2018. február 19., hétfő - Zsuzsanna
Cikkek közt...  Videók közt...  
Hínárral védekezzünk a fogszuvasodás ellen 2012. július 05., csütörtök 11:04 | Hírek.sk | Forrás: Hírado.hu, BBC
LONDON. Brit kutatók szerint hínármikróbákból származó enzimek fogkrémhez és szájvízhez adagolása jobb védelmet nyújthat a fogszuvasodással szemben.
 
A Newcastle Egyetem kutatói a Bacillus licheniformist olyan céllal tanulmányozták, hogy kiderítsék, tisztítható-e vele a hajóburkolat. Most viszont azt latolgatják, a hínármikroba védelmet nyújthat a fogak közötti olyan területeknek, ahol a fogmosás ellenére fogkő alakul ki. Laborvizsgálataik azt sugallják, hogy a mikroba enzimje áthatol a plakkon, és megszabadítja a fogszuvasodást okozó baktériumoktól.

Nick Jakubovics, az egyetem fogtudományi tanszékének kutatója szerint a fogkő olyan baktériumokból áll, melyek összeállnak egy terület megszállásához, hogy a potenciális versenytársakat elűzzék. „A hagyományos fogkrémek eltávolítják a baktériumokat tartalmazó plakkot - csakhogy ez nem mindig hatékony folyamat, ezért olyan embereknél is kialakul szuvasodás, akik rendszeresen ápolják fogaikat." Elmondta, kiderítették, hogy az enzim eme nemkívánatos baktériumok némelyikét képes eltávolítani a plakkból.

A fogkő számos eltérő, szuvasodást előidéző baktériumból áll. Amikor a baktériumsejtek elhalnak, a bennük lévő DNS kiszivárog, és biofilmet alkot, mely a fogakra tapad. A plakk teljes eltávolítása helyett Jakubovics szerint az új kezelés a szuvasodást okozó káros baktériumoktól – mint amilyen a Streptococcus mutans - szabadíthat meg minket.

„Abban reménykedünk, hogy végül ezt a potenciált fogkrémekben, szájvizekben vagy műfogsortisztító oldatokban kamatoztathatjuk."

A kutató szerint persze, mielőtt bármilyen terméket piacra dobnának további vizsgálatokra van szükség annak megerősítésére, hogy a technika tényleg működik és biztonságos.
Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz