2018. január 20., szombat - Fábián, Sebestyén
Cikkek közt...  Videók közt...  
Az egészségturisztikai szakemberek nyugat-európai érvényesülése a cél 2014. április 18., péntek 13:16 | Hirek.sk  | Forrás: Hirek.sk
A jövőben akár Belgiumban, akár Olaszországban könnyebben elhelyezkedhet egészségturizmus területén az a kozmetikus, aki a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskolában végezte tanulmányait.

Az iskola ugyanis részt vesz abban az Európai Unió által támogatott programban, amelynek célja egy olyan szakoktatási és szakképzési keretrendszer kialakítása, amely megkönnyíti a foglalkoztatottak határon átnyúló mobilitását és a külföldön megszerzett szakképesítések elismertetését.

Ezzel kapcsolatban a napokban konferenciát rendeztek öt ország részvételével a Dunaszerdahely melletti Nyékvárkonyban az Amade Château kastélyszállóban. Az ECVET – Európai Szakoktatási és Szakképzési Keretrendszer - program létrehozását az európai tanulási és munkaerő-piaci mobilitás elősegítése érdekében szavazta meg az Európai Parlament.

A programon belül kifejezetten az egészségturizmust érinti az a projekt, amelyben a dunaszerdahelyi iskolán kívül négy magyar, egy olasz, egy belga és egy román intézmény vesz részt. A projekt célja az egészségturizmus területén működő szakképzés átláthatóbbá és átjárhatóbbá tétele, valamint a formális, nem-formális és informális tanulási kimenetek megismerése, hitelesítése, a megszerzett szakképesítések kölcsönös elismerése a partnerországokban és az EU tagállamaiban - tájékoztatta portálunkat Bordás Sándor projektmenedzser.  

A turizmus az egyik legfontosabb gazdasági ágazatot jelenti Magyarországon, Szlovákiában és Európában egyaránt, rendkívül komoly foglalkoztatási jelentőséggel bír. Az idegenforgalmi ágazaton és tevékenységein belül egyre nagyobb teret hódít magának az egészségturizmus szegmense - hangoztatták a konferencia előtti sajtótájékoztatón a szervezők. Majd hozzátették, ez a találkozó lehetőséget nyújt a szakoktatás - szolgáltatóknak, közintézményeknek, munkaadóknak és az érintett szektor egyéb szolgáltatóinak, hogy megoszthassák tapasztalataikat, véleményüket.

A konferencián kiderült, hogy az EU egyes tagországaiban működő eltérő szakképzési rendszerek akadályozzák a mobilitást, ezért szükséges egy egységes keretrendszer kidolgozása. A projekt résztvevői az egészségturizmus területén olyan képzéseket határoztak meg, mint a kozmetikus, fitness-wellness asszisztens és egészségturisztikai szervező értékesítő. Ezekre a szakokra dolgozták ki az elmúlt másfél évben elméletben a képzés kereteit. A részletes tanterveket pedig egy következő projektben határozzák majd meg.

Molnár Ilona, a Szabó Gyula 21 Szakközépiskola igazgatója hangsúlyozta, az a cél, hogy a jövőben, ha valaki elvégzi náluk az egészségturizmusra fókuszáló kozmetikus szakot, akkor a projektben résztvevő országokban elfogadják a képesítését, és így könnyebben kapjon munkát a szakterületén. A projekt résztvevői azt várják a projekttől, hogy az itt elért eredmények hosszútávon növelni fogják az egészségturisztikai szakemberek mobilizációját.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz