2017. december 12., kedd - Gabriella
Cikkek közt...  Videók közt...  
Aich Péter: Egyesülés, mint mániavideó 2017. december 11., hétfő 11:28 Amikor Csehszlovákia felbomlóban volt, Németországban jártam. Ott rám csodálkoztak mondván, hogyan van ez: amikor Európa egyesülni kíván, ti válni akartok?
Lelovics Pál: A bennünk lakozó két farkas videó 2015. április 21. | Valószínűleg nincs olyan emberi teremtmény (társadalmi réteg, csoport), aki a benne lakozó két farkas kisebb-nagyobb küzdelmét még nem éli/élte volna át.
Palcsó Attila: Egyház és állam – mit hoz a jövő? videó 2015. április 19. | Az ember közösségi lény, teremtésétől fogva arra hívatott, hogy ne legyen egyedül. Akkor érzi magát jól és biztonságban, ha valaki mellette van. Önmagában ugyanis meglehetősen sérülékeny, gyenge és könnyen elveszik. Védelemre szorul, és különösen családalapításkor nagyon kiszolgáltatott.
Őry Péter: Kultúrmutyi vízió videó 2015. április 14. | A Most-Híd legújabb ötletével kampánytémává minősítené a kisebbségi kultúra támogatását.
Köpöncei Péter: Így látom én videó 2015. április 11. | Újra csak akkor kezdik oltani a tüzet, mikor már utána vagyunk, amikor már csak parázslik a romhalmaz. Miért is gondolom így? Az utolsó hónapok történései megmutatták, hogy Szlovákiában nagyon nincs rendben a közbeszerzés, de egészében véve is a honi gazdaság gyenge alapokon nyugszik. A híradások szinte nap mint nap rámutatnak arra a határtalan és képmutató viselkedésre, amely a politikai elitet jellemzi.
Farkas Iván: Az agrár- és a vidékfejlesztés régióink felzárkóztatásának kitörési pontja videó 2015. április 10. | Vajon hova „fejlődött“ a mezőgazdaság és az élelmiszeripar az elmúlt két évtized folyamán? Szlovákia megalakulásának évében az ország önellátása élelmiszerből 90 százalék feletti volt, ma 45 százalékos. Szlovákiában húsz éve az agrárium 300 ezer munkahelyet jelentett, ma 30 ezren élnek meg az ágazat keretein belül.
Samu István: Többszempontúság az 1946–47-es kitelepítések kapcsán videó 2015. április 09. | A Gútai Önkormányzati Testület március 30-i ülésén április 12-ét választotta az 1945–1947-es kitelepítések és lakosságcsere hivatalos városi emléknapjának. (Mint ismeretes, a magyar Országgyűlés még 2012-ben hagyta jóvá, hogy április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja legyen, ennek a szomorú történelmi eseménynek az apropóján.)
Kiss Beáta: Kíméletlen eljárás, megszűnő iskolák videó 2015. április 07. | Alaposan felborzolta a kedélyeket a törvénytárban a napokban megjelent 65/2015 számú, a novelizált közoktatási törvény középiskolákra vonatkozó végrehajtó rendelkezéseket tartalmazó miniszteri rendelet. Annak is a második paragrafusa, mely a minimum osztálylétszámokat kezeli. Nem véletlenül.
Palcsó Attila: Feltámadás és új élet videó 2015. április 03. | Amikor elérkezik a tavaszi kikelet, akkor nem csupán a természet éled újjá hosszú téli pihenését követően, hanem az ember lelkében is megszületik a reménység az új kezdetre. A húsvét ugyanis arra emlékeztet bennünket, hogy van folytatás a halál után, mert a húsvét a halál feletti győzelemnek az ünnepe. Olyan diadal, mely az elmúlást és az ember halandóságát szünteti meg az örökkévaló élet reménységével.
Őry Péter: Egy lépés előre, kettő hátra videó 2015. április 01. | Megszületett végre az új hulladéktörvény, amelyet Peter Žiga környezetvédelmi miniszter a huszonegyedik század törvényének nevezett. Hogy mire alapozta ezt a kijelentését, rejtély. Ha csak arra nem, hogy talán még soha ennyi módosító indítványt nem söpört le az asztalról a kormánypárt szavazógépezete a parlamentben.
Samu István: Március 15-e a számadásunk napja is videó 2015. március 16. | Március 15-e, illetve valamennyi nemzeti emléknapunk egy közösség életében arra is lehetőséget ad, hogy a tiszteletadás és az erőgyűjtés mellett számot adjunk a közösség jelenlegi helyzetéről, cselekvésének akcióképességről vagy akcióképtelenségéről.
Kiss Beáta: Magyar nyelvet IS oktató iskolák? - avagy a látszat-jószándék veszélyei videó 2015. március 03. | Február elején az oktatási minisztérium közzétette az általános iskolákban 2015 szeptemberétől érvényes új kerettanterveket. A módosított állami pedagógiai program több olyan részletet is tartalmaz, mely joggal vívta ki a pedagógusok nemtetszését, kezdve a magyar nyelv és irodalom óraszámának csökkentésétől bezárólag a szabadon választható órák számának csökkenéséig.
Csóti György: Népszavazást kell tartani Kelet-Ukrajnában videó 2015. február 22. | Régóta tart az ukrajnai válság. A halottak, a sebesültek és a menekülők száma napról napra ijesztően nő. A civil lakosság szenved, nem csak a keleti területeken, hanem egész Ukrajnában. Napirenden vannak a legkülönbözőbb helyi és nemzetközi jogsértések. Kelet-Európa felkerült a világ válságövezeteinek listájára. Újabb súlyos európai gazdasági válság, vagy hét évtized után, kiterjedt háború réme fenyegeti az öreg kontinenst.
Farkas Iván: Repedező, omladozó védősáncok videó 2015. február 20. | Görögország pénzügyi segélyezésével kapcsolatban mindenekelőtt néhány dolgot le kell szögezni. Szlovákia és az euróövezet további országai nem közvetlen támogatást, még csak hitelt sem nyújtottak Görögország számára. Csupán garanciát vállaltak a nemzetközi intézmények és a bankok által nyújtott hitelek fedezeteként.
Csóti György: Az Egyesült Államok felelősségéről videó 2015. február 14. | 1992-ben Antall József kezdeményezésére, Kodolányi Gyula vezetésével, tizenhármad magammal megalakítottuk a Magyar Atlanti Tanácsot. Célkitűzésünk volt, hogy előmozdítsuk Magyarország NATO tagságát, és a transzatlanti gondolatot minél szélesebb körben elfogadtassuk a magyar társadalomban. Nyilvánvaló volt számunkra, hogy az euroatlanti integrációnak nincs alternatívája.
Farkas Iván: Ne hagyjuk Nyitra megyében a számunkra hátrányos területrendezési tervet! videó 2015. február 09. | 2004-ben a Nyitra Megyei Önkormányzat elfogadta a megye területrendezési tervét, amely hivatkozási alapul szolgál számos európai uniós pályázatnál. 2009-ben a megyei önkormányzat azt kiegészítette, néhány hete pedig a megyei hivatal jóváhagyásra nyújtotta be a területrendezési terv első módosítását, amelyet az egyik erre szakosodott tervezőiroda dolgozott ki.
Molnár Judit: A nemek és igenek harca videó 2015. február 06. | Töredelmesen bevallom: tévedtem. Mi tagadás, nem gondoltam volna, hogy a február 7-ére kiírt népszavazás képes ennyire felkavarni a szlovákiai közélet csöndes állóvizét. A család védelmében kezdeményezett referendum – a politikai térfélen kívül – hihetetlen indulatokat gerjeszt, s a prok és a kontrák harcosai állóháborúba navigálták magukat.
Králik Róbert: Hogyan tovább komáromi MKP? videó 2015. február 04. | Az elmúlt napokban a különböző médiumokban fellángolt a vita a komáromi MKP-alapszervezet jövőjéről, amit a párt legfelső szerve, az OT nemrégiben - szerintem bölcsen - feloszlatott.
Farkas Iván: Forradalom és szabadságharc videó 2015. január 30. | Évről-évre március 15-én emlékezünk meg az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról. Akár jelzésértékű is lehet a szlovák kormányfő döntése, aki élve kormányzó többségével, gyorsított eljárású törvénymódosítással március 15-én nyitná meg a nyugdíjbiztosítás második pillérét.
Samu István: Türelmünk véges! videó 2015. január 25. | Kevesen vagyunk „itthon” otthon? – tehetnénk fel ezt a jelképes, egyszerű kérdést. A válasz, amely kétféle, de egymásra épül, szintén jelképes és nagyon egyszerű.
Farkas Iván: Végre! videó 2015. január 22. | Kedvező hír a csallóköziek számára, hogy 2017-ben végre elkezdhetik az R7-es déli gyorsforgalmi út első szakaszának építését. Az adófizetők számára viszont kedvezőtlen hír, hogy a legdrágább pénzügyi konstrukcióval fedeznék a beruházás megvalósítását.
Őry Péter: Hogyan vessünk véget a gyerekek sportolásának? videó 2015. január 13. | Megszokhattuk, hogy Szlovákiában értelmetlen előírások és törvények nehezítik meg a normális életet. Legyen szó akár az ifjúság, a gyerekek sportolási lehetőségeiről. Aki azt hiszi, hogy faluhelyen elég egy (fűtött vagy fűtetlen) tornaterem, egy-egy mosdó, egyszerű lelátó, öltöző, alaposan téved.
Farkas Iván: Árnyékra vetődtek videó 2015. január 12. | A honi sajtó egy része diadalmasan jelentette be, hogy Szlovákia államháztartási hiánya - illetve költségvetési hiánya - csökkent, mégpedig az előre jelzett 3,3 milliárdról 2,9 milliárdra. Ez csupán a kormány ügyes, ám megtévesztő propagandája. Az államháztartási hiány értéke és annak GDP-hez viszonyított aránya csak a zárszámadáskor, azaz áprilisban derül ki.
Farkas Iván: Mi vár ránk 2015-ben? videó 2015. január 07. | A szuperválasztási évet követően - amikor gyors egymásutánban négy választáson a fegyelmezett választók akár hatszor is a választási urnákhoz járulhattak – idén ugyan nem lesz választás, ám lassan rá kell hangolódnunk a 2016-os parlamenti megmérettetésre.
Molnár Judit: A jövő reménye videó 2014. december 23. | Rohanunk, zakatolunk. Pedig már lassítani kellene, visszafogottabb ritmusra váltani, szolidabb ütemben élni, s megélni advent örömét. Csendesen. Készülődni. Várni. Majd örülni.
Tokár Géza: Mit tehet a Kerekasztal? - konferencia után, új év előtt videó 2014. december 15. | November végén volt a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája Nagymegyeren. A rendezvénnyel az volt a szándékunk, hogy rávilágítsunk több aktuális problémára, de több olyan felvetés is elhangzott, ami alapjaiban befolyásolhatja a Kerekasztal tevékenységét jövőre. Emellett a külső körülmények is befolyásolják a történéseket és azt, miben, hol lehet előrelépni – az alábbi rövid összegzésben az aktuális tennivalókról is szó lesz.
Farkas Iván: Megszületett a 2015. évi állami büdzsé videó 2014. december 05. | A pénzügyminiszter meglepődött, mennyire rövid vitát gerjesztett a törvényhozásban az általa beterjesztett állami költségvetési javaslat. Két nap alatt be is fejezték és sebtében megszavazták a költségvetést. Kis túlzással: nehogy kincstári optimizmusa is ilyen rövid ideig tartson.
Csáky Pál: A Pápa a parlamentben videó 2014. november 26. | Ha igaza van Martin Schulznak, akkor pápa utoljára (és a történelemben először) a nyolcvanas években látogatott el az Európai Parlamentbe. II. János Pál bátor és fontos beszédet mondott akkor, s az általános vélemény az, hogy felszólalásával megerősítette az akkori Nyugat-Európát a kitartás bátorságában, s ezzel jelentősen hozzájárult a szocializmus későbbi bukásához.
Csáky Pál: Tanulságok, tendenciák videó 2014. november 24. | Lassan kezdenek lecsengeni a helyhatósági választások utáni érzelmi hullámok. Megjelentek az első gyorselemzések, napvilágot láttak a különböző politikai nyilatkozatok, mára sokan kitalálták, miért éppen az ő pártjuk a helyhatósági választások igazi győztese. Ideje tehát egy kicsit felülemelkedni a csőlátások szintjén, és nyugodtan, rendszerszerűen is megnézni, merre tartunk.
Samu István: Az önkormányzatok 10 legfontosabb jogköre videó 2014. november 12. | Ha úgy érzik, hogy elhanyagoltak az utak, lépcsők, járdák, vagy magasak (?) a helyi adók, illetve szeretnék iskoláik épületének a minőségét megóvva látni és tudni, avagy a városvezetés kapcsán a "kalandorok kíméljetek" elvet követve érezni szeretnék a megkezdett, lépésről lépésre történő fejlődést, akkor Önöknek, kedves polgártársaink el kell menniük szavazni november 15-én az önkormányzati választásokkor.
Mihályi Molnár László: Megfogyva bár, de törve nem videó 2014. november 11. | Tisztelgés Egressy Béni emléke előtt – A magyar nép az elmúlt 1600 évben sok-sok kihívás elé került a Kárpát-medencében, de az, hogy még most is itt vagyunk és maradunk, azt jelzi, hogy a próbatételeken megfeleltünk: „… megfogyva bár, de törve nem”!
Első  Előző   12 / 16   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 7°C / 12°C
Holnap: 4°C / 13°C
Ógyalla
Ma: 6°C / 12°C
Holnap: 5°C / 15°C
Losonc
Ma: 2°C / 10°C
Holnap: 3°C / 8°C
Kassa
Ma: 1°C / 7°C
Holnap: 6°C / 10°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
431 éveMeghalt Báthory István erdélyi fejedelem, Lengyelország királya.
211 éveMegszületett Stand Watie cherokee törzsfőnök, a Szövetséges Hadsereg első cherokee ezredének létrehozója és vezetője.
206 éveMegszületett Gaál József költő, drámaíró.
196 éveMegszületett Gustave Flaubert francia prózaíró, a realista regény atyja (Bovaryné).
191 éveMegszületett Martha Jane Coston feltalálónő, a tengeren használt színes jelzőrakéták feltalálója.
Belföld Fico ismét a sajtót és az ellenzéket támadta Fico ismét a sajtót és az ellenzéket támadta videó POZSONY. Rendkívüli sajtótájékoztatót hívott ma össze a kormányfő, hogy bírálja a sajtót és az ellenzéket, amiért nem foglalkoztak annak az öt nagykövetségnek az állásfoglalásával, amelyek szombaton, a korrupcióellenes harc napján mondtak véleményt a szlovákiai viszonyokról. A kormányfő azt bírálta, hogy a sajtó és az ellenzék nem foglalkozott öt nagykövetség korrupcióellenes állásfoglalásával. Pozsonyi beruházás - Visszalépett a J&T és a HB Reavis videó A két társaság a fővárosban a következő években több mint 2 milliárd eurót akart befektetni. Nincs a kormányban megállapodás az előnyugdíjakról videó A III. nyugdíjpillérben takarékoskodók egy része 2019-en túl élhetne a korábbi nyugdíjaztatása lehetőségével.
Külföld Angela Merkel gyors kormányalakítást sürget Angela Merkel gyors kormányalakítást sürget videó BERLIN. A kormányalakítás gyors végrehajtását sürgette Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn Berlinben, két nappal a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a pártszövetség eddigi koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetőinek találkozója előtt. Angela Merkel ismét elutasította a kisebbségi kormányzás lehetőségét, hangsúlyozva, hogy egy kisebbségi kormány nem lenne stabil. A lengyel államfő miniszterelnöknek nevezte ki Mateusz Morawieckit videó Az új miniszterelnök és a kormány tagjai letették az esküt. A kabinet összetétele nem változott. May: "új keletű derűlátást" hozott a megállapodás a kilépési feltételekről videó A brit miniszterelnök maradéktalanul bízik abban, hogy a megállapodást az e hét végén esedékes brüsszeli EU-csúcs jóváhagyja.
Itthon Luca-napon lesz a Kantha Dóra Alapítvány 13. jótékonysági estje Luca-napon lesz a Kantha Dóra Alapítvány 13. jótékonysági estje videó KOMÁROM. Bár a komáromi tizenegy éves Kantha Dórika 2000 karácsonyának első ünnepén feladta a leukémia ellen vívott kegyetlen harcát, a szerettei által róla elnevezett alapítvány 2001. február 12-e óta sorstársai, a nagybeteg gyermekek kilátásain igyekszik anyagilag segíteni. A Kantha Dóra Alapítvány a helyi művészeti alapiskolával közösen az idei adventi időszakban, december 13-án öt órától 13. alkalommal rendezi meg karácsonyi jótékonysági műsoros estjét a városi művelődési központban. A Kantha Dóra Alapítvány szerdán 13. alkalommal tart karácsonyi jótékonysági estet a komáromi városi művelődési központban. Életünk a béke keresése – Cserkészek hozzák a békelángot videó A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjai december 16-án Bécsben, az Assisi Szent Ferenc-templomban veszik át a lángot. Gyalogos vesztette életét egy Rozsnyó melletti baleset során videó Egy járókelő vesztette életét a Rozsnyói járásban vasárnap délután történt közúti baleset során.
Magyar világ Mátyás király emlékévet hirdet 2018-ra a nemzetpolitikai államtitkárság Mátyás király emlékévet hirdet 2018-ra a nemzetpolitikai államtitkárság videó BUDAPEST. Mátyás király emlékévet hirdet 2018-ra a nemzetpolitikai államtitkárság - jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. A Kárpát-medence magyarsága számos közös rendezvényt, konferenciát tart majd, kiállítást, illetve történelmi versenyt szerveznek. Vörösiszapper – Ártatlannak vallotta magát az elsőrendű vádlott videó Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatója teljesen ártatlannak tartja magát. Hálaadó adventi szentmisével zárult a Szent László-év videó A Szent László-évet 2016 végén hirdették meg a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.
Kultúra Budapesten is koncertet ad Lenny Kravitz Budapesten is koncertet ad Lenny Kravitz videó BUDAPEST. Jövő nyári európai turnéja keretében Magyarországon is fellép Lenny Kravitz. Az 53 éves, négyszeres Grammy-díjas amerikai funk-rock zenész, énekes 2018. június 3-án a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet - közölte a szervező Live Nation hétfőn. Jövő nyári európai turnéja keretében Magyarországon is fellép Lenny Kravitz. Golden Globe - Guillermo del Toro fantasyfilmje kapta a legtöbb jelölést videó A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete hétfőn hozta nyilvánosságra a jelölteket. Carrie Fisher emlékének szentelték a Star Wars világpremierjét videó Az első kritikák szerint egy Star Wars filmtől elvárható kalandokkal teli, de új területekre viszi a nézőket a film.
Színes Görbicz Anitának ez volt az utolsó világversenye Görbicz Anitának ez volt az utolsó világversenye videó LIPCSE. Görbicz Anita bejelentette, hogy a németországi világbajnokság volt az utolsó nagy nemzetközi tornája a magyar női kézilabda-válogatottban. A magyar csapat vasárnap 29-26-ra kikapott Franciaország együttesétől a vb lipcsei nyolcaddöntőjében, így kiesett. Elárvereztek egy német falut videó Az egyetlen licitálónak 140 ezer eurót ért meg az Alwine nevű település. Feleannyi előzés volt a Forma-1-ben idén, mint 2016-ban videó Az idén 435 előzést láthattak a nézők a száguldó cirkuszban, míg tavaly ugyanez a szám 866 volt.
Mozaik Nagy bejelentésre készül a NASA Nagy bejelentésre készül a NASA videó WASHINGTON. Nagy bejelentésre készül a NASA csütörtökön. Az amerikai űrügynökség az új eredményről egyelőre nem árult el sokat, csak azt, hogy a Kepler-űrteleszkóp kutatómunkájával lesz kapcsolatos. Az űrügynökség az új eredményről egyelőre nem árult el sokat, csak azt, hogy a Kepler-űrteleszkóp kutatómunkájával kapcsolatos. Több hullámban vándorolhatott ki a modern ember Afrikából videó A friss felfedezések szerint a Homo sapiens többször is elindult Afrikából a 60 ezer évvel ezelőtti hullám előtt. A vizsgált gleccserek majdnem 70 százaléka visszahúzódott idén Norvégiában videó Harmincegy gleccserből huszonegynél volt tapasztalható visszahúzódás és mindössze egynél némi növekedés az idén.
Hitélet Beiktatták a magyarországi kopt ortodoxok új püspökét Beiktatták a magyarországi kopt ortodoxok új püspökét videó BUDAPEST. December 9-én beiktatták a magyarországi és közép-európai kopt ortodox püspököt a budapesti Szűz Mária és Mihály arkangyal kopt ortodox templomban. A szertartáson részt vett Erdő Péter bíboros, prímás. Magyarország ad otthont az új kopt ortodox egyházmegyének Kelet-Európában. Jeruzsálem státusza - A Vatikán szerint jelenlegi státuszt nem lehet figyelmen kívül hagyni videó A Szentszék meggyőződése, egyedül az izraeliek és a palesztinok közötti tárgyalásos megoldás vezethet szilárd és tartós békéhez. Felavatták a Magyarország segítségével helyreállított tolentinói templomot videó Magyarország végre gazdaságilag és emberileg is abban a helyzetben van, hogy segíteni tud - mondta Balog Zoltán.
Múltunk A Csendes éj írója 225 éve született A Csendes éj írója 225 éve született videó Az év egyetlen időszaka sem ihletett meg annyi zeneszerzőt, mint a karácsonyi ünnepkör. A legismertebb és legkedveltebb karácsonyi dal a Csendes éj, szentséges éj (Stille Nacht, heilige Nacht), melynek zenéjét Franz Xaver Gruber, szövegét a kétszázhuszonöt éve, 1792. december 11-én Salzburgban született Joseph Mohr írta. A népszerű karácsonyi dal 2011-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. A legismertebb karácsonyi dal szövegét a kétszázhuszonöt éve, 1792. december 11-én Salzburgban született Joseph Mohr írta. Újabb fáraókori sírokat tártak fel Luxorban videó A Nílus folyó nyugati partján elterülő Drá Abul Naga nekropoliszban talált leletek mintegy 3500 évesek. Halál Mindszenty védelméért videó 1957. december 10-én végezték ki Pálinkás-Pallavicini Antal honvéd őrnagyot, az 1956-os forradalom mártírját.
Fő támogatónk