2018. február 20., kedd - Aladár, Álmos
Cikkek közt...  Videók közt...  
Az egészséges sejtet nem bántja, a beteget elpusztítja az új gyógyszer 2012. augusztus 01., szerda 18:02 | Hírek.sk | Forrás: Pluska.sk
PRÁGA. Cseh kutatók azt állítják, felfedezték a rák ellenszerét. Olyan anyagot fejlesztettek ki, amely megtámadja a rosszindulatú sejteket.
Ondrěj Machoň, a Cseh Tudományos Akadémia 44 éves kutatóorvosa már szabadalmi tárgyalásokat folytat egy amerikai gyógyszeripari vállalattal. Ha sikerül felkeltenie az amerikai fél érdeklődését, akkor 5 év múlva piacra dobhatják a vastagbél rákos sejtjeit legyőző új gyógyszert. A kifejlesztett anyag a kemoterápiától eltérően nem pusztítja el az egészséges sejteket, csak a károsodott fehérjében fejti ki hatását.

„Az anyagot Petri-csészében tárolt emberi ráksejtmintán és rákos egereken is teszteltük. Mindkét esetben működött“ – árulta el Machoň.  „A vegyület rákötődik a vastagbél károsodott fehérjéjére, és megjavítja a funkcióját. Ekképp meggátolja a bél rosszindulatú sejtjeinek a növekedését“ – magyarázta a tudós.

Machoň már bejegyeztette szabadalmát és hatvan százalékra teszi annak esélyét, hogy az amerikaiak megvásárolják azt.

Talán 5 év múlva kerülhet forgalomba az ellenszer. "Egy grammnyi szerves anyag előállítása 5 ezer amerikai dollárba kerül. Természetesen, ha nagy mennyiségben gyártják majd az orvosságot, akkor olcsóbb lesz“ – jegyezte meg a feltaláló.
Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz