauer Edit: Európa jövője a tét videó 2014. május 20. | Idén május 1-jén ünnepeltük az Európai Unió eddigi legnagyobb bővítésének tizedik évfordulóját. Az eltelt 10 év jó alkalmat nyújt a mérlegelésre, annak átgondolására, mit is jelentett és jelent számunkra az “Európába” való tartozás.
Kolek Zsolt: Szkinhed Zsolti és KGBéla videó 2014. május 20. | Mozgalmas hetet tudhat maga mögött a magyar közélet. Mindez nem is lenne meglepő, hiszen hamarosan az európai parlamenti választás kampányának célegyenesére fordulnak rá a politikai élet szereplői.
Kolek Zsolt: Orbán harmadszor videó 2014. május 14. | Múlt szombaton az Országgyűlés falai között sor került Orbán Viktor harmadik kormányfői eskütételére. Ha a Fidesz elnöke kitölti a négyéves ciklust, a miniszterelnöki hivatalban töltött tizenkét esztendővel megközelíti Tisza Kálmánt, aki a dualizmuskori Magyarország kormányosaként másfél évtizedig őrizte meg pozícióját.
Kolek Zsolt: Ukrajna - kétségek és kérdések videó 2014. május 08. | Ukrajnában az elmúlt hétvégétől - Janukovics elnök megbuktatása óta – a legtöbb halálos áldozattal járó napok követték egymást. Az ország keleti és déli, többségében oroszajkúak által lakott részén, egyre kaotikusabb, polgárháborús viszonyokra emlékeztető helyzet alakult ki.
Molnár Judit: Hedvigért, magunkért! videó 2014. április 28. | A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala az MKP-val és a Most-Híddal, valamint a legnagyobb civil szervezetekkel közösen tüntetést szervez április 30-án, szerdán Pozsonyban Žák-Malina Hedvig mellett, az ellene tett vádemelés és a szlovák igazságszolgáltatásban uralkodó állapotok miatt. Malina Hedvig ügye a felvidéki magyarság történetének legsötétebb s legszomorúbb lapjai. Épp itt az ideje, hogy közösségként emeljük fel hangunkat emiatt a szégyenletes ügy miatt.
Kolek Zsolt: Európai mérce videó 2014. április 24. | Május 24-én Szlovákia polgárai immár harmadik alkalommal választanak képviselőket az Európai Parlamentbe. Az uniós csatlakozás óta eltelt évtized már kellő perspektívát kínál ahhoz, hogy a szlovákiai választók a voksoláson mérlegre tegyék a 2004-ben megfogalmazott reményeiket és várakozásaikat.
Bartók Csaba: Adalékok egy szepsi iskolaalapításhoz videó 2014. április 20. | Oda jutottunk nagy demokráciánk hervadó bimbózása közepette, hogy nem tudunk élni jogainkkal, nem igazán tudjuk, mit akarunk, nem értjük a kor szavát, de a legrosszabb, ha nem értjük nagyszüleink nyelvét és magyarként még véletlenül sem hallottunk Tompa Mihályról, hogy A gólyához írt versét már ne is említsem.
Mihályi Molnár László: Sötétség és megvilágosodás videó 2014. április 18. | Ez még az ő órájuk volt: a sötétség hatalmáé! Hamis papok és uzsorás kufárok álltak vele szemben a templom előtt, és a félrevezetett tömeg, no meg a felbérelt csőcselék, hogy a kellő pillanatban bekiabáljanak...(s a képlet azóta sem változott).
Kolek Zsolt: A kétharmad után videó 2014. április 16. | Múlt szombaton bizonyossá vált, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség az újonnan felálló törvényhozásban is kétharmados többséget szerzett.
Első  Előző   12 / 15   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 11°C / 21°C
Holnap: 13°C / 24°C
Ógyalla
Ma: 10°C / 21°C
Holnap: 10°C / 23°C
Losonc
Ma: 9°C / 19°C
Holnap: 5°C / 18°C
Kassa
Ma: 10°C / 17°C
Holnap: 12°C / 18°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
168 éveSzemere Bertalan miniszterelnök - többedmagával - elásta a magyar koronát és a koronázási ékszereket rejtő ládát.
77 éveMegnyitották az egyes számú kőolajkutat, amely 35 éven át a magyarországi kőolajtermelés 70 százalékát adta.
445 éveSzent-Bertalan-éji (augusztus 23/24) mészárlás során a francia katolikusok megpróbálták kiírtani a hugenottákat.
244 éveMária Terézia aláírta a zálogház alapító levelét és ezzel létrejött a mai Bizományi Áruház Vállalat jogelődje.
184 éveElfogadták a gyermekmunkáról szóló törvényt Angliában.
Belföld Fico: Szlovákia teljesíti az uniós maghoz való tartozás feltételeit Fico: Szlovákia teljesíti az uniós maghoz való tartozás feltételeit videó POZSONY. Szlovákia mindazon feltételt teljesíti, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az Európai Unió magjához tartozzon – állítja meggyőződéssel Robert Fico kormányfő, hozzátéve: a statisztikák is ezt bizonyítják. Elsősorban a munkanélküliség történelmileg alacsony szintjére, a béremelkedésre és a hazai gazdasági növekedésre mutatott rá. Szlovákia mindazon feltételt teljesíti, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az Európai Unió magjához tartozzon. Augusztus végéig posztján marad Plavčan oktatási miniszter videó Augusztus végéig marad tisztségében a menesztett Peter Plavčan oktatási miniszter – jelentette be ma a Szlovák Nemzeti Párt. Focus: Dankónak már kevesebben hisznek, mint korábban videó A legmegbízhatóbb politikus Andrej Kiska államfő, akit Robert Fico követ a sorban – állítja a Focus.
Külföld Előzetesben a finnországi késelő, beismerte tettét Előzetesben a finnországi késelő, beismerte tettét videó TURKU. A turkui bíróság kedden elrendelte Abderrahmán Meskának, a finnországi pénteki késelés fő gyanúsítottjának előzetes letartóztatását. Meska beismerte, hogy ő végzett egy 31 és egy 68 éves nővel, és sebesített meg további hat nőt és két férfit az ország délnyugati részén található városban. Abderrahmán Meska beismerte, hogy ő végzett egy 31 és egy 68 éves nővel, és sebesített meg további hat nőt és két férfit. Marokkói migránsok támadtak Horvátországban és Németországban videó A négy gyanúsított 23 és 25 év közötti, marokkói származású férfi. Egyre több a gázolásos merénylet Európában videó Az eddigi legsúlyosabb ilyen jellegű terrorakció pedig tavaly júniusban, Nizzában történt.
Itthon Csütörtöktől jelentős felmelegedésre számíthatunk Csütörtöktől jelentős felmelegedésre számíthatunk videó POZSONY. Félig derűs, félig borús időjárásra ébredtünk ma, miközben legfeljebb 20 és 25 Celsius-fok közti meleget mutathat a nap folyamán a hőmérő. Csütörtöktől viszont jelentős felmelegedésre számíthatunk Szlovákiában. Félig derűs, félig borús időjárásra ébredtünk ma, miközben 20 és 25 Celsius-fok közti meleget mutat a hőmérő. Még lehet jelentkezni az FTDK-ra videó Szeptember 15-ig lehet jelentkezni a XII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciára (FTDK). Bemutatkozó látogatáson a pozsonyi magyar nagykövet videó Pozsonyban Menyhárt József, az MKP elnöke és Őry Péter, az MKP OT elnöke fogadta a nagykövetet.
Magyar világ A világ kilencedik legbiztonságosabb helye Magyarország A világ kilencedik legbiztonságosabb helye Magyarország videó BUDAPEST. A brit külügyminisztérium (FCO) a közelmúltban történt terrortámadások után közölte az alacsonyabb kockázatúnak minősülő országok listáját, melyen Magyarország a kilencedik helyen szerepel. A Daily Star listáján olyan országok szerepelnek, amelyeket alacsony vagy minimális kockázatú kategóriába soroltak. Szijjártó: továbbra is rendkívüli az európai terrorfenyegetettség videó Európában a biztonsági helyzet soha nem volt olyan rossz, mint most - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Földi László: háború van Európában videó A biztonsági szakértő hangsúlyozta: a kialakult helyzetért Európa bevándorláspolitikája a felelős.
Kultúra Forgács Péter lett az Álljunk meg egy novellára verseny közönségdíjasa Forgács Péter lett az Álljunk meg egy novellára verseny közönségdíjasa videó PÁRKÁNY, BUDAPEST. Forgács Péter párkányi novellista Családfa című írása lett a JCDecaux Álljon meg egy novellára című irodalmi versenyének közönségdíjasa. A 20 legjobbnak ítélt írás nyár végéig olvasható számos budapesti utasváróban. A közönségdíjas novella 19 másik szerző munkáival együtt augusztus végéig Budapest számos utasvárójában elolvasható. A Müpában koncertezik a 65 éves Rajkó zenekar videó A Rajkó Zenekart 1952-ben alapította Szigeti Pál igazgató és Farkas Gyula karmester. Újraindul a Magvető Zsebkönyvtár sorozata videó Két kortárs klasszikus, Tar Sándor és Ottlik Géza köteteivel indul újra szeptemberben a Magvető Zsebkönyvtár sorozata.
Színes Kimi Räikkönen jövőre is a Ferrari pilótája lesz Kimi Räikkönen jövőre is a Ferrari pilótája lesz videó MARANELLO. Kimi Räikkönen jövőre is a Ferrari Forma-1-es csapatának pilótája lesz. Az olaszok kedden, rövid sajtóközleményben jelentették be, hogy egy évvel meghosszabbították a 37 éves finn versenyző szerződését. 200 millió amerikai nézte az évszázad napfogyatkozását videó Kilencvenkilenc év óta ez volt az első teljes napfogyatkozás az Egyesült Államokban. Nagy-Magyarország térképe lóg Peter Kažimír irodájában videó A pénzügyminiszter a Denník N napilapnak adott interjút, s a cikkhez csatolt kép egy meglepő részletet tárt fel.
Mozaik Kávézaccból energiát nyerő eljárásokat tesztelnek svájci kutatók Kávézaccból energiát nyerő eljárásokat tesztelnek svájci kutatók videó VILLIGEN. Nemcsak a növények számára szolgálhat tápanyagul, de energiaforrás is válhat a kávézaccból: svájci kutatók olyan eljáráson dolgoznak, amelynek révén nagy értékű metán állítható elő a kávézaccból. Nemcsak a növények számára szolgálhat tápanyagul, de energiaforrás is válhat a kávézaccból. Egy védett, 18. századi hajóroncs régészeti feltárásának tárgyait mutatják be Kentben videó Ezüstdollárokat, ónkupákat és faládákat is felszínre hoztak egy az Északi-tenger mélyén talált 18. századi hajóroroncsról. Hatezer éves épületmaradványokat tártak fel Isztambulban videó A régészek egy épülő metróállomás helyszínén fedezték fel a kör alakú építményeket és urnákat.
Hitélet Magyar napokat tartanak Wittenbergben Magyar napokat tartanak Wittenbergben videó WITTENBERG. Magyar napokat tartanak a németországi Wittenbergben. A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából rendezett négynapos programot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke nyitja meg csütörtökön. A programsorozat záró eseménye a vasárnap délelőtti kétnyelvű istentisztelet, amelyen Fabiny Tamás evangélikus püspök hirdet igét. Ferenc pápa befogadásra buzdít akár a nemzetbiztonság rovására is videó Szélesebb lehetőségeket kell kínálni a migránsoknak és menekülteknek - fogalmazott üzenetében az egyházfő. A maradandó értékekre hívta fel a figyelmet az idei Szent István-ünnep Pozsonyban videó Idén augusztus 20-án is a Szent Márton Székesegyházban tartották meg a Szent István-napi ünnepi magyar szentmisét Pozsonyban.
Múltunk Történész: Sem a szlovákok, sem a csehek nem akarták a válást Történész: Sem a szlovákok, sem a csehek nem akarták a válást videó POZSONY, PRÁGA. Máig vitatott, hogy a szövetségi berendezkedésű Csehszlovákiából 25 évvel ezelőtt miért lett két független állam. A dpa-nak Dušan Kováč szlovák történész, a független Szlovákia első elnökének, Michal Kováčnak a testvére elemezte a történteket. Máig vitatott, hogy a szövetségi berendezkedésű Csehszlovákiából 25 évvel ezelőtt miért lett két független állam. A sztálingrádi csata 75 éve kezdődött videó Hetvenöt éve, 1942. augusztus 21-én kezdődött meg a világtörténelem legvéresebb és leghosszabb csatája Sztálingrádnál. Magyar emlékek nyomában: II. Rákóczi Ferenc – Prága, Jindřichův Hradec, Yerres, Rodostó videó Párizstól mintegy harminc kilométerre, délkeletre, Yerres-ben egy tér és egy kis utca is őrzi II. Rákóczi Ferenc emlékét.
Fő támogatónk