2018. február 19., hétfő - Zsuzsanna
Cikkek közt...  Videók közt...  
Jubilált a Zrínyi és Gordiusz Matematikaverseny 2014. március 18., kedd 18:57 | Hírek.sk | Forrás: Hírek.sk, - miskó -
RÉVKOMÁROM. Ebben a tanévben 25. alkalommal rendezték meg az összmagyar Zrínyi Ilona és Gordiusz Matematikaverseny megyei fordulóit. A nyugat-szlovákiai területi forduló ünnepélyes eredményhirdetése hétfőn délután a főszervező szerepét immár 1995 óta magára vállaló révkomáromi Selye János Gimnázium aulájában zajlott.

 


A díjátadó ünnepségen Spátay Adrianna, az SJG tanárnője üdvözölte a diákokat, felkészítő tanáraikat, hozzátartozóikat és nem utolsósorban a versenyeket díjakkal is támogató díszvendégeket: köztük Ipóth Barnabást - a házigazda alma mater volt igazgatóját és a Király Püspök Alapítvány kuratóriumának elnökét, Stubendek László helyi Csemadok-elnököt, Keszegh Margitot - a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnökét, Méhes Vilmos magánvállalkozót és Tarics Péter újságírót.

A házigazda gimnazisták kultúrműsora után igazgatójuk, Andruskó Imre méltatta a Magyarországon 1990 óta, s a későbbiekben Kárpát-medence-szerte is minden évben megrendezett Zrínyi Ilona és Gordiusz Matematikaverseny jelentőségét. Elmondta: az összmagyar megmérettetést, amelyet a kecskeméti Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány ötlött ki és koordinál, minden évben ugyanaznap tartják az egész Kárpát-medencében. A „Zrínyi“ tesztfeladataiban a 2-8. évfolyamba járó, a „Gordiuszéban“ pedig a középiskolás versenyzők mérhették össze logikus gondolkodásukat, gyors feladatmegoldó készségüket és matematikai tudásukat.

Az igazgató a továbbiakban hangsúlyozta: az elmúlt évek során több felvidéki diák a Magyarországon megrendezett országos döntőben is sikert aratott. Egyikük az országos 2., majd 1. helyen végző Keszegh Balázs volt, akinek az édesapja, Keszegh István révkomáromi gimnáziumi tanár továbbra is szívügyének tekinti a tehetséggondozást, így a matematikaversenyek szervezését is. Andruskó hangsúlyozta: nemcsak a jövendő matematikusok, hanem a másféle hivatást választó egykori versenyzők is szívesen emlékeznek vissza ezekre a viadalokra, amelyek során a logikájukon kívül taktikázási és a későbbiekben jól kamatoztatható egyéb készségeiket is csiszolhatták. Végül köszönetet mondott a szervezésbe rendszeresen besegítő pedagógusoknak és a tárgyi meg könyvjutalmakat felajánló támogatóknak, akik nélkül bizonyára kevésbé nívósra sikeredett volna a területi forduló.

Keszegh István főszervező elmondta, hogy idén február 21-én a nyugat-szlovákiai kerület 8 helyszínén: Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Zselízen, Párkányban, Galántán, Marcelházán, Gútán és Nemesócsán bonyolították le a viadalt, amelyre összesen 29 oktatási intézmény 885 alap- és középiskolás diákja jelentkezett. A feladatmegoldók teljesítményét évfolyamonként értékelték.

A „zrínyis“ 2-8. évfolyam egyéni versenyének első 6, a „gordiuszos“ 9-12. osztályba járóknak pedig első 3 helyezettje kapott oklevelet és tárgyi jutalmat, ám az első tíz diák eredményes megoldónak számított. Közülük a 7 legeredményesebb alapiskolás: Vörös Bence (révkomáromi Munka Utcai AI), Koncz Júlia Barbara (révkomáromi Munka Utcai AI), Klepáček László (révkomáromi Eötvös Utcai AI), Csaplár Viktor (révkomáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont), Domonkos András (AI-Marcelháza), Pinke Andrea (Selye János Gimnázium) és Záhorsky Ákos (ipolysági Pongrácz Lajos AI) kapott meghívást a Kecskeméten április 16-18-án zajló országos döntőbe. A Gordiusz Matematikaverseny területi győztesei idén a következő diákok voltak: Andruskó Krisztina, Bukovszky Gergely, Lőw Dávid és Markó Ádám – valamennyien „selyések“.

Ugyancsak tárgyi jutalomban részesültek az 1. helyezettek felkészítő pedagógusai is: Beke Ágnes, Kukel Mónika, Jelenka Éva, Balogh Claudia, Illés Terézia, Édes Erzsébet, Viczencz Adrianna, Fonód Tibor, Kalácska József, Horváth Katalin és Keszegh István.

 

 

A „Matematika Ünnepén“ az iskolák 3-fős csapatainak a versenyét is értékelték. Szintén oklevelet és tárgyi jutalmat kaptak a győztes triók. A „Zrínyiben“ ezek: a révkomáromi Munka Utcai AI (Kiss Ádám, Lelkes Gábor, Vörös Bence – 2. évfolyam), ugyancsak a Munka Utcai AI (Koncz Júlia Barbara, Slezák Dóra, Tóth Gergő – 3. évf.), a révkomáromi Eötvös Utcai AI (Klepáček László, Korinek Bettina, Kukucs Éva – 4. évf.), a révkomáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont (Csaplár Viktor, Kubovics Gergely, Megyeri Tamás – 5. évf.), a Selye János Gimnázium ( Borvák Annamária, Csomor Eszter, Vitális Ágnes – 6. évf.), szintén az SJG secundós (Jánosdeák Márk, Kovarčík Sára, Pinke Andrea – 7.évf.) és terciós (Bukor Benedek, Leszkó Dárius, Nagy Ildikó – 8. évf.) csapata.

A „Gordiusz“ valamennyi évfolyamában a „selyések“ győztek, akik: Andruskó Krisztina, Ibolya Barna, Andruskó Zoltán (9. évf.), Bukovszky Gergely, Kotiers Mihály, Kulcsár Szabó Péter (10. évf.), Bréda Márton, Bugár Dávid, Lőw Dávid (11. évf.), Makky Orsolya, Markó Ádám és Vörös Dániel (12. évf.). Mindkét verseny egyéni és csapatbeli eredménylistái megtekinthetőek a www.mategye.hu honlapon.

A díjkiosztó ünnepség után a nyugat-szlovákiai területi fordulók főszervezője, Keszegh István portálunknak foglalta össze a versenyekkel kapcsolatos két évtizedes tapasztalatait.

„Ezeken a versenyeken minden alkalommal egy-egy iskolából tetszőleges számú versenyző indulhat. A legtöbb iskola szívesen él ezzel a lehetőséggel, talán csak az érsekújvári régió maradt ki az idei megmérettetésből. Minden évben 800-1 000 diák vesz részt a két logikai viadalon. Akárcsak a résztvevők száma, úgy a diákok eredményessége is változó tendenciát mutatott az eltelt évek során. Eddig azonban mindig akadt pár olyan nagyon ügyes gyerek, aki teljesítményével kimagaslott a többiek közül, és az országos döntőben is szépen helytállt. Örvendetes, hogy a pedagógusok között is már vannak olyanok, akik közreműködésére a szervezés során biztosan számíthatok. Az is ösztönzi őket, hogy a diákok szívesen oldják a „zrínyis“ és „gordiuszos“ feladatokat, mert ezeket a pedagógusokkal együtt a legkorrektebb megmérettetéseknek tartják. A teszteket csak a verseny napján kapják meg az iskolák, és sok kolléga bevonásával biztosítjuk a kellő felügyeletet, így csalás nem fordulhat elő. Az is jóleső érzéssel tölt el, hogy szinte mindenki, akitől támogatást kértem, beleértve Komárom városát is, a lehetőségeitől függően kisebb-nagyobb tárgyi jutalmakkal, könyvekkel járult hozzá e versenyek sikeréhez“ – árulta el olvasóinknak a szervezőmunkára sok időt és energiát áldozó vérbeli pedagógus.

„Mivel már nyugdíjban vagyok, és csak óraadó tanárként tanítok a Selyében, még több időm marad versenyek szervezésére. Határozottan állítom, hogy gimnáziumunk igazgatóságának a támogatásával és kollégáim segítségével a továbbiakban is nagyon szívesen vállalom úgy a tájainkon népszerűbb Zrínyi, mint a nálunk később meghonosodó Gordiusz, továbbá a csütörtökön sorra kerülő, több mint ezer diák érdeklődését felkeltő Kenguru Matematikaverseny megszervezését. Remélem, hogy idővel lesz majd kinek átadnom a főszervezői stafétabotot...“ – mondta Keszegh István.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz