2017. október 19., csütörtök - Nándor
Cikkek közt...  Videók közt...  
Agárdy Gábor: Geopatológiavideó 2017. október 18., szerda 11:15 Ha a kompetensek magukénak éreznék és főleg magukénak tartanák a déli kiéheztetett régiót, akkor már törődnének vele, hasonlóan a Vág-völgyéhez vagy a Tátra-aljához, hogy Pozsony szűkebb környékéről vagy a Hegyhátról ne is beszéljünk.
Farkas Iván: Végre! videó 2015. január 22. | Kedvező hír a csallóköziek számára, hogy 2017-ben végre elkezdhetik az R7-es déli gyorsforgalmi út első szakaszának építését. Az adófizetők számára viszont kedvezőtlen hír, hogy a legdrágább pénzügyi konstrukcióval fedeznék a beruházás megvalósítását.
Őry Péter: Hogyan vessünk véget a gyerekek sportolásának? videó 2015. január 13. | Megszokhattuk, hogy Szlovákiában értelmetlen előírások és törvények nehezítik meg a normális életet. Legyen szó akár az ifjúság, a gyerekek sportolási lehetőségeiről. Aki azt hiszi, hogy faluhelyen elég egy (fűtött vagy fűtetlen) tornaterem, egy-egy mosdó, egyszerű lelátó, öltöző, alaposan téved.
Farkas Iván: Árnyékra vetődtek videó 2015. január 12. | A honi sajtó egy része diadalmasan jelentette be, hogy Szlovákia államháztartási hiánya - illetve költségvetési hiánya - csökkent, mégpedig az előre jelzett 3,3 milliárdról 2,9 milliárdra. Ez csupán a kormány ügyes, ám megtévesztő propagandája. Az államháztartási hiány értéke és annak GDP-hez viszonyított aránya csak a zárszámadáskor, azaz áprilisban derül ki.
Farkas Iván: Mi vár ránk 2015-ben? videó 2015. január 07. | A szuperválasztási évet követően - amikor gyors egymásutánban négy választáson a fegyelmezett választók akár hatszor is a választási urnákhoz járulhattak – idén ugyan nem lesz választás, ám lassan rá kell hangolódnunk a 2016-os parlamenti megmérettetésre.
Molnár Judit: A jövő reménye videó 2014. december 23. | Rohanunk, zakatolunk. Pedig már lassítani kellene, visszafogottabb ritmusra váltani, szolidabb ütemben élni, s megélni advent örömét. Csendesen. Készülődni. Várni. Majd örülni.
Tokár Géza: Mit tehet a Kerekasztal? - konferencia után, új év előtt videó 2014. december 15. | November végén volt a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája Nagymegyeren. A rendezvénnyel az volt a szándékunk, hogy rávilágítsunk több aktuális problémára, de több olyan felvetés is elhangzott, ami alapjaiban befolyásolhatja a Kerekasztal tevékenységét jövőre. Emellett a külső körülmények is befolyásolják a történéseket és azt, miben, hol lehet előrelépni – az alábbi rövid összegzésben az aktuális tennivalókról is szó lesz.
Farkas Iván: Megszületett a 2015. évi állami büdzsé videó 2014. december 05. | A pénzügyminiszter meglepődött, mennyire rövid vitát gerjesztett a törvényhozásban az általa beterjesztett állami költségvetési javaslat. Két nap alatt be is fejezték és sebtében megszavazták a költségvetést. Kis túlzással: nehogy kincstári optimizmusa is ilyen rövid ideig tartson.
Csáky Pál: A Pápa a parlamentben videó 2014. november 26. | Ha igaza van Martin Schulznak, akkor pápa utoljára (és a történelemben először) a nyolcvanas években látogatott el az Európai Parlamentbe. II. János Pál bátor és fontos beszédet mondott akkor, s az általános vélemény az, hogy felszólalásával megerősítette az akkori Nyugat-Európát a kitartás bátorságában, s ezzel jelentősen hozzájárult a szocializmus későbbi bukásához.
Csáky Pál: Tanulságok, tendenciák videó 2014. november 24. | Lassan kezdenek lecsengeni a helyhatósági választások utáni érzelmi hullámok. Megjelentek az első gyorselemzések, napvilágot láttak a különböző politikai nyilatkozatok, mára sokan kitalálták, miért éppen az ő pártjuk a helyhatósági választások igazi győztese. Ideje tehát egy kicsit felülemelkedni a csőlátások szintjén, és nyugodtan, rendszerszerűen is megnézni, merre tartunk.
Samu István: Az önkormányzatok 10 legfontosabb jogköre videó 2014. november 12. | Ha úgy érzik, hogy elhanyagoltak az utak, lépcsők, járdák, vagy magasak (?) a helyi adók, illetve szeretnék iskoláik épületének a minőségét megóvva látni és tudni, avagy a városvezetés kapcsán a "kalandorok kíméljetek" elvet követve érezni szeretnék a megkezdett, lépésről lépésre történő fejlődést, akkor Önöknek, kedves polgártársaink el kell menniük szavazni november 15-én az önkormányzati választásokkor.
Mihályi Molnár László: Megfogyva bár, de törve nem videó 2014. november 11. | Tisztelgés Egressy Béni emléke előtt – A magyar nép az elmúlt 1600 évben sok-sok kihívás elé került a Kárpát-medencében, de az, hogy még most is itt vagyunk és maradunk, azt jelzi, hogy a próbatételeken megfeleltünk: „… megfogyva bár, de törve nem”!
Pfundtner Edit: Hogyan garantálja jogrendszerünk az állampolgárságot? videó 2014. október 31. | Nem vitás, hogy az állampolgárság az alkotmány által garantált jog, annak ötödik cikkelye szerint. De hogyan garantálja jogrendszerünk az állampolgárságot, amikor már több mint 4 éve emberek százai veszítik azt el?
Solymos László: Egy felesleges alkotmánymódosítás margójára videó 2014. október 29. | „Tilos a Szlovák Köztársaság területén lévő vízkészletekből származó víz szállítása a Szlovák Köztársaság határain át közlekedési eszközökkel vagy vezetékeken át;” – így hangzik az alkotmány legújabb módosításának első mondata, pontosabban annak első fele.
Farkas Iván: Nyitra megye elfogadta jövő évi költségvetését videó 2014. október 23. | A Nyitra Megyei Önkormányzat megtartotta nyolcadik képviselő-testületi ülése elfogadta a következő három évre szóló programköltségvetést, valamint a jövő évi költségvetést, amely a 2015. évre többlettel számol.
Karaffa Attila: A futballszurkoló nem bűnöző! videó 2014. október 18. | Bizonyára sokaknak ismerős a cím, hiszen találkozhattak már vele futballpályák lelátóin, a szurkolók felsőin vagy különböző fórumokon. A mi esetünkben most egy dunaszerdahelyi esetre szeretnék rávilágítani.
Samu István: Egyesek Csallóköz kincsét, és a jövőt is feláldoznák! videó 2014. október 17. | Szégyen és gyalázat, ami Megyeren elkezdődött - majd szerencsére a polgárok harcának köszönhetően abbamaradt - illetve ami most folyik Nagykeszin (apai ágról őseim szülőföldjén)!
Farkas Iván: Részrehajlás szemrebbenés nélkül videó 2014. október 14. | A politikai klientelizmus burjánzott eddig is – lásd az Európai Bizottság döntését a kilenc operatív program finanszírozásának felfüggesztéséről –, csupán annak nyílt vállalása újdonság.
Lelovics Pál: Eső után köpönyeg videó 2014. október 13. | Pénteken és szombaton a Cseh Köztársaságban is helyhatósági választás volt. Szombat délután már sokan türelmetlenül várták a voksolás eredményét, ki fogja igazgatni, gondját viselni településüknek.
Őry Péter: Az önzetlen önrész videó 2014. október 11. | Bár az Európai Unió 2014–2020 közötti költségvetése jelentősen csökkent, a közép-kelet-európai országok többsége (Csehországot leszámítva) a következő hét évben jól jár. Szlovákia és Magyarország uniós támogatása a következő ciklusban megnő.
Csóti György: A Kárpát-medencei magyar autonómia kérdéséről videó 2014. október 09. | A 2014-es esztendő két ellentétes példát hozott az európai őshonos nemzeti közösségek autonómiájának szükségességéről. Egy sikeres és egy sikertelen történetet a népek önrendelkezési jogának érvényesüléséről.
Őry Péter: Listák után, kampány előtt videó 2014. október 07. | Újabb mérföldkőhöz érkeztek az önkormányzatok és a települések. November 15-én újra választhatnak a falvak, városok lakói, ki illetve kik azok a jelöltek, akik nem a funkció kedvéért indulnak a választáson, hanem a közösség érdekeiért kívánnak munkálkodni.
Samu István: Köztünk élő (sérült) "világok"... videó 2014. szeptember 26. | Szeptember 25-én elég hideg reggelre ébredhettünk, valóban beköszöntött a "késő" ősz. Elég korán! Az egyenesség és őszinteség megkívánja, hogy legbelsőbb érzéseimet is feltárjam, hiszen ez teszi az embert szabaddá.
Farkas Iván: Térségbeli kihívások, melyek az Európai Bizottság új közlekedési biztosát érik videó 2014. szeptember 22. | Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker közlekedési biztosnak Maroš Ševčovičot javasolta. A szlovák politikus és diplomata tapasztalt uniós vezető, hiszen az előző bizottságban az elnök, José Manuel Barroso helyettese volt. A fő kérdés azonban az, kellő mértékben tudja-e majd beemelni térségünk érdekeit az EU megvalósításra váró közlekedési fejlesztései sorába az új uniós időszakban.
Kassai Gyula: Felvidéki kairosz videó 2014. szeptember 19. | A gyalázatos alkotmánybírósági döntés után talán Ilonka néni volt a legszomorúbb közöttünk. Többen láttuk a könnyeket az arcán. Érthető, 102 esztendő mögötte van, és ki tudja, hogy mennyi ideig marad még közöttünk. „Nem is nyugszunk bele” – mondja határozottan a kamerába. Igaza van, menni kell tovább és nincs miért búslakodni.
Őry Péter: Senkiföldjén videó 2014. szeptember 18. | Talán csak a mazochisták lesték felfokozott várakozással a szlovák alkotmánybíróság szerdai (soron következő) döntését a kettős állampolgárság ügyében. Aki ismeri a szlovákiai állapotokat, nem várt semmit. Nem is kapott semmit – csak a jogállamiság egy újabb, jókora pofont.
Molnár Judit: A demokrácia próbája videó 2014. szeptember 15. | Az Alkotmánybíróság szeptember 17-én hirdeti ki a kettős állampolgárságról hozott döntését. Egy négy éve húzódó ügy végére kellene pontnak kerülnie. A pontot azonban csak reméljük, hiszen ismerve a szlovák viszonyokat, felkiáltójellel, avagy kérdőjellel is végződhet ez a demokráciát megszégyenítő ügy.
Csáky Pál: Tehetetlen, mint a szlovákiai magyar? videó 2014. szeptember 03. | A közelmúltban megjelent egy könyvecske, a szlovák nyelvben használatos szleng kifejezések amolyan morbid tárháza. Szerepel benne egy olyan kitétel is, amely sértő ránk, magyarokra nézve.
Farkas Iván: Megszűnhet az egykulcsos egészségügyi járulékrendszer videó 2014. augusztus 22. | A kormány, a pénzügyi tárca javaslata figyelemre méltó, megfontolás tárgya lehet, ám negatív hozadékait előre látva, az intézkedések hatályba lépése előtt kellene minimalizálni az esetleges kockázatokat.
Farkas Iván: Zátonyra futott az uniós források felhasználása videó 2014. augusztus 14. | A jelek szerint Brüsszel megelégelte az uniós források szlovákiai felhasználását kísérő visszaéléseket, területi diszkriminációt és politikai klientelizmust.
Samu István: Vegyes házasság - az asszimiláció motorja videó 2014. augusztus 13. | - szociológiai és antropológiai értelmezésben.
Ha azonos anyanyelvű társaságban, kulturális (szubkulturális) találkozási pontokat biztosítunk, akkor elenyészővé válhat a vegyes házasság.
Első  Előző   12 / 15   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 5°C / 12°C
Holnap: 5°C / 19°C
Ógyalla
Ma: 3°C / 12°C
Holnap: 3°C / 20°C
Losonc
Ma: 4°C / 12°C
Holnap: 3°C / 16°C
Kassa
Ma: 5°C / 13°C
Holnap: 4°C / 18°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
272 éveElborult elmével meghalt Jonathan Swift ír-angol író és publicista (Gulliver utazásai).
214 éveMegszületett Nagysándor József honvéd vezérőrnagy, honvéd tábornok, az aradi vértanúk egyike.
155 éveMegszületett Auguste Lumiére francia kémikus, aki testvérével szabadalmaztatta a mozgófilm vetítésére alkalmas kinematográfot.
80 éveMeghalt Ernest Rutherford Nobel-díjas brit atomfizikus, aki elsőként hajtott végre mesterséges atommagátalakítást.
78 éveMegszületett Sándor Pál, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer (Régi idők focija, Ripacsok).
Belföld Rybanič-ügy: Kaliňák a bíróságon tett vallomást Rybanič-ügy: Kaliňák a bíróságon tett vallomást videó POZSONY. Robert Kaliňák belügyminiszter kihallgatásával folytatódott ma a Szabadság és Szolidaritás parlamenti képviselője, Jozef Rajtár asszisztensének, Filip Rybanič vádlottnak a tárgyalása a Pozsonyi V Járásbíróságon. A belügyminisztérium állítása szerint az eljárás nem a közte és a Filip Rybanič közötti vitáról szól, de valami egészen másról. Kiska aláírta az egészségügyi ellátást szabályozó törvény módosítását videó Az új jogszabály szerint a járóbeteg-rendelői ügyeletek este 22.00 óráig tartanak nyitva. Véget ért a parlament 21. ülése - a Kérdések órája nem érdekelte a honatyákat videó A parlament délutáni ülésén már - kevés kivételtől eltekintve - meg sem jelentek a honatyák. 21. ülése véget is ért.
Külföld Tajani: Európában senki nem fogja támogatni Katalónia függetlenségét Tajani: Európában senki nem fogja támogatni Katalónia függetlenségét videó BRÜSSZEL. Európában senki nem fogja támogatni Katalónia függetlenségét - jelentette ki az Európai Parlament elnöke a spanyol Cope rádiónak nyilatkozva csütörtökön. Mint mondta, a helyzetre alkotmányos megoldás kell. Az Európai Parlament elnöke véleménye szerint a spanyol jogi és alkotmányos keretek között kell keresni a megoldást. Tart az EU-csúcs Brüsszelben videó Az ülés középpontjában az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások és a migrációs válság kérdései állnak. Barack Obama visszatér a politikába videó A volt elnök a demokrata párti szavazók körében változatlanul nagy támogatottságot tudhat magáénak.
Itthon Mindennapok Tudománya - Popély Árpád a lakosságcseréről Mindennapok Tudománya - Popély Árpád a lakosságcseréről videó SOMORJA. A Fórum Kisebbségkutató Intézet Mindennapok Tudománya című ismeretterjesztő sorozatának legújabb részében Popély Árpád a lakosságcseréről beszél. A Fórum Kisebbségkutató Intézet Mindennapok Tudománya című ismeretterjesztő sorozatának legújabb része a lakosságcseréről szól. Hatvankét illegális dolgozót vettek őrizetbe Vágsellyén videó A rendőrség 62 személyt vett őrizetbe illegális munkavégzésért és illegális szlovákiai tartózkodásáért. Meghosszabbították a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program pályázati határidejét videó 2017. október 31-ére módosult a végső beadási határidő a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program pályázatainál.
Magyar világ Eredményes volt a V4 és Juncker találkozója Eredményes volt a V4 és Juncker találkozója videó BUDAPEST. Orbán Viktor miniszterelnök értékelése szerint sikeres, eredményes és hasznos volt a visegrádi országok (V4) és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerdai találkozója - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. A V4-ek egységesen léptek fel minden kérdésben, sikerült bemutatni a bizottság elnökének, hogy ez egy szoros együttműködés. Antal: Székelyföldnek megfelelne az az autonómia, amivel Katalónia jelenleg rendelkezik videó Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester elmondta, személy szerint nem tartozik a katalán függetlenség támogatói közé. Ukrajna nem változtat a nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig videó Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában.
Kultúra Tanárok gyöngye - Új tinisorozat a közmédia kínálatában Tanárok gyöngye - Új tinisorozat a közmédia kínálatában videó BUDAPEST. A Szívtipró gimisorozat után végre itt van egy új, pörgős, vad, ugyanakkor érzelgős és életszagú tinisorozat, a "Tanárok gyöngye" első három évada. Új tanév, új diákok, új és régi tanárok, új kihívások. Ez az új német „Tanárok gyöngye” című sorozat meghódította Európát, most pedig az M2 csatornán lesz látható. Colin Powellt alakítja következő filmjében Morgan Freeman videó Az Egyesült Államok első afroamerikai külügyminisztereként Powell 2001 és 2005 között volt hivatalban. A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Ennio Morriconét videó A világhírű művész azért kapta a kitüntetést, mert kiemelkedően sokat tett a magyar zeneművészet népszerűsítéséért.
Színes Magyar labdarúgó-válogatott - László Csaba: előbb új sportigazgató kell Magyar labdarúgó-válogatott - László Csaba: előbb új sportigazgató kell videó BUDAPEST. László Csaba szerint az új sportigazgató megtalálásának elsőbbséget kell élveznie a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának kinevezésével szemben. A legutóbb a DAC-ot irányító szakvezető neve is felmerült a médiában mint lehetséges kapitányjelölt. A legutóbb a DAC-ot irányító szakvezető neve is felmerült a médiában mint lehetséges kapitányjelölt. Alonso hosszabbított a McLarennél videó Alonso először 2007-ben versenyzett a brit istállónál, majd 2015-ben tért vissza az akkor Honda-motorra váltó csapathoz. Először ütközött drón utasszállító repülőgéppel videó Szerencsére a katasztrófa elmaradt, a fedélzetén nyolc utast szállító a Skyjet repülőgép csak kisebb sérüléseket szenvedett.
Mozaik A fiatalok jobban félnek a haláltól, mint az idősek A fiatalok jobban félnek a haláltól, mint az idősek videó BUDAPEST. Az idősödés egyáltalán nem az életkorról szól, a huszonévesek és a harmincasok például sokkal többet foglalkoznak az öregedéssel, mint a 65 felettiek egy reprezentatív nemzetközi felmérés szerint. Egy kutatás szerint a huszonévesek és a harmincasok sokkal többet foglalkoznak az öregedéssel, mint a 65 felettiek. Holdjai együttműködése révén marad egyben a Szaturnusz legnagyobb gyűrűje videó A csillagászok harminc éven át azt hitték, hogy ez egyedül a Janus nevű holdnak köszönhető. Hatalmas barlangot fedeztek fel a Holdon videó A szakemberek szerint egy ilyen képződménynek fontos szerepe lehet a jövőbeli holdi expedíciókban.
Hitélet Jótékonysági koncert a Mária Rádióért Jótékonysági koncert a Mária Rádióért videó BUDAPEST. Október 27-én pénteken a Mária Rádió jótékonysági koncertet szervez. Az esemény helyszíne Budapesten a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom lesz. A program előtt szeretettel várnak mindenkit a 18 órakor kezdődő szentmisére, melyet Monostori László atya mutat be. A rendezvényen számos, híres, Magyarországon és nemzetközi szinten is elismert előadó lesz hallható. Mécs Lászlóra emlékeztek Nagykaposon és Dobóruszkán videó Az emléknap délutánján megkoszorúzták a római katolikus templom előtti téren álló Mécs László-szobrot is. Világméretű megállapodást sürgetett Ferenc pápa a biztonságos és szabályozott migrációért videó A pápa az éhezés és a migráció kapcsolatáról mondott beszédében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) székhában.
Múltunk Magyar emlékek nyomában: Wesselényi Miklós – Jeseník Magyar emlékek nyomában: Wesselényi Miklós – Jeseník videó Az ismert észak-csehországi fürdőhely, Jeseník (eredeti német nevén: Gräfenberg bei Freiwaldau, 1947-ig pedig Frývaldov) jelképe az oroszlán, amelynek szobrát az ott megfordult, gyógyulásukért hálás magyarok állíttatták fel. A Priessnitz-féle vízkúra szülőföldjén (a valamikori Osztrák-Sziléziában) olyan neveket őriznek a vendégkönyvek, mint Széchenyi Istváné, Tompa Mihályé. Az üdülőhely leghűségesebb magyar látogatója (életének utolsó éveiben lakója) báró Wesselényi Miklós (1796–1850), az „árvízi hajós” volt. A Wesselényi kezdeményezésére építetett magyar oroszlán a legnépszerűbb emlékmű lett az észak-csehországi Jeseníkben. Egyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben videó Az egyik tárgyhoz hasonlóból eddig még csak egyetlen egy darab került elő a Kárpát-medencében. Római kori színházat találtak Jeruzsálemben videó Szenzációs régészeti felfedezésre került sor Jeruzsálemben a Siratófal mellett.
Fő támogatónk